Hockeysters sluiten Pro League-jaar af met ruime winst tegen BelgiŽ

De Nederlandse hockeysters hebben woensdagmiddag in Brussel hun laatste interland van het jaar afgesloten met een 4-0 overwinning op België in de Pro League. Nederland had in de eerste helft moeite om te scoren, maar was wel heer en meester en maakte drie van de vier goals in het derde kwart.

Na de progressie die Nederland vorige week in de tweede wedstrijd tegen Groot-Brittannië had geboekt ten opzichte van de eerste ontmoeting met de Britten, was de taak voor Oranje nu om die stijgende lijn door te trekken. Dat het Nederlands elftal binnen drie minuten een goede kans creëerde, toonde de gretigheid in de laatste interland van het kalenderjaar, voordat het internationale hockey straks weer maandenlang stil ligt. Het was Maria Verschoor die de kans zelf creëerde en met haar backhand over schoot.

Nederland begon veel sterker dan België
Kort daarop legde Malou Pheninckx de bal op de voet van Pauline Leclef (speelster van Oranje-Rood) en versierde daarmee de eerste strafcorner van de wedstrijd. Vanaf kopcirkel sleepte Caia van Maasakker de bal richting de rechterbenedenhoek. De bal was voor keepster Elodie Picard te hard om haar handschoen er tegenaan te drukken, maar op de lijn redde Stephanie Vanden Borre de Belgen door met haar stick de bal naar de zijkant te duwen.

Duidelijk was dat Nederland – met de herstelde middenvelder Marloes Keetels terug in de selectie – de betere ploeg was tegen de nummer twaalf van de wereldranglijst. Keepster Josine Koning, na rust vervangen voor Anne Veenendaal, hoefde geen moment in actie te komen. Waaraan het bij Oranje voor rust wel mankeerde, was dat het overwicht op de helft van de tegenstander onvoldoende in serieuze kansen werd omgezet. De mogelijkheden van Kyra Fortuin (scrimmage), Malou Pheninckx (schot) en Lidewij Welten (schot) waren niet gevaarlijk genoeg om keepster Picard echt te testen.

Halverwege het tweede kwart kreeg Nederland toch een goede mogelijkheid, toen Laura Nunnink de tweede strafcorner van de wedstrijd versierde. De haviksogen van Lidewij Welten zagen vervolgens hoe de sleeppush van Ireen van den Assem onderweg naar het doel een Belgische voet raakte, waarna Nederland via de videoscheidsrechter opnieuw een strafcorner kreeg.

Deze keer was het Lauren Stam die mocht pushen. Opnieuw redde Stephanie Vanden Borre op de lijn, maar nu kwam de bal voor de stick van Welten. Steenhard sloeg ze ‘m in de korte hoek – de hoek die zo klein was dat de keepster Picard de bal nooit door had mogen laten gaan – waardoor Nederland in de 27ste minuut eindelijk verdiend op voorsprong kwam.

Drie van de vier goals vielen in het derde kwart
Als de Red Panthers met assistent Raoul Ehren op de bank nog hoop hadden op een goed resultaat, dan verdween die aan het begin van het derde kwart als sneeuw voor de zon. Nederland haalde meteen een strafcorner via Frédérique Matla, de vierde van de wedstrijd. Het was Matla zelf die linksonderin een gaatje vond en de bal tegen de plank pushte, waardoor Oranje op een 2-0 voorsprong kwam.

Vervolgens liep Nederland steeds verder weg bij het arme België, dat vorige week tegen Groot-Brittannië (één punt uit twee duels) knap weerstand bood, maar nu niets in te brengen had. Bij de volgende strafcorner deed Caia van Maasakker alsof ze ging slepen, maar schoof ze de bal uiteindelijk af op Lauren Stam, die met een flats de 3-0 maakte. Stephanie Vanden Borre die opnieuw op de lijn stond, kon deze keer geen redding brengen. Vervolgens maakte Margot van Geffen een heerlijke goal, door al vallend de bal tegen de touwen te flatsen (4-0).

Oranje slaagde er niet in de 5-0 te maken
De laatste vijftien minuten internationaal hockey van dit kalenderjaar hadden voor de Oranje Dames eigenlijk als een speeltuin moeten zijn, in de jacht op meer doelpunten. Pas toen waren het echter de Belgen die begonnen aan te dringen, door een strafcorner te halen, die niet werd verzilverd. Keepster Anne Veenendaal moest even later ook een ingreep verrichten.

In de slotfase kreeg Nederland een kans via Margot van Geffen, die op de zijplank schoot, en twee strafcorners. Voor de derde keer redde Vanden Borre een bal knap van de lijn. Oranje slaagde er uiteindelijk niet in de 5-0 te scoren. De vier gemaakte goals hadden er wellicht meer moeten zijn, maar al met al was het een goede wedstrijd van Oranje, dat nu vier maanden moet wachten en pas op 6 maart het nieuwe tenue weer aantrekt voor de Pro League-ontmoeting met Duitsland.