Niet meewerken aan quarantaineplicht krijgt fikse consequenties

Het aantal besmettingen en aantal positief geteste contacten neemt sterk toe. Bovendien zijn er signalen van de GGD dat mensen niet mee willen werken aan het bron- en contactonderzoek en zich niet aan de thuisquarantaine houden. Daarom heeft de minister van VWS op 11 augustus nieuwe maatregelen aangekondigd in een brief aan de Kamer. Het niet naleven van die regel, wordt daarbij een strafbaar feit.

Verplichte quarantaine is een stevige maatregel maar gerechtvaardigd: quarantaine stopt de verspreiding van het virus en naleving van de regels is dus cruciaal. Verwacht wordt dat door de thuisquarantaine echt als verplichting in te zetten voor mensen die vermoedelijk in nauw contact zijn geweest met een potentieel besmet persoon, de naleving van de thuisquarantaine zal worden vergroot.

Het gaat om de volgende maatregelen:

Meewerken aan het bron-en contactonderzoek wordt minder vrijblijvend.
Voorzitters van veiligheidsregio’s krijgen de mogelijkheid om mensen die contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon, te verplichten om in thuisquarantaine te gaan. Er gaat ook gecontroleerd worden of mensen zich daar aan houden. Wanneer een individuele aanwijzing tot quarantaine is opgelegd, is niet naleving daarvan strafbaar. Uitvoering van deze maatregel start in de tweede helft van volgende week en wordt gefaseerd ingevoerd.

Daarnaast wordt bekeken of medewerking aan het bron- en contactonderzoek verplicht kan worden via een dwangsom. Dit zou geen alternatief zijn voor de quarantainemaatregel, maar een aanvullend instrument om medewerking aan bron- en contactonderzoek en quarantaine te verbeteren. Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen.

Reizigers die uit hoog risicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine.
Reizigers die uit een hoog risicogebied komen wordt nu al gevraagd in quarantaine te gaan. Zij krijgen in de toekomst een quarantaineplicht opgelegd en moeten ook verplicht aan het bron- en contactonderzoek meewerken. De manier waarop dit wordt verplicht wordt momenteel verder uitgewerkt.