Amsterdam wil geen daklozencamping in Vondelpark, morgen rechtszaak

De aangekondigde daklozencamping in het Vondelpark is de gemeente Amsterdam een doorn in het oog. De camping zou zondag opgebouwd moeten worden, maar dat probeert de burgemeester nu te voorkomen.

De camping is een initiatief van activist Frank van der Linde. Hij is zelf ook dakloos en ziet dat er te weinig opvang is. Volgens van der Linde moeten veel mensen al noodgedwongen in het Vondelpark slapen. Om aandacht te vragen voor het probleem is hij van plan een camping in het Vondelpark te bouwen.

Aanstaande zondag zou het openingsfeest inclusief hapjes en drankjes moeten zijn. De gemeente kreeg lucht van het initiatief via het Facebook-evenement en e-mails van Van der Linde. De burgemeester ziet de camping niet bepaald zitten.

Dwangsom
"Op 16 augustus heb ik u medegedeeld dat het niet is toegestaan om zonder vergunning of ontheffing een evenement te houden, objecten in het park te plaatsen en op de openbare weg te overnachten", zo laat Halsema weten in een brief aan Van der Linde. Als hij het toch doorzet, wacht een dwangsom van 10.000 euro.

Van der Linde laat het er echter niet bij en wil de camping daadwerkelijk op gaan zetten. De zaak komt morgen om 15.00 uur voor de voorzieningenrechter.

Eind vorig jaar kwam Van der Linde ook al in het nieuws. In december werd hij door agenten de raadszaal uit gesleept toen hij bij een inspraak weigerde de zaal te verlaten.