FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 juni 2020

Pas op met wat je wenst BLM ....

Weer eens een pakkend filmpje van knuffelbeer Carl Benjamin, beter bekend onder zijn 'nom de plume' Sargon of Akkad.

Begonnen wordt met een knusse optocht van vrolijke Fransen uit de BLM (Black Live Matters)-beweging die eens gezellig op de koffie willen gaan bij de burgemeesteres van Saint Louis, Lyda Krewson. Aanleiding is een 'licht misverstand' waar de burgemeester blijkbaar de naam en adres van een ijveraar voor politiehervorming (lees: opheffen van de volledig politiemacht in St. Louis) bij een eerdere bijeenkomst op het stadhuis bekend heeft gemaakt.

Op weg naar het knusse huisje van Lyda zien de lieverdjes plots een erg mooi huisje. Het staat weliswaar in een zogenaamde 'gated community', een ommuurt bastion waar de beter gesitueerden zich veiliger wanen dan daarbuiten, maar dat mag de pret niet drukken. Hoe ze op dit terrein konden komen is mij verder een raadsel maar op de een-of-andere magische wijze is de poort wagenwijd open en kunnen de flierefluiters van BLM het huis van nabij bewonderen. Helaas blijken de bewoners daar wat minder van te zijn gediend. In plaats van met koffie en koek de rakkers te verwelkomen staan ze op het bordes met een handvuurwapen en een aanvalsgeweer (een AR-15 om precies te zijn). En dat terwijl ze zoveel leuke en vrolijke wijsjes ten gehore brengen! Ondankbaarheid is des werelds loon!

Dit doet de feeststemming wat bedaren en schoorvoetend besluiten de vrolijke harmoniezangers toch maar door te lopen, daarbij ook door wat verstandige medestanders geholpen, want die zien ook wel dat er bij dit boosaardige echtpaar geen chocolaatje te krijgen is. Natuurlijk scheuren de Main Street Media en Twitter weer volkomen uit alle panties die ze aanhebben en is het land te klein voor dit boosaardige echtpaar! Die lieve, zachtaardige en vredige BLM'ertjes worden zomaar verwelkomd met zoveel bruut geweld, hoe durft men! Hoe durven ze dit huis, dat ze in dertig jaar hebben veranderd van een wat smoezelige bouwval tot een waar paleisje, te verdedigen!

Verder volgt er ook nog een 'sfeerimpressie' uit Seattles 'bevrijde gebied': Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ). Blijkbaar is het daar volledig vervallen tot een bijna totale staat van anarchie en is men er daar zo langzamerhand achtergekomen dat dit toch niet zo'n fantastisch idee was geweest. Nadat al eerder om hulp werd geschreeuwd om een 'amber-lamps' voor een verwonde protest-meneer/mevrouw/individue/iets, iets dat natuurlijk geregeld moest worden vanuit buiten de CHAZ want stel je voor dat je zelf iets moest regelen, nu blijkt er nu iemand rond te rijden die lukraak een vuurwapen afschiet. Bijna Palestijnse taferelen op komst zou je denken!

De bevolking van dit stadsdeel wordt, door een stel dat blijkbaar toch nog een beetje orde in het achterhoofd heeft, 'opgeroepen' om naar 'the precinct' te gaan, een 'bevrijd' voormalig politiebureau. Totale chaos en wanorde volgen wanneer schoten worden gehoord. Het spreekwoord: "Watch out what you wish for, it might just come true" dringt zich bij me op bij het zien van rennende rellers, totaal in paniek. Kan er eigenlijk weinig medelijden mee hebben (misschien alleen met de 'poor sob' die er niets aan kan doen in dit gebied verzeild te zijn geraakt).

Geen coronatest meer bij Corendon, gewoon in quarantaine na reis

Toen Corendon bekendmaakte dat het weer reizen ging aanbieden naar Turkije liet de touroperator weten dat het inclusief coronatest was, zodat je zeker was dat je weer gezond in Nederland zou landen. Maar na heel veel kritiek hebben Cor en Don de test geschrapt en moet je gewoon twee weken in quarantaine bij thuiskomst.

Allereerst is de vraag hoe verstandig het is om in deze tijd naar Turkije op vakantie te gaan, maar je hebt altijd mensen die het beter denken te weten. Als je dacht bij thuiskomst een vrijbrief te kunnen scoren dankzij een negatieve coronatest kom je nu bedrogen uit. Nadat premier Mark Rutte het al onverantwoord noemde gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vandaag in een gesprek met Cor en Don aan dat ze zich niet aan de richtlijnen hielden en "dat voor alle luchtvaartmaatschappijen de regels van het kabinet leidend zijn".

Corendon trok daarop de aangeboden test alsnog in. "De overheid beschouwt een pcr-test niet als vervanging of aanvulling van de aanbevolen thuisquarantaine en daarom bieden we de test niet meer aan", zo liet het bedrijf weten.

Dus al je alsnog graag naar Antalya wil kun je er twee weken La Balconia aan vastplakken.

Geen coronatest meer bij Corendon, gewoon in quarantaine na reis (WikiCommons/Rob Hodgkins)
Geen coronatest meer bij Corendon, gewoon in quarantaine na reis (WikiCommons/Rob Hodgkins)

'Top Democratische Partij is George Floyd alweer vergeten'

De top van de Democratische Partij is zo enorm begaan met het leed dat George Floyd heet, dat ze begin juni wel een hele acht minuten en 46 seconden in het Capitool op een knie zaten, om hun steun te geven aan de Black Lives Matter-organisatie die strijdt tegen politiegeweld. De congresleden droegen allemaal een mooie gekleurde sjaal, een zogenaamde Kente-sjaal.


Best lang voor bejaarden, 8 min 46 sec op een knie zitten (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Deze bonte kleurencombinaties werden in het verleden vooral gedragen door de Ashanti-stam in Ghana, die we natuurlijk allemaal kennen als de voorouders van toekomstig Zwarte Pietstomper Akwasi. De Ashanti waren verantwoordelijk voor het verhandelen van hun eigen landgenoten, de Noord-Ghanezen, aan de Britse en Nederlandse handelslui.

Donderdag las Pelosi een, op het oog, mooie emotionele rede voor over George Floyd. "Ik zal nooit zijn laatste woorden vergeten, ik zal zijn allerlaatste roep om zijn moeder nooit vergeten." 

Allemaal mooi enzo, maar daarna lijkt het wel weer mooi geweest met Floyd. De Democraten, die voor de bühne zo enorm bezorgd lijken over Floyd, zijn amper een maand na zijn verstikkende dood zijn naam al weer vergeten. Wie stierf er nou eigenlijk door de knie van Derek Chauvin? George Kirby (overleden komiek), of nee: Floyd Taylor (overleden blueszanger), volgens de twee aan de top bij de Democratische Partij. Kijk en huiver.

Dode kleurloze kippen aangetroffen in Wieringerwerf

De dierenpolitie heeft een aantal witte hennen kleurloze kippen in beslag genomen die afgelopen zaterdag dood werden aangetroffen in het water van het Dijkgat Bos in Wieringerwerf. 

De dode hennen lagen tussen een opening van het riet aan het Waterkeringpad net voorbij de Snippewei. Onbekend is hoe die hennen in het water zijn gekomen. De dierenpolitie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht en is op zoek naar mensen die mogelijk iets verdachts hebben gezien de afgelopen dagen in de directe omgeving.

De politie vraag getuigen die iets verdachts gezien hebben in het Dijkgat Bos nabij het Waterkeringpad en de Snippewei dat hiermee te maken kan hebben om contact op te nemen via 0900-8844 of meldpunt 144. Ook de eigenaar wordt verzocht zich te melden. 

Storm op komst in Ghost of Tsushima

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Sucker Punch hebben een nieuwe trailer voor Ghost of Tsushima uitgebracht, genaamd 'A Storm is Coming'.

Aan het einde van de 13e eeuw heeft het Mongoolse rijk hele naties verwoest om het Oosten te veroveren. Tsushima Island is het enige dat tussen het vasteland van Japan en een enorme Mongoolse invasievloot staat onder leiding van generaal Khotun Khan. Terwijl het eiland brandt in de nasleep van de eerste golf van de Mongoolse aanval, is samoeraikrijger Jin Sakai een van de laatst overgebleven leden van zijn clan. Hij is vastbesloten om koste wat het kost zijn volk te beschermen en zijn eiland terug te eisen. Hij moet de tradities opzij zetten die hem als krijger hebben gevormd om een nieuw pad, het pad van de Geest, te smeden en een onconventionele oorlog te voeren voor de vrijheid van Tsushima.

Ghost of Tsushima komt op 17 juli uit voor PlayStation 4.

No Straight Roads komt 25 augustus uit

No Straight Roads wordt op 25 augustus uitgebracht voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via de Epic Games Store, kondigde uitgever Sold Out en ontwikkelaar Metronomik aan. Een 'Mother & Child' demo is nu beschikbaar voor pc via de Epic Games Store, met de bossfight dat voor het eerst werd gepresenteerd op de Tokyo Game Show 2018.

