FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 januari 2019

Verlies voor koploper FC Den Bosch; Twente kan koppositie in Keuken Kampioen Divisie overnemen

FC Den Bosch heeft verrassend verloren van FC Eindhoven. In Eindhoven verloor de koploper van de Keuken Kampioen Divisie met 2-0. Indien FC Twente zaterdag wint van Almere City zijn de Tukkers de nieuwe lijstaanvoerder. Roda JC had een doelpuntrijke avond, thuis werd met 6-2 gewonnen van Jong AZ.

Overige uitslagen
FC Eindhoven - FC Den Bosch 2-0
MVV Maastricht - Helmond Sport 3-0
Roda JC Kerkrade - Jong AZ 6-2
TOP Oss - N.E.C. 1-1
Telstar - Sparta Rotterdam 1-1

Denemarken en Noorwegen naar finale WK handbal

Denemarken heeft zich ten koste van Frankrijk geplaatst voor de finale van het WK handbal. In Hamburg wonnen de Deense handballers met 38-30. Later op de avond plaatste ook Noorwegen zich voor de finale. De Noren versloegen gastland Duitsland met 31-25.

De wedstrijd tussen Denemarken en Frankrijk was er een tussen twee grootmachten. Denemarken werd in 2016 Olympisch kampioen en Frankrijk was winnaar van de afgelopen twee WK's. Op papier dus een strijd tussen twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Toch kwamen de Fransen er vrijdag niet aan te pas. Denemarken stond de gehele wedstrijd op voorsprong. Bij rust was de stand 21-15. Ook in de tweede helft kon Frankrijk geen vuist maken. Mikkel Hansen was met twaalf doelpunten de grote man bij Denemarken.

In de tweede halve finale tussen Noorwegen en Duitsland nam het gastland een 3-1 voorsprong. Door slordig spel en een tijdstrraf aan Duitse zijde kantelde het spelbeeld in het voordeel van de Noren. Halverwege de eerste helft nam Noorwegen twee punten voorsprong en ging met 14-12 voorsprong de rust in. Ook in de tweede dertig minuten hadden de Noren het betere van het spel en behielden een kleine voorsprong. In de slotfase gooiden de Duitsers de handdoek in de ring en liep de tegenstander uit naar 31-25 winst.

De finale wordt zondag om 17.30 uur gespeeld in het Deense Herning.

Stewardess overleden tijdens vlucht

Een vliegtuig van Hawaiian Airlines moest noodgedwongen landen op het vliegveld van San Francisco nadat een stewardess aan boord kwam te overlijden. De vlucht van Honolulu naar New York werd omgeleid toen een crewlid gisteravond vermoedelijk een hartaanval had. 

Nog voor de landing werd gestopt met de reanimatie, zo meldt het Algemeen Dagblad. Er zouden genoeg artsen aan boord zijn geweest die hielpen met de reanimatie, maar dat heeft niet mogen baten. Een van de passagiers, schrijfster Andrea Bartz, ergerde zich intussen een broertje dood aan de muziek die er werd afgespeeld tijdens de reanimatie: 

Uitslag NAC Breda - ADO Den Haag

Vrijdagavond hebben NAC Breda en ADO Den Haag met 1-1 gelijkgespeeld. Eerder dit seizoen speelden beide ploegen in Den Haag ook al gelijk.

Voor rust waren de bezoekers uit Den Haag heer en meester. Abdenasser El Khayati stuurde Sheraldo Becker tot tweemaal toe weg, die op zijn beurt Melvy Lorenzen bediende. De Duits-Oegandese vleugelspeler tikte de eerste keer raak: 0-1. Zijn tweede poging ging naast.

Na rust kwam NAC beter voor de dag. Na vijf minuten spelen verschalkte ex-ADO-speler Gervane Kastaneer doelman Indy Groothuizen. De thuisclub kreeg nog twee goede kansen op de voorsprong maar uiteindelijk bleef de stand gelijk.

