NHL: Zinderende thriller Sharks en Golden Knights in beslissingsduel

De ijshockeyers van de San Jose Sharks en Vegas Golden Knights hebben dinsdagavond in een werkelijk zinderend duel bepaald wie van de twee zich op mag maken voor de tweede ronde van de play-offs in de NHL. Na zes duels stond het 3-3 en dus werd het in de zevende wedstrijd bepaald, met thuisvoordeel voor de Sharks.

Na tien minuten opende William Karlsson de score voor de bezoekers, halverwege de tweede periode verdubbelde Cody Eakin de voorsprong: 0-2. Vegas-goalie Marc-André Fleury hield zijn doel op miraculeuze wijze schoon met de ene na de andere geweldige redding en vroeg in de derde periode zorgde Max Pacioretty voor een nog grotere voorsprong: 0-3.

Een zinderende thriller zou echter weinig zinderend zijn als het een oprolpartij wordt en dat was dan ook niet het geval. Na ruim negen minuten kregen de Sharks een powerplay en die gebruikten ze niet zo'n beetje ook. Logan Couture tekende voor 1-3, Tomas Hertl was 49 seconden later goed voor 2-3 en nog voor de powerplay voorbij was ramde Couture snoeihard de gelijkmaker binnen: 3-3.

Daar bleef het dan weer niet bij en nog geen halve minuut later was het de beurt aan Kevin Labanc die het HP Pavilion deed ontploffen: 4-3. De Sharks waren alsnog op weg naar de winst, tot Jonathan Marchessault 47 seconden voor tijd óók een gelijkmaker op liet tekenen: 4-4 en na nog een kleine minuut was duidelijk dat overtime nodig was.

Ook in overtime bleef het nagelbijten, want de Golden Knights en Sharks bleven maar aanvallen. Fleury hield Vegas op de been, Martin Jones deed hetzelfde voor de Sharks. Een tweede verlenging leek eraan te komen, maar na ruim achttien minuten ging het pas echt los in het stadion: Barclay Goodrow scoorde de golden goal en de Sharks trapten Vegas uit de play-offs.

Ook de Boston Bruins en Toronto Maple Leafs speelden een beslissend duel, maar dat was wat minder zenuwslopend. Joakim Nordstrom en Marcus Johansson zorgden in de eerste periode voor 2-0, John Tavares deed wat terug namens Toronto in de tweede periode. Sean Kuraly scoorde al vroeg in periode drie de 3-1 en nadat Charlie Coyle en Patrice Bergeron in de slotfase scoorden was het duidelijk: de Bruins wonnen met 5-1 en staan in de volgende ronde.

NHL play-offs woensdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.30 Washington Capitals - Carolina Hurricanes, East 1st Round - Wedstrijd (3-3)*