Japanse kruiskwal nu ook aangetroffen bij Wolphaartsdijk

In het Veerse Meer zijn op twee locaties meerdere kruiskwallen aangetroffen. Eerder waren de kwallen al gesignaleerd bij Kortgene; nu zijn ze ook te vinden bij de Schelphoek (Wolphaartsdijk). Op de genoemde plekken mag wel worden gezwommen, maar geldt een waarschuwing voor kruiskwallen. Daarom komen er waarschuwingsborden te staan op de locaties.

Jeuk, prikkeling of rode huid
In het Veerse Meer en andere Zeeuwse wateren komen diverse kwallensoorten voor. De meeste kwallen zijn onschadelijk voor mens en dier. Bij aanraking met de Japanse kruiskwal kunnen er wel klachten volgen zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. 

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?
De Japanse kruiskwal is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals zeewier. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Zwemlocaties in de natuur, zoals de stranden, recreatieplassen en meertjes zijn sinds 1 mei geopend. Op www.zwemwater.nl wordt u op de hoogte gehouden van de zwemwaterkwaliteit en waarschuwingen en/of zwemverboden, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van kruiskwallen op zwemlocaties.

Onderzoek kruiskwallen
Rijkswaterstaat voert onderzoek uit naar de aanwezigheid van de kruiskwallen in het Veerse Meer. Zij blijft dit ook de komende tijd doen op locaties waar veel gezwommen wordt.

Let op: zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Om ook hier de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, zijn maatregelen getroffen. Deze zijn vooral gericht op het voorkomen van groepsvorming en het ontstaan van onverantwoorde situaties.

Kruiskwal (Foto: Wikimedia Commons CC0)
Kruiskwal (Foto: Wikimedia Commons CC0)