FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 september 2019

Johnson dreigt met 'Brexit-verkiezingen' vlak voor deadline

De Britse premier Boris Johnson dreigt parlementsleden met vervroegde verkiezingen wanneer ze dinsdag wetgeving steunen die moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 31 oktober zonder exitovereenkomst verlaat. In dat geval wil hij nieuwe verkiezingen uitschrijven die op 14 oktober zouden worden gehouden, waarbij EU-gezinde Conservatieve kandidaten bovendien zouden moeten worden vervangen door Brexit-voorstanders.

De premier gokt bij die verkiezingen op winst voor zijn Conservatieve Partij: de meeste Britse kiezers zouden liever een Brexit zonder deal hebben dan dat Labourleider Jeremy Corbyn premier wordt. De socialistische Corbyn aast al tijden op verkiezingen, ondanks waarschuwingen vanuit diens eigen partij dat de verkiezingen die Johnson uit wil schrijven, neerkomen op een val.

Johnson kan niet zomaar verkiezingen uitschrijven. Voor 2010 kon dat wel, maar sindsdien is er de zogeheten Fixed Term Parliament-wetgeving. Lagerhuisleden zitten in principe voor een periode van vijf jaar, tenzij een voorstel voor vervroegde verkiezingen met tweederde meerderheid wordt gesteund.

Dinsdag keert het parlement terug van zomerreces. Eerder kondigde Johnson al een opschorting van het Lagerhuis aan, die volgende week in zou moeten gaan en voortduurt tot medio oktober. Dan zou volgens de planning de koningin het Lagerhuis toespreken en de nieuwe agenda van Johnsons regering presenteren. In de tussentijd kunnen de parlementariërs dan niet over de Brexit debateren en wetgeving hierover aannemen. Critici zeggen dat de opschorting is bedoeld om een no-deal Brexit te forceren.

Het mogelijke vooruitzicht van nieuwe verkiezingen vormt een nieuw hoofdstuk in Johnsons streven om de EU hoe dan ook op 31 oktober te verlaten. De exit-overeenkomst die zijn voorganger Theresa May met de EU sloot wijst hij af, met name vanwege de garanties die erin zijn opgenomen om de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden.

Update 17.08 uur
Johnsons regering heeft geen meerderheid meer, nadat Lagerhuislid Philip Lee is overgestapt van de Conservatieven naar de pro-Europese Liberaal-Democraten. Lee zegt dat de premier "op onprincipiële wijze een schadelijke Brexit nastreeft".

Johnson zelf zei dinsdag in het Lagerhuis dat pogingen van parlementsleden om no-deal te blokkeren hem in plaats van met de EU te onderhandelen, terug richting Brussel zouden dwingen "met de witte vlag in de hand" - juist op het moment dat er momentum zou zijn voor gesprekken. EU-regeringsleiders, en dan met name de Ierse regering, hebben echter meermaals aangegeven dat er niet opnieuw kan worden onderhandeld over de binnen Johnsons partij gehate vangnetregeling om de grens met Ierland open te houden.

Update 23.28 uur
De rebellen in Johnsons partij hebben de regering dinsdagavond een gevoelige slag toegebracht. Het Lagerhuis nam een voorstel aan waarmee de volksvertegenwoordiging controle krijgt over de parlementaire agenda. Normaliter is dit aan de regering voorbehouden. De motie werd met een meerderheid van 27 stemmen aangenomen, en 21 Conservatieve leden braken met de partijlijn en stemden vóór.

Premier Johnson heeft op de uitslag gereageerd door te stellen dat het parlement nu op de rand staat om "iedere deal die we nog met Brussel kunnen bereiken kapot te maken". "Dit leidt alleen maar tot meer gedoe en meer uitstel", aldus Johnson, die eerder aangaf absoluut geen verder uitstel te willen.

Update 23.57 uur
Het effect van de motie is dat het Lagerhuis de handen nu vrij heeft om zelfstandig een wetsvoorstel in te dienen om de Brexitdatum, thans 31 oktober, uit te stellen. Boris Johnson zegt dat hij nu zelf wetgeving zal voorbereiden voor vervroegde verkiezingen.

In het parlement bestaat de vrees dat indien Johnsons voorstel voor verkiezingen wordt aangenomen - terwijl de datum van 14 oktober wordt genoemd - de premier de stembusgang doodleuk naar 1 november te verschuift. Daarmee zou hij een no-deal Brexit af kunnen dwingen, omdat het parlement tijdens de verkiezingscampagne ook is opgeschort. Johnson ontkent echter dat hij dit van plan is.

Nederlands elftal blijft foutloos tegen Turkije; wereldgoal Van de Donk

Na de simpele overwinning in en tegen Estland, heeft het Nederlands elftal ook aan de tweede EK-kwalificatiewedstrijd drie punten overgehouden. Het absolute hoogtepunt tijdens de 3-0 zege op Turkije was de fabelachtige goal van Daniëlle van de Donk.

Wiegman kon in haar vijftigste wedstrijd als bondscoach geen beroep doen op de aan haar dijbeen geblesseerde Vivianne Miedema. Ook zonder de topscorer ging het Nederlands elftal meteen op zoek naar de openingstreffer. De muur van Turkije, de nummer 62 van de wereld, bleek broos. Oranje creëerde de nodige kansen, maar in de eerste helft vond alleen Stefanie van der Gragt het net. De verdedigster scoorde met het hoofd uit een hoekschop van Sherida Spitse.

Ook na rust was Oranje de bovenliggende partij. De tweede treffer van Nederland was er eentje om in te lijsten. Een lange pass van Spitse bereikte Daniëlle van de Donk, die de bal op fraaie wijze over de Turkse doelvrouw volleerde. Met nog vijf minuten op de klok werd het nog 3-0. Spitse benutte een penalty nadat Lineth Beerensteyn was neergelegd in het strafschopgebied.

Nederland vervolgt de kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een uitwedstrijd tegen Slovenië, op dinsdag 8 oktober komt concurrent Rusland naar Nederland. Die cruciale wedstrijden (aftrap om 20.00 uur) wordt gespeeld in het Philips Stadion van PSV, in Eindhoven.

Logo WK 2022 bekendgemaakt

De organisatie van het WK voetbal van 2022 in Qatar heeft het logo bekendgemaakt. Het is een waar feest, met bijzondere figuren en betekenissen, zo zegt men in elk geval zelf.

Zo staat er een voetbal op het logo, wat ermee te maken kan hebben dat het om het WK voetbal gaat. Ook wijst men specifiek op de aanwezigheid van de vorm van de zo beroemde wereldbeker, hoewel we dolgraag horen wáár die vorm dan precies te vinden is, want uw redacteur ziet het niet.

Men heeft ook een kek filmpje erbij in elkaar geflanst, waar we de diverse hoogtepunten van Qatar zien. Zand en hitte, bijvoorbeeld. Waar de door slavenarbeid omgekomen bouwers van de stadions in het logo herdacht worden is niet bekend.

Biatlonkampioen Hanevold (49) overleden

De Noorse oud-biatleet Halvard Hanevold is op 49-jarige leeftijd overleden. Noorse media melden dat de drievoudig olympisch kampioen dinsdagochtend thuis in Asker is overleden, zonder daarbij een doodsoorzaak te noemen.

Hanevold, die op de schietbaan misschien wel de beste van allemaal was, kende een bijzonder lange carrière: hij debuteerde in 1992 in de World Cup en nam pas na het seizoen 2009/10 op zijn 40e afscheid. Dat deed hij op fraaie wijze: in zijn allerlaatste wedstrijd, de massastart in Khanty-Mansiysk, pakte hij met een derde plaats plotseling nog zijn eerste en enige podiumplek van het seizoen.

Gedurende zijn lange carrière maakte Hanevold jaar na jaar deel uit van de uiterst succesvolle Noorse estafetteploeg, waarmee hij in 2002 en 2010 olympisch goud won en in 1998 zilver pakte, medailles die hij allemaal samen met Ole Einar Bjørndalen pakte. In Nagano werd hij bovendien olympisch kampioen op de individuele wedstrijd, in 2006 won hij in Turijn individueel zilver en brons. Met name het goud in Nagano deed hem veel: Hanevold had daarvoor kanker overleefd en bovendien werd zijn huis door een lawine verwoest.

Ook op WK's was Hanevold succesvol, met individueel goud in 2003 en ook nog eens vier wereldtitels met het Noorse team in 1995, 1998, 2005 en 2009, naast een karrenvracht aan andere medailles. Individueel won hij negen World Cup-wedstrijden, met het Noorse team pakte hij er nog eens 23.

Hanevold wint olympisch goud in 1998 (Bron: YouTube)

Svitolina naar laatste vier US Open

Jelina Svitolina heeft de halve finales bereikt op de US Open.  Ze versloeg Johanna Konta met tweemaal 6-4. Svitolina is de eerste Oekraïense die de laatste vier van de US Open bereikt.

Konta, die ook de vier eerdere partijen tegen Svitolina verloor, was kansloos vandaag. Ze stuitte op een muur en vond amper gaten voor winners. Konta wist in beide sets terug te komen van een break achterstand, maar direct daarop leverde de Britse haar opslag weer in.

Ferrari-coureur Leclerc: "Het voelt alsof ik er klaar voor ben om voor wereldtitels te gaan strijden"

Charles Leclerc won afgelopen zondag de GP van België. De zege op het circuit Spa-Francorchamps was zijn eerste overwinning in de Formule 1. De Monegask denkt dat hij bij het juiste team en met de de juiste auto kan strijden voor het kampioenschap.

Leclerc won de wedstrijd nadat hij zaterdag ook al het snelste in de kwalificatie was geweest. “Ik steek nu zes kwalificaties op rij in een betere vorm”, aldus de Ferrari-coureur. “Ik heb mijn aanpak iets veranderd. In de race is het nog een iets ander verhaal, want daar had ik het de laatste twee keer moeilijker. Toch heb ik een en ander aangepast en dat leek te werken op Spa, dus dat is mooi.”

Nogmaals de 21-jarige coureur die aan zijn eerste seizoen bij Ferrari bezig is: “Het voelt alsof ik er klaar voor ben om voor wereldtitels te gaan strijden, zolang ik daar de wagen en het team voor heb. We moeten hard aan het werk, want we hebben het wat lastiger dan Mercedes. Maar vanuit mijn kant voel ik, ondanks dat ik nog veel kan leren, dat ik er klaar voor ben. Zodra je in die positie zit, moet je dat gevoel eigenlijk altijd hebben. Anders zou ik niet op de plek zitten waar ik nu zit.”

NS verkoopt stukjes trein om afval te besparen

De welbekende rode 1e klasbanken voor in kantoor, kiepende prullenbakjes onder de bureaus of eindelijk eens daadwerkelijk de noodrem van een trein binnen handbereik. NS verkoopt na 40 jaar trouwe dienst haar oude Sprinters – zonder winstoogmerk – in losse onderdelen aan geïnteresseerde kopers. Op manier hoopt NS 11,7 miljoen kilogram afval te besparen en werk te maken van een zo circulair mogelijke bedrijfsvoering.

Alleen de noodzakelijk te maken kosten voor bijvoorbeeld demontage en logistiek worden doorberekend aan kopers. Per item is een minimum prijs en aantal bepaald. Geinteresseerden kunnen vandaag nog een kijkje nemen in de trein. De treinonderdelen zijn niet alleen geschikt voor kantoorinrichting en meubilair, maar ook als bouwmateriaal. Want bijvoorbeeld de treinramen, treindeuren en scheidingswanden zijn hufterproof, voldoen aan strenge veiligheidseisen en gemaakt om 100 jaar mee te gaan.

Stadsgewestelijk materieel
De treininrichting die wordt aangeboden, is van zogenaamde SGM’s - Stadsgewestelijk Materieel. Dat treintype rijdt sinds 1978 als Sprinter door ons land. Rond 2005 heeft NS deze trein gemoderniseerd en zijn bepaalde interieurdelen vernieuwd, maar vanaf eind 2019 wordt dit type stuk voor stuk vervangen door een modernere en energiezuinigere trein. De eerste rijtuigen verlaten in 2020 het spoor. Dan hebben die Sprinters ruim 7,8 miljoen kilometer door Nederland afgelegd en daarbij zo'n 46,9 miljoen reizigers vervoerd.

WIFI, stopcontacten en USB-aansluitingen
Sprinters maken een belangrijk onderdeel uit van het Nederlandse spoor: 48 procent van de reizigers reist (voor een deel van de reis) met een Sprinter. NS is in december gestart met de instroom van 202 nieuwe Sprinters, waarvan er inmiddels 42 op het spoor te vinden zijn. De nieuwe Sprinter is energiezuinig, voorzien van WIFI, rolstoeltoegankelijk (ook het toilet), heeft stopcontacten en USB-aansluitingen in 1e en 2e klas, leren bekleding én plek voor de fiets.

Klik hier voor de lijst met beschikbare treinonderdelen.

N.E.C. kan huur Goffertstadion niet meer betalen

N.E.C. kan de huur van stadion De Goffert niet meer betalen. De club heeft bij de gemeente Nijmegen, eigenaar van het stadion, inmiddels een betalingsachterstand van drie maanden opgelopen.

Het gaat de om de maanden juli, augustus en september. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag een ingebrekestelling verstuurd aan de Nijmeegse voetbalclub. Ook is er een brief naar de de gemeenteraad gestuurd.

N.E.C. heeft naast de huurachterstand ook niet aan de verplichtingen met betrekking tot een betalingregeling over de periode 2014-2015 voldaan.  In totaal gaat het nu om 243.868,47 euro die nog betaald moet worden. Het college gaat er vanuit dat de club deze week met een onderbouwde reactie komt, zo is te lezen in de stukken die zijn toegezonden aan de gemeenteraad.

N.E.C.-directeur Wilco van Schaik bevestigt de problemen. "We hebben al eerder aan gegeven dat we financieel zware tijden beleven. Dat mag niemand als nieuw ervaren. Wat er nu gebeurt, schudt hopelijk iedereen nog maar eens wakker dat we momenteel een hele harde strijd leveren. Niet alleen op het veld, maar ook op kantoor."