"Als grote dank aan onze trouwe fans die hebben gewacht op No Straight Roads hebben we vandaag een speelbare demo beschikbaar gemaakt die iedereen een idee zal geven van wat te verwachten met onze geliefde game", aldus No Straight Roads creative director en Metronomik mede-oprichter Daim Dziauddin in een persbericht. "We kunnen niet wachten tot spelers de volledige game binnenkort gaan ervaren."

Een soundtrack met een selectie van nummers uit de game is nu ook beschikbaar om te downloaden en te streamen vanuit digitale muziekwinkels en streamingdiensten.

Shorttrackster Van Ruijven in kritieke toestand in Frans ziekenhuis

Shorttrackster Lara van Ruijven ligt ernstig ziek in een ziekenhuis in de Franse stad  Perpignan. Haar toestand zou stabiel maar ook kritiek zijn.

Van Ruijven was met de nationale shorttrackselectie op trainingskamp in de Franse  Pyreneeën. Daar werd ze eind vorige week met gezondsheidsklachten in het ziekenhuis opgenomen. De 27-jarige schaatsster bleek te kampen met een stoornis aan het auto-immuunsysteem. Afgelopen weekend onstonden daarbij ernstige complicaties.

Van Ruijven verblijft voorlopig op de intensive care. "Haar toestand lijkt nu stabiel, maar is nog altijd kritiek", aldus bondscoach Jeroen Otter.


Van der Poel is fan van Justin Bieber: "Hij danst mee voor de spiegel"

Slecht nieuws voor alle wielerfans en in het speciaal die van Mathieu van der Poel. Roxanne Bertels, de vriendin van de Nederlander, heeft namelijk onthuld dat Van der Poel een enorme fan van Justin Bieber is. Na deze pijnlijke onthulling is lastig om onze nationale wielerheld nog serieus te nemen.

Een beetje wielerfan heeft een poster van de veldrijder/MTB'er/wegwielrenner boven zijn bed hangen, dat lijkt ons volkomen terecht en logisch. Maar Van der Poel zelf blijkt dus een enorme fan te zijn Bieber. In een interview met de Vlaamse radiozender MNM vertelde Roxanne wie het idool is van de Nederlander. "Justin Bieber. Echt waar. Dat staat elke dag op en dan doet hij mee voor de spiegel. Zingen en de dansjes", aldus Bertels.

Om dit beeld uit ons hoofd te kunnen wissen nog maar eens één van sterkste staaltjes:

'Ongekleurde' auto rijdt door na aanrijding Zierikzee

Op woensdag 10 juni is een vrouw uit Zierikzee aangereden op de rotonde bij de Westbrug, in de Weststraat in Zierikzee. De automobilist die haar aanreed heeft niet de moeite genomen om even te stoppen en te kijken hoe het met het slachtoffer ging. De vrouw raakte gewond en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het verlaten van de plaats van een ongeval zonder een identiteit achter te laten en hoopt dat het publiek hen tot hulp kan zijn om deze zaak op te lossen. De aanrijding gebeurde op woensdag 10 juni tussen 13.15 uur en 13.30 uur. De vrouw op de fiets kwam hard ten val door de aanrijding. De veroorzaker reed in een witte 'ongekleurde' auto.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een tip achterlaten via WhatsApp is mogelijk

De Jong: "Genee heeft terugkeer bij VI voorgoed onmogelijk gemaakt"

Wilfred Genee was gisteravond te gast bij Op1 en met zijn optreden daar heeft hij een terugkeer bij VI voorgoed onmogelijk gemaakt, zo vindt Angela de Jong in haar column in het AD. In het interview sprak Genee over de ontstane situatie bij Veronica Inside.

"Mocht er nog iemand stiekem denken dat Genee, Derksen en Gijp na de zomer gewoon weer gezellig met z’n drieën in Veronica Inside over voetbal, onderbroeken en Sylvie Meis gaan zitten praten, dan kan ik die bij dezen uit de droom helpen. Wilfred Genee heeft dat zondagavond in Op1 voorgoed onmogelijk gemaakt", zo schrijft De Jong in dagelijkse stukje.

"Een presentator die vindt dat je tegenwoordig niet alles moet of kunt zeggen, scoort wellicht deugpunten bij de Arie Boomsma’s van deze wereld maar zet de bijl aan de wortel van een show als VI", zo concludeert de columniste. "En het treurigste was wel dat Genee zelfs dát (zijn veranderde kijk op vrijheid van meningsuiting) niet ronduit durfde te erkennen. Hij stortte een laffe woordenbrij over Jeroen Pauw en Fidan Ekiz uit, in de hoop dat het niet opviel wat hij nou precies zei."

De Jong vond het optreden Genee ontluisterend. "Laat ik nou altijd denken dat die drie van VI de laatsten in Hilversum waren met ballen. Mannen die zich niet makkelijk op de knieën lieten dwingen. Niet door een paar dreigende reaguurders op Twitter, niet door boze voetballers, niet door oproerkraaiende BN’ers en al helemaal niet door hypocriete adverteerders. Maar nee. Er blijkt wel degelijk een zwakste schakel."

De TV-deskundige van het AD concludeert dat geld één van de belangrijke oorzaken is van het ongemak bij de VI-presentator. "Genee raakte van de Akwasi-rel volkomen in paniek, zo werd zondagavond uit zijn woordenstroom wel duidelijk. Er moest hoe dan ook een mea culpa komen. Een voorname drijfveer daarbij was geld. Er verdampte bij VI in één weekend een miljoen aan sponsorgeld. Kortom, Genee was bang voor zijn eigen hachje én toekomst. Zoals ik vorige week al schreef: als je uit de pas loopt met het zich moreel superieur wanende deel van Nederland dan kun je het schudden als presentator in Hilversum. Zeker als je solo vaker flopt dan een kijkcijfersucces bent."

Volgens De Jong zat Genee er aangeslagen bij maakte hij geen sterke indruk. "Je zou kunnen zeggen dat Genee bij Op1 een oud-Hollands koekje van eigen deeg kreeg. Ik kan wel raden hoe er in Grolloo naar is gekeken", zo concludeerde de columniste.

Het gesprek bij Op1, oordeelt uzelf:

Iran vaardigt arrestatiebevel uit tegen Trump

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Trump en andere functionarissen vanwege de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani in januari dit jaar. Het staatspersbureau meldt dat de Iraanse autoriteiten daarbij om hulp hebben gevraagd van Interpol.

De geliquideerde generaal Qassem Soleimani was als leider van de Quds-brigade van de Revolutionaire Garde een van de machtigste mensen van Iran. In januari werd hij bij een Amerikaanse raketaanval op een vliegveld in de Iraakse hoofdstad Bagdad geliquideerd.

De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties stelde de liquidatie gelijk aan een oorlogsverklaring. Hierop volgend voerde Iran vergeldingsaanvallen uit op twee Amerikaanse basissen in Irak waarbij meer dan dertig Amerikanen gewond zijn geraakt.

NS-top levert salaris in

NS heeft verkennende gesprekken gevoerd met vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad (COR) over een maatregelenpakket voor een financieel gezond NS dat is ingericht op een samenleving na corona. NS’ers zijn vandaag geïnformeerd over de eerste denkrichtingen. De vakbonden en de COR raadplegen hierover hun achterban. Op basis daarvan gaan NS, de COR en de bonden als eventuele vervolgstap verder in gesprek: " Onze inzet is erop gericht de reizigers weer volop te verwelkomen in de trein en op de stations. We houden onze ambitie vast als breed mobiliteitsbedrijf voor een duurzaam bereikbaar Nederland."

Eerder werd bekend dat NS verwacht over 5 jaar 4,7 miljard euro aan inkomsten mis te lopen als gevolg van de coronacrisis. NS verwacht, door ander reisgedrag en economische krimp, dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn. Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om het bedrijf hier op in te richten en weer financieel gezond te krijgen. Tot 2025 verwacht NS 1,4 miljard euro te moeten besparen. Dat is noodzakelijk om het treinkaartje ook in de toekomst betaalbaar te houden en noodzakelijke investeringen te kunnen blijven doen voor de reiziger.

Denkrichtingen financieel gezond NS
NS wordt de komende jaren een kleiner bedrijf: "We willen wel graag dat alle NS’ers die nu een vast contract hebben, ook bij NS blijven. NS heeft meerdere denkrichtingen op papier gezet voor een breed maatregelenpakket. Met de COR en de vakbonden wil NS afspraken maken over een totaalpakket dat gaat over werkgarantie bij flexibiliteit, perspectief en scholing. Daarmee kunnen gedwongen ontslagen worden voorkomen. De afspraken over het totaalpakket gaan onder andere over de vraag hoe we zorgvuldig omgaan met veranderingen in functies, maar bijvoorbeeld ook over arbeidsvoorwaarden, pensioen en het Sociaal Plan."

