KNVB: straks voetballen zonder doelpunten bij te houden

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) overweegt nieuwe regels op te stellen in de leeftijdscategorie 10-12 jaar. De nadruk komt te liggen op het plezier tijdens de wedstrijd en minder op winnen. Langs de voetbalvelden wordt niet enthousiast gereageerd, zo constateert AT5.


Voetbalclub SDZ reageert op opmerkelijk plan van KNVB (Bron: YouTube/AT5)

KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee, die verantwoordelijk is voor amateur- en vrouwenvoetbal, vindt dat de strijd om het kampioenschap vooral onder ouders leeft en minder bij de kinderen zelf.

Het idee om de nadruk te leggen op plezier voor kinderen in deze leeftijdscategorie is een onderdeel van de nieuwe veranderingen in het pupillenvoetbal. Zo wordt er ook gesproken over een nieuwe indeling van de competities en het niet meer bijhouden van standen. Ook komen de wedstrijden in de schoolvakanties te vervallen.

Bij voetbalvereniging SDZ, één van de grootste clubs van Amsterdam, zijn de ouders verdeeld. "Ik denk dat het wel iets te vertroetelend is voor kinderen", vertelt een ouder op het voetbalveld. "Ze kunnen heus wel tegen hun winst of verlies."

Khalil el Maghnaoi, jeugdcoördinator bij SDZ, heeft gemengde gevoelens over het voorstel. "Aan de ene kant begrijp ik de KNVB dat ze het er wellicht uit halen. Het kan er soms best wel hard aan toe kan gaan, zelfs op jonge leeftijd qua winnen of niet", zegt El Maghnaoi. "Aan de andere kant vind ik dat ze helemaal mis zitten met hun doel wat ze altijd eerst voor ogen hadden. Het doel van een wedstrijd is natuurlijk winnen."

De winnaars van morgen
Volgens de jeugdcoördinator kwam de KNVB zelf ook met een concept waarbij ze aangaven dat ze de winnaars van morgen willen creëren. "Als je daarbij dan uitslagen en ranglijsten eruit gaat halen dan vind ik dat je je doel dan toch ergens mis gaat schieten", zegt El Maghnaoi.

Een andere ouder van de voetbalvereniging SDZ ziet de voordelen de nieuwe regels in. "Ik denk dat het misschien goed is voor die kinderen. Voor deze leeftijd gaat het over meer spelen, meer voetbal en minder bezig zijn met wie de eerste is."

Een derde ouder bij SDZ vindt dat plezier het belangrijkste is. "Voor mij maakt het niet uit en voor mijn zoon ook niet. Zo lang hij maar plezier heeft. Winnen of verliezen speelt geen belangrijke rol."

Van der Zee stelt dat als kinderen te vaak verliezen, dit de spelvreugde beïnvloedt. Naast een slechte trainer zou dit volgens hem een belangrijke oorzaak zijn voor kinderen om te stoppen met voetbal.

De jeugdcoördinator van SDZ denkt daar echter anders over. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat kinderen zijn gestopt, omdat ze bijvoorbeeld te veel hebben verloren. Uit onderzoek is wellicht gebleken dat kinderen soms stoppen omdat ze vaak verliezen, maar ik heb dat nog nooit meegemaakt."

In april zal de voetbalbond een besluit nemen over dit voorstel.