De hoge onderhoudskosten van het verouderde Goffertstadion, waarvoor de club hoewel ze huurder is zelf moet opdraaien, drukken steeds zwaarder op de begroting, zegt Van Schaik. Daarnaast komt de Turkse club Fenerbahçe komt al maanden niet over de brug met het betalen van het resterende deel van de transfersom van Ferdi Kadioglu. De aanvallende middenvelder verkaste vorige zomer van Nijmegen naar Istanbul.

N.E.C. zegt er ‘hard bezig te zijn om de huurachterstand weg te werken. "Maar we hebben de gemeente ook eerlijk gezegd dat dit een heel lastig seizoen is.”

Ook raadsleden van de gemeente willen hun zegje doen. VVD'er Nick de Graaf vindt het een goede zaak dat de gemeente een ingebrekestelling de deur heeft uitgedaan: "Als je afspraken maakt, moet je gehoor aan geven. Ook N.E.C. Dus prima dat de gemeente er op deze manier achteraan gaat.”

"Dat moeten ze rap betalen", vindt SP-fractievoorzitter Hans van Hooft. "Achterstanden accepteren we niet. Maar ik begrijp overigens dat ze ook gaan doen." GroenLinks-fractievoorzitter April Ranshuijsen noemt het 'vervelend nieuws'. "Er zijn afspraken gemaakt met N.E.C. en daar houden ze zich niet aan. Dat is niet netjes. Ik verwacht van hen dat ze dat alsnog snel gaan doen." Sailliant detail is dat de gemeenteraad woensdag werkbezoek heeft bij N.E.C.

Zware straf UEFA dreigt na Antwerp FC - AZ met trits aan aanklachten

Antwerp FC moet vrezen voor een straf van de UEFA. De Europese voetbalbond meldt dat men de ongeregeldheden alsook het gedrag van de spelers van de Belgische club tijdens het duel met AZ onder de loep neemt. De Alkmaarders wisten zich vorige week ten koste van Antwerp FC te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

In het Koning Boudewijn Stadion won AZ uiteindelijk met 1-4 van de thuisploeg. Zowel op het veld als op de tribune was er veel onrust. De wedstrijd moest in de slotfase zelfs even worden stilgelegd, omdat fans van Antwerp FC het veld leken te bestormen. De UEFA heeft nu disciplinaire maatregelen aangekondigd tegen Antwerp FC.

De Europese voetbalbond heeft Antwerp FC voor diverse wanpraktijken aangeklaagd. Voor het gooien van voorwerpen op het speelveld, het afsteken van vuurwerk, ongeregeldheden op de tribunes, het ophangen van een ongeoorloofde spandoek en het blokkeren van trappen moet de club zich verantwoorden.

De UEFA kijkt daarnaast naar het gedrag van de spelers van Antwerp FC. Zo wordt er onder meer gekeken naar naar beledigende en molesterende handelingen van keeper Sinan Bolat.

De Belgische club kreeg in de return met het tweeluik van AZ in totaal negen gele kaarten voorgeschoteld. Twee spelers van Antwerp FC werden bij het duel van het veld gestuurd met twee keer geel.

JŲrgensen en Toornstra weer bijna wedstrijdfit

Jaap Stam heeft goede hoop op korte termijn weer te kunnen beschikken over Nicolai Jörgensen en Jens Toornstra. De trainer van Feyenoord denkt dat de twee geblesseerde spelers binnenkort weer wedstrijdfit zullen zijn.

Jörgensen raakte in de voorbereiding van het seizoen geblesseerd aan zijn knie en kwam nog niet in actie. "Nico staat er heel goed op, hij voelt zich goed", aldus Stam in gesprek met Feyenoord TV. "Hij heeft af en toe nog wel last van zijn spieren, maar dat komt ook door de arbeid die hij moet leveren. Dat is een goed teken. Hij heeft met zijn knie weinig problemen, dus hij doet weer mee aan groepstrainingen."

Volgens Stam moet Jörgensen zich aanpassen aan de intensiteit van de trainingen. "Hij moet dan weer wennen aan de lading die hij voor de kiezen krijgt, dan voel je wel eens wat de volgende dag na een training. Uiteindelijk is het een goed voorteken dat hij weer groepstrainingen mee kan doen. Dat bouwen ze steeds verder uit en bekijken we van dag tot dag hoe hij zich voelt. Uiteindelijk hopen we dat hij zo snel mogelijk kan aansluiten richting de wedstrijden."

Ook Toornstra raakte in de voorbereiding geblesseerd. De middenvelder kampt met een enkelblessure. "Jens heeft alles individueel gedaan, met maximale belasting, en dat ging allemaal heel goed", zegt Stam optimistisch. "Dus we kijken of hij deze week kan instromen in de groep. Dat is net als met Nico een heel goed teken. Dan kunnen we kijken hoe we de komende wedstrijden gaan invullen."

Tafeltennissers verliezen op EK voor landenteams

Het Nederlandse tafeltennisteam heeft de eerste wedstrijd op het EK voor landenteams kansloos verloren. In het Franse Nantes was Kroatië met 3-0 te sterk.

In de eerste wedstrijd tussen Rajko Gommers en Tomislav Pucar wist de Nederlander alleen de eerste game te winnen: 11-5, 11-9, 5-11 en 11-8. Vervolgens verloor Laurens Tromer met 11-9, 11-8 en 11-7 van Andrej Gacina. Ewout Oostwouder wist in de derde wedstrijd tegen Frane Kojic een game te winnen: 11-9, 11-8, 9-11 en 11-8. 

Nederland moet woensdag spelen tegen Slovenië.

Kwartfinales US Open: …indelijk Nadal-Federer in New York?

Ook bij de mannen zijn de acht kwartfinalisten van de US Open bekend. Het kan een bijzondere worden: grootheden Rafael Nadal en Roger Federer speelden veertien Grand Slam-wedstrijden tegen elkaar, negen keer was dat een finale, maar dat deden ze nog nóóit op de US Open. Nu wel?

Stan Wawrinka (SUI, 23) - Daniil Medvedev (RUS, 5)
Wawrinka won de US Open zowaar in 2016, alweer zijn derde Grand Slam-titel. Hij lijkt na lang blessureleed weer in aardige doen te zijn en begon met winst op qualifier Jannik Sinner en de Fransman Jeremy Chardy, waarna hij ook lucky loser Paolo Lorenzi klopte. Het ging allemaal niet soepel en opvallend genoeg had hij het in de achtste finales het makkelijkst: titelverdediger en wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic gaf in de derde set op.

De nog jonge Medvedev staat pas voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam, maar kent wel het jaar van zijn leven, getuige zijn vijfde plek op de wereldranglijst. Via Prajnesh Gunneswaren, Hugo Dellien en oldie Feliciano Lopez vocht hij zich naar de achtste finales, waarin qualifier Dominik Köpfer voor de bijl ging.

Roger Federer (SUI, 3) - Grigor Dimitrov (BUL)
Als je bij Federer nog veel introductie nodig hebt, kun je je afvragen waarom je een tennisbericht leest: de Zwitser heeft alles gewonnen, waaronder vijf opeenvolgende US Open-titels. De laatste kwam wel al in 2008, maar hij lijkt op dreef: na qualifier Sumit Nagal, Damir Dzumhur en Dan Evans gaf hij de sterke Belg David Goffin met 6-2, 6-2, 6-0 toch ernstig het nakijken in de achtste finales.

Dimitrov gaat al jaren op en neer in de ranglijsten, nu is hij weer weggezakt naar een plek waardoor hij niet geplaatst is. De voormalig winnaar van de ATP Finals (2017) schopte het misschien wat verrassend pas voor het eerst tot de laatste acht in New York, waarin Baby Federer dus tegen Federer speelt. Hij klopte Andreas Seppi, zag Borna Coric op voorhand opgeven, versloeg lucky loser Kamil Majchrzak en was vervolgens de talentvolle Alex de Minaur de baas.

Baby Federer mag tegen Federer spelen (Pro Shots/SIPA USA)
Baby Federer mag tegen Federer spelen (Pro Shots/SIPA USA)

Matteo Berrettini (ITA, 24) - Gaël Monfils (FRA, 13)
Berrettini in de kwartfinales, die zagen we toch niet écht aankomen, hoewel hij op Wimbledon de achtste finales al haalde. De Italiaan klopte met Richard Gasquet, Jordan Thompson, Alex Popyrin en Andrey Rublev louter ongeplaatste spelers, Roberto Bautista Agut (10) en Stefanos Tsitsipas (8) werden in de eerste ronde al voor hem uit de weg geruimd.

De inmiddels toch wel ervaren rot Monfils haalde in 2016 in New York al eens de halve finales, in 2010 en 2014 bereikte hij de laatste acht en nu dus weer. Albert Ramos Viñales en Marius Copil moesten eraan geloven, vervolgens was hij ook Denis Shapovalov en Pablo Andujar de baas en dus heeft ook Monfils nog geen enkele geplaatste speler getroffen: in zijn geval was het Dominic Thiem (4) die in ronde één vakkundig weggeschoven werd.

Diego Schwartzman (ARG, 20) - Rafael Nadal (ESP, 2)
In 2017 haalde Schwartzman al verrassend de kwartfinales, nu is het wellicht iets minder verrassend. De Argentijn beëindigde de titeldroom van ONZE Robin Haase in de eerste ronde, waarna qualifier Egor Gerasimov, Tennys Sandgren en de mondiale nummer zes Alexander Zverev aan de kant werden gezet door Schwartzman.

Net als Federer zal ook Nadal weinig introductie behoeven. De Spanjaard won ook wel eens een titeltje, zoals bijvoorbeeld drie keer de US Open, voor het laatst in 2017. Dit keer opende hij met winst op John Millman, waarna Thanasi Kokkinakis op voorhand al opgaf. De Spanjaard klopte ook de Zuid-Koreaanse qualifier Chung Hyeon, vorig jaar nog halvefinalist op de Australian Open, waarna Marin Cilic in vier sets van de baan getikt werd door Nadal.

Berrettini speelt wederom het toernooi van zijn leven (Pro Shots/SIPA USA)
Berrettini speelt wederom het toernooi van zijn leven (Pro Shots/SIPA USA)

Van Vleuten oppermachtig in proloog Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft de proloog van de Boels Ladies Tour op haar naam geschreven. De wereldkampioene in de tijdrit was op het 3,8 kilometer lange parcours in Sittard de snelste.

Van Vleuten de winnares van vorig jaar in de Boels Ladies Tour ging als laatste van start in de proloog en op het Tom Dumoulin Bike Park was de renster van Mitchelton-Scott duidelijk de snelste. Ze was maar liefst zes seconden sneller dan Lisa Klein, die tot dan de beste tijd had neergezet.

Lucinda Brand werd derde op zeven seconden, voor Letizia Paternoster, Lisa Brennauer en Anna van der Breggen. Alle drie de rensters waren negen seconden langzamer dan Van Vleuten.

Ellen van Dijk verloor veel tijd door een valpartij. De Europese kampioene tijdrijden kwam halverwege ten val doordat ze uit het klikpedaal schoot en viel een paar meter naar beneden. Ze kon haar weg wel vervolgen, maar werd voorlaatste in de tijdrit op 1.48 van Van Vleuten.

Kwartfinales US Open: Evenaart Williams 20 jaar na haar eerste het record?

De achtste finales van de US Open zitten er op, er zijn nog acht speelsters over die de titel in het enkelspel kunnen pakken. Zoals gebruikelijk is het dus tijd voor een overzicht van de kwartfinalisten en hun eerdere prestaties, met als belangrijkste vraag: wie pakt de titel?

Belinda Bencic (SUI, 13) - Donna Vekic (CRO, 23)
Met Mandy Minella, Alizé Cornet en een geblesseerde Anett Kontaveit had Bencic het niet heel moeilijk, maar in de achtste finales stond ze tegenover titelverdedigster en nummer één van de wereld Naomi Osaka. De Japanse werd verslagen en de toch nog maar 22-jarige Bencic staat voor de tweede keer in de kwartfinales van een Grand Slam, nadat ze dat in New York in 2014 - überhaupt pas haar vierde Grand Slam - ook al deed.

De één jaar oudere Vekic kwam nog nooit zover, het bleef bij de achtste finales op Roland Garros dit jaar. Via Richel Hogenkamp, Kaia Kanepi en Yuliya Putintseva sloeg ze zich echter naar de laatste zestien, waarin Julia Görges het volgende slachtoffer werd. Aryna Sabalenka (9) en Kiki Bertens (7) werden door anderen uit de weg geruimd en dus was de weg naar de laatste acht vrij voor Vekic.

Bianca Andreescu (CAN, 15) - Elise Mertens (BEL, 25)
Met haar 19 jaar is Andreescu de jongste van de kwartfinalistes, maar ze is bezig met het jaar van haar doorbraak. In 2017 ging ze er op Wimbledon in de eerste ronde uit, vorig jaar kwam ze nergens door de kwalificaties en dit jaar bereikte ze in Australië en Parijs de tweede ronde, maar met Premier-zeges in Indians Wells en Toronto maakte ze grote sprongen op de wereldranglijst. Andreescu won in New York van wildcardtiener Katie Volynets, lucky loser Kirsten Flipkens, Caroline Wozniacki en qualifier Taylor Townsend en bereikte zo haar eerste Grand Slam-kwartfinale.

Mertens stond tot verbazing van velen in de halve finales van de Australian Open vorig jaar, maar verder kwam de Belgische nog niet tot de kwartfinales. Tot nu dus, oud-winnares Sloane Stephens en nummer zes Petra Kvitova werden uit de weg geruimd, waardoor Mertens zich via drie ongeplaatste speelsters en een wildcardspeelster naar de kwartfinales kon spelen: Jil Teichmann, Kristyna Pliskova, Andrea Petkovic en Kristie Ahn gingen er allemaal in twee uiterst overtuigende sets aan. Hoe ver Mertens kan komen is lastig te zeggen: ze won alles zeer ruim, maar had niet de beste tegenstand.

