41% Nederlanders geen fan van Koningsdag

Maar liefst 41 procent van de Nederlanders zegt geen fan te zijn van Koningsdag. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.025 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Verder vindt de helft van alle ondervraagden met een baan het niet erg om met Koningsdag te werken als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen.

Limburgers zijn het meest negatief over Koningsdag, meer dan tweederde van hen vindt het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag te werken. Daarnaast zegt slechts 28 procent van hen een liefhebber te zijn van Koningsdag. “Ik sta echt te kijken van deze resultaten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Blijkbaar zijn Limburgers geen fan van de Oranjefeesten. Toevallig heb ik een aantal jaren geleden nog de Koningsdag en -nacht gevierd in Maastricht. De sfeer was daar toen op zijn minst even goed als bij ons in Brabant.”

Drukte
Uit het onderzoek blijkt verder dat 39 procent van de Nederlanders zich stoort aan de grote drukte tijdens Koningsdag en -nacht. Voor een op de drie is dit zelfs de reden om op 27 april het centrum van hun woonplaats zoveel mogelijk te vermijden. Gelderlanders ergeren zich met 47 procent het meest aan de drukte; Zeeuwen met slechts negentien procent het minst. Franke: “Ik ben zelf ook geen liefhebber van de echte topdrukte, maar ik houd wel van gezelligheid. Door niet naar de allergrootste steden te gaan en de bekendste festivals links te laten liggen, lukt het me meestal om de grootste mensenmassa’s te ontwijken.”

Alcoholverbod
De drukte tijdens Koningsdag is niet het enige punt van irritatie voor de ondervraagden, zo stoort bijna de helft van hen (48 procent) zich aan het overmatig alcoholgebruik van medevierders. Maar liefst 38 procent van de ondervraagden stelt zelfs dat er tijdens Koningsdag (op straat) een algeheel drankverbod zou moeten gelden. Opvallend genoeg is de steun hiervoor het laagst onder Noord-Hollanders (29 procent), terwijl daar toch de meeste feesten en festivals zijn. Franke: “Zelf drink ik mezelf nooit laveloos tijdens Koningsdag, maar ik ken een aantal mensen die dat wel doen. Zolang je er niemand mee lastigvalt, moet dat denk ik ook gewoon kunnen. Een algeheel verbod lijkt mij iets te radicaal.”

41% Nederlanders geen fan van Koningsdag  (Foto: Acties.nl)
41% Nederlanders geen fan van Koningsdag (Foto: Acties.nl)