Johaug en Ustiugov slaan eerste slag in Tour de Ski

In het Zwitserse Lenzerheide is zaterdag de Tour de Ski van start gegaan, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, deel uitmakend van de World Cup. Etappe één was een massastart in de vrije stijl, een kleine elf kilometer voor de vrouwen en drie kilometer verder voor de mannen.

De dag werd geopend door de vrouwen en het duurde nog verrassend lang voor topfavoriete Therese Johaug een gat sloeg: de Noorse was pas na ruim drie kilometer vertrokken, hoewel ze tot aan de finish geen echt groot gat zou slaan. Genoeg voor de winst was het wel en achter haar werd door drie vrouwen hard gesprint om plek twee.

Tweevoudig kampioene Heidi Weng uit Noorwegen won die sprint, voor Ebba Andersson uit Zweden en de Noorse titelverdedigster Ingvild Flugstad Østberg - voor die laatste twee was het een uiterst knappe prestatie, aangezien ze het eerste deel van het seizoen noodgedwongen gemist hebben, ze voldeden niet aan de 'minimale gezondheidseisen' van de Zweedse en Noorse bond.

Bij de mannen bleef het veld lang bij elkaar en pas richting de tien kilometer begonnen er mannen af te haken. Nog wat later opende Sergey Ustiugov de aanval en de Rus, de winnaar van 2017, kreeg uitgerekend landgenoot Alexander Bolshunov achter zich aan. Die kwam er echter niet bij en Ustiugov schreef de eerste etappe op zijn naam, terwijl Bolshunov in de allerlaatste meters bij werd gehaald door titelverdediger Johannes Høsflot Klæbo uit Noorwegen.