NS houdt er rekening mee dat er tot 2025 ongeveer 2.300 arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. In diezelfde periode (2020 - 2025) gaan ongeveer 2.500 NS’ers met pensioen. NS: "Deze functies kunnen we niet één op één uitwisselen, omdat er verschillen zijn tussen de functies die vrij komen en de functies die zullen verminderen. Het kan bijvoorbeeld wel betekenen dat collega’s andere werkzaamheden gaan verrichten, nieuwe vaardigheden leren en ervaring op doen in een andere functie. NS wil ook in de toekomst blijven investeren in scholing van collega’s."

NS-top levert salaris in
De Raad van Bestuur levert 10% van hun vaste salaris in. Ook de Raad van Commissarissen levert 10% van hun vergoeding in. Ze hebben hiertoe besloten vanwege de financiële impact van de coronacrisis op NS. Dit besluit over de beloning van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen geldt vanaf heden tot en met december 2021. NS keert daarnaast over de jaren 2020 en 2021 voor het hoger management geen variabele beloning uit.

Los van de coronacrisis, zien de leden van de Raad van Bestuur van NS sinds hun aantreden al af van de variabele beloning. In 2016 is de zogenaamde topstructuur van NS vereenvoudigd. Toen is gestopt met de Executive Committee van acht leden en is NS gaan werken met een Raad van Bestuur met vijf leden. De Raad van Commissarissen bestaat uit 6 leden.

Vanaf 1 juli 2020 verwacht NS weer meer reizigers te verwelkomen: "Tegelijkertijd hebben de afgelopen 3 maanden enorme impact gehad en duurt het naar verwachting nog jaren tot we weer de reizigersaantallen van het topjaar 2019 hebben."

Atleet Roelf B. bekent schuld in zaak drugshandel

De Nederlandse atleet Roelf B. heeft schuld bekend aan drugshandel op het Hongaarse muziekfestival Sziget. Met die bekentenis accepteert de 22-jarige sprinter een strafvoorstel van acht jaar. De 23-jarige medeverdachte Gert-Jan N. heeft ook schuld bekend en accepteert het voorstel van tien jaar.

De Groningers werden vorig jaar op het festival betrapt met bijna 2700 xtc-pillen en 20 kilo aan joints. In totaal had de voorraad een straatwaarde van 300.000 euro.

In april kregen beiden het strafvoorstel van het Hongaarse Openbaar Ministerie. Mogelijk doet de rechtbank vandaag al uitspraak. De werkelijke straf kan afwijken van het voorstel.

Update 15.23 uur - Roelf B. en Gert-Jan N. veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf
Roelf B. en Gert-Jan N. zijn maandag door de Hongaarse rechtbank veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het OM kan nog tegen deze veroordeling in beroep gaan. 

10 jaar online gamen met PlayStation Plus

Sony Interactive Entertainment Europe viert vandaag het 10-jarige bestaan van de online abonnementsdienst PlayStation Plus en deelt naast de nieuwe games ook wat cijfers.

Om de verjaardag te vieren en de community te bedanken, worden er in juli drie games gratis aangeboden. In de maand juli biedt PlayStation Plus de games NBA 2K20, Rise of the Tomb Raider en Erica aan.

PlayStation Plus heeft inmiddels 41,5 miljoen leden. PS Plus werd in juni 2010 gelanceerd op PlayStation 3, PlayStation Vita en PlayStation Portable (PSP). WipeoutHD was één van de eerste gratis games die via PlayStation Plus werd aangeboden. In juni 2012 kondigde PlayStation maandelijkse games aan. In het eerste jaar werden 64 games aangeboden. Op 29 november 2013 kwam de PlayStation 4 op de markt en daarmee werd PS Plus nog groter. Er zijn inmiddels meer dan 1000 games wereldwijd aangeboden via PS Plus.

De top 5 van populairste games die wereldwijd gedownload worden via PlayStation Plus bestond in april 2020 uit:

  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
  • Sonic Forces
  • Shadow of the Colossus
  • Call of Duty: Black Ops III
  • Destiny 2

De top 5 online multiplayer games die wereldwijd door PS Plus-leden gespeeld worden zijn (april 2020)

  • Grand Theft Auto V
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
  • Call of Duty Black Ops III
  • Destiny 2
  • Call of Duty Black Ops IV

PlayStation Plus - Infographic 10 jaar bestaan (Foto: Sony)

Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar

Vanaf 1 juli aanstaande is het verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis maaltijden te laten bezorgen. Dit schrijft Staatssecretaris Van Ark in haar brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de motie van Weyenberg. De Inspectie SZW en Tweede Kamer deden eerder een oproep om maaltijdbezorging door jongeren onder de 16 jaar expliciet te verbieden vanwege veiligheidsrisico’s. Zo werken jongeren die maaltijden bezorgen onder hoge tijdsdruk en maken zij deel uit van het drukke verkeer, wat leidt tot onveilige verkeersomstandigheden. Het verbod gaat per 1 juli in na een wijziging van de Nadere Regeling Kinderarbeid.

Het bestellen van maaltijden bij restaurants of fastfoodketens heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Dit bezorgen gebeurt doorgaans door jongeren, vaak als bijbaan. Waar voorheen met name jongeren tussen de 16 en 18 jaar maaltijden bezorgden, is met de komst van de e-bike het aantal bezorgers onder de 16 jaar gegroeid. De Inspectie SZW constateert dat deze jongeren vaak arbeid verrichten op tijden waarop zij volgens de huidige regelgeving geen arbeid mogen verrichten. Ook is gebleken dat het aantal ongelukken met jonge maaltijdbezorgers toeneemt. Het is daarom per 1 juli verboden om onder de 16 jaar op zelfstandige en commerciële basis maaltijden te bezorgen met deelname aan het verkeer.

De Inspectie SZW houdt toezicht op de nieuwe regelgeving en kan bij overtreding van het verbod direct een bestuurlijke boete opleggen.

Typhoon eerste gast nieuwe seizoen Zomergasten

Het nieuwe seizoen van Zomergasten wordt geopend met Typhoon, zo heeft de VPRO laten weten. De artiest is op 19 juli te gast in het interviewprogramma en hij is de eerste zomergast in een nieuwe reeks van zes uitzendingen. Het programma wordt ook dit jaar weer gepresenteerd door Janine Abbring.

"Wat geweldig dat ik in een mooie en lange traditie van Zomergasten nu een avond televisie mag vullen met mijn inspiratie, hartenzaken en liefde", aldus Glenn de Randamie zoals Typhoon in het dagelijks leven heet.

"Ik hoop op een avond als een reis. En zoals James Baldwin, die zeker gaat langskomen, zegt: van een reis weet je nooit precies waar die gaat uitkomen. Ik hoop op een avond die raakt, inspireert en ook activeert", zo legt de kersverse zomergast uit.

COVID-19: 78 nieuwe besmettingen en 2 doden, totaal 50.223 en 6107

Tot en met 29 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 50.223 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 78 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.874 (+3) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6107 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dagelijkse update stopt
Vanaf 1 juli publiceert het RIVM niet meer dagelijks de toename van het aantal positief geteste COVID-19 patiënten, het aantal in het ziekenhuis opgenomen en aantal overleden COVID-19 patiënten. Hiervoor in de plaats komt een wekelijkse update op dinsdag. Op 7 juli verschijnt de eerste wekelijkse update.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Man veroordeeld voor mensenhandel en kinderporno

De rechtbank heeft een 37-jarige man uit Utrecht veroordeeld voor mensenhandel en kinderpornografie met betrekking tot een 16-jarig meisje. De man krijgt een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Tinder
De man leerde in mei 2018 het meisje kennen op Tinder. Zij waren allebei op zoek naar een seksmaatje en vonden elkaar leuk. Het meisje loog tegen de man over haar leeftijd en verzekerde hem dat zij 18 jaar was. In werkelijkheid was ze 16 jaar. Ze spraken vier keer met elkaar af. De man haalde haar dan 's avonds op en ze hadden dan seks met elkaar bij hem thuis of in een hotel. Daarbij maakte de man foto’s van haar in lingerie, maar ook wanneer zij seks met elkaar hadden.

Seksuele fantasieën
De man en het meisje bespraken elkaars seksuele fantasieën. Dat ging onder andere over het hebben van seks op mooie locaties of het bekeken worden tijdens de seks. De man plaatste in overleg met het meisje verschillende advertenties op een website. Bij in elk geval een advertentie plaatste hij een erotische foto van haar waarop haar gezicht niet te zien was. In die advertentie vroeg hij ook om geld voor het bekijken van of voor het eventueel meedoen aan de seks tussen hem en het meisje. Er werden uiteindelijk geen daadwerkelijke afspraken met klanten gemaakt.

Onderzoeksplicht
De man vroeg het meisje een paar keer naar haar leeftijd en hij vroeg haar naar haar identiteitskaart. Zij liet haar identiteitskaart niet aan hem zien. De man deed hiermee onvoldoende onderzoek naar haar leeftijd. Hij had zeker moeten weten hoe oud zij was, zeker omdat hij eerder een relatie had met een ander 16-jarig meisje dat over haar leeftijd loog.