Bianca Andreescu maakt indruk (Pro Shots/SIPA USA)
Bianca Andreescu maakt indruk (Pro Shots/SIPA USA)

Elina Svitolina (UKR, 5) - Johanna Konta (GBR, 16)
Svitolina schopte het op de US Open nooit eerder tot de laatste acht, maar haalde op Wimbledon dit jaar wel de halve finales. In New York stuurde ze eerst wildcardspeelster Whitney Osuigwe naar huis, waarna Venus Williams, landgenote Dayana Yastremska en oud-finaliste Madison Keys eraan moesten geloven tegen een van de meer stabiele speelsters in de top van het vrouwentennis.

Konta bereikte drie keer de halve finales op een Grand Slam toernooi: één keer op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. De kwartfinales bereikte ze in New York voor het eerst en wel door de twee Russinnen Daria Kasatkina en MArgarita Kasparyan te verslaan, gevolg door de Chinese Shuai Zhang en de Tsjechische nummer drie van de wereld Karolina Pliskova, dus Svitolina is gewaarschuwd.

Serena Williams (USA, 8) - Wang Qiang (CHN, 18)
Serena Williams pakte in 1999 haar eerste Grand Slam-titel in New York en heeft er inmiddels al 23 gewonnen. Ze heeft er nog één nodig om Margaret Court te evenaren en begon met zeges op Maria Sharapova, de lastige wildcardspeelster Caty McNally, Karolina Muchova en Petra Martic.

Wang debuteert in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi, hoewel het al wel haar 21e opeenvolgende Slam is. Qualifier Caroline Dolehide was het eerste slachtoffer, gevolgd door de Belgische Alison van Uytvanck. Ook Fiona Ferro uit Frankrijk moest eraan geloven en vervolgens was Wang knap te sterk voor de mondiale nummer twee, Ashleigh Barty.

Elina Svitolina jaagt op haar eerste Grand Slam-finale (Pro Shots/SIPA USA)
Elina Svitolina jaagt op haar eerste Grand Slam-finale (Pro Shots/SIPA USA)

'Sporting hakt knoop door en breekt met Keizer'

Marcel Keizer is geen trainer meer van Sporting Clube de Portugal, zo verzekeren diverse media uit Portugal dinsdagmiddag. Onder meer A Bola meldt dat het contract van de Nederlandse trainer bij de grootmacht uit Portugal 'in goed overleg' wordt ontbonden vanwege de teleurstellende resultaten en het mindere spel. Keizer lag nog tot medio 2021 vast bij de club.

De mogelijke breuk zal niet als een verrassing komen, aangezien RTP, de landelijke publieke televisie- en radiozender van Portugal, eerder op de dinsdag verzekerde dat de club uit Lissabon de continuïteit van de trainer wikt en weegt. Het bestuur van Sporting zou zich niet alleen zorgen maken over de wisselvallige resultaten van os Leoes.

Sporting had naar verluidt verwacht dat Keizer al attractief én efficiënt voetbal in het team zou hebben geïntroduceerd. Momenteel zou daar nog geen sprake van zijn. De strijd om de Portugese Super Cup werd met liefst 5-0 verloren van stadsgenoot Benfica. De eerste vier competitiewedstrijden resulteerden in zeven punten: twee zeges, een remise en een nederlaag.

Onder leiding van Keizer eindigde Sporting afgelopen seizoen als derde. De club uit Lissabon won wél de Taça da Liga en de Taça da Portugal, beide keren na strafschoppen tegen FC Porto. Na de interlandperiode wacht Sporting een uitduel met Boavista.

De club uit Lissabon speelt in de groepsfase van de Europa League tegen PSV, Rosenborg BK en LASK Linz.

Amsterdam opent jacht op lachgasverkopers

Amsterdam gaat de verkoop van lachgas harder aanpakken. Dat schrijft burgemeester Halsema in een raadsbrief. Eerder was onduidelijk hoe er opgetreden moest worden tegen de verkoop van lachgas, omdat het juridisch gezien niet verboden is om lachgas te gebruiken. Nu denkt men toch een manier gevonden te hebben om te kunnen handhaven.

Geluidsoverlast, vervuiling op straat, hinderlijk gedrag van gebruikers en gezondheidsincidenten bij excessief gebruik. De explosief toegenomen verkoop van lachgas op straat brengt volgens de gemeente veel narigheid met zich mee. Handhaven bleek alleen erg ingewikkeld. 

Lees ook: Lachgas is de druppel voor Wallenbewoners: 'Natuurlijk ben ik bang'

Zo is ten eerste het gebruik ervan niet strafbaar. Daarbij is in 2016 door het Europese Hof bepaald dat lachgas niet meer valt onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Als 'waar' is lachgas dus vrij verkoopbaar. 

Maar, zo meldt de gemeente, dat betekent niet dat lachgas overal verkocht mag worden. "Verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden op grond van de Verordening staan- en ligplaatsen buiten de markt en venten. Ook als de bestelling en geldtransactie online plaats vindt."

Daar raakt de brief een juridisch ingewikkeld punt. Verkopers van lachgas claimen dat ze kunnen verkopen, juist omdat de bestelling online gedaan wordt. Van een vaste standplaats is volgens hen op die manier geen sprake.

Maar de gemeente denkt dat het verbod op deze manier stand zal houden. In het hele centrum en andere gebieden geldt een zogeheten ventverbod, waar ook lachgasverkopers, ook al zouden ze een vergunning hebben, niet mogen handelen.

Evenementen
Verder zullen er in Amsterdam in geen enkel geval vergunningen worden verleend voor de verkoop van lachgas, zo schrijft de burgemeester. Dit geldt ook voor evenementen. Er zal in iedere vergunning specifiek worden opgenomen dat de verkoop van lachgas verboden is. 

De politie en handhaving gaan de komende periode actief handhaven. Bij overtreding worden er in eerste instantie boetes uitgeschreven en een last onder dwangsom. Dat betekent in de praktijk dat handhavers meteen een einde aan verkoop van lachgas kunnen maken. Boetes kunnen oplopen van 10.000 euro tot een ton, bevestigt een woordvoerder van de burgemeester. 

 

Indrukkwekkende Roglic wint individuele tijdrit in Vuelta

Primoz Roglic heeft een flinke slag geslagen in de Vuelta a España. De Sloveense renner van Jumbo-Visma verpletterde de concurrentie in de tiende etappe, een individuele tijdrit. Roglic heeft nu een voorsprong van 1.52 op Alejandro Valverde, de nummer twee in het klassement. Voor leider Nairo Quintana werd het een zware dag. De Colombiaan van Movistar verloor meer dan drie minuten.

Het parcours rondom Pau was 36,2 kilometer lang met onder meer twee beklimmingen. Ook was het tijdritparcours technisch, maar voor Roglic maakte dat weinig uit want bij het eerste tussenpunt had hij al veruit de snelste tussentijd. Ook bij het andere tussenpunt kwam Roglic als eerste door en zou uiteindelijk de tijdrit winnen met 25 seconden voorsprong op Patrick Bevin. Rémi Cavagna werd derde op 27 seconden van de Sloveen.

Van het drietal Nairo Quintana, Miguel Ángel López en Alejandro Valverde, de andere overgebleven kandidaten voor de eindzege, deed Valverde de beste zaken. De ervaren Spanjaard verloor wel meer dan anderhalve minuut op Roglic. López werd vlak voor de finish ingehaald door Roglic en had twee minuten aan zijn broek, terwijl Quintana, als leider begonnen aan de tijdrit, meer dan drie minuten verloor op de Sloveen van Jumbo-Visma.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander. Hij klokte de 22ste tijd, op 2.38 van Roglic en is een plaatsje gezakt in het algemeen klassement. De renner van Sunweb staat nu op de tiende plaats met een achterstand van 6.25 op Roglic.

Dodelijke parachutesprong Teuge was noodlottig ongeval

De 22-jarige militair uit Avenhorn die op 23 juli dit jaar is overleden na een parachutesprong op vliegveld Teuge, is om het leven gekomen door een noodlottig ongeval. Uit een feitenonderzoek, uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee (KMar) onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland, zijn geen strafbare feiten naar voren gekomen.

De parachutesprong vond plaats in het kader van een zogenoemde ‘Uitdagende Training’, die onderdeel uitmaakt van de militaire vorming. Uit het onderzoek is gebleken dat het slachtoffer na de sprong uit het vliegtuig verstrikt is geraakt in de parachute.

Hierop werd de hoofdparachute afgeworpen om gebruik te kunnen maken van de reserveparachute. Na het afwerpen van de hoofdparachute raakte de arm van het slachtoffer opnieuw verstrikt, waardoor ook de noodparachute zich niet kon ontplooien.

OM eist tot 10 maanden cel voor stelselmatige faillissementsfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag gevangenisstraffen tot 10 maanden geëist tegen vijf verdachten van stelselmatige faillissementsfraude, valsheid in geschrift en loonbelastingfraude. De hoofdverdachte was volgens het OM betrokken bij minimaal vier verschillende faillissementen, waarbij steeds dezelfde werkwijze werd toegepast.

De officier van justitie sprak op zitting van een ‘sterfhuisconstructie’; de werkzaamheden werden overgenomen, personeel van de oude BV werd voor een te laag bedrag ingehuurd en er werd geen loonbelasting afgedragen. Uiteindelijk ging de BV failliet en bleven schuldeisers met lege handen achter.

De 67-jarige hoofdverdachte had tot 2009 een schildersbedrijf in Gouda en omstreken. Dat liep op een gegeven moment niet meer goed. De werkzaamheden en boedel werden overgenomen door een ander onderhoudsbedrijf van de verdachte, maar het personeel bleef achter. Het personeel werd vervolgens wel ingehuurd door het onderhoudsbedrijf, maar zij betaalden daarvoor stelselmatig te weinig aan het schildersbedrijf. Dat was niet voldoende om ook de loonbelasting te betalen.

Het schildersbedrijf had verder geen inkomsten meer en ging dus failliet. Na het faillissement ging het personeel over naar een nieuwe rechtspersoon, waar de werkwijze weer hetzelfde was. Na het faillissement van die rechtspersoon gingen ze weer over naar de volgende, enzovoort. Schuldeisers bleven met lege handen achter en slechts een gedeelte van de administratie werd verstrekt aan de curator. “Gedurende het onderzoek van de FIOD kwam vervolgens een hele reeks faillissementen aan het licht die allemaal één ding gemeen hebben: dezelfde hoofdverdachte” zei de officier op zitting.

Hetzelfde deed de verdachte vermoedelijk met een horecabedrijf van hem na 2013. Hij leende personeel uit aan het restaurant van zijn dochter en schoonzoon, tegen een te lage prijs. Hierdoor kon ook de loonbelasting niet worden betaald. Ook dat bedrijf ging weer failliet. Schuldeisers bleven weer met lege handen achter. De 67-jarige man werd bij de vermoedelijke fraude geholpen door twee katvangers, een adviseur en een 51-jarige boekhouder. Allen komen uit Rotterdam en omgeving.

Faillissementsfraude ondermijnt vertrouwen handelsverkeer
De officier van justitie noemde het op zitting ernstige fraude: “Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.” De grootste benadeelde van deze constructie is vooral de Belastingdienst. De bedrijven werden door de sterfhuisconstructie compleet 'leeggezogen'.

Het OM is van mening dat in deze zaak sprake is van een georganiseerd en structureel karakter. Ook is er sprake van een grote mate van berekenend gedrag, zei de officier op zitting: “Het OM neemt het verdachte kwalijk dat hij de ene na de andere faillissementsfraude pleegde terwijl hij slechts oog had voor zijn eigen financiële belangen. Hij heeft schuldeisers welbewust benadeeld door een vooropgestelde fraudeconstructie.”

Strafeisen
De hoofdverdachte heeft voor in totaal 750.000 euro onttrokken aan vier failliete boedels. Tegen hem eiste de officier een gevangenisstraf van 10 maanden - waarvan 9 maanden voorwaardelijk - en een boete van 300.000 euro.

Tegen de vermoedelijke bedenker van de fraude eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden - waarvan 5 voorwaardelijk - en een boete van 100.000 euro: “Hij liet zich ‘inhuren’ om dit soort strafbare constructies te bedenken en uit te (laten) voeren. Hij gaf niets om de schuldeisers en joeg slechts zijn eigen geldelijk gewin na.”

Tegen de boekhouder eiste het OM 200 dagen gevangenisstraf, waarvan 100 dagen voorwaardelijk: “Hij heeft mogelijk gemaakt dat de fraude gepleegd kon worden. Het OM rekent hem aan dat hij zijn kennis en vaardigheden op het gebied van boekhouding heeft aangewend om bij te dragen aan twee faillissementsfraudes.”

De twee katvangers hoorden 200 dagen gevangenisstraf - waarvan 100 dagen voorwaardelijk - tegen zich eisen. Het OM rekent hen aan dat zij als bestuurders niet hebben ingegrepen terwijl het bedrijf waar ze bestuurder waren naar een faillissement werd geleid. “Hiermee hebben zij een bijdrage geleverd aan de faillissementsfraude.”

De rechtbank doet uitspraak na sluiting van de inhoudelijke behandeling ter terechtzitting. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

Vrijspraak van stalking medium Astro TV

De rechtbank in Den Haag heeft een 30-jarige man vrijgesproken van stalking van een medium van Astro TV. Volgens de rechtbank was de hoeveelheid en frequentie van de contacten onvoldoende om te spreken van stelselmatige stalking.

Achtergrond
De verdachte was verliefd op het medium. Hij belde haar om tegen betaling door haar ingesproken bandjes te beluisteren. Hij dacht dat zij het tijdens die gesprekken alleen tegen hem had. Ook stuurde hij haar meer dan 150 mails en bezocht hij haar op haar werk.

