Zorgen bij bezoekers Artis om verhoogde parkeertarieven

Anakha

Artis heeft de parkeertarieven flink verhoogd. Vaste bezoekers van de oudste dierentuin van Nederland maken zich grote zorgen over de stijging. "Artis wordt zo een privédierentuin voor de mensen uit de stad", zegt een lid.

Bezoekers van de dierentuin kunnen parkeren op een parkeerterrein dat aan Artis toebehoort. Op drukbezochte dagen kan worden uitgeweken naar parkeergarage Markenhoven. De parkeertarieven voor een dagkaart waren hier voorheen 8 euro voor leden en 10 euro voor niet-leden.

Verhoging tot 56 procent
De nieuwe tarieven voor een dagkaart bedragen 12,50 euro voor leden en 15 euro voor niet-leden, een verhoging van 50 en ruim 56 procent. Voor in ieder geval twee vaste leden van Artis gaat dit te ver. Een man (57), woonachtig boven Alkmaar, is al vijftien jaar lid van de dierentuin. "We brengen één a twee keer per week een bezoek aan Artis, maar dat zit er niet meer in met deze prijzen. We zijn deze week ook niet geweest, want de emoties zitten hoog."

Het openbaar vervoer is voor het echtpaar geen optie. "We wonen buiten de stad. Dat betekent voor ons dat we én meer geld moeten betalen én rekening moeten houden met een uur extra reistijd."

Niet blij met communicatie
Naast de verhoogde parkeertarieven zijn de leden verbijsterd over de wijze waarop er is gecommuniceerd over de verhoging. Via een medebezoeker en medelid van Artis moest het echtpaar de verhoging van de tarieven vernemen. "Het is ongelofelijk dat dit niet wordt gecommuniceerd met de leden via de nieuwsbrief, de Facebook-groep of Instagram."

De onaangekondigde verhoging schiet de leden in het verkeerde keelgat. "Het ontmoedigt mensen uit de omgeving van Amsterdam om naar Artis te gaan."

In de hele stad gelden sinds deze maand al verhoogde parkeertarieven. Zo moeten de bezoekers in de omgeving van Artis nu 6 euro per uur betalen. Door het besluit van de gemeente om de tarieven in de stad te verhogen, voelt de dierentuin zich ook genoodzaakt over te gaan tot een stijging.

"Met de nieuwe tarieven voorkomt Artis dat haar parkeerterrein vanwege de relatief lage kosten wordt bezet door mensen die Artis niet bezoeken", staat op een mededeling op de website te lezen. Op vragen waarom Artis niet via andere kanalen haar leden op de hoogte heeft gebracht, geeft een woordvoerder geen antwoord.