Obama waarschuwt socialisten in eigen partij

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft tijdens een fondsenwerfavondje in Washington zijn socialistische partijgenoten opgeroepen om een toontje lager te zingen. Hij waarschuwde hen niet te ver naar links in het politieke spectrum op te schuiven met hun beleidsvoorstellen.

"Het Amerikaanse volk wil niet dat we het hele systeem afbreken en vanaf de grond opnieuw opbouwen, of een sociale revolutie starten", bekritiseert de voorganger van huidig president Donald Trump voornamelijk de ulra-linkse presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

Obama adviseerde hen om zich vooral niet te laten leiden door 'bepaalde extreemlinkse Twitterfeeds'. "Zelfs als we onszelf uitdagen en durf leggen in onze visie, moet deze ook geworteld blijven in de realiteit", aldus de Democraat.

Verder waarschuwde Obama dat 'de activistische vleugel van onze partij' de Democratische kandidaten niet zou moeten dwingen beleid voor te stellen dat vooral gematigde en onafhankelijke kiezers kan vervreemden van de partij.

Zowel Republikeinen als Democraten zien in deze boodschap, aan toekomstige geldschieters voor Democratische kandidaten tijdens de komende presidentsverkiezingen, steun voor de gematigde Joe Biden.

Democratische kandidaten proberen elkaar de laatste tijd de loef af te steken met het ene cadeautje na het andere. In beslag nemen van wapens, minimumloon van 15 dollar per uur, geen studieschulden meer, met als klapper The Green New Deal, een 93 biljoen dollar kostende serie maatregelen die de wereld moet redden van een apocalyptische klimaatopwarming.