Stopbrief
Verdachte kreeg op 9 augustus 2018 een stopbrief van de politie met de mededeling dat hij op geen enkele wijze contact mocht opnemen met aangeefster. Daarna heeft hij in minder dan drie maanden 19 reacties geplaatst op het e-mail formulier op haar website. Deze berichten waren niet beledigend of bedreigend. Het zijn mogelijk wel ‘verboden contacten’ in het licht van de stopbrief.

Bij de strafrechtelijke beoordeling vindt de rechtbank het echter van belang dat aangeefster ook na 9 augustus op haar website het publiek – dus ook verdachte – uitnodigt om te reageren. Daarnaast zijn de berichten niet binnengekomen in haar persoonlijke mailbox maar op haar zakelijke website. Ook zijn de berichten niet door aangeefster als eerste gezien maar door iemand die kennelijk als webbeheerder optreedt en de berichten verzamelde voor het dossier.

Mishandeling en vernieling
De rechtbank veroordeelt de man wel tot een gevangenisstraf van 1 maand voor het mishandelen van zijn vader en het vernielen van twee porseleinen beelden.

Vervroegde uitspraak
De rechtbank heft het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis op. Hierdoor vervallen ook de aan die schorsing verbonden voorwaarden en het elektronisch toezicht op de naleving daarvan. De rechtbank spreekt dit vonnis vervroegd uit omdat de enkelband verdachte onmiskenbaar hindert bij zijn dagelijkse beroepswerkzaamheden.

Autoriteit Persoonsgegevens hoeft NS niet op vingers te tikken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hoeft niet handhavend op te treden tegen de Nederlandse Spoorwegen (NS) omdat het spoorbedrijf de privacy van reizigers zou schenden. Dat is de beslissing van de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Een man uit Almere legde het verzoek tot handhaving bij de AP neer omdat de NS volgens hem in strijd handelt met de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet is in 2018 opgevolgd door de AVG.

In- en uitchecken
De Almeerder is verplicht om met zijn treinabonnement, een persoonlijke ov-chipkaart, in- en uit te checken. Hij stelt dat de NS hiermee zijn persoonsgegevens verwerkt terwijl dit volgens hem niet noodzakelijk is. Omdat hij op deze manier niet anoniem kan reizen, is hij van mening dat de NS zijn privacy schendt. Hij vroeg daarom de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend op te treden tegen de NS, maar die wees dit verzoek af. Daarop stapte hij naar de rechter.

Oordeel
De bestuursrechter vindt dat de AP het verzoek van de Almeerder terecht heeft afgewezen. Volgens de AP is het niet aannemelijk dat de NS zich schuldig maakt aan het overtreden van de Wet bescherming persoonsgegevens. Zo is de verwerking van de persoonsgegevens bij het in- en uitchecken noodzakelijk voor de uitvoering van de overeenkomst die de man heeft met de NS. De NS moet namelijk kunnen controleren of is betaald voor het abonnement én of binnen het traject van het abonnement wordt gereisd.

Verder is verwerking van de gegevens nodig om aanvragen op grond van de ‘Regeling geld terug bij vertraging’ te behandelen, te controleren en uit te keren. De bestuursrechter vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende heeft gemotiveerd dat de NS de regels niet overtreedt. Bovendien stelt de AP dat het doel van de NS waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, niet op een andere manier bereikt kan worden. De bestuursrechter vindt dat de AP de privacyregels niet schendt.

OM eist 25 jaar cel tegen Jawed S.

Hij kocht een enkele reis, had een religieus briefje bij zich en kwam naar Amsterdam zonder kleding. Terreurverdachte Jawed S. hield er volgens de officier van justitie sterk rekening mee dat hij de steekpartij niet zou overleven. Het OM eiste  25 jaar celstraf tegen hem.

Jawed S. wordt verdacht van een dubbele poging tot moord met een terroristisch motief op 31 augustus vorig jaar. Hij stak twee Amerikaanse toeristen neer, die daarbij ernstig gewond raakten. Een van hen liep een dwarslaesie op en zit nog steeds in een rolstoel. Gisteren in de rechtszaal bekende S. zijn daad al.

Naast de 25 jaar celstraf eiste de Officier van Justitie ook verschillende schadevergoedingen voor de slachtoffers, familieleden en de twee agenten die S. uitschakelden. Wat betreft materiële schade geleden door de slachtoffers vindt de Officier van Justitie 1,5 miljoen euro aan ziektekosten, die niet worden vergoed in de VS, toewijsbaar.

Eigen ogen gezien
De officier van justitie heeft de hectiek en paniek van een geschokte samenleving na de steekpartij met eigen ogen kunnen zien, omdat het gebouw van het OM op het station uitkijkt, zei ze in het requisitoir. "Helikopters, sirenes, treinen die niet meer reden op de drukste plek van Amsterdam."

S. handelde uit woede om PVV-leider Geert Wilders, die in zijn ogen de profeet Mohammed beledigde. Wilders wilde een cartoonwedstrijd organiseren die om de profeet draaide. Jawed S. koos willekeurige voorbijgangers in Amsterdam, omdat hij Nederland kwalijk nam niets te hebben gedaan tegen de beledigingen, verklaarde hij.

Huiveringwekkende beelden
"Dat het Amerikanen waren die hij had neergestoken, wist hij niet. En het interesseerde hem ook niet", zei de officier van justitie. Tijdens de zaak werden ook beelden van de steekpartij vertoond. Volgens AT5-verslaggever Mark Schrader waren die huiveringwekkend. "Ook op de publieke tribune was dat voelbaar."

De vrouw van een van de slachtoffers vertelde vandaag tegen S. dat ze nog steeds leeft met een gevoel van angst, "overal waar we naartoe gaan". Een andere vrouw zei dat S. een lafaard is. De politieagent werd emotioneel toen hij het woord nam. "Je toont geen enkel berouw, alleen maar geradicaliseerd gezwets."

Trok aandacht
Voordat hij zijn daad pleegde, liep hij zo'n 45 minuten rond op het Centraal Station. Hij trok direct de aandacht van een zogenoemde spotter, een politieagent die getraind is verdacht gedrag te signaleren. De agent vroeg meteen om versterking.

Donderdagnacht nieuwe Nintendo Direct

Nintendo heeft een nieuwe Nintendo Direct aangekondigd voor donderdag 5 september. De Direct focust op Nintendo Switch-games die uitkomen in 2019, al is er ongetwijfeld ruimte om een blik te werpen op wat 2020 te bieden heeft.

In ieder geval worden Luigi's Mansion 3 en Pokémon Sword & Shield besproken. Wat er verder langskomt, is nog even afwachten. De Direct wordt in de nacht van woensdag op donderdag om 00:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden.

PowNed bekogeld met eieren

PowNed-verslaggever Nadia en haar cameraman zijn bekogeld met eieren. In een auto deed ze kort verslag van dit voorval.

Cutscenes Cyberpunk 2077 in first-person

Dat CD Projekt REDs aankomende RPG Cyberpunk 2077 een first-persongame is, mag ondertussen als bekend beschouwd worden. De game kent echter een uitgebreide character customization, die naar nu blijkt niet voor de cutscenes is. Want ook (vrijwel) alle filmpjes in de game zijn vanuit de ogen van je personage.

Dit heeft Marcin Momot, de global community lead van de ontwikkelaar, in een tweet aangegeven. De reden hiervoor is immersie. Door in cutscenes – ook die van seksuele aard – een eerstepersoonsperspectief aan te nemen wordt de speler helemaal in het verhaal en de gameplay gezogen.

Wil je toch je perfect uitgedachte personage bewonderen waar je de eerste uren van de game aan gewerkt hebt? Dat kan in het inventory-scherm van de game, in weerspiegelingen, tijdens het rijden en toch ook heel af en toe tijdens een tussenscène. Cyberpunk 2077 komt 16 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jonge Boerenfonds open op 1 januari 2020

Om startende jonge boeren of tuinders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf komt er een extra financieringsmogelijkheid beschikbaar. Via de Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is het voor jonge boeren daarmee makkelijker om een lening te krijgen. Het kabinet investeert over meerdere jaren 75 miljoen in de regeling. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling is gereed en vanaf vandaag in te zien. Dat betekent dat jonge boeren en financiers zich kunnen gaan voorbereiden op deelname aan de regeling, die vanaf 1 januari 2020 wordt opengesteld.

De regeling maakt het voor financiers mogelijk om extra leningen te verstrekken aan jonge boeren die willen investeren in innovatie. Jonge agrariërs staan voor opgaven op het gebied van het sluiten van kringlopen, biodiversiteit, diergezondheid- en welzijn. Kortom: de landbouw zit in een transitie naar verduurzaming. Tegelijkertijd is een bedrijfsovername juist een natuurlijk moment om te investeren in een duurzame bedrijfsvoering. Echter, dit vraagt om investeringen waar jonge boeren in deze vroege fase van hun loopbaan niet altijd de middelen voor hebben. Door gebruik te maken van de regeling wordt de financiële drempel voor jonge agrariërs verlaagd. Deze regeling is uitgewerkt in overleg met relevante stakeholders, waaronder Rabobank en NAJK.

Criteria
Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten jonge agrariërs een investeringsplan hebben, dat aan minimaal één van de kringlooplandbouw gerelateerde punten bijdraagt. Een voorbeeld van zo’n punt is de vraag: levert het bedrijf winst op voor ecosystemen (water, bodem, lucht), biodiversiteit en de natuurwaarde van het boerenlandschap. Andere criteria zijn o.a.: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal-economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching
Van de totale €75 miljoen uit het Regeerakkoord komt er €11 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingtraject bij begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de jonge agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

De Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is vanaf vandaag openbaar en vanaf 1 januari 2020 opengesteld voor deelname. Voor het krediet neemt de jonge ondernemer contact op met een deelnemende financier, die de kredietovereenkomst bij RVO indient voor de overheidsborgstelling.

Beatrix bij 75e herdenking razzia van Putten

Beatrix is woensdag 2 oktober 2019 aanwezig bij de 75e herdenking van de razzia van Putten. De Prinses woont de herdenkingsbijeenkomst bij in de Oude Kerk. Ook spreekt zij met enkele nabestaanden. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is eveneens bij de herdenking aanwezig.

In het Gelderse Putten werd op 1 oktober 1944 door de Duitse bezetters een razzia uitgevoerd. Een dag later, op 2 oktober 1944, werd een deel van de mannelijke beroepsbevolking afgevoerd naar diverse concentratiekampen. In totaal kwamen 552 mensen om het leven. De razzia gold als een vergeldingsactie voor een aanslag van een verzetsgroep op officieren van de Wehrmacht.

De herdenking van de razzia van Putten wordt ieder jaar op 2 oktober georganiseerd door de gemeente Putten in samenwerking met Stichting Oktober 44. Koningin Juliana onthulde in 1949 het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Koningin Beatrix was in 1994 bij de vijftigste herdenking van de razzia van Putten aanwezig.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Aanbieders van cryptodiensten dienen zich voor te bereiden op toezicht DNB

Naar verwachting vallen vanaf 10 januari 2020 bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtueel geld (crypto’s) en gewoon geld en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden onder het integriteitstoezicht van De Nederlandsche Bank. Deze bedrijven dienen zich hier tijdig op voor te bereiden. DNB gaat graag het gesprek aan met deze bedrijven over dit toezicht en verzoekt hen zich te vast te melden. Ook DNB bereidt zich voor. Aan de hand van deze meldingen kan DNB deze bedrijven gemakkelijker bereiken en zal een inventarisatie worden gedaan van de omvang van de groep partijen die hiermee onder toezicht komen te staan.

Dit nieuwe toezicht volgt uit de Europese anti-witwasrichtlijn AMLD5 en de implementatie daarvan in Nederlandse wetgeving. Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Daarom is het belangrijk dat het integriteitstoezicht nu vorm krijgt.

Hoe ziet het toezicht eruit?
Concreet betekent het toezicht dat de bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen crypto’s en gewoon geld en bedrijven die cryptobewaarportemonnees aanbieden een registratie moeten krijgen bij DNB en dat de bestuurders en sommige aandeelhouders (‘gekwalificeerde deelnemingen’) worden getoetst. Ze moeten kunnen aantonen dat de processen goed zijn ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering, en dat de bestuurders en andere beleidsbepalers deze processen goed beheersen. Als de registratie is verricht en de bestuurders zijn getoetst, zal DNB erop blijven toezien dat de bedrijven zich houden aan de regels rond witwassen en terrorismefinanciering. Bedrijven die zich niet registreren bij DNB, mogen dergelijke omwisseldiensten niet meer verrichten en geen bewaarportemonnees meer aanbieden.

Op de website van DNB wordt antwoord gegeven op een aantal belangrijke vragen over het integriteitstoezicht van DNB op cryptobedrijven en dit initiatief. De komende tijd zal hier meer informatie aan worden toegevoegd.

Wetsvoorstel
De Europese richtlijn schrijft voor dat de registratieplicht uiterlijk op 10 januari 2020 wettelijk geregeld moet zijn. Mogelijk dat de verplichting later gaat gelden. Dat hangt af van de precieze implementatie van de Europese richtlijn in Nederland. Het wetsvoorstel daartoe ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer.

NVWA neemt tafels van 'fout hout' in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 30 teakhouten tafels in beslag genomen bij een Nederlandse importeur van tuinmeubelen. Onderdelen van de tafels zijn gemaakt van mogelijk illegaal gekapt teakhout. Daardoor voldoen ze niet aan de Europese houtverordening. De NVWA maakt proces-verbaal op tegen de importeur.

De Douane controleerde begin april in de Rotterdamse haven 3 containers met houten tuinmeubelen die bestemd waren voor een Nederlandse importeur. Daarbij rees het vermoeden dat in tuintafels teakhout uit Myanmar was verwerkt. Import van teakhout uit dat land is niet toegestaan in de Europese Unie, omdat Myanmar geen informatie geeft over de herkomst van het hout. Gewaarschuwde inspecteurs van de NVWA zijn daarop een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de zending.

