Servië overtuigend door op WK basketbal, Spanje met moeite verder

heywoodu

De Servische basketballers hebben zich op het WK in China bijzonder overtuigend geplaatst voor de tweede groepsfase. De misschien wel grootste uitdagers van de VS zetten ook de Filipijnen ruim aan de kant (126-67), nadat ze dat eerder al met Angola deden.

Nemanja Bjelica van de Sacramento Kings was met twintig punten de topschutter, Denver Nuggets-ster Nikola Jokic tekende voor zeven rebounds en zeven assists. Italië won na hun winst op de Filipijnen met 92-61 van Angola, onder meer dankzij zeventien punten van NBA-veteraan Marco Belinelli, en is net als Servië al zeker van de volgende ronde.

In groep A boekte Polen, voor het eerst sinds 1967 weer aanwezig, het ticket voor de tweede ronde door na Venezuela ook gastland China te kloppen. Ze hadden er in Beijing overtime voor nodig, maar daarin won Polen vooral dankzij Mateusz Ponitka (25 punten, 9 rebounds) met 79-76 van het China van voormalig NBA-speler Yi Jianlian. Venezuela won met 87-71 van Ivoorkust, dat daardoor moet gaan strijden om maximaal de zeventiende plek.

Groep B is zelfs al helemaal beslist. Argentinië won met 94-81 van Nigeria door onder meer 23 punten en 10 rebounds van de 39-jarige captain Luis Scola, minstens elf jaar ouder dan de rest van zijn ploeg en lid van het legendarische Argentijnse team dat in 2004 olympisch goud won. Rusland klopte Zuid-Korea met 87-73 en daardoor zijn Argentinië en Rusland, die elkaar woensdag ontmoeten, zeker van een plek in de tweede ronde.

In groep C is Spanje zeker van de tweede ronde, maar heel makkelijk ging het niet. De wereldkampioen van 2016 had het vooral aan een sterk derde kwart (21-10) te danken dat Puerto Rico met 73-63 opzij werd gezet. Tunesië won ondertussen met 79-67 van Iran, dat daardoor uitgeschakeld is en nog maximaal voor de zeventiende plek kan gaan.

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)