Mensenhandel
Het maakt niet uit dat alles gebeurde met instemming van het meisje. Omdat zij minderjarig was, was zij nog niet in staat om de gevolgen van haar handelingen te overzien en hierover zelfstandig te kunnen beslissen. Haar minderjarigheid heeft ook gevolgen voor de vraag of sprake is van mensenhandel. Bij minderjarigen is al sprake van mensenhandel als in een geplaatste advertentie geld wordt gevraagd voor seksuele handelingen die de minderjarige verricht. Er hoeft geen sprake zijn van daadwerkelijke prostitutie en het maakt ook niet uit hoe het verdiende geld verdeeld zou worden. Dit is ter bescherming van minderjarigen. Dit betekent dat de man zich ook schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel.

Kinderpornografie
De foto’s die de man van het meisje maakte zijn kinderpornografische foto’s, omdat zij minderjarig is.

Redenen voor de straf
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij niet meer heeft gedaan om zekerheid over de leeftijd van het meisje te krijgen. Verder zette de man zijn telefoon terug op fabrieksinstellingen en bood deze aan op Marktplaats, nadat hij geen contact meer met haar kon krijgen. Ook kocht hij een nieuwe telefoon. Het lijkt erop dat hij toen nattigheid voelde en eventueel bewijsmateriaal wilde vernietigen.

Daar staat tegenover dat hij niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten, dat het niet tot seks met klanten is gekomen en dat hij haar heeft beschermd tegen extreme seksuele wensen voor veel geld. Hieruit blijkt dat het verdienen van geld niet zijn doel was en dat het hem vooral ging om het beleven van zijn seksuele fantasieën met het meisje. Hierdoor verschilt deze zaak van andere zaken waarin daders minderjarigen bewust in de prostitutie brengen en dan geld aan hen verdienen. Daarom is de straf die de rechtbank oplegt lager dan door de officier van justitie was geëist.

Jongens wel schuldig aan fatale flatbrand Arnhem, geen straf

De rechtbank verklaart 2 minderjarige jongens uit Arnhem schuldig aan het veroorzaken van een flatbrand. Door de brand in Arnhem op Nieuwjaarsnacht kwamen een vader en zoon te overlijden, terwijl de moeder en dochter uit het hetzelfde gezin gewond raakten. Volgens de rechtbank gaat het om kinderen die de verstrekkende gevolgen van hun handelen niet goed kunnen overzien. Zij hebben de brand niet expres gesticht. De brand heeft ook voor de jongens al veel gevolgen gehad. Daarom legt de rechtbank, ondanks de verschrikkelijke uitkomst die de brand voor de slachtoffers heeft gehad, geen straf of maatregel meer op.

De jongens - toen 12 en 13 jaar oud - woonden in de flat aan het Gelderseplein en staken rond de jaarwisseling vuurwerk af. Op een gegeven moment stak één van de jongens een grondbloem af tussen de kussens van een bank die in de hal van het flatgebouw stond. Hij stak de grondbloem af en beide jongens keken er even naar toen die afging. Daarna gingen zij verder met vuurwerk afsteken en stapten de lift in. Uit de grondbloem kwam weer een vlammetje, dat uiteindelijk uitgroeide tot een grote brand. Als gevolg van deze brand zijn de vader en zoon overleden. Moeder en dochter uit hetzelfde gezin raakten gewond.

Brand niet expres gesticht, wel schuld
De officier van justitie vindt dat sprake was van opzet. De rechtbank oordeelt anders. Er is geen sprake van opzet, wel van schuld. De jongens wilden geen brand stichten. Zij hebben het dus niet expres gedaan. Er was ook geen zogenoemd ‘voorwaardelijk opzet’. De jongens hebben niet willens en wetens de aanmerkelijke kans op een brand aanvaard. De jongens hebben volgens de rechtbank wel aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gehandeld. Daarmee hebben zij dus wel schuld aan de brand.

Samen schuldig aan het veroorzaken brand
De rechtbank oordeelt dat de jongens samen schuldig zijn aan de brand. Zij waren vanaf ongeveer half 12 ‘s avonds samen met vuurwerk bezig en hadden daarbij inwisselbare rollen. Dat uiteindelijk 1 van de 2 jongens het vuurwerk in de bank stak en afstak, en de ander niet, maakt daarbij niet uit.

Impact van de brand
De rechtbank stelt voorop dat de jongens kinderen zijn en zich ook zo hebben gedragen. De impact van de brand en de gevolgen daarvan op hun leven is groot. Zij hebben de afgelopen maanden veel meegemaakt. Zo hebben zij onder andere een nacht op het politiebureau doorgebracht. Ook moesten de gezinnen verhuizen, omdat zij niet in de flat konden blijven wonen. De jongens zijn een tijd niet naar school geweest, maar hebben de draad weer opgepakt en doen het goed op school. Ze hebben geen strafblad, zijn niet agressief en hebben geen sociale problemen.

Geen straf of maatregel
De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) adviseerde de rechtbank om de jongens geen straf of maatregel op te leggen. De Raad benadrukte dat het om kinderen gaat, die de verderstrekkende gevolgen van hun handelen niet goed konden overzien. Ook zei de Raad dat het wèl opleggen van een straf of maatregel tot gevolg kan hebben dat de jongens zich ‘crimineel’ gaan voelen en dat zij daardoor juist op het verkeerde pad komen.

De rechtbank sluit zich aan bij het advies van de RvdK. Dit wil niet zeggen dat de rechtbank de brand en de gevolgen daarvan niet erg vindt. Integendeel, de brand en het overlijden van 2 mensen aan de gevolgen daarvan zijn vreselijk en de verliezen aan de kant van de nabestaanden groot en onomkeerbaar. Hoe erg het ook is wat er is gebeurd: een straf of maatregel voor de jongens, in welke vorm dan ook, voegt wat de rechtbank betreft niets meer toe, ook niet als signaal naar de maatschappij.

Overlijden vader en zoon dramatisch en ongewild
De rechtbank concludeert dat de brand op 1 januari 2020 en het overlijden en het letsel van de slachtoffers als gevolg daarvan dramatisch zijn en ongewild. Alle betrokkenen, zowel de nabestaanden als de jongens en hun ouders, zullen hiermee moeten leven.

Schadevergoeding
In deze strafzaak hebben de nabestaanden ervoor gekozen alleen vergoeding van affectieschade te vragen. Het gaat dan om compensatie voor verdriet door het overlijden van een naaste. De rechtbank wijst in totaal 90.000 euro schadevergoeding toe aan de nabestaanden.

Kinderen kunnen pas vanaf hun 14e jaar in het civiele recht aansprakelijk worden gehouden. Dat is dus anders dan in het strafrecht, waar in Nederland een minimumleeftijd van 12 jaar geldt om te kunnen worden vervolgd. Dit betekent dat niet de jongens zelf, maar hun ouders de affectieschade aan de nabestaanden moeten betalen.

Tot tien jaar cel geŽist wegens cocaÔnehandel en witwassen

Vanmorgen eisten de officieren van justitie straffen tot tien jaar cel tegen zeven mannen die verdacht worden van drugshandel, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De zeven, variërend in leeftijd van 37 tot 45 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Assendelft en Alkmaar.

De zaak begon nadat één van de verdachten zich in 2016 bij de politie meldde en verklaarde dat hij in zijn woning in Amsterdam-Osdorp wapens, cocaïne en een groot geldbedrag had liggen. Deze spullen zouden van een organisatie zijn en de man was bang dat die organisatie hem om wilde brengen. De politie constateerde dat de betreffende woning waarschijnlijk een stashplek was. De verklaring leidde in juni 2017 niet alleen tot de veroordeling van deze inmiddels 42-jarige man, maar ook tot een strafrechtelijk onderzoek naar de criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel en witwassen. In november 2017 werden de zes overige verdachten aangehouden. Ze worden ervan verdacht zich gedurende ruim 3,5 jaar te hebben schuldig gemaakt aan handel in drugs en witwassen.

Het onderzoek bevat naar het standpunt van het OM voldoende bewijsmateriaal om ‘wettig en overtuigend te bewijzen dat alle zeven verdachten hebben deelgenomen aan een organisatie die het plegen van misdrijven tot oogmerk had’. Binnen de organisatie was er sprake van ‘werkers’ en ‘bazen’ en  was er iemand die de administratie beheerde. De leden van de organisatie hadden niet alleen de beschikking over grote geldbedragen, maar ook over encrypted telefoons, dure horloges, en dure auto’s die allemaal gedurende het onderzoek in beslag werden genomen.

Uit afgeluisterde gesprekken – onder meer getapte telefoongesprekken en whatsappconversaties - is duidelijk geworden dat de verdachten onderling veelvuldig communiceerden onder hun bijnamen: ‘Beer’, ‘Oog’, ‘Scap’, ‘Bob’ en ‘Brulaap’. Ook een encrypted telefoon, die door de politie geopend kon worden, leverde een schat aan bewijs op tegen de organisatie. Daarnaast hadden de verdachten veel internationale contacten. Tijdens doorzoekingen van hun woningen werden ook schriftjes en blaadjes met aantekeningen aangetroffen die betrekking hadden op de administratie van de organisatie: bijnamen van afnemers, aantallen kilo’s, bedragen, betalingen en bestellingen.