Isotopenonderzoek
De importeur kon niet aantonen waar het hout oorspronkelijk vandaan kwam en had niet onderzocht of het om mogelijk illegaal gekapt hout ging. Volgens de Chinese producent waren de tafels gemaakt van gekweekt hout uit Brazilië. Omdat er aanwijzingen waren dat er ook ander hout was gebruikt, heeft de NVWA laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Uit onder meer isotopenonderzoek bleek dat onderdelen van de tafels waren gemaakt van teakhout uit Zuidoost-Azië, waarschijnlijk uit Myanmar. De tafels voldoen daardoor niet aan de Europese houtverordening. De NVWA heeft ze in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt tegen de importeur.

Europese houtverordening
Sinds 2013 is de Europese houtverordening van kracht. Om wereldwijde ontbossing tegen te gaan heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Bedrijven moeten nagaan of er mogelijk illegaal hout in hun keten aanwezig is en maatregelen nemen om dat risico verwaarloosbaar te maken. Zo moeten zij documenten verzamelen over de kap, het verzagen, transport en export van het hout. Ook moeten zij nagaan of er bijvoorbeeld sprake is van illegale kap of corruptie. Indien nodig moeten ze aanvullende audits uitvoeren. Andere opties zijn overstappen op gecertificeerd hout of afzien van de import.

'Mijn seks is stuk'

In de 3LAB documentaire Mijn seks is stuk onderzoekt Lize Korpershoek (34) waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Is liefde houdbaar zonder seks? En waarom vinden we seks zo belangrijk? Via een persoonlijke zoektocht verkent ze vrouwelijke seksualiteit, wat de oorsprong is van dit probleem, of het überhaupt een probleem is en of haar seks weer ‘heel’ te maken is.

Lize Korpershoek: "Door in gesprek te gaan met andere vrouwen kwam ik erachter dat ik niet de enige ben met weinig zin in seks. In plaats van me nog langer bij dit gegeven neer te leggen ben ik een onderzoek gestart. In deze persoonlijke documentaire stel ik mij zo open, eerlijk en kwetsbaar mogelijk op. Het probleem ligt aan de oppervlakte, namelijk: geen zin in seks. De wortel van het probleem is veel minder zichtbaar en daarvoor heb ik dan ook heel diep moeten graven. Het zou geweldig zijn als vrouwen zich met deze documentaire gehoord en gesteund voelen en wellicht hun eigen zoektocht in gang zetten."

Nieuwsgierig geworden? Vanaf woensdag 4 december om 15.00 uur is de documentaire online te bekijken op het NPO 3 YouTube-kanaal en op www.npo3.nl/3lab.

'Mijn seks is stuk' (Afbeelding: VPRO)
'Mijn seks is stuk' (Afbeelding: VPRO)

Recordaantal transfers binnen Nederland

De transfermarkt in Nederland is vannacht om 00.00 uur gesloten. Deze zomer maakten 670 spelers een transfer van, naar of binnen Nederland. Daarmee is er een nieuw transferrecord gevestigd; het oude transferrecord (2017) stond op 648 transfers.

Van alle transfers veranderden er 260 spelers binnen Nederland van club, 177 spelers maakten de overstap naar het buitenland en 233 spelers kwamen van het buitenland naar een Nederlandse club toe. De laatste transfer deze periode was de huurtransfer van Mike Trésor Ndayishimiye van NEC naar Willem II. Zijn transfer werd op deadlineday om 23.15 uur officieel beklonken. In de laatste 24 uur van de transferwindow werden er 42 transfers geregistreerd.

De KNVB houdt de Nederlandse tijd aan voor spelers die naar of binnen Nederland getransfereerd worden. Voor spelers die naar het buitenland vertrekken, geldt de lokale tijd en transferwindow van het land waar de speler heen gaat. Werkloze spelers kunnen ook buiten de transferperiodes overgeschreven worden indien zij een contract tekenen.

Ook voor internationale overschrijvingen binnen het amateurvoetbal is de deadline om 23.59 uur verstreken. Daar werden er deze periode 779 van genoteerd; 344 amateurvoetballers kwamen naar Nederland, 435 spelers bewandelden de omgekeerde weg.

Totaal zijn er 34.532 overschrijvingen in het amateurvoetbal geregistreerd. Overschrijvingen naar de B-categorie óf binnen de A-categorie met een geldige dispensatiereden kunnen ook nu nog worden uitgevoerd.

SC Heerenveen haalt Halilovic van AC Milan

Alen Halilovic is dit seizoen in de Eredivisie te bewonderen. SC Heerenveen maakte maandagavond laat melding van de komst van de 23-jarige Kroatische middenvelder. Halilovic komt op huurbasis over van AC Milan.

Gerry Hamstra is in zijn nopjes met het aantrekken van Halilovic. "Met Alen hebben we de gewenste extra creatieve middenvelder die we nog zochten", laat de technisch manager van Heerenveen weten op de clubsite. "Hij is met zijn techniek perfect in staat om de spitsen in stelling te brengen. We zijn blij dat we deze deal vlak voor het sluiten van de transfermarkt nog rond hebben kunnen maken."

Halilovic geldt al jaren als groot talent, maar wist zijn belofte tot nog toe nooit in te lossen. De offensief ingestelde middenvelder doorliep de jeugdopleiding bij Dinamo Zagreb en werd in 2014 na een veelbelovende doorbraak opgepikt door Barcelona. In Catalonië maakte de tienvoudig international echter nooit zijn debuut en na een verhuurperiode bij Sporting Gijón werd hij verkocht aan Hamburger SV.

Ook in Duitsland kon Halilovic de verwachtingen niet waarmaken, waardoor hij al na een half jaar gestald werd bij Las Palmas. Ook het jaar daarop speelde Halilovic op huurbasis op Gran Canaria, waarna AC Milan hem transfervrij oppikte.

In zijn eerste half jaar in Milaan kwam geen enkele keer in actie, waarna het afgelopen half jaar een verhuurperiode bij Standard Luik volgde. In België speelde Halilovic veertien competitieduels, zonder daarin te scoren.

Icardi maakt toptransfer naar PSG en laat transfersoap achter zich

Mauro Icardi is speler van Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht meldt via de officiële kanalen dat de spits op huurbasis overkomt van Internazionale, waar de spits overbodig is geworden. PSG heeft een optie tot koop bedongen bij de deal. Voorafgaand aan de overstap heeft Icardi zijn contract bij Inter wel met een jaar verlengd tot medio 2022.

PSG betaalt naar verluidt acht miljoen voor de huur en neemt ook het salaris van zes tot zeven miljoen per jaar over. Volgens diverse Italiaanse media is de hoogte van de koopoptie ongeveer zeventig miljoen euro.

De 26-jarige Icardi werd de voorbije maanden met diverse topclubs in verband gebracht. De Argentijn en Inter zagen een verdere samenwerking niet meer zitten, zeker nadat spits Romelu Lukaku zich bij de club had aangesloten.

Indien de huurperiode van Icardi bij PSG tegenvalt, kan dat in combinatie met zijn contractsituatie zeer ongunstig uitpakken voor zijn transferwaarde. Om die reden wilde Inter eerst zijn contract verlengen, alvorens er werd ingestemd met een verhuur. Wanda Nara, de zaakwaarnemer en vrouw van Icardi, heeft de hele nacht en maandag met Inter en PSG onderhandeld over het contract en de overgang.

PSG was naarstig op zoek naar een aanvallende versterking, onder meer omdat Edinson Cavani en Kylian Mbappé momenteel aan de kant staan en Neymar al zijn gehele PSG-tijd blessuregevoelig is. De achtvoudig A-international van Argentinië speelde sinds medio 2013 voor Inter en kwam tot op heden tot 219 wedstrijden voor de Serie A-club, met 124 doelpunten en 28 assists als resultaat.

Politie zoekt kopschoppers in Zeist

In de vroege ochtend van zondag 1 september vond er op de Steynlaan in Zeist een mishandeling plaats. Hierbij raakte een 58-jarige man gewond. De politie doet onderzoek en is op zoek naar getuigen die meer over dit incident kunnen vertellen.

Op zondagmorgen 1 september rond 03.00 uur liep op de Steynlaan in Zeist een meningsverschil op een mishandeling uit. Het meningsverschil vond plaats tussen een man van 58 jaar en een groepje van drie a vier andere mannen. Het geschil escaleerde en de 58-jarige man werd op de grond gelagen en tegen het hoofd geschopt.

Hij verloor het bewustzijn en raakte ernstig gewond. Naar aanleiding van deze mishandeling is één van de verdachten opgepakt. De identiteit van de andere verdachten is nog onbekend. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan er een tipformulier op de website worden ingevuld.

Medicijngebruik kan invloed hebben op diagnostische tests

Het gebruik van medicijnen kan invloed hebben op diagnostische tests. Dit kan een vertekend beeld geven van de uitslag van die tests. Omdat laboratoria vaak niet op de hoogte zijn van het medicijngebruik van patiënten, is het niet altijd gelijk duidelijk dat een medicijn de oorzaak is van een afwijkende testuitslag. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ.

De invloed van medicijnen is niet altijd bekend op het moment dat een diagnostische test (zoals een bloedtest) wordt ontwikkeld. De invloed van medicijnen op de test komt vaak pas aan het licht nadat de test op de markt is en laboratoria deze gebruiken. In Europa wordt een database gemaakt waar laboratoria, fabrikanten van tests en farmaceutische bedrijven in de toekomst informatie hierover kunnen vinden.

Als wordt ontdekt dat een medicijn invloed heeft op een diagnostische test, past de fabrikant van de test de gebruiksinstructies aan. Dan weten laboratoria dat ze rekening moeten houden met deze wisselwerking.

Het is onbekend hoe vaak het voorkomt dat medicijnen diagnostische tests beïnvloeden. Bij de IGJ komen per jaar één tot twee meldingen van nieuw ontdekte wisselwerkingen binnen. Het is mogelijk dat ze niet worden ontdekt, maar nieuwe regelgeving zal dit mogelijk verbeteren. Overigens baseert een arts zijn oordeel vaak niet alleen op een IVD in vitro diagnostic device -test. Een arts voert vaak ook nog andere tests uit om een diagnose te stellen. Ook weegt een arts de symptomen en klachten van de patiënt mee.

Nieuwe aanhoudingen in liquidatie-onderzoek Caloh Wagoh

Opnieuw zijn er verdachten aangehouden in het onderzoek naar (opdrachten tot) liquidaties door motorclub Caloh Wagoh. In Nederland werden dinsdag drie mannen aangehouden, in Spanje en op Sint-Maarten werden eerder ook al twee verdachten opgepakt op verzoek van het Haagse OM.

Dankzij goede samenwerking met de buitenlandse autoriteiten kon op Sint-Maarten een 34-jarige man worden aangehouden, en in Spanje een 36-jarige man. Beiden hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Deze mannen zouden verschillende opdrachten tot liquidaties hebben gegeven aan een eerder opgepakt kopstuk van motorclub Caloh Wagoh.

Dit kopstuk zou enkele opdrachten vervolgens hebben uitgezet bij drie leden van de motorclub die dinsdag zijn aangehouden in Nederland: een 37-jarige man uit Rijswijk, een 32-jarige man uit Den Haag en een 52-jarige man uit Den Haag. De vijf verdachten zouden zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig hebben gemaakt aan (uitlokking van) (poging) moord dan wel het (mede)plegen van voorbereidingshandelingen daartoe.

Nadere toelichting
Om welke zaken het precies gaat, daarover kan het Openbaar Ministerie op dit moment nog geen mededelingen doen. De verdachten zitten vanwege het onderzoek vast in alle beperkingen. Het is de intentie van het Openbaar Ministerie om deze zaken te voegen bij een reeds geplande pro-formazitting op 4 oktober en dan een nadere toelichting te geven.

De drie verdachten die dinsdag in Nederland zijn aangehouden, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de Rechtbank Midden-Nederland. Wanneer de verdachten die in het buitenland zijn aangehouden naar Nederland komen, is nog niet bekend.

Nieuwe pro-formazitting
Op vrijdag 4 oktober is een nieuwe pro-formazitting van de Rechtbank Midden-Nederland in de extra beveiligde zittingszaal van het Justitieel Complex Schiphol met alle verdachten die dusver zijn aangehouden in de verschillende (deel)onderzoeken.

Naast bovengenoemde vijf verdachten zijn dat twee kopstukken van de motorclub Caloh Wagoh, twee verdachten van het plegen van een liquidatie in Breukelen (een derde verdachte in deze zaak is op vrije voeten), twee verdachten van betrokkenheid bij een liquidatie in Den Haag, een verdachte van een beschieting in Doorn en een verdachte van betrokkenheid bij een liquidatie in Rotterdam.

Nieuwe functies in Final Fantasy VIII Remastered

Final Fantasy VIII Remastered is vandaag verschenen voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Switch. Het zijn niet alleen graphics die aangepakt zijn.

Nieuw in Final Fantasy VIII Remastered zijn onder andere:

  • Battle Assist en No Encounter Boosters – De mogelijkheid om altijd maximale HP en ATB te hebben, en op elk moment Limit Breaks te kunnen gebruiken, en een optie voor spelers die ongestoord van het verhaal willen genieten, zonder vijanden willekeurig tegen te komen.
  • 3x Speed Boost – Speel de game drie keer sneller dan normaal, zowel in de gamewereld als tijdens gevechten.
  • Opnieuw gerenderde beelden – Aangepaste modellen voor alle helden en schurken.
  • Nieuwe, console-specifieke functies – Ontdek elk geheim in de game met de bijgewerkte Trophy- en Achievement-ondersteuning op het PlayStation 4, Xbox One en pc. Of neem de game overal mee naartoe met Nintendo Switch.

Trustkantoor Vistra betaalt 3,5 ton voor niet melden ongebruikelijke transacties

Het trustkantoor Vistra (Amsterdam) B.V. (Vistra) heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie in de vorm van een betaling van € 350.000,- geaccepteerd en betaald. Het OM verwijt Vistra dat zij in 2013 ongebruikelijke transacties van een cliënt niet tijdig heeft gemeld bij de Financial Intelligence Unit (FIU-NL), zoals zij wel verplicht zijn volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft).