NAC Breda

1 - 1

ADO Den Haag

 50' Kastaneer    21' Lorenzen
 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.547
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Karami
Klomp (Kastaneer/46)
Koch
Mets
v. Anholt
Rosheuvel
Verschueren
Nijholt
Lundqvist (Mühren/79)
Korte (Kaikai/65)
  Groothuizen
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati (Malone/88)
Immers
Becker
Falkenburg (Zhang/65)
Lorenzen (Goppel/72)

200 mensen vermist na damdoorbraak BraziliŽ

In het zuidoosten van Brazilië is vandaag een dam bij een ijzermijn doorgebroken. Een enorme modderstroom overspoelde daarna een nabijgelegen gemeenschap. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De autoriteiten melden zojuist dat tweehonderd mensen worden vermist. Brandweermannen redden er voortdurend mensen uit de modder. Daarbij worden onder meer helikopters ingezet.

'Kopstuk mocromaffia overgeplaatst na moordplan binnen gevangenismuren'

De Amsterdamse crimineel Omar L. is met spoed overgeplaatst naar een isoleercel, omdat er plannen bestonden om hem binnen de gevangenismuren te vermoorden.

Dat bevestigen ingewijde bronnen aan het AD. Omar L. zou in een gebedsruimte worden omgebracht met een naar binnen gesmokkeld vuurwapen, zo luidde de tip aan justitie deze maand. L. wordt gezien als een van de kopstukken binnen de zogeheten mocromaffia.

Omar L. verbleef in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel en werd met spoed naar een isoleercel gebracht. Inmiddels is hij overgeplaatst naar een andere gevangenis. L.’s advocaat Sander Janssen wilde niet reageren op vragen van het AD.

Meerdere liquidaties
L. wordt verdacht van het opdracht geven tot meerdere (mislukte) liquidaties. Een daarvan is de liquidatie op de Amsterdamse crimineel Chahid Yakhlaf. Het slachtoffer werd eind 2015 op oudejaarsdag doodgeschoten bij een camping in het Gelderse Kerkdriel. Ook zou L. achter de mislukte moordpoging zitten op Nourdine A., alias Hitler.

Omar L. was zelf eerder ook doelwit van een liquidatie. De daders schoten toen 'per ongeluk' de jonge vader Stefan Regalo Eggermont dood. Hij reed in een zelfde type auto als Omar.

L. wordt gelinkt aan de groep rond Benaouf A., die in 2017 tevergeefs per helikopter wilde vluchten uit de gevangenis

Amsterdam gaat islamitische instellingen extra beveiligen

Burgemeester Femke Halsema heeft maatregelen aangekondigd om radicalisering en terreuraanslagen in Amsterdam tegen te gaan. Zo worden er veiligheidsmaatregelen genomen op plekken waar de kans op een aanslag groter wordt geacht, waaronder bij een aantal islamitische instellingen.

Dit blijkt uit een brief die Halsema heeft verstuurd aan de gemeenteraad. Bij een aantal islamitische instellingen geldt namelijk een zogeheten 'verhoogde dreiging' op terreur, aldus de burgemeester. 'Dit betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht. Ondertussen is de bouwkundige staat van de instellingen vaak slecht. Het college heeft besloten om op korte termijn een aantal noodzakelijke, aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen.'

Bewakingsposten
Om welke instellingen dit gaat en welke maatregelen er precies genomen zullen worden, is nog onbekend. Wel is het waarschijnlijk dat deze sterk lijken op de veiligheidsmiddelen die eerder werden ingezet bij een aantal Joodse instellingen. Daar werden in 2014 onder andere bewakingsposten geplaatst, die in 2016 vervangen werden voor camera's.

Amsterdamse moskeeën kregen al eerder te maken met xenofobe incidenten. Zo werd begin 2018 een onthoofde pop gevonden voor de deur van de Emir Sultan Moskee in Noord. Bovendien bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat tweederde van de Nederlandse moskeeën met dit soort incidenten te maken krijgt.

