Bencic vloert titelverdedigster Osaka op US Open, Barty pakt 1e plek terug

Tennisster Naomi Osaka is in de achtste finales van de US Open uitgeschakeld. De Japanse nummer één van de wereld bleek niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Belinda Bencic.

Titelverdedigster Osaka leverde haar eerste servicegame gelijk al in, maar pakte de break kort daarop weer terug van de Zwitserse. Op 5-5 sloeg Bencic nog eens toe en trok ze de set ook naar zich toe, waarna een break op 2-2 in de tweede set voldoende was: 7-5, 6-4.

De 22-jarige Bencic stond in 2014 op de US Open voor het eerst - en tot nu toe voor het laatst - in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. De Australische Ashleigh Barty ligt er ook al uit, maar pakt de eerste plek op de wereldranglijst wel weer over van Osaka.

Bencic speelt in de kwartfinales tegen de Kroatische Donna Vekic (23), die nooit eerder de laatste acht bereikte op een Grand Slam-toernooi. In een spannende wedstrijd sloeg ze tegen de Duitse Julia Görges (26) een matchpoint weg in de tweede set, waarna Vekic op 4-3 in set drie de beslissende break plaatste: 6-7 (5), 7-5, 6-3.

Update 07.55 uur
De Belgische Elise Mertens, als 25e geplaatst, heeft zich ook voor de laatste acht geplaatst. Ze had het bijzonder makkelijk: in een goed uurtje was ze klaar met de Amerikaanse Kristie Ahn (WTA-141), die met 6-1, 6-1 volstrekt kansloos bleek. Overigens niks ten nadele van Ahn: ze stond met een wildcard voor het eerst sinds 2008, destijds als 16-jarige qualifier, in het hoofdschema van de US Open en won sowieso voor het eerst in haar leven een Grand Slam-wedstrijd.

De Roemeens-Canadese Bianca Andreescu (15) liet eindelijk haar grote talent ook zien op het hoogste podium. Tegen de Amerikaanse Taylor Townsend had ze bijna twee uur nodig, maar op de tweede set na was het overtuigend: 6-1, 4-6, 6-2, waardoor Andreescu - die nooit verder kwam dan een tweede ronde - haar eerste Grand Slam-kwartfinale mag gaan spelen.