“Georganiseerde handel in cocaïne heeft een ontwrichtende invloed op de samenleving”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. “Vrijwel alle liquidaties zijn direct of indirect het gevolg van conflicten in de onderwereld met betrekking tot grootschalige drugshandel. Daarnaast is een aanzienlijk deel van vermogensdelicten zoals winkeldiefstallen en woninginbraken terug te leiden tot de behoefte aan verdovende middelen bij gebruikers.”

De officieren van justitie hebben bij het bepalen van de strafeisen behalve met de rol waarvan de mannen worden verdacht ook rekening gehouden met het strafrechtelijk verleden en met de persoonlijke omstandigheden. Ze eisten tegen de 42-jarige verdachte uit Amsterdam die in 2017 al veroordeeld is een jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Tegen de overige verdachten eisten ze:

39-jarige man uit Amsterdam: 8 jaar

39-jarige man uit Amsterdam: 7 jaar

44-jarige man uit Assendelft: 8 jaar

45-jarige man uit Amsterdam:  10 jaar

43-jarige man uit Amsterdam: 10 jaar

37-jarige man uit Alkmaar: 8 jaar.

Gebroken kaak na ruzie om parkeerplaats

Op zondag 21 juni is een 35-jarige man zwaar mishandeld na een ruzie om een parkeerplaats in de Baffinstraat in Amsterdam-West. De politie heeft 1 getuige gesproken, maar is nog op zoek naar een fietser die voorafgaand aan het incident ook een woordenwisseling had met de onbekend gebleven verdachte en de automobilist die uit de parkeerplaats kwam.

Het slachtoffer stond rond 23.00 uur ter hoogte van huisnummer 14 te wachten op een parkeerplaats die vrij zou komen. Echter de bestuurder van een bestelbus met een vermoedelijk Bulgaars kenteken was hem voor. Als het slachtoffer daar iets van zegt, dan rijdt de bestuurder van de bestelbus weer weg, maar komt lopend terug, kennelijk om verhaal te halen. Hij mishandelt het slachtoffer zo ernstig dat deze o.a. een gebroken kaak oploopt.

De bestuurder van de bestelbus was ongeveer 1,75 m lang, 30-35 jaar oud, wit gezicht, stevig postuur en droeg witkleurige bovenkleding.

De verdachte heeft kort voor dit incident ook een woordenwisseling gehad met een fietser. De politie zou graag in contact komen met deze fietser, de automobilist die uit de parkeerplaats kwam en andere getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Men kan ook gebruik maken van het tipformulier, waarop men ook beeldmateriaal ter beschikking kan stellen van de politie.

Hogere straf voor mensensmokkel

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 36-jarige man uit Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van 4 personen, waarvan 1 minderjarige. Het hof komt daarmee tot een hogere straf dan de rechtbank Limburg, die hem een gevangenisstraf van 3 jaar oplegde.

Op 4 juli 2019 hield de politie een controle in Venlo. De man werd staande gehouden en toen bleek dat er ook nog 4 andere personen in zijn auto zaten. Zij gaven aan geen paspoort bij zich te hebben en konden duidelijk maken dat ze uit Vietnam kwamen. Ze gaven aan dat ze door iemand naar Europa waren gebracht om te werken op Vietnamese markten in onder andere Berlijn. De man, die hun chauffeur was, gaf aan hen niet te kennen.

WhatsAppgesprekken
De man zei dat een Vietnamese vriend hem had gevraagd of hij af en toe mensen mee wilde nemen van Berlijn naar Frankrijk. De man heeft dat gedaan en kreeg toen het nummer van een andere persoon die hem – naar eigen zeggen – voorzag van 2 tot 4 passagiers naar Parijs. Hij verklaart dat hij nooit geweten heeft dat de personen die hij vervoerde illegaal in Europa verbleven. Uit WhatsAppgesprekken tussen de man en anderen maakt het hof echter op dat het om een organisatie gaat die personen uit Vietnam haalt en laat werken op markten in Berlijn. De verklaringen van de vier personen die bij de verdachte in de auto zijn aangetroffen, zijn schokkend en doen denken aan moderne slavernij, aldus het hof.

De man wist volgens het hof heel goed waar hij mee bezig was. In de WhatsAppgesprekken wordt door de man gesproken over hoe alle leden uit handen van de politie en uit de gevangenis konden blijven. Hij benaderde de smokkelorganisatie meer dan eens zelf met de vraag of er nog ‘reisjes’ gemaakt moesten worden.

Strafverzwarende omstandigheden
Het hof weegt in strafverzwarende zin mee dat de man in 2018 in Duitsland is veroordeeld voor de hulp aan buitenlandse personen bij illegale binnenkomst en illegaal verblijf. Die veroordeling heeft hem er niet van weerhouden zich opnieuw schuldig te maken aan mensensmokkel. Uit de eerder genoemde WhatsAppgespreken bleek dat hij zelfs bezig was om een nieuwe transportlijn op te zetten vanuit Roemenië.

Het hof legt een gevangenisstraf op van 4 jaar en komt daarmee tot een hogere straf dan de rechtbank Limburg. De man heeft met zijn optreden als chauffeur een verwerpelijke en mensonterende praktijk in stand gehouden en misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van de gesmokkelde personen.

Mercedes F1 past kleurstelling auto aan: "Om diversiteit te verbeteren"

Mercedes heeft de kleurstelling van hun Formule 1-bolides aangepast in de strijd voor meer diversiteit. Daarmee schaart het team zich achter  wereldkampioen Lewis Hamilton die zich de laatste tijd uitdrukkelijk uitsprak in het internationale racismedebat.

"Introductie van onze nieuwe 2020-livery. Een belofte om de diversiteit van ons team en onze sport te verbeteren en een signaal dat het team zich inzet voor de bestrijding van racisme en discriminatie in al zijn vormen", zo laat Mercedes via Twitter weten.

Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten

De Partij voor de Toekomst van Henk Krol en GO, de partij rond een aantal uit Forum voor Democratie gestapte politici hebben in de Telegraaf een fusie aangekondigd. Met deze fusie lijkt een partij te ontstaan met perspectief maar ook eentje waar mogelijke conflicten op de loer liggen. Als alle politici van de bestaande groepen zich aansluiten bij de vernieuwde PvdT dan ontstaat een volwaardige partij met zetels op alle niveaus.

In de Telegraaf vertelt Henk Otten, de drijvende kracht van GO, dat de fusie er is gekomen omdat de kiezer niet zit te wachten op nog meer splinterpartijen. Otten vertelde aan de NOS te mikken op tien zetels. Of dat reeël is, is moeilijk te zeggen. De vernieuwde PvdT lijkt echter wel een partij met veel potentie.

Otten staat bekend als het motorblok van Forum voor Democratie. Hij zorgde er voor dat FVD uitgroeide tot een geoliede machine met Thierry Baudet als aansprekend gezicht. Otten zag het ook als zijn taak de partij rond Baudet op koers te houden politiek gezien en niet te ver af te laten glijden richting de uiterst rechtse flank van de politiek. Na onenigheid in het bestuur verliet Otten de partij en sindsdien lijkt Forum verder opgeschoven naar rechts en werd het nooit meer rustig rond de partij van Baudet. In het kielzog van Otten vertrokken meer politici bij FVD. GO heeft inmiddels twee Eerste Kamerleden, een Europarlementariër en diverse Provinciale Statenleden, allen ex-FVD.

Krol verliet eerder dit jaar na een ware soap 50PLUS en samen met eerder uit de Partij voor de Dieren gestapte Femke Merel Van Kooten-Arissen richtte hij de Partij voor de Toekomst op. Inmiddels hebben diverse gemeenteraadsleden en leden van de Provinciale Staten de overstap gemaakt van 50PLUS naar de partij van Krol.

Als alle aangesloten politici van beide partijen meegaan in de fusie dan ontstaat een partij die in beide Kamers, het Europees Parlement, vier provincies en twee gemeenteraden vertegenwoordigd is, iets wat onmiskenbaar een stevige basis biedt. "Het geoliede motorblok dat achter het succes van Forum zat, gaan we plakken aan de lijsttrekker Krol van de Partij voor de Toekomst en aan de mensen van de PvdT. Een winnende formatie", zo liet Otten weten aan NRC-journalist Rik Rutten.

Het idee van de fusie ontstond aan tafel bij Harry Mens die een verbond tussen beide partijen voorstelde. De vernieuwde PvdT kan mogelijk een interessant toevluchtsoord zijn voor diverse ontevreden politici van FVD. Binnen Forum rommelt het al geruime tijd en in diverse provincies zouden diverse Statenleden een vertrek overwegen.

Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten (WikiCommons/Thijmenvelman)
Fusie partijen Krol en oud-FVD'er Otten (WikiCommons/Thijmenvelman)

Zeven arrestaties voor dierenmishandeling na tv-programma Alberto Stegeman

De politie heeft maandagochtend zeven personen aangehouden op verdenking van dierenmishandeling. Aanleiding van de aanhoudingen is een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman op 19 maart 2020 waarin beelden werden getoond van ernstige mishandelingen van pakwerkhonden op drie locaties van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging.