De burgemeester wil dat binnen het college 'zakelijkere omschrijvingen' worden gebruikt voor religieuze begrippen, omdat bepaalde termen tot misverstanden kunnen leiden. 'Zo wordt de stroming van het salafisme vaak gelijkgesteld aan islamitisch extremisme en terrorisme, wat ook streng-orthodoxe maar vreedzaam levende moslims ten onrechte in een sfeer van geweld kan brengen', aldus Halsema.

In de brief staat hierover: 'Het college kiest consequent voor zakelijker omschrijvingen als:

- Religieus, i.c. islamistisch of jihadistisch extremisme of terrorisme
- Politiek, i.c. links of rechts extremisme of terrorisme
- Maatschappelijk, bijvoorbeeld dierenrechtenextremisme of terrorisme'

Bovendien zullen er veiligheidsmaatregelen worden genomen op plekken waar de kans op een aanslag groter wordt geschat dan in andere delen van de stad. Dit zijn in ieder geval de Nieuwendijk, Kalverstraat en Heiligeweg, maar ook over andere locaties wordt nog gesproken. Het is nog onbekend hoe deze maatregelen er precies uit komen te zien, maar naar verwachting wordt dit nog in 2019 bekendgemaakt.

Samenwerken
Ook zal scherper gelet worden op de samenwerking van verschillende interventie-eenheden, zodat er bij een aanslag zo snel mogelijk ingegrepen kan worden. Eind 2017 werd een grote oefening gehouden waarbij de samenwerking tussen de Dienst Speciale Interventies (DSI), verantwoordelijk voor het inzetten van speciale eenheden van politie en Defensie, en verschillende hulpdiensten werd onderzocht. Toen bleek dat deze samenwerking nog niet voldoende vanzelfsprekend is.

De samenwerking is sindsdien uitgebreid. 'Bij het opleiden, trainen en oefenen van alle agenten is er expliciet aandacht voor het optreden in situaties met extreem geweld. Waar eerder gewacht werd op specialistische eenheden voordat er werd opgetreden, treden de first responders (bijvoorbeeld brandweer en ambulances) nu ook in situaties van extreem geweld op. In de toekomst wordt deze werkwijze verder uitgewerkt en getraind', aldus de gemeente.

Gemeentelijk team
Ook zullen er veranderingen komen in het gemeentelijk team Radicalisering. Zo zullen er meer mensen worden aangenomen voor de aanpak van radicalisering, en zal er een groter budget worden ingezet. Bovendien zal er een Commissie van Toezicht worden ingesteld om de werkwijze van het team te controleren. Ook komt er een wetenschappelijke en deskundige 'denktank', waarin radicaliseringsexperts en wetenschappers zitten die het gevoerde beleid wetenschappelijk kunnen toetsen.

Tot slot zullen er extra eisen komen voor medewerkers die met vertrouwelijke informatie omgaan. Dat dit nodig is bleek met het ontslag van Saadia A. T., een deradicaliseringsambtenaar die ontslagen werd omdat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook zou zij niet hebben ingegrepen bij 'ernstige' signalen van het ronselen van moslimjongeren voor het kalifaat.

Landmacht oefent bewaking kerncentrale Borssele

Militairen en agenten die toegangswegen bewaken en checkpoints bemannen. In de directe omgeving van de kerncentrale bij het Zeeuwse Borssele controleren ze iedereen. De aanleiding? Een aanslag op een kerncentrale elders in Europa met mogelijk een aanval op de Nederlandse. Ziedaar het scenario van een 1-daagse oefening van politie en militairen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot.

Het ging hier om een zogenoemde Tactische Oefening met Troepen. De politie had de leiding. Alles bij elkaar deden er 100 militairen en agenten mee. Tijdens de oefening leerden militairen en agenten elkaar en elkaars werkwijzen, procedures en communicatie kennen. Diverse 'voorvallen' en situaties werden zo realistisch mogelijk geoefend. Zo werd een checkpoint opgezet waar voertuigen werden gecontroleerd.