De betreffende transacties werden verricht door een dochteronderneming van een bedrijfsgroep in Oekraïne, actief in de energie- en grondstoffensector. De onderneming was cliënt van Vistra. Volgens het OM heeft Vistra vier transacties door de bedrijvengroep in 2013 niet tijdig gemeld bij de FIU-NL, terwijl dit wel had gemoeten. Daarnaast heeft Vistra volgens het OM nagelaten afdoende onderzoek te verrichten naar deze transacties, waardoor de integriteitsrisico’s van de betrokken transacties onvoldoende zijn onderkend.

Strafbare feiten
Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD is gestart naar aanleiding van een aangifte van De Nederlandsche Bank (DNB). Trustkantoor Vistra was medebestuurder van de Nederlandse dochteronderneming van de bedrijfsgroep. In april 2013 kocht die onderneming vier andere bedrijven voor een bedrag van ruim € 200.000.000 euro, waardoor die onderneming zeggenschap kreeg in een belangrijke speler op de Oekraïense energie- en grondstoffensector. De betaling van deze koop bestond uit vier samenhangende transacties.

DNB verrichtte in juni 2014 een toezichtonderzoek bij Vistra. DNB heeft tijdens haar onderzoek een eerste betaling met betrekking tot de hierboven genoemde aandelenkoop beoordeeld. DNB is van oordeel dat de betreffende transactie als ongebruikelijk aangemerkt had moeten worden en vervolgens bij de FIU had moeten worden gemeld.

Ook vindt DNB dat Vistra te weinig onderzoek heeft gedaan naar de achtergrond van deze transactie. Daardoor is de Wet toezicht trustkantoren (Wtt) niet goed nageleefd. In maart 2015 heeft DNB aangifte gedaan. Daarbij zijn alle bevindingen van het onderzoek met het OM gedeeld.

De FIOD heeft deze transacties onderzocht en komt tot hetzelfde oordeel als DNB. Uit het onderzoek van de FIOD blijkt volgens het OM, dat ook de andere drie transacties -die hadden plaatsgevonden om de deal compleet te maken- hadden moeten worden gemeld. Het OM vindt dat Vistra zich onvoldoende heeft gehouden aan de verplichtingen die de Wwft en Wtt voorschrijven.

Passende afdoening
Vistra is een trustkantoor met vestigingen over de wereld, waaronder een in Nederland. In Nederland dient Vistra conform de Wwft en Wtt een poortwachtersfunctie te vervullen en tijdig te signaleren en zo nodig te melden wanneer er bij klanten zaken niet in de haak lijken. Vistra heeft een

Voorbeeldfunctie. Het OM stelt dat Vistra in 2013 haar plichten heeft verzuimd. Ongebruikelijke transacties moeten onderkend worden en vervolgens tijdig en volledig worden gemeld bij de FIU-NL.

Vistra heeft volgens het OM rond de betrokken transacties in 2013 de poortwachtersfunctie niet goed vervuld. Het OM ziet de betaling van 350.000 euro als een passende en effectieve afdoening. Vistra is niet eerder vervolgd voor dit soort feiten en heeft medewerking verleend aan het onderzoek. In de zittingszaal zou het OM een vergelijkbare straf hebben geëist.

Verder heeft meegespeeld dat het bedrijf inmiddels compliance maatregelen heeft genomen. Vistra heeft aangegeven dat de huidige organisatie ten opzichte van 2013 geheel is veranderd en verbeterd. Vistra stelt dat zij maatregelen heeft genomen en nieuwe procedures heeft geïmplementeerd. Daarnaast werkt Vistra aan een verbeterde toezichtsrelatie met DNB.

Eindhovenaar veroordeeld voor bedreiging en afpersing

De rechtbank heeft gisteren een 21-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor bedreiging van zijn moeder, vernieling van een televisie in haar huis, een woninginbraak in Ede en een afpersing met diefstal met geweld van een 20-jarige man uit Zevenaar. De man krijgt hiervoor de maximale taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 352 dagen, waarvan 300 dagen voorwaardelijk.

Tussen 27 juli 2017 en 30 december 2017 bedreigde de man zijn moeder een aantal keer. Zo stuurde hij haar via WhatsApp onder andere een foto van een vuurwapen en liet hij haar via de telefoon weten dat hij haar in haar nek zou steken. Op 18 augustus 2017 gooide de man een aansteker richting zijn moeder. De aansteker raakte haar niet, maar de televisie waar zij in de buurt stond. Hierdoor ging de televisie stuk.

Inbraak
Op 20 december 2017 brak de man samen met een ander in bij een woning in Ede. Dit deden zij met de sleutel die zij van de ex-vriendin van de bewoner hadden gekregen. Zij hebben diverse goederen gestolen, zoals een Playstation 4, kledingstukken, geld en sleutels.

Afpersing en diefstal met geweld
Op 3 maart 2018 reed de man samen met 3 anderen rond in een auto. Zij zaten te bedenken hoe zij aan geld konden komen, toen zij werden getipt dat een 20-jarige man uit Zevenaar net 300 euro had ontvangen. Dit geld konden zij van hem afpakken. Nadat zij werden geïnformeerd over de route die het slachtoffer liep en een voorverkenning hadden uitgevoerd, stapten de man en zijn medeverdachten uit de auto.

Zij liepen naar het slachtoffer en vroegen meteen om zijn portemonnee. Daarbij sloegen de mannen zij het slachtoffer meerdere keren op zijn gezicht. Nadat zij de portemonnee van het slachtoffer te pakken hadden, vroeg de 21-jarige man het slachtoffer om zijn jas. Daarbij sloeg hij het slachtoffer in zijn gezicht, waarna hij de jas van het slachtoffer afpakte. Vervolgens rende hij terug naar de auto en reden zij weg.

Redenen voor straf
Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met verschillende omstandigheden, zoals de ernst van de feiten die de man heeft gepleegd. Met name de overval op de 20-jarige man uit Zevenaar vindt de rechtbank een zeer ernstig feit, vanwege de impact ervan op het slachtoffer en de samenleving. Een lange gevangenisstraf zou hier goed bij passen.

Alleen vindt de rechtbank net als de officier van justitie dat dit in dit geval geen goede straf is. Zowel de man als het slachtoffer en de samenleving zijn er niet bij gebaat dat de man weer terug gaat naar de gevangenis. De man is na de overval tot inkeer gekomen. Hij is sinds december 2018 op vrije voeten en wordt begeleid door diverse instanties. Hij ervaart problemen op verschillende gebieden en heeft de begeleiding en behandeling nodig om zijn leven verder te verbeteren en afscheid te nemen van zijn criminele verleden.

De man heeft al een positieve lijn ingezet en de rechtbank wil dit niet doorbreken met een gevangenisstraf. De man krijgt daarom de maximale taakstraf en een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf. Aan die gevangenisstraf zijn veel voorwaarden gekoppeld om te voorkomen dat hij opnieuw een strafbaar feit begaat. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 3.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Geen contactverbod
De rechtbank legt geen contactverbod op met betrekking tot de moeder van de man. De moeder neemt steeds contact met de man op, waardoor een contactverbod moeilijk uitvoerbaar is. Daarnaast heeft de man duidelijk gemaakt geen enkel contact met zijn moeder te willen. Ook ten aanzien van het slachtoffer van de straatoverval vindt de rechtbank een contactverbod niet nodig. De man heeft sinds het gebeuren geen contact met het slachtoffer gezocht. De rechtbank vindt het daarom niet nodig om alsnog een contactverbod op te leggen.

Vuelta: Etappe 10 - Tijdrijden in Frankrijk, Roglic moet toeslaan

De eerste rustdag in de Vuelta zit erop en dus is het tijd voor etappe tien, een tijdrit over 36 kilometer door het Franse land, want de Vuelta a España is neergestreken in Frankrijk. De dag staat dik aangekruist bij Jumbo-Visma, Primoz Roglic moet hier zijn grote slag gaan slaan in de strijd om de eindzege.

Onderweg komen de heren een paar klimmetjes tegen, met name de Côte de Beauvallon van ruim twee kilometer en gemiddeld ruim zeven procent is een pittige. Ook de Côte de l'Église vormt met 1,8 kilometer en bijna zes procent een stuk wat de benen nog eens goed doet branden.

Voor de uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we uiteraard weer door naar Rellende_Rotscholier, hier dus. Nummer laatst Lennard Hofstede opent het bal om 13.41 uur, Tony Martin en Vasil Kiryienka komen binnen een kwartier ook al aan de start en om 16.45 uur vertrekt leider Nairo Quintana als laatste. De gehele startlijst is hier te vinden.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Politie zoekt getuigen brandstichting Nijmegen

In de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 augustus werden twee auto’s in de 10e straat Kluijskamp in Nijmegen in brand gestoken. Dat heeft het politieonderzoek uitgewezen. De politie startte die nacht direct met het onderzoek naar deze brandstichting.

Door de brand vatte de carport vlam, wat tot gevolg had dat de brand oversloeg naar de woningen. Eén gezin kon zich via het balkon in veiligheid brengen. De politie neemt de zaak hoog op, mede gezien het feit dat dit heel anders had kunnen aflopen.

Om zoveel mogelijk kans te maken op relevante informatie krijgen alle bewoners van de Kluijskamp een flyer met informatie over de brand in de brievenbus. Ook zal er woensdag aandacht worden besteedt in het programma Bureau GLD van Omroep Gelderland.

Getuigenoproep
De politie wil graag in contact komen met mensen die menen wat gezien of gehoord hebben. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

5 immigranten in koeltrailer, chauffeur opgepakte voor mensensmokkel

De politie heeft maandagavond een 27–jarige man uit Marokko aangehouden op de snelweg A4 bij de afrit Dinteloord. Hij wordt verdacht van mensensmokkel.

Omstreeks 18.40 uur komt er een melding binnen dat een vrachtwagen met koeltrailer vanuit België, via de snelweg A4, de grens overkomt en Nederland in rijdt. Vermoedelijk zitten er vluchtelingen in waarmee het niet zo goed gaat. Een aantal eenheden wordt op pad gestuurd om de vrachtwagen op te sporen en hulp te bieden.

Overgedragen aan AVIM
Als een eenheid de vrachtwagen in het vizier heeft, krijgt de chauffeur een stopteken. Al hij op verzoek van de agenten de deuren aan de achterzijde van zijn vrachtwagen opent, komen er vijf mannen tevoorschijn.

Deze zijn meegenomen naar het politiebureau en daar overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie (AVIM). De chauffeur is aangehouden voor mensensmokkel en zit nog vast.

ServiŽ overtuigend door op WK basketbal, Spanje met moeite verder

De Servische basketballers hebben zich op het WK in China bijzonder overtuigend geplaatst voor de tweede groepsfase. De misschien wel grootste uitdagers van de VS zetten ook de Filipijnen ruim aan de kant (126-67), nadat ze dat eerder al met Angola deden.

Nemanja Bjelica van de Sacramento Kings was met twintig punten de topschutter, Denver Nuggets-ster Nikola Jokic tekende voor zeven rebounds en zeven assists. Italië won na hun winst op de Filipijnen met 92-61 van Angola, onder meer dankzij zeventien punten van NBA-veteraan Marco Belinelli, en is net als Servië al zeker van de volgende ronde.

In groep A boekte Polen, voor het eerst sinds 1967 weer aanwezig, het ticket voor de tweede ronde door na Venezuela ook gastland China te kloppen. Ze hadden er in Beijing overtime voor nodig, maar daarin won Polen vooral dankzij Mateusz Ponitka (25 punten, 9 rebounds) met 79-76 van het China van voormalig NBA-speler Yi Jianlian. Venezuela won met 87-71 van Ivoorkust, dat daardoor moet gaan strijden om maximaal de zeventiende plek.

Groep B is zelfs al helemaal beslist. Argentinië won met 94-81 van Nigeria door onder meer 23 punten en 10 rebounds van de 39-jarige captain Luis Scola, minstens elf jaar ouder dan de rest van zijn ploeg en lid van het legendarische Argentijnse team dat in 2004 olympisch goud won. Rusland klopte Zuid-Korea met 87-73 en daardoor zijn Argentinië en Rusland, die elkaar woensdag ontmoeten, zeker van een plek in de tweede ronde.

In groep C is Spanje zeker van de tweede ronde, maar heel makkelijk ging het niet. De wereldkampioen van 2016 had het vooral aan een sterk derde kwart (21-10) te danken dat Puerto Rico met 73-63 opzij werd gezet. Tunesië won ondertussen met 79-67 van Iran, dat daardoor uitgeschakeld is en nog maximaal voor de zeventiende plek kan gaan.

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Aantal armen in Nederland gedaald naar minder dan 939.000

In 2017 is het aantal arme personen in Nederland volgens de SCP-armoedegrens (het niet-veel-maar-toereikendcriterium) gelijk aan iets minder dan 939.000. Dit is 5,7% van de bevolking. Wanneer een striktere grens wordt aangehouden (het basisbehoeftencriterium) zijn er in 2017 ongeveer 618.000 armen. Dit is 3,8% van de bevolking. In 2016 lagen beide aantallen hoger. Het ging toen om 982.000 mensen volgens het niet-veel-maar-toereikendcriterium (en 660.000 mensen volgens het basisbehoeftencriterium). Dat blijkt uit de publicatie 'Armoede in kaart' van het Sociaal Cultureel Planbureua.  

De dalende trend is al sinds 2013 gaande. In dat jaar waren er meer dan 1,2 miljoen armen volgens het niet-veel-maar-toereikendcriterium (bijna 790.000 volgens het basisbehoeftencriterium). Na 2015 is de daling wel zwakker geworden.
Wanneer er rekening gehouden wordt met schulden, stijgt het armoedepercentage. Volgens het niet-veel-maar-toereikendcriterium leeft dan 6,7% van de Nederlandse bevolking in 2017 in armoede (4,6% volgens het basisbehoeftencriterium).

