Kwartfinales US Open: Evenaart Williams 20 jaar na haar eerste het record?

De achtste finales van de US Open zitten er op, er zijn nog acht speelsters over die de titel in het enkelspel kunnen pakken. Zoals gebruikelijk is het dus tijd voor een overzicht van de kwartfinalisten en hun eerdere prestaties, met als belangrijkste vraag: wie pakt de titel?

Belinda Bencic (SUI, 13) - Donna Vekic (CRO, 23)
Met Mandy Minella, Alizé Cornet en een geblesseerde Anett Kontaveit had Bencic het niet heel moeilijk, maar in de achtste finales stond ze tegenover titelverdedigster en nummer één van de wereld Naomi Osaka. De Japanse werd verslagen en de toch nog maar 22-jarige Bencic staat voor de tweede keer in de kwartfinales van een Grand Slam, nadat ze dat in New York in 2014 - überhaupt pas haar vierde Grand Slam - ook al deed.

De één jaar oudere Vekic kwam nog nooit zover, het bleef bij de achtste finales op Roland Garros dit jaar. Via Richel Hogenkamp, Kaia Kanepi en Yuliya Putintseva sloeg ze zich echter naar de laatste zestien, waarin Julia Görges het volgende slachtoffer werd. Aryna Sabalenka (9) en Kiki Bertens (7) werden door anderen uit de weg geruimd en dus was de weg naar de laatste acht vrij voor Vekic.

Bianca Andreescu (CAN, 15) - Elise Mertens (BEL, 25)
Met haar 19 jaar is Andreescu de jongste van de kwartfinalistes, maar ze is bezig met het jaar van haar doorbraak. In 2017 ging ze er op Wimbledon in de eerste ronde uit, vorig jaar kwam ze nergens door de kwalificaties en dit jaar bereikte ze in Australië en Parijs de tweede ronde, maar met Premier-zeges in Indians Wells en Toronto maakte ze grote sprongen op de wereldranglijst. Andreescu won in New York van wildcardtiener Katie Volynets, lucky loser Kirsten Flipkens, Caroline Wozniacki en qualifier Taylor Townsend en bereikte zo haar eerste Grand Slam-kwartfinale.

Mertens stond tot verbazing van velen in de halve finales van de Australian Open vorig jaar, maar verder kwam de Belgische nog niet tot de kwartfinales. Tot nu dus, oud-winnares Sloane Stephens en nummer zes Petra Kvitova werden uit de weg geruimd, waardoor Mertens zich via drie ongeplaatste speelsters en een wildcardspeelster naar de kwartfinales kon spelen: Jil Teichmann, Kristyna Pliskova, Andrea Petkovic en Kristie Ahn gingen er allemaal in twee uiterst overtuigende sets aan. Hoe ver Mertens kan komen is lastig te zeggen: ze won alles zeer ruim, maar had niet de beste tegenstand.

Bianca Andreescu maakt indruk (Pro Shots/SIPA USA)
Bianca Andreescu maakt indruk (Pro Shots/SIPA USA)

Elina Svitolina (UKR, 5) - Johanna Konta (GBR, 16)
Svitolina schopte het op de US Open nooit eerder tot de laatste acht, maar haalde op Wimbledon dit jaar wel de halve finales. In New York stuurde ze eerst wildcardspeelster Whitney Osuigwe naar huis, waarna Venus Williams, landgenote Dayana Yastremska en oud-finaliste Madison Keys eraan moesten geloven tegen een van de meer stabiele speelsters in de top van het vrouwentennis.

Konta bereikte drie keer de halve finales op een Grand Slam toernooi: één keer op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. De kwartfinales bereikte ze in New York voor het eerst en wel door de twee Russinnen Daria Kasatkina en MArgarita Kasparyan te verslaan, gevolg door de Chinese Shuai Zhang en de Tsjechische nummer drie van de wereld Karolina Pliskova, dus Svitolina is gewaarschuwd.

Serena Williams (USA, 8) - Wang Qiang (CHN, 18)
Serena Williams pakte in 1999 haar eerste Grand Slam-titel in New York en heeft er inmiddels al 23 gewonnen. Ze heeft er nog één nodig om Margaret Court te evenaren en begon met zeges op Maria Sharapova, de lastige wildcardspeelster Caty McNally, Karolina Muchova en Petra Martic.

Wang debuteert in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi, hoewel het al wel haar 21e opeenvolgende Slam is. Qualifier Caroline Dolehide was het eerste slachtoffer, gevolgd door de Belgische Alison van Uytvanck. Ook Fiona Ferro uit Frankrijk moest eraan geloven en vervolgens was Wang knap te sterk voor de mondiale nummer twee, Ashleigh Barty.

Elina Svitolina jaagt op haar eerste Grand Slam-finale (Pro Shots/SIPA USA)
Elina Svitolina jaagt op haar eerste Grand Slam-finale (Pro Shots/SIPA USA)