Dubbel jeugdolympisch goud schaatssters, Colombiaan twee keer vierde

De Jeugd Olympische Winterspelen in Zwitserland, met Lausanne als gaststad, zijn in volle gang en ook het schaatsen is volop bezig. Op het prachtige meer van skioord St Moritz worden de schaatswedstrijden gehouden en daar moet Nederland het natuurlijk van hebben.

Vrouwen
Het gaat goed met de dames, want beide afstanden die tot nu toe zijn gereden leverden goud op. Isabel Grevelt was op de 500 meter met afstand de beste. De meervoudig Nederlands jeugdkampioene snelde na een rappe opening van 11,06 naar een tijd van 40,57 seconden en dat was voor de Noord-Hollandse genoeg voor goud. Wang Jingyi uit China pakte met 41,07 zilver, voor de 41,16 van de Japanse Yukino Yoshida. Myrthe de Boer eindigde met 41,70 als zevende.

Maandag was het de beurt aan De Boer om het goud in ontvangst te nemen. De Friezin was op de 1500 meter halverwege meer dan een seconde sneller dan Yuka Takahashi, maar de Japanse had een scherpe slotronde neergezet en De Boer leek het niet te halen. Niks bleek minder waar, want de Friezin hield met 2:10,44 minuten nog 0,14 seconden over op Takahashi, terwijl Yang Binyu uit China met 2:10,93 het brons uit handen hield van de Duitse Victoria Stirnemann - inderdaad, de dochter van ene Gunda. Grevelt werd met 2:14,56 zevende.

De Boer op de prachtige baan in St Moritz (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
De Boer op de prachtige baan in St Moritz (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Mannen
Sebas Diniz zou namens Nederland een goede kans hebben gehad op de 500 meter, maar na zijn prima opening ging hij onderuit. Remo Slotegraaf kwam er met 38,68 seconden en plek zeventien niet aan te pas. Het goud ging naar de Japanse favoriet Yudai Yamamoto, die met 36,42 nét sneller was dan de 36,60 van Nil Llop. De Spanjaard brak anderhalf jaar geleden nog zijn halve lichaam bij een val, maar keerde terug, is nu sterker dan ooit en pakte zilver, voor de 36,67 van de Chinees Xue Zhiwen. Met 37,05 greep Diego Amaya, zowaar uit Colombia, net naast een historische medaille.

Slotegraaf deed het op de 1500 meter een stuk beter, maar genoeg voor de medailles was het niet: met 1:56,87 werd hij vijfde, Diniz strandde met 1:59,47 op plek elf. Ook hier was er Japans goud: Motonaga Arito legde twee geweldige volle ronden op het ijs en hield stand om met 1:52,24 dik het goud te pakken, voor de Rus Pavel Taran (1:53,74) en de Amerikaan Jonathan Tobon (1:55,67). Amaya vertrok razendsnel en was na 700 meter de snelste van iedereen, maar de Colombiaan ontdekte dat schaatsen op een meer toch even anders is dan op het superijs van Salt Lake City: met 1:55,80 werd hij vierde, 0,13 seconden naast de medailles.

Diego Amaya grijpt twee keer nét naast de medailles (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Diego Amaya grijpt twee keer nét naast de medailles (Foto: OIS/Thomas Lovelock)