Kwartfinales US Open: Éindelijk Nadal-Federer in New York?

Ook bij de mannen zijn de acht kwartfinalisten van de US Open bekend. Het kan een bijzondere worden: grootheden Rafael Nadal en Roger Federer speelden veertien Grand Slam-wedstrijden tegen elkaar, negen keer was dat een finale, maar dat deden ze nog nóóit op de US Open. Nu wel?

Stan Wawrinka (SUI, 23) - Daniil Medvedev (RUS, 5)
Wawrinka won de US Open zowaar in 2016, alweer zijn derde Grand Slam-titel. Hij lijkt na lang blessureleed weer in aardige doen te zijn en begon met winst op qualifier Jannik Sinner en de Fransman Jeremy Chardy, waarna hij ook lucky loser Paolo Lorenzi klopte. Het ging allemaal niet soepel en opvallend genoeg had hij het in de achtste finales het makkelijkst: titelverdediger en wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic gaf in de derde set op.

De nog jonge Medvedev staat pas voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam, maar kent wel het jaar van zijn leven, getuige zijn vijfde plek op de wereldranglijst. Via Prajnesh Gunneswaren, Hugo Dellien en oldie Feliciano Lopez vocht hij zich naar de achtste finales, waarin qualifier Dominik Köpfer voor de bijl ging.

Roger Federer (SUI, 3) - Grigor Dimitrov (BUL)
Als je bij Federer nog veel introductie nodig hebt, kun je je afvragen waarom je een tennisbericht leest: de Zwitser heeft alles gewonnen, waaronder vijf opeenvolgende US Open-titels. De laatste kwam wel al in 2008, maar hij lijkt op dreef: na qualifier Sumit Nagal, Damir Dzumhur en Dan Evans gaf hij de sterke Belg David Goffin met 6-2, 6-2, 6-0 toch ernstig het nakijken in de achtste finales.

Dimitrov gaat al jaren op en neer in de ranglijsten, nu is hij weer weggezakt naar een plek waardoor hij niet geplaatst is. De voormalig winnaar van de ATP Finals (2017) schopte het misschien wat verrassend pas voor het eerst tot de laatste acht in New York, waarin Baby Federer dus tegen Federer speelt. Hij klopte Andreas Seppi, zag Borna Coric op voorhand opgeven, versloeg lucky loser Kamil Majchrzak en was vervolgens de talentvolle Alex de Minaur de baas.

Baby Federer mag tegen Federer spelen (Pro Shots/SIPA USA)
Baby Federer mag tegen Federer spelen (Pro Shots/SIPA USA)

Matteo Berrettini (ITA, 24) - Gaël Monfils (FRA, 13)
Berrettini in de kwartfinales, die zagen we toch niet écht aankomen, hoewel hij op Wimbledon de achtste finales al haalde. De Italiaan klopte met Richard Gasquet, Jordan Thompson, Alex Popyrin en Andrey Rublev louter ongeplaatste spelers, Roberto Bautista Agut (10) en Stefanos Tsitsipas (8) werden in de eerste ronde al voor hem uit de weg geruimd.

De inmiddels toch wel ervaren rot Monfils haalde in 2016 in New York al eens de halve finales, in 2010 en 2014 bereikte hij de laatste acht en nu dus weer. Albert Ramos Viñales en Marius Copil moesten eraan geloven, vervolgens was hij ook Denis Shapovalov en Pablo Andujar de baas en dus heeft ook Monfils nog geen enkele geplaatste speler getroffen: in zijn geval was het Dominic Thiem (4) die in ronde één vakkundig weggeschoven werd.

Diego Schwartzman (ARG, 20) - Rafael Nadal (ESP, 2)
In 2017 haalde Schwartzman al verrassend de kwartfinales, nu is het wellicht iets minder verrassend. De Argentijn beëindigde de titeldroom van ONZE Robin Haase in de eerste ronde, waarna qualifier Egor Gerasimov, Tennys Sandgren en de mondiale nummer zes Alexander Zverev aan de kant werden gezet door Schwartzman.

Net als Federer zal ook Nadal weinig introductie behoeven. De Spanjaard won ook wel eens een titeltje, zoals bijvoorbeeld drie keer de US Open, voor het laatst in 2017. Dit keer opende hij met winst op John Millman, waarna Thanasi Kokkinakis op voorhand al opgaf. De Spanjaard klopte ook de Zuid-Koreaanse qualifier Chung Hyeon, vorig jaar nog halvefinalist op de Australian Open, waarna Marin Cilic in vier sets van de baan getikt werd door Nadal.

Berrettini speelt wederom het toernooi van zijn leven (Pro Shots/SIPA USA)
Berrettini speelt wederom het toernooi van zijn leven (Pro Shots/SIPA USA)