Kinderen en 90-plussers hebben verhoogd risico op armoede
Zowel de jongste als de alleroudste mensen in de bevolking hebben een verhoogd risico op armoede. Van alle kinderen tot en met 12 jaar in Nederland is ongeveer 9% arm volgens het niet-veel-maar-toereikendcriterium. In totaal zijn er in 2017 ruim 270.000 minderjarigen (0 tot 18 jaar) die in armoede leven. Zij vormen 8,1% van de totale bevolking tot 18 jaar.

Onder de 65-plussers in Nederland komt armoede weinig voor. Gemiddeld 3% van deze bevolkingsgroep is arm. Wel maakt de leeftijd uit: het percentage armen loopt op in de oudere leeftijdscategorieën. Van de ouderen vanaf 90 jaar is bijna 11% arm. Dit komt door de (niet-vergoede) zorgkosten binnen deze groep. Nadat die kosten van het inkomen zijn afgetrokken, blijft het resterende bedrag relatief vaak onder de SCP-armoedegrens.

Een derde van de arme volwassenen werkt
Van alle arme volwassenen (666.000 mensen), heeft een derde werk als belangrijkste inkomensbron. Het aantal werkende armen bedraagt in 2017 bijna 220.000. Iets meer dan de helft hiervan (125.000 personen) werkt in loondienst, de rest is zelfstandig ondernemer (95.000 personen).

Naast de werkenden zijn er nog twee grote groepen onder de arme volwassenen te vinden: de bijstandsgerechtigden (ruim 150.000 personen) en de pensioenontvangers (ruim 105.000 personen). Bij deze laatste groep gaat het meestal om mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt (bijna 89.000 personen), maar ook wel om mensen die met vervroegd pensioen zijn gegaan of die een nabestaandenpensioen ontvangen (samen bijna 17.000 personen).

Bijna de helft van de arme volwassenen heeft een migratieachtergrond
In 2017 waren er 326.000 arme volwassenen met een migratieachtergrond. Dit is 49% van de totale groep arme volwassenen. Niet-westerse migranten zijn vaker arm dan westerse migranten. Ook zijn migranten van de eerste generatie (zelf in het buitenland geboren) vaker arm dan migranten van de tweede generatie (ouders in het buitenland geboren).

Migranten uit vluchtelingenlanden lopen het grootste risico op armoede. Dit geldt vooral voor Syriërs: 54% van deze groep is arm. Zij vormen ook de enige groep waar de kans op armoede de laatste jaren is gestegen. Dit komt vooral door degenen die na 2014 in Nederland zijn gekomen: de weinigen die betaald werk hebben, werken in tijdelijke banen op een laag beroepsniveau.

Ook de migranten uit andere vluchtelingenlanden zijn vaak arm, maar bij deze groepen is het armoedepercentage wel verminderd sinds 2013. Het aandeel armen onder migranten uit Eritrea is bijvoorbeeld gedaald van 52% naar 33%, onder migranten uit Afghanistan is het armoedepercentage gedaald van 35% naar 21%.

Arme huishoudens komen op jaarbasis bijna € 3.000 tekort
In 2017 kwam een arm huishouden bijna € 3.000 tekort. Dit is een mediaan bedrag: bij de helft van de huishoudens is het tekort groter, bij de andere helft kleiner. Sinds enkele jaren is het mediane tekort gaan stijgen: in de periode 2011-2014 ging het om ongeveer € 2.200 per jaar, in 2015 om ongeveer € 2.700 en vanaf 2016 om ongeveer € 3.000. Vermoedelijk heeft de aantrekkende economie ertoe geleid dat de huishoudens met een betrekkelijk klein tekort uit armoede zijn geraakt, terwijl dat de huishoudens met een groot tekort niet is gelukt.

Om het inkomenstekort van alle arme huishoudens aan te vullen zou in 2017 in totaal bijna € 2,2 miljard nodig zijn. Dit is minder dan het bedrag dat in 2013 nodig zou zijn geweest (€ 2,6 miljard), wat komt door de daling van het aantal armen in Nederland.

Armste gemeente en postcodegebied
Rotterdam is de gemeente met het hoogste percentage armen (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Wel is in alle drie deze gemeenten de armoede sinds 2013 met 4 à 5 procentpunten afgenomen. Amsterdam is de gemeente met de meeste armen, bijna 83.000. Rotterdam en Den Haag volgen op enige afstand met respectievelijk ruim 65.000 en 51.000 armen.

Het postcodegebied met het hoogste percentage armen ligt in Arnhem. Van de bewoners van dit postcodegebied is 22,5% arm. Arme postcodegebieden bevinden zich verder vooral in Rotterdam (9 arme postcodegebieden) en Den Haag (7 arme postcodegebieden).

Bijna een derde van ouders kent een criminele jongere

Meld Misdaad Anoniem start een nieuwe campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak door met name jonge daders. Zij zijn vaak geen onbekenden in hun buurt. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 700 ouders met kinderen. Bijna een derde van de ouders geeft aan dat zij of hun kinderen hier direct mee in aanraking komen. Hoewel meer dan de helft van de mensen (58%) zorgen hebben over crimineel gedrag en dit onacceptabel vinden, blijkt melden niet vanzelfsprekend.

Uit de peiling blijkt dat 29% van de mensen vermoedt dat jongeren in hun directe omgeving zich schuldig maken aan criminaliteit. Eén op de acht ouders vermoedt dat dit gaat om inbraken, straatroven of overvallen. Bijna de helft van de getuigen kent de jonge verdachten uit de buurt. Een deel geeft ook aan dat hun kinderen ermee in aanraking komen.

Geweld onder de jeugd
In het van najaar 2018 kopten de media over berovingen, afpersingen en intimidatie onder de jeugd. Dat was voor M. aanleiding om een nieuwe campagne te ontwikkelen. “Er blijkt collectief te worden gezwegen. Hele jonge daders bepalen soms de norm in een wijk. Intimidatie speelt hierbij een rol, waardoor getuigen niet durven te spreken. Juist voor deze situaties is het anonieme meldpunt bedoeld.”, aldus Annemarie van der Burg, projectleider van de campagne. Door te melden kunnen mensen voorkomen dat hun kind iets overkomt of dat er bij hen thuis wordt ingebroken.

Landelijk Officier van Justitie ‘High Impact Crime’ Rob van Bokhoven juicht de campagne toe: “We zien dat 80% van de daders binnen een straal van een paar kilometer woont. Ook blijken slachtoffers en daders elkaar soms te kennen. Veel buurtbewoners beschikken dan ook over belangrijke en nuttige informatie. Als zij voor de veiligheid en leefbaarheid van hun buurt en voor de slachtoffers het verschil willen maken, is melden noodzakelijk."

Samenwerking met acht grote steden
Via sociale media en populaire websites worden campagnefilms en banners ingezet. Ook wordt samengewerkt met Libelle en Flair om het onderwerp onder de aandacht te brengen van ouders. In acht grote steden worden buurtbewoners geïnformeerd over de campagne en het meldpunt. Gemeenten en politie brengen de campagne onder de aandacht en er worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Per gebied worden verschillende onderwerpen belicht, zoals ook woninginbraak en overvallen op lokale ondernemers.

Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl

Samenwerkingspartners
De campagne tegen straatroof, overvallen en woninginbraak wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Openbaar Ministerie, politie en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere, Eindhoven, Tilburg en Sittard-Geleen.

PvdD: 'Bevrijd dieren van kunstjes doen'

De Partij voor de Dieren Den Haag wil het gebruik van dieren op evenementen tegengaan. Voortaan moeten organisatoren een vergunning aanvragen voor zo’n evenement, vindt de partij. Zo zou het toezicht op de shows verbeteren. De partij presenteert vandaag een initiatiefvoorstel.

Vergunningsplicht
Het liefst zou de Partij voor de Dieren het gebruik van dieren voor vermaak in Den Haag verbieden. Momenteel heeft de gemeente die mogelijkheid echter niet. Daarom wil de PvdD dat de gemeente voor dit soort evenementen een vergunningsplicht invoert. Amsterdam koos eerder al voor een dergelijke regeling.

Dierenleed
Dieren die worden gebruikt voor evenementen lijden daar vaak onder, stelt de PvdD. Ze kunnen bijvoorbeeld hun soorteigen gedrag niet vertonen en hebben geen mogelijkheid om zich terug te trekken. Zo krijgen roofvogels vaak nauwelijks de mogelijkheid om te vliegen en zitten ze een groot deel van de tijd in te kleine hokken of vastgebonden aan een blok. Uilen zijn nachtdieren en mensenschuw, maar gevangen exemplaren worden urenlang aan daglicht blootgesteld met publiek om hen heen. Ook het vervoer en bijbehorende handelingen bij dierenshows veroorzaken stress bij de dieren.

Publieke ruimte
De gemeente Den Haag organiseert of subsidieert evenementen met dieren inmiddels niet meer, maar de PvdD gaat met de vergunningsplicht nog een stap verder. PvdD-fractievoorzitter Robert Barker: "De Partij voor de Dieren knokt voor een toekomst met alleen nog lege kooien. Door dit voorstel komt Den Haag daar een stapje dichterbij."

'Regeringsleider Hongkong mag niet opstappen van China'

Carrie Lam, de chief executive van Hongkong mag niet aftreden. Ze zou willen opstappen, maar de Chinese regering laat dat niet toe.

Dat blijkt uit een gelekte geluidsopname die in het bezit is van persbureau Reuters. Op een bijeenkomst met zakenlui verklaarde ze  als ze de keus zou hebben onmiddellijk op te stappen. 

Het lijkt het bewijs van wat velen al langer vermoeden, niet Hongkong maar de Chinese regering beslist hoe er wordt omgegaan met de inmiddels veertien weken durende massale protesten in Hongkong.

Dat wordt in hetzelfde geluidsfragment bevestigd door Lam die zegt 'zeer beperkt' ruimte te hebben om de huidige crisis op te lossen. Eerder werd haar al door Peking verboden het wetsvoorstel waar het allemaal mee begon, een omstreden uitleveringswet, in te trekken.

Lam zelf ontkent dat ze weg wil: "Ik heb er niet eens over nagedacht om dit te bespreken met de Chinese regering. Als ik zou willen aftreden, is dat mijn eigen keuze."

Overigens is Lam niet bang dat China het volksbevrijdingsleger inzet om een einde te maken aan de protesten. De prijs daarvoor zou volgens haar te hoog zijn. Vooral voor China's internationale reputatie.

Koolhof sneuvelt twee keer op US Open

Tennisser Wesley Koolhof heeft op de US Open niet zo'n lekker dagje achter de rug. De Nederlander begon de dag met Robin Haase in de achtste finales van het mannendubbelspel, maar het als dertiende geplaatste duo verloor van de Colombiaanse Wimbledon-winnaars en nummers één van de plaatsingslijst Juan Sebastian Cabal en Robert Farah: 4-6, 4-6.

Samen met de Tsjechische veterane Kveta Peschke speelde Koolhof vervolgens de kwartfinales van het gemengd dubbelspel en ook daar nam hij het op tegen de nummers één van de plaatsingslijst: Chan Hao-Ching uit Taiwan en de Nieuw-Zeelander Michael Venus. Het ging met name in set twee best goed, maar in de tiebreak waren Koolhof en Peschke kansloos: 3-6, 6-7 (0).

Bencic vloert titelverdedigster Osaka op US Open, Barty pakt 1e plek terug

Tennisster Naomi Osaka is in de achtste finales van de US Open uitgeschakeld. De Japanse nummer één van de wereld bleek niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Belinda Bencic.

Titelverdedigster Osaka leverde haar eerste servicegame gelijk al in, maar pakte de break kort daarop weer terug van de Zwitserse. Op 5-5 sloeg Bencic nog eens toe en trok ze de set ook naar zich toe, waarna een break op 2-2 in de tweede set voldoende was: 7-5, 6-4.

De 22-jarige Bencic stond in 2014 op de US Open voor het eerst - en tot nu toe voor het laatst - in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. De Australische Ashleigh Barty ligt er ook al uit, maar pakt de eerste plek op de wereldranglijst wel weer over van Osaka.

Bencic speelt in de kwartfinales tegen de Kroatische Donna Vekic (23), die nooit eerder de laatste acht bereikte op een Grand Slam-toernooi. In een spannende wedstrijd sloeg ze tegen de Duitse Julia Görges (26) een matchpoint weg in de tweede set, waarna Vekic op 4-3 in set drie de beslissende break plaatste: 6-7 (5), 7-5, 6-3.

Update 07.55 uur
De Belgische Elise Mertens, als 25e geplaatst, heeft zich ook voor de laatste acht geplaatst. Ze had het bijzonder makkelijk: in een goed uurtje was ze klaar met de Amerikaanse Kristie Ahn (WTA-141), die met 6-1, 6-1 volstrekt kansloos bleek. Overigens niks ten nadele van Ahn: ze stond met een wildcard voor het eerst sinds 2008, destijds als 16-jarige qualifier, in het hoofdschema van de US Open en won sowieso voor het eerst in haar leven een Grand Slam-wedstrijd.

De Roemeens-Canadese Bianca Andreescu (15) liet eindelijk haar grote talent ook zien op het hoogste podium. Tegen de Amerikaanse Taylor Townsend had ze bijna twee uur nodig, maar op de tweede set na was het overtuigend: 6-1, 4-6, 6-2, waardoor Andreescu - die nooit verder kwam dan een tweede ronde - haar eerste Grand Slam-kwartfinale mag gaan spelen.

Nadal naar kwartfinales US Open, Zverev sneuvelt

Tennisser Rafael Nadal heeft zich weer eens geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. De Spaanse nummer twee van de wereld rekende na een wat stroef begin overtuigend af met de US Open-kampioen van 2014, de Kroaat Marin Cilic (22): 6-3, 3-6, 6-1, 6-2.

Nadal speelt in de kwartfinales tegen de als twintigste geplaatste Argentijn Diego Schwartzman. Hij nam het op tegen Alexander Zverev (6), die de eerste set won, maar zich vervolgens steeds meer op liet fokken en het totaal uit handen gaf met onder meer 65 onnodige fouten. Schwartzman nam het over en na ruim drie uur stapte hij als winnaar van de baan: 3-6, 6-2, 6-4, 6-3.