De politie benadrukt dat deze vereniging geen onderdeel is van de politieorganisatie en dat de politie ernaar streeft alleen zaken te doen met mensen die honden op diervriendelijke wijze africhten. Na het zien van de beelden startte de politie een onderzoek, waarbij de tv-beelden zijn geanalyseerd, getuigen werden gehoord en aangiftes werden opgenomen.

De aangehouden personen wonen in de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Elburg. Bij de aanhoudingen zijn vier honden in beslag genomen. De honden zijn ondergebracht in een passende opvanglocatie. Ook werden prikkettingen en andere verboden voorwerpen zoals stroomattributen in beslag genomen.

Alle aangehouden personen worden over hun aandeel gehoord, waarna een dossier wordt opgemaakt. Het dossier wordt verzonden naar het OM voor de verdere strafrechtelijke afhandeling.

Als bekend is dat een africhter dieren mishandelt, dan zal de politie bij deze africhter geen honden meer afnemen. De politie heeft eerder al aangegeven geen zaken meer te doen met de africhters die op de beelden te zien zijn waarvan de identiteit bekend is.

Leren van gebruik geweld

De politie heeft in 2019 tijdens 14.507 incidenten geweld gebruikt. Daarbij was sprake van 23.939 geweldsaanwendingen en zijn 27.574 geweldsmiddelen ingezet. Het was het eerste jaar dat de politie in alle eenheden op dezelfde manier toegepast geweld registreert. Hierdoor ontstaat beter zicht op het geweld dat agenten tijdens het werk gebruiken en kan op een eenduidige en transparante wijze verantwoording worden afgelegd.

gdpa
De nieuwe wijze van registratie is in 2019 ingevoerd, vooruitlopend op de Ambtsinstructie eerste tranche die per 1 juli aanstaande in werking treedt. Een politieambtenaar meldt toegepast geweld schriftelijk en mondeling. De hulpofficier toetst of de geweldsmelding kan worden afgedaan met een geweldsmutatie of moet worden vastgelegd in een geweldsregistratie. Dat laatste is het geval als het vuurwapen is gebruikt (gericht of geschoten), als gevolg van het toegepaste geweld meer dan licht letsel is ontstaan of als het opmaken van een geweldsregistratie naar het oordeel van de hulpofficier van justitie noodzakelijk is. In die gevallen wordt de geweldsaanwending beoordeeld door de politiechef.

De politie mag alleen geweld gebruiken als er geen andere opties zijn om het gewenste doel te bereiken. En ook dan is geweldtoepassing aan regels en voorwaarden gebonden. Wanneer een politieagent zich genoodzaakt ziet geweld toe te toepassen, dient dat op professionele wijze te gebeuren. Politieagenten worden daar uitvoerig op getraind. En geweldgebruik moet altijd proportioneel en subsidiair zijn. Het kan zijn dat het minst ingrijpende middel, fysiek geweld, niet het gewenste effect heeft en ook bijvoorbeeld pepperspray ingezet moet worden en uiteindelijk een verdachte met de wapenstok onder controle wordt gebracht. “Wij hebben nu zicht op al deze drie toegepaste geweldsmiddelen, “ zegt portefeuillehouder geweld Frank Paauw. “Voorheen werd alleen het zwaarste geweldsmiddel dat werd gebruikt in het systeem gezet. Met deze wijziging registreren we dus alle ingezette geweldsmiddelen. Dit stelt ons in staat beter te beoordelen hoe de geweldsinzet is gegaan, of het goed is gegaan en of we het een volgende keer opnieuw zo zouden doen. Zo blijven wij leren van onze geweldsinzetten.”

Toetsing
Met ingang van 15 januari 2019 is in alle eenheden een Commissie Geweldsaanwending ingesteld. Deze commissie toetst het toegepaste geweld wanneer het vuurwapen is gebruikt (gericht of geschoten), als gevolg van het toegepaste geweld meer dan licht letsel is ontstaan of als het opmaken van een geweldsregistratie naar het oordeel van de hulpofficier van justitie noodzakelijk is. Deze commissie brengt advies uit aan de politiechef. In 2019 zijn in dit kader bijna 1800 gevallen getoetst. In 88% van deze gevallen is geoordeeld dat sprake was van professioneel handelen. In verreweg de meeste (82%) van de resterende gevallen (159) waarin anders werd geoordeeld, ging het hierbij om tekortkomingen in het vakmanschap (leren en verbeteren). Ruim 50 dossiers zijn nog in behandeling.

Wanneer het geweldgebruik als niet professioneel wordt gekwalificeerd, kunnen eventueel tucht- of zelfs strafrechtelijke maatregelen volgen. Over de in 2019 gerapporteerde geweldsregistraties is in een aantal gevallen aanleiding geweest om een disciplinaire straf op te leggen. Paauw stelt dat de politie nu een veel completer beeld heeft van het geweld dat moest worden ingezet. “Wij kunnen op deze manier beter verantwoording afleggen en leren van toegepast geweld. Zo blijven we scherp op geweldsinzetten. Met het geweldsmonopolie komt immers een grote verantwoordelijkheid.’

Geweldsmiddelen
De geweldsmiddelen waarover de politie beschikt, omvatten een breed spectrum. Afgezet tegen het totaal van de in 2019 ingezette geweldsmiddelen ging het in verreweg de meeste gevallen (59%) om toepassing van fysiek geweld, in 8% van de gevallen om gebruik van het vuurwapen (dreigen, richten, gericht houden of schieten), in 6% om gebruik van de uitschuifbare wapenstok, in 5% om (dreigen met) pepperspray en in 11 % om toepassing van andere middelen.

Stelselherziening
Het geweldsmonopolie is belegd bij de overheid. Op grond daarvan heeft de politie de bevoegdheid om geweld te gebruiken. Daar hoort bij dat de politie zorgvuldig en proportioneel met deze bevoegdheid omgaat en transparant is als het gaat om de verantwoording van geweldgebruik. Op dit moment is een integrale herziening van het proces rond de geweldsaanwending gaande. Deze heeft betrekking op het hele proces van melden, registreren en beoordelen van door de politie toegepast geweld, als ook op de nazorg, juridische bijstand en het leertraject voor politieambtenaren en de politieorganisatie als geheel.

COVID-19-besmetting marechaussees blijkt loos alarm

De 6 marechaussees in opleiding, die verdacht werden van besmetting met COVID-19, blijken het virus niet te hebben. Dat hebben testresultaten uitgewezen.

Het zestal is geplaatst op het Opleidings- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. Afgelopen vrijdag hadden de militairen milde klachten, die mogelijk te maken hadden met corona. Dat blijkt nu dus loos alarm.

Real Madrid grijpt de macht in LaLiga na heerlijke assist Benzema

Real Madrid mag zich de nieuwe koploper van Spanje noemen. De ploeg van Zinédine Zidane greep zondagavond de macht in LaLiga via een 0-1 zege op hekkensluiter Espanyol; met de overwinning profiteerde Real Madrid optimaal van het puntenverlies dat concurrent Barcelona zaterdag opliep op bezoek bij Celta de Vigo (2-2).

Met nog zes wedstrijden te gaan heeft de Koninklijke een voorsprong van twee punten op Barcelona. Overigens is degradatie voor Espanyol na de nederlaag bijna onvermijdelijk. De club heeft tien punten achterstand op de virtueel veilige nummer zeventien Celta.

Zidane voerde in zijn opstelling vier wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd tegen Real Mallorca (2-0) van woensdag. Marcelo nam de linksbackpositie over van Ferland Mendy, terwijl Casemiro op de plek van Luka Modric startte. Tot slot maakten Gareth Bale en Vinícius Júnior plaats voor Isco en Toni Kroos.

In het eerste kwartier was Casemiro opvallend genoeg de meest dreigende man aan de zijde van de bezoekers. Na zeven minuten waagde de controleur een poging vanaf de eigen helft.

Casemiro zag doelman Diego López ver voor zijn doel staan en beproefde zijn geluk met een lange boogbal. De ex-keeper van Real Madrid werd aan het werk gezet en reageerde net op tijd.

In de tiende minuut kopte Casemiro naast; kort daarna verlengde Raphaël Varane een voorzet van Toni Kroos en belandde de bal vlak voor het doel bij de vrijstaande middenvelder. Hij kreeg zijn hoofd echter opnieuw niet goed tegen het leer aan.

Espanyol liet zich niet geheel onbetuigd. Het kreeg enkele serieuze kanden in de eerste helft. Zo drong Wu Lei na 23 minuten het strafschopgebied binnen en schoot hij over het doel van Thibaut Courtois.

Real Madrid was desondanks duidelijk de bovenliggende partij en drong Espanyol veelal terug op de eigen helft. Het was uiteindelijk geen verrasing dat het Casemiro was die de score opende.

Na een lange bal van Marcelo kopte Sergio Ramos door richting Karim Benzema, die Casemiro bediende met een hakbal door de benen van verdediger Bernardo. Van dichtbij zette de Braziliaan de bezoekers op voorsprong, in de laatste minuut van de eerste helft.

