Unieke reeks van zeven tropische dagen in De Bilt

Opnieuw breekt deze hittegolf een bijzonder record. In De Bilt werd het om 13:00 uur 30,0 graden en daarmee is het de zevende dag op rij met tropische temperaturen op het hoofdstation. Sinds het begin van de metingen in 1901 kwam een reeks van zeven dagen met 30 graden of meer in De Bilt nog nooit voor. Het vorige record dateert van 1941 en 1975, toen het zes dagen op rij tropisch warm was op het hoofdstation.

Deze hittegolf was het in De Bilt voor het eerst tropisch op donderdag 6 augustus. Het werd toen 31,0 graden. Op vrijdag en zaterdag liep de temperatuur verder op met respectievelijk 34,0 en 34,6 graden. Met die bijzonder hoge temperatuur was het in De Bilt op zaterdag de op twee na warmste augustusdag ooit gemeten.

De reeks tropische dagen zette zich vanaf zondag voort. Zondag, maandag en dinsdag werd het 32,6, 32,7 en 34,5 graden op het hoofdstation. Vandaag is het de zevende officiële tropische dag met tenminste 30 graden. Daarmee is de recordlange reeks van zeven dagen met temperaturen van 30 graden of meer in De Bilt een feit.

Unieke reeks tropische dagen De Bilt verlengd
De kans is groot dat deze unieke reeks tropische dagen met een dag wordt verlengd. Volgens het Weeronline-weermodel wordt het donderdag ruim 30 graden in De Bilt. Vrijdag is de serie tropische dagen waarschijnlijk voorbij.

De hitte van nu in perspectief
Het vorige record van de langste reeks tropische dagen in De Bilt stond op 1941 en 1975. In 1941 kwam de temperatuur in De Bilt van 7 tot en met 12 juli boven 30 graden uit. In 1975 was dat het geval van 4 tot en met 9 augustus.

De afgelopen 30 jaar is een duidelijke trend te zien in het aantal tropische dagen in De Bilt en de intensiteit van de hitte. Het aantal dagen met temperaturen van 30 graden of meer is door het opwarmende klimaat fors toegenomen. Bovendien werden de tropische dagen steeds heter. Het was dan ook een kwestie van tijd voor het record van de langste serie tropische dagen in De Bilt verbroken zou worden.

Met zoveel dagen boven de 30 graden hebben we ook een officiële hittegolf te pakken. Deze was op zondag 9 augustus al een feit. Het is de 29e hittegolf en alweer de 13de van deze eeuw. Opvallend is dat tussen 1948 en 1975 geen enkele keer een hittegolf voorkwam.