NASCAR: Martin wint 'Under the Lights' in Martinsville

We keren nog even terug in de tijd, want doordeweeks werd er weer geracet in de NASCAR Cup Series - geen lekkere timing voor hen die daar ook nog eens een verslag over willen schrijven. Enfin, er werd gereden op The Paperclip, het piepkleine baantje in Martinsville, waar voor het eerst in de bijzonder lange geschiedenis aldaar een heuse avondrace op het programma stond.

De vijfhonderd ronden op The Paperclip gingen van start met Ryan Blaney die de poleposition via loting toegewezen kreeg, Aric Almirola startte naast hem en pakte bij de start de leiding. Austin Dillon startte als 22e en reed na een handvol korte rondjes al 38e: hij bleek een klapband te hebben. Geen lekkere start voor Dillon, die mogelijk gedurende de race weggebeld zou worden om zijn hoogzwangere vrouw bij te staan, waardoor AJ Allmendinger als reservecoureur klaar stond om eventueel in zijn auto te stappen.

Op weg naar de competition caution deden Almirola en Blaney het bepaald niet lekker, de dominante leider Joey Logano zette de twee zelfs op een rondje achterstand. Een korte caution zorgde in de slotfase van stage één voor pitstops, waar Bubba Wallace door twee banden te halen zowaar voorbij ging aan leiders Logano en Clint Bowyer. Mindere god Corey LaJoie maakte zelfs helemaal geen stop en nam de leiding, maar die stond hij snel af. Logano en Bowyer waren toch weer te snel en Logano won de eerste stage overtuigend.

Herrie op Martinsville

Die twee begonnen ook op de eerste rij aan stage twee, hoewel Jimmie Johnson gedurende de stage de leiding in handen pakte, wat hem een overtuigende stagewinst opleverde. Hij behield de eerste plek bij de pitstops en begon dus als leider, met Blaney naast zich, aan de tweede helft van de race. Die ging hem, net als Logano, wel snel voorbij en Johnson viel zelfs verder terug achter Kevin Harvick, Chase Elliott en Brad Keselowski. Na een dikke driehonderd ronden volgde dan de eerste échte caution: Erik Jones tikte mindere god David Starr de muur in.

Bij Blaney's pitstop ging het fout: een monteur sprong te vroeg over de muur en Blaney kon achteraan aansluiten. Met Logano, Keselowski, Johnson en Elliott voorop konden we door, maar het was Martin Truex die uiteindelijk de leiding nam. Met ruim honderd ronden te gaan kwam Quin Houff in beeld en dan weten we hoe laat het is: caution. Truex behield de leiding wel en kreeg Logano en Elliott achter zich aan, terwijl Austin Dillon afhaakte: hij leek bevangen door de hitte en werd door meerdere monteurs uit zijn auto gehesen.

Truex was in de slotfase geen moment meer te achterhalen voor de concurrentie en met zijn nieuwe, Australische crew chief James Small kon hij gelijk een nieuwe zege vieren. Dat betekende ook dat hij thuis een plekje moest zoeken: de winnaar in Martinsville krijgt een grote staande klok als prijs.

Lichtshow voor Truex