Na de pauze kreeg Espanyol enkele mogelijkheden om langszij te komen. Een poging van Wu Lei miste de juiste schotkracht; Raúl de Tomás stelde Courtois op de proef. Het vertrouwen van de thuisploeg groeide en Zidane leek zich zorgen te maken aan de zijlijn.

In de laatste seconde van de blessuretijd kwam Real Madid goed weg toen Marcelo bijna in eigen doel kopte en arbiter Antonio Mateu Lahoz de daaropvolgende corner niet meer liet nemen. Zodoende overleefde Real Madrid de slotfase en heeft het plots een goede kans op het eerste kampioenschap sinds 2017.

6 tegen 1: 14-jarige knul neergestoken in Goes

Rond 20.55 uur zondagavond kwam er een melding binnen via 112 dat er een persoon was neergestoken op de J.A. van der Goeskade in Goes. Een jongeman zou gewond zijn geraakt. Door de politie zijn even later zes verdachten aangehouden.

Het slachtoffer, een 14-jarige jongen uit Middelburg, is door ambulancemedewerkers naar het ziekenhuis gebracht, daar is hij behandeld aan zijn verwondingen. Agenten stelden ter plaatse een onderzoek in. Door hen werden verschillende getuigen gehoord en ook werden camerabeelden bekeken. Ook is in de omgeving van de J.A. van der Goeskade sporenonderzoek gedaan. De zes aangehouden verdachten zijn allemaal minderjarig (15/16 jaar) en afkomstig uit Middelburg en Vlissingen.

Zondagavond hebben duikers nog gezocht naar het wapen waarmee gestoken zou zijn, maar dat is nog niet aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek. De verdachten zijn overgebracht naar een politiecellencomplex. Zij worden maandag verder gehoord over het feit. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via WhatsApp

'Geen interesse voor Feyenoord bij Amerikaanse investeerders'

President-commissaris Toon van Bodegom van Feyenoord is intern teruggefloten voor zijn uitspraken over potentiële Amerikaanse investeerders in de club. Dat beweert Emile Schelvis zondagavond bij Rondo. Twee weken geleden beweerde De Telegraaf dat drie investeringsmaatschappijen uit de Verenigde Staten bereid zouden zijn om Feyenoord van een financiële injectie te voorzien.

De krant kreeg van Mike Forde, die in New York werkzaam is voor diverse grote investeerders, te horen dat er aan de andere kant van de oceaan serieuze interesse in Feyenoord is.

Een dag later zei clubwatcher Martijn Krabbendam van Voetbal International bij talkshow Veronica Inside dat de directie niet op de hoogte was van gesprekken met Amerikaanse investeerders en dat het bericht dus uit de koker van Van Bodegom moest komen.

Schelvis doet er nog een schep bovenop, door zondagavond te stellen dat de investeerders er simpelweg 'niet zijn'. "Toon van Bodegom is deze week door mensen binnen Feyenoord teruggefloten: ze vinden dat hij moet ophouden met het verspreiden van dit soort berichten via De Telegraaf."

"Die Amerikaanse investeerders bestaan niet", beweert de analist. "Ze zijn niet geïnteresseerd in Feyenoord." Schelvis stipt wel aan dat Feyenoord het geld goed zou kunnen gebruiken.

Volgens hem moet de club in de komende drie weken beslissen over de haalbaarheid van een nieuw stadion. Hij zou het een 'historische fout' vinden als Feyenoord gaat voor een volledig nieuwe Kuip.

Het nieuwe stadion moet 444 miljoen gaan kosten, maar de financiering is nog niet rond. Voordat de definitieve businesscase, ofwel de haalbaarheidsstudie, kan worden gepresenteerd, moeten nog enkele hordes genomen worden.

Bovendien is het onduidelijk in hoeverre de club Feyenoord profiteert van het nieuwe stadion: de directie heeft een garantie gevraagd van minimaal 25 miljoen euro aan inkomsten per jaar. Of die er komt, is nog niet duidelijk; wethouder Arjan van Gils, die belast is met het stadiondossier, kan en wil de garantie niet geven.

"Het stadion is technisch gezien failliet en wordt door de gemeente in samenwerking met Goldman Sachs overeind gehouden.", zegt Schelvis. "Drie weken geleden vertelde Jan Boskamp mij dat er rattenvangers hebben rondgelopen omdat het zo slecht gesteld was met het onderhoud."

"Het doet mijn Rotterdamse hart pijn. De club heeft ook geen cent te makken; niet voor niets onderhandelt Feyenoord met spelers van het niveau van Mark Diemers en Bryan Linssen. Er is geen geld en dan moeten ze nu 'ja' zeggen tegen een nieuw stadion van 444 miljoen euro?"

Coulance Ksa bingo's stopt per 1 juli

De op 1 mei jongstleden door de Kansspelautoriteit (Ksa) afgekondigde coulance voor online bingo's stopt per 1 juli. In de afgelopen maanden, die in het teken stonden van de maatregelen in het kader van het coronavirus, was de Ksa coulant voor kansspelinitiatieven die bedoeld waren om mensen uit hun isolement te halen.

Normaal gesproken is het zonder vergunning verboden een kansspel waarmee een prijs kan worden gewonnen, aan te bieden. De reden de coulance te stoppen is dat de coronamaatregelen per 1 juli verder versoepeld worden en mensen niet meer in isolement hoeven te verkeren.

Grote toename
De Ksa werd sinds half maart (toen de beperkende maatregelen in het kader van Corona startten) geconfronteerd met een grote toename van het aantal bingo’s dat online werd aangeboden. Gezien de bijzondere omstandigheden werd besloten tijdelijk coulant te zijn, omdat de initiatieven vaak louter ideëel waren. De Ksa is wel opgetreden bij een tiental bingo’s waarbij de organisatoren (ook) commerciële motieven hadden. Het aantal meldingen over illegale bingo’s nam af nadat de Ksa op 1 mei bekendmaakte hoe zij met ingang van dat moment om zou gaan met online bingo’s.

Risico's
De wet stelt niet voor niets eisen aan kansspelen. Kansspelen zijn niet zonder risico's. Daarom is er in principe een vergunning nodig als een kansspel wordt aangeboden waarmee een prijs kan worden gewonnen. Daarmee wordt verzekerd dat er toezicht mogelijk is.

Grapperhaus: Ontwikkeling digitale dreiging Nederland is zorgwekkend

Het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schetst opnieuw een zorgwekkend beeld. De NCTV constateert dat cyberincidenten de potentie hebben om grote schade aan te richten en in uiterste gevallen maatschappelijke ontwrichting kunnen veroorzaken.

“Het mag geen verrassing zijn dat de digitale dreiging op Nederland niet is afgenomen. Het valt niet uit te sluiten dat ontwrichting door cyberaanvallen of grootschalige uitval in Nederland zal plaatsvinden, ook al is dat nog nooit het geval geweest. Cyberaanvallen via bijvoorbeeld ransomware vormen nog altijd een aantrekkelijk verdienmodel voor criminelen. Daarom blijft niet alleen verhoging van de weerbaarheid tegen digitale dreigingen, maar ook de bredere aanpak van cybercriminaliteit onverminderd van belang. Dat eist onze voortdurende aandacht.” aldus minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Voorkomen maatschappelijke ontwrichting
Het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting door incidenten binnen vitale processen heeft de hoogste prioriteit binnen de Nederlandse Cybersecurity Agenda. Het kabinet werkt aan een ‘pas toe of leg uit-systematiek’ voor vitale aanbieders en de rijksoverheid. Dat betekent dat bij ernstige kwetsbaarheden deze organisaties maatregelen moeten nemen, en moeten onderbouwen als ze er voor kiezen dit niet te doen. Als er een soortgelijke situatie plaatsvindt zoals tijdens de problemen met Citrix-software, is de vrijblijvendheid van het nemen van maatregelen voorbij.

Uitwisselen dreigingsinformatie verbeteren
Organisaties moeten tijdig kunnen beschikken over de juiste dreigingsinformatie om zich goed te kunnen beschermen tegen cyberincidenten en uitval. Uit het CSBN blijkt dat sinds de start van de COVID-19 pandemie aanwijzingen zijn geweest dat landen de situatie misbruiken om cyberaanvallen uit te voeren op o.a. ziekenhuizen, farmaceuten en onderzoekscentra. Daarom heeft het kabinet via spoedwetgeving het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de taak gegeven deze organisaties bij digitale dreiging en incidenten bijstand te verlenen tijdens de pandemie.

Digitale afhankelijkheid
De dreiging van cybercriminaliteit op Nederlandse bedrijven en burgers blijft onverminderd groot. Zeker tijdens de coronacrisis waarbij de afhankelijkheid van digitale middelen alleen maar toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan thuiswerken, volgen van online onderwijs en de toename van online bestellingen bij webwinkels. De coronacrisis toont eens te meer aan dat andere landen en criminelen snel inspelen op ontwikkelingen in de samenleving en misbruik maken van de toegenomen afhankelijkheid. De politie en het OM zijn in 2019 gestart met de aanpak van cybercrimefenomenen die regionale eenheden overstijgt. Ook de inzet op preventie en voorlichting wordt voortgezet, onder andere via campagnes waarin de overheid en private partijen samen optrekken.