Gaël Monfils (13) boekte een simpele zege op de Spanjaard Pablo Andujar-Alba (6-1, 6-2, 6-2), waardoor de Fransman na de halve finales in New York in 2016 weer eens bij de laatste acht staat op een Grand Slam-toernooi. De jonge Rus Andrey Rublev (ATP-43) haalde in 2017 de halve finales nog, maar dolf nu het onderspit tegen de Italiaan Matteo Berrettini, die met 6-1, 6-4, 7-6 (6) zijn eerste Grand Slam-kwartfinale ooit bereikte.

Jongens na een jaar al op achterstand op het voortgezet onderwijs

Zeven jaar nadat ze in schooljaar 2010/’11 in het voortgezet onderwijs (vo) in de brugklas zijn gestart hebben meisjes vanuit elk brugklastype gemiddeld een vo-diploma van een hoger niveau behaald dan jongens. Meisjes behaalden vaker dan jongens een havo- of vwo-diploma, jongens behaalden vaker dan meisjes een diploma van een van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo (-basis of -kader).

Bij het definitieve schooladvies van de basisschool en bij de start in het voortgezet onderwijs waren er nog nauwelijks niveauverschillen tussen jongens en meisjes. Eén jaar na de start in de brugklas hebben jongens al meer vertraging opgelopen dan meisjes. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het niveau van het vo-diploma dat uiteindelijk wordt behaald hangt samen met het niveau van het leerkrachtadvies uit groep 8 en het brugklastype waarin de leerlingen in het voortgezet onderwijs startte.

Voor de start in het voortgezet onderwijs in het schooljaar 2010/’11 deden veel leerlingen de Citotoets, waaruit een advies voor het voortgezet onderwijs vloeide. In 2010 scoorden meisjes bijna even goed als jongens op deze toets. Het gemiddelde percentage goede antwoorden op de onderdelen taal, rekenen-wiskunde en studievaardigheden was voor jongens 75 procent en voor meisjes 74 procent.

Jongens en meisjes redelijk gelijk verdeeld over brugklassen
De startpositie in het voortgezet onderwijs van jongens verschilt weinig met die van meisjes. De verdeling over de verschillende brugklastypen middelden in 2010/’11 uit. Jongens startten met 12,0 procent wat vaker dan meisjes (10,8 procent) in een vwo-brugklas of in een vmbo-brede brugklas (10,5 procent versus 9,7 procent). Van de meisjes begon 11,6 procent in een vmbo-gt-brugklas, tegenover 10,8 procent van de jongens. Ook startten meisjes vaker in één van de bredere brugklassen waarin vmbo en havo en/of vwo worden gecombineerd.

Verschil jongens-meisjes neemt geleidelijk toe in de eerste drie leerjaren
In de eerste drie jaar van voortgezet onderwijs lopen jongens vaker vertraging op dan meisjes en stromen vaker zonder diploma uit het voortgezet onderwijs. De eerste drie jaar hebben alle leerlingen in havo en vwo dezelfde vakken. In het vmbo geldt dit voor de eerste twee jaar. Drie jaar nadat ze waren gestart in de brugklas 2010/’11, had van de meisjes 9,3 procent een jaar gedoubleerd; van de jongens was dat 14,8 procent. In diezelfde periode is daarnaast 3,0 procent van de meisjes zonder diploma uit het vo gestroomd, tegen 4,3 procent van de jongens.

Niveau diploma meisjes binnen zeven jaar voortgezet onderwijs hoger dan dat van jongens
Zeven jaar na de start in een brugklas in schooljaar 2010/’11 volgde nog een enkeling voortgezet onderwijs. De meeste leerlingen hadden inmiddels een diploma behaald van vmbo, havo of vwo. Meisjes haalden vaker (43,2 procent) dan jongens (38,2 procent) een havo- of vwo-diploma. Jongens behaalden met 24,7 procent vaker dan meisjes (21,8 procent) een vmbo-b- of vmbo-k-diploma. Naar verhouding behaalden bijna evenveel jongens als meisjes een diploma vmbo-gt.

Ongeveer 12,1 procent van de leerlingen was uit het voortgezet onderwijs (vo) gestroomd zonder een diploma. Jongens doen dit met 13,0 procent vaker dan meisjes (11,2 procent). Een deel van hen zal voortijdig schoolverlater zijn, anderen stroomden door naar mbo, vavo of particulier onderwijs. In 2010/’11 startten bijna 190 duizend leerlingen in een brugklas.

Meisje behaalt vaker dan jongen havo/vwo-diploma na start havo-vwo-brugklas
Binnen elk onderscheiden brugklastype blijken meisjes binnen zeven jaar gemiddeld op een hoger vo-diploma-niveau uit te komen dan jongens. Leerlingen die in schooljaar 2010/’11 in een vwo-brugklas startten (10,8 procent van de meisjes en 12,0 procent van de jongens) hadden praktisch allemaal een vwo-advies. Binnen zeven jaar haalde 73,5 procent van de meisjes en 66,9 procent van de jongens die in zo’n brugklas begonnen ook daadwerkelijk een vwo-diploma. De jongens die waren begonnen in een vwo-brugklas sloten hun vo-loopbaan vaker dan meisjes af met een havodiploma.

Na de start in een havo-vwo-brugklas behaalde 32,2 procent van de meisjes na zeven jaar een vwo-diploma, tegenover 24,8 procent van de jongens. Jongens stromen met 17,0 procent vaker dan meisjes (10,5 procent) met een vmbo-gt-diploma een niveau lager uit.

Ook uitstroom meisjes na vmbo-brugklas op hoger niveau
Van de leerlingen die in een vmbo-brugklas startten, behaalden meisjes ook vaker dan jongens een vo-diploma van een hoger niveau. Dat geldt ook voor de leerlingen die begonnen in een brede brugklas waarin één of meer vmbo-leerwegen worden gecombineerd met havo en/of vwo. Daarnaast stromen jongens die gestart zijn in een vmbo-brugklas vaker zonder vo-diploma uit dan meisjes. Dit kan voor een deel voortijdige uitstroom zijn, maar het kunnen ook leerlingen zijn die doorstromen naar een entreeopleiding in het mbo of meedoen aan een experimentele doorlopende leerlijn vmbo-mbo.

Verschil in schoolprestaties jongens en meisjes bestaat al langer
De gevonden verschillen tussen jongens en meisjes bestaan al langer. Jongens presteren in het voortgezet onderwijs al jaren minder goed dan verwacht kan worden op basis van hun definitieve schooladvies en hun plaatsing in een brugklastype. Meisjes juist beter dan verwacht. Jongens stromen al jaren vaker dan meisjes zonder diploma uit het voortgezet onderwijs. En de vo-diploma’s die meisjes halen zijn gemiddeld ook al jaren van een hoger niveau dan die van jongens.

Plat Haags of Haagse Bubbel

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is de bedrijfsvoering op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het verduurzamen. Het ministerie gaat – in samenwerking met de overige bewoners van Rijnstraat 8, voedselverspilling tegen met de speciale Zero foodwaste monitor. Ook worden tijdens vergaderingen de plastic flessen water vervangen door glazen flessen. Daarnaast is de Too Good to Go app voor lunch leftovers uit het restaurant binnenkort binnen het pand te gebruiken.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “We moeten met z’n allen beter voor deze planeet zorgen. Voor een gezonde toekomst voor onze kinderen. Dat vraagt om slimmer gebruik van plastic en zorgen voor minder afval en voedselverspilling. Ik vind het een randvoorwaarde dat we daar ook als ministerie aan bijdragen.”

Plasticvrije catering
Vandaag - op Duurzame Dinsdag - overhandigt Remco Biesma, de chef-kok van het bedrijfsrestaurant, de eerste glazen waterfles aan de staatssecretaris. Op alle vergaderzalen in het ministerie worden de plastic flessen deze maand vervangen door glazen. Met de keuze uit Plat Haags of Haagse Bubbel. De staatssecretaris wil voor het einde van het jaar geen wegwerpplastic meer in de gehele catering van haar departement en hier ook andere ministeries in stimuleren.

Zero foodwaste
Om voedselverspilling tegen te gaan, prijkt in de keuken van de kantine de nieuwe aanwinst van Rijnstraat 8: Zero, de foodwaste monitor. Voorheen ging al het eten dat ‘over’ was in de kantine ongezien de vuilnisbak in. Zero brengt met behulp van een geavanceerde scanner het voedselverlies in kaart, zodat de cateraar slimmer kan inkopen. Het eten dat alsnog over is, wordt vergist. Van de warmte die vrijkomt, wordt het water in de keukentjes in het pand verwarmd.

Too Good to Go app
Naast de glazen flessen en de Zero foodwaste monitor worden lunch leftovers uit het restaurant straks via de Too Good to Go app aangeboden aan bewoners van Rijnstraat 8. Om voedselverspilling tegen te gaan, kunnen ambtenaren een lunchtas voor een prikkie mee naar huis nemen.

Brede coalitie voor afschaffen leenstelsel

Het leenstelsel werkt niet, volgens de LSVb. Gisteren werd het nieuws bekend dat de ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zich committeren aan het afschaffen van het leenstelsel en het herinvoeren van een basisbeurs. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “De steun voor dit systeem brokkelde al jaren af - het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, alsof de hele maatschappij daar niet bij gebaat is.”

Het is een belangrijke stap voor de samenleving dat we weer gaan investeren in het onderwijs en in studenten. Neem bijvoorbeeld het SER rapport ‘Hoge verwachtingen: Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019’ dat vorige week uitkwam, dit stelt wederom dat jongeren in Nederland onder grote druk staan. Het leenstelsel zet een hele generatie op achterstand. Het vergroot niet alleen de kloof tussen verschillende groepen in de maatschappij, maar beïnvloedt het dagelijks leven van alle jongeren. Alex Tess Rutten: “Alle jongeren in Nederland moeten met een basisbeurs de kans krijgen om zonder bergen schuld hun studie af te ronden, ongeacht de opleiding of financiële positie van hun ouders.”

Coalitie-Y is de eerste hoopvolle stap naar een Nederland waarin er wordt geluisterd naar de zorgen van jonge mensen en waar er serieus rekening wordt gehouden met hun belangen. De punten waar de partijen zich aan committeren moeten echter wel nog worden waargemaakt. Als de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij van Arbeid echt serieus werk willen maken van Coalitie-Y dan geven ze de punten uit het manifest een waardige plek in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en blijven ze voor deze punten knokken tijdens de formatie. Alex Tess Rutten: “Totdat de eerste studenten weer een basisbeurs gestort krijgen blijft de LSVb waakzaam en schuwen wij actie niet als er meer druk nodig is op de politiek.”

Brede politieke coalitie committeert zich aan afschaffen leenstelsel (Stockfoto: Pixabay)
Brede politieke coalitie committeert zich aan afschaffen leenstelsel (Stockfoto: Pixabay)

Grondpersoneel KLM gaat woensdag opnieuw staken

Honderden medewerkers van KLM staakten gisteren om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Inmiddels heeft vakbond FNV alweer een nieuwe actie aangekondigd: het personeel legt aankomende woensdag opnieuw het werk neer.

Tussen 08.00 en 10.00 uur zal het grondpersoneel hun werk niet uitvoeren. "Na de eerste werkonderbreking van maandagochtend is er van KLM nog geen enkele reactie gekomen. Daarom gaan we woensdag door met de volgende actie", aldus FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Salaris
FNV en KLM liggen al langer met elkaar overhoop over het salaris, de roosters en de vaste contracten van de grondmedewerkers. De vliegtuigmaatschappij heeft al wel een loonsverhoging voorgesteld, maar dat is volgens de vakbond niet voldoende.

Eerder vandaag werd al aangekondigd dat er meer acties zouden volgen, als er niet binnen enkele uren een 'beter voorstel' op tafel kwam. Tot nog toe is er geen reactie op de staking gekomen, daarom bereidt FNV vervolgacties voor.

Overlast
Het personeel gaat in elk geval aankomende woensdag weer staken. Dat kan voor behoorlijk wat overlast zorgen, zo zagen we maandag. Talloze vluchten waren vertraagd of werden geannuleerd.

De vakbond zegt te beseffen dat de staking woensdag opnieuw tot vervelende situaties kan leiden. Van den Brink: "Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie."

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Vandaag is er af en toe zon, maar zijn er met name landinwaarts ook veel wolkenvelden. Bovendien kan in het midden en noorden af en toe lichte regen vallen. In de namiddag en avond wordt het geleidelijk overal droog en komen er van het westen uit opklaringen. De middagtemperatuur ligt tussen 19°C in het noordelijk kustgebied en 22°C in het zuidoosten. Er staat een meest matige, aan zee vrij krachtige west- tot zuidwestenwind. Later op de dag neemt de wind iets af.

Komende nacht zijn er in de zuidelijke helft enkele opklaringen. In het noorden overheerst de bewolking en kan er in de loop van de nacht plaatselijk wat lichte motregen vallen. De minimumtemperatuur varieert van 11°C plaatselijk in het zuidoosten tot 15°C langs de kust. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, in de kustgebieden matig tot vrij krachtig, later mogelijk krachtig.

Woensdag zijn er in de ochtend landinwaarts nog perioden met zon. Van het noordwesten uit neemt de bewolking toe en gaat het overal regenen. In het zuidoosten kan het tot in de eerste helft van de middag droog blijven. Pas in de loop van de avond wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het hier en daar op. In het zuidoosten kan het nog 21°C worden, elders wordt het niet veel warmer dan 18°C en loopt de temperatuur in de regen terug naar een graad of 16. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige zuidwestelijke wind. (Bron: KNMI)

DJMO stond 10 minuten geleden op het busstation van Alkmaar en zag dit mooie luchtje. Het regende wel.
DJMO stond op en avond op het busstation van Alkmaar en zag dit mooie luchtje. Het regende wel.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #209
special
VrijMiBabes #36 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #36
special
Random Pics van de Dag #208
special
Random Pics van de Dag #207
review
Twin Mirror
©FOK.nl e.a.