Kim Jong-un geeft Trump de middelvinger

Noord-Korea heeft gereageerd op een tweet van Donald Trump waarin werd gehint naar een nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un. Het bericht meldt dat Noord-Korea geen interesse heeft in verdere gesprekken waar Trump over kan opscheppen zonder er iets voor terug te krijgen.

De VS heeft vorig weekend een militaire oefening met Zuid-Korea afgeblazen om ruimte te maken voor onderhandelingen, waarna Trump tweette dat hij Kim weer 'snel zou zien' en dat er snel een deal gemaakt zou moeten worden. Maar volgens de Noord-Koreanen is Trump alleen maar geïnteresseerd in tijdwinst, terwijl er tegelijkertijd vooruitgang wordt geclaimd.

"We zijn niet langer geïnteresseerd in dergelijke gesprekken die ons niks opleveren. Aangezien we niks terug hebben gekregen, zullen we de Amerikaanse president niet langer voorzien van zaken waar hij over op kan scheppen, maar zullen we compensatie krijgen voor de successen die president Trump trots naar voren brengt als zijn eigen prestaties", aldus de Noord-Koreaanse diplomaat Kim Kye-gwan.

Kim Jong-un heeft, na mislukte onderhandelingen over een top in februari, een deadline gegeven voor het einde van het jaar. Mocht de VS dan niet toegeven op bepaalde punten, dan dreigt Kim een 'nieuw pad' te zoeken.

In 2018 ontmoetten Trump en Kim elkaar in Singapore, waarna een akkoord werd gesloten en Trump verklaarde dat hij het Noord-Koreaanse probleem opgelost had. Noord-Korea beloofde volledige denuclearisatie, maar men is in de tussentijd doorgegaan met het testen van raketten en bouwen van nieuwe nucleaire installaties.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA liet ondertussen weten dat, mochten de leiders van de landen elkaar toch ooit nog ontmoeten, de nucleaire discussie überhaupt niet besproken zal worden als de VS haar 'vijandige beleid' niet terug trekt.