Debat: Osterhaus vs De Hond

Waar de televisie maar niet aan wil, gebeurt nu op de radio. Om 11 uur gaan viroloog Ab Osterhaus en Maurice de Hond met elkaar in debat op BNR radio. Maurice de Hond is kritisch op de genomen corona-maatregelen door de regering. Meepraten op het forum kan hier: KLIK 
Live meekijken: HIER!!!

Het is vandaag..

Hallo! Het is vandaag maandag 29 juni. Vandaag is het modderdag, dag van de tropen en wereld sclerodermiedag. Uiteraard zijn er ook weer jarigen onder ons. Onder anderen darter John Part en coureur Nicholas Lafti worden een jaartje ouder.


Dag van de tropen.
De Internationale Dag van de Tropen is door de Verenigde Naties opgericht om aandacht te vragen voor het behouden voor de natuurgebieden want et gaat niet goed met de tropen. Ontbossing, klimaatverandering... En dat terwijl de tropische gebieden zo essentieel zijn voor de aarde. Ze hebben een groot en belangrijk ecosysteem, en zorgen dat mensen in de omgeving in leven kunnen blijven. Op 29 juni staan we stil bij het belang van het gebied, en kijken we naar hoe dat in leven gehouden kan worden.

Modderdag.
Modder hoeft niet altijd vies te zijn. Ieder jaar aan het einde van juni is er een eerbetoon aan het smerige goedje dat u vroeger persé van uw schoenen moest halen voor u het huis binnenkwam. Modder is namelijk niet alleen vies, maar ook handig om kinderen bekender te maken met de natuur. Dat redeneerden ze in ieder geval in Nepal, waar de Modderdag origineel vandaan komt. Het idee is dat kinderen die in de modder gaan spelen, meer 'positieve natuurervaringen' meemaken. Echter zal het modderspelen vandaag niet gebeuren, dit jaar is in verband met COVID-19 besloten om het niet door te laten gaan.

Werelddag voor sclerodermie.
Sclerodermie is een zeldzame chronische auto-immuun reumatische aandoening die het lichaam aantast door bindweefsel te verharden. 
Huid en inwendige organen kunnen door deze ziekte worden beschadigd. Het kan levensbedreigend zijn en momenteel is er geen remedie. Er zijn echter succesvolle behandelingen beschikbaar voor individuele organen. Deze chronische ziekte die grotendeels bij vrouwen tussen de 30 en de 50 voorkomt,  is behandeling lastig. Op 29 juni staan we stil bij de ziekte en de patiënten ervan, tijdens Wereld Sclerodermiedag.


Dit zit er dit jaar niet in. Volgend jaar mogen we weer! (Foto: Pixabay)
Dit zit er dit jaar niet in. Volgend jaar mogen we weer! (Foto: pxhere)

13-jarige neergestoken in winkelcentrum Rotterdam

Een 13-jarige jongen meldde zich zondagmiddag met een steekwond bij het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Vermoedelijk is hij kort ervoor in winkelcentrum Zuidplein gestoken met een mes. De politie zoekt de vermoedelijk ook minderjarige betrokkenen en spreekt graag met getuigen.

Even voor 16:00 uur liep de jongen het ziekenhuis aan de Montessoriweg binnen. Hij was aanspreekbaar en is voor behandeling opgenomen. Kort ervoor zou hij zijn gestoken in winkelcentrum Zuidplein, waarbij vermoedelijk twee eveneens minderjarige jongens betrokken waren. Wat voorafging aan het steekincident wordt onderzocht. Er is nog niemand aangehouden.

De politie is op zoek naar getuigen van dit incident. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is de politie op zoek naar beelden. Deze kunnen worden geupload via het tipformulier

Update 29-06 08:08 uur
De politie heeft zondag in het begin van de avond twee verdachten opgepakt. Desondanks blijft de politie op zoek naar getuigen en beelden van het incident. 

Nauwelijks beweging in de luchtvaart in mei

In mei 2020 reisden ruim 220.000 passagiers van en naar de vijf nationale luchthavens in Nederland, dat is 97 procent minder dan in mei 2019. In april waren dit er 133.800. De hoeveelheid vervoerde goederen door de lucht nam in mei 2020 af met 18,5 procent naar ruim 117.000 ton. Het aantal vluchten in het handelsverkeer lag met 6.600 bewegingen ruim 87 procent lager dan in mei 2019. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

In mei 2020 was het effect van de in maart genomen maatregelen om het coronavirus in te dammen nog zichtbaar in de luchtvaartcijfers. Reisden er in mei 2019 nog 7,4 miljoen reizigers van en naar Nederland, een jaar later waren dat er 220.100. Het aantal passagiers dat via Amsterdam Schiphol vloog, 6,4 miljoen in mei 2019, nam eveneens met 96,8 procent af naar 207.800 in mei 2020. Het aantal passagiers op vliegveld Eindhoven was in mei 2020 nog maar 12.100, een afname van 98,2 procent. Op de vliegvelden van Groningen, Rotterdam en Maastricht lag het vliegverkeer, net zoals in april, zo goed als stil.

Lichte stijging bezettingsgraad in mei
In mei 2020 waren gemiddeld 36 van de 100 vliegtuigstoelen bezet. In januari en februari waren vliegtuigstoelen op passagiersvluchten gemiddeld voor 76 procent bezet. Deze bezettingsgraad was nagenoeg gelijk aan januari en februari 2019. In maart 2020 nam de bezettingsgraad af naar 57 procent en in april van dit jaar daalde deze naar 29 procent. De lichte toename van het aantal passagiers in mei 2020, gecombineerd met een lichte stijging van het aantal vluchten, zorgde ook voor een iets hogere bezetting van de vliegtuigstoelen.

Sterke afname aantal vliegtuigbewegingen op kleine luchthavens
Naast de vijf nationale luchthavens kent Nederland elf kleine vliegvelden. Op deze luchthavens vinden voornamelijk niet-commerciële vluchten plaats, waaronder lesvluchten en privé-vluchten. In het eerste kwartaal van 2020 is het totaal aantal vliegtuigbewegingen op deze luchthavens ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019, met 17,8 procent afgenomen tot ruim 52.000.

De meeste kleine vliegvelden zijn sterk afhankelijk van goed weer. In de eerste twee maanden van dit jaar hadden deze vliegvelden vaak te maken met regen, wind en slecht zicht. Het weer in februari 2019 was uitzonderlijk goed, zodat er toen meer gevlogen kon worden. Vanaf half maart werden alle kleine vliegvelden gesloten vanwege maatregelen tegen het coronavirus.

Op Lelystad Airport, de grootste onder de kleine luchthavens met ruim 34 procent van alle vluchten, daalde het aantal vliegtuigbewegingen met 10,9 procent tot 17.800 in het eerste kwartaal van 2020. Teuge International Airport in Gelderland, de tweede luchthaven onder de kleine vliegvelden, is het enige vliegveld waar in het eerste kwartaal van 2020 het aantal vluchten steeg tot 8.500 vliegtuigbewegingen, dat is 17,8 procent meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

Man (20) veroordeeld voor 48 maanden cel voor handel in drugs

Een 20-jarige man is veroordeeld tot 48 maanden cel, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, onder meer voor de handel in harddrugs. De veroordeelde man had een leidinggevende rol in een georganiseerd netwerk. De 20-jarige dader heeft, samen met anderen, voorbereidingshandelingen getroffen voor drugshandel. Daarnaast heeft hij ruim 16.900 euro witgewassen en is vastgesteld dat hij samen met iemand een slachtoffer heeft mishandeld.

De rechtbank legt een groot deel van zijn straf voorwaardelijk op vanwege de jonge leeftijd van de dader en zijn bescheiden strafblad. Wel moet de 20-jarige man zich poliklinisch laten testen en een dagbesteding zoeken of opleiding volgen.

FOK! Wat een weer: gematigd zomerweer

Mogge!  

Ik hield me de laatste dagen erg gedeisd en dan weten jullie wat dat betekent in grote buiensituaties. Inderdaad, het was weer een grote flop hier. Lossen de buien niet op die op koers liggen, dan buigen ze wel af. Ik heb het allemaal meegemaakt. Dat leverde natuurlijk enorme frustraties op, dus ik dacht het weerbericht maken is voor mij geen optie.  

We hebben het allemaal weer achter de rug. Van zware buien is de komende tijd geen sprake. Niet dat het overal droog blijft, maar kletsnat lijkt het ook niet te worden. De meeste neerslag lijkt voor de woensdag bestemd te zijn, dan kan er zo'n 5 tot 10 mm vallen. 

Ook de hitte komt niet meer terug voorlopig, want met 20 tot 23 graden is het de komende dagen wel gedaan. Morgen en overmorgen is het zelfs nog frisser met 18 tot 21 graden. 

Het weerbeeld voor komende week is dus gematigd zomerweer. Af en toe zon, een enkele bui en normale temperaturen.

Meer weer op FOK!

Ergens in de natuur (Foto: FOK!)
Ergens in ons land. (Foto:Fok!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.