Er was met opzet voor Borssele gekozen, omdat de kerncentrale bij een echte crisis ook wordt beveiligd. Bovendien veroorzaakt de oefening weinig overlast voor omwonenden. Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borsele zei na afloop dat de samenwerking van politie en Defensie in soortgelijke situaties bijdraagt aan de veiligheid.

Landmacht oefent bewaking kerncentrale Borssele (Foto: Defensie)
Landmacht oefent bewaking kerncentrale Borssele (Foto: Defensie)

Opnieuw celstraffen geŽist voor misbruik tiener

Op de tweede zittingsdag heeft de officier van justitie opnieuw gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen die worden verdacht van het hebben van seks met een minderjarig meisje. De zaak tegen de vierde verdachte is op zitting aangehouden voor onbepaalde tijd.

De strafeisen variëren van 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk tot 18 en 10 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Gisteren al werden er straffen tot 42 maanden geëist tegen vier andere verdachten in deze zaak. 

De officier van justitie vervolgt de acht mannen voor het hebben van seks met een minderjarig meisje. De acht verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 tot en met 46 jaar afkomstig uit Winschoten, Almere, Groningen, Drouwen, Den Helder en Hoogeveen.

Het meisje werd door haar oom onder andere aangeboden op datingsites. Hij is inmiddels veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn nichtje, die jonger was dan 16 jaar, voor het vervaardigen en in bezit hebben van kinderporno en voor mensenhandel met betrekking tot het meisje. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 8 jaar en Tbs met dwangverpleging. Dit vonnis is terug te lezen via deze link.

Vertrouweling Trump opgepakt en op borgtocht vrijgelaten

Roger Stone, campagneadviseur en de vertrouweling van Donald Trump, is door de FBI opgepakt. Dat gebeurde in zijn woonplaats Fort Lauderdale in Florida. Hij werd gearresteerd na het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller in verband met de mogelijke Russische bemoeienis met de presidentsverkiezingen in 2016. 

De rechter heeft Stone inmiddels op voorwaardelijke borgtocht vrijgelaten. Hij is verplicht om te verschijnen en mag Florida niet verlaten, houdt hij zicht niet aan de voorwaarden dan mag hij een borgsom van 250.000 dollar aftikken. Stone zelf ontkent alle aantijging en beweert dat hij onschuldig is.  

Na de arrestatie van Stone greep Trump zelf de gelegenheid aan om het onderzoek van de speciaal aanklager weer eens 'de grootste heksenjacht in de geschiedenis van de VS te noemen'. Ook herhaalde hij dat er absoluut geen sprake is van een samenzwering met de Russen. 

De hele aanklacht tegen Stone kun je hier, of via de link in de tweet, vinden. 

Shutdown Amerikaanse overheid voorlopig ten einde

De sluiting van de Amerikaanse overheid is voorbij. Dat heeft president Trump zojuist bekend gemaakt. 

De republikeinen en democraten hebben een akkoord bereikt over een noodwet die de financiering van de overheid herstelt voor drie weken. Later vandaag zal Trump de wet, die onder andere het uitbetalen van ambtenarensalarissen mogelijk maakt, ondertekenen. 

De shutdown heeft 35 dagen geduurd en is daarmee de langste in de geschiedenis van de VS.

Het conflict dat aan de sluiting ten grondslag lag, namelijk de eis van Trump om financiering van zijn grensmuur, is met dit akkoord op de lange baan geschoven.

Venezolaanse zelfbenoemde interim-president duikt op

Hij was een aantal dagen spoorloos, maar zojuist verscheen de Venezolaanse parlementsvoorzitter en zelf benoemd interim-president Juan Guaidó weer in het openbaar.

Hij hield een toespraak voor duizenden aanhangers op het Plaza Bolivar in de hoofdstad Caracas. In de toespraak riep hij op tot verzet tegen zittend president Maduro, de legitimiteit van zijn positie wordt door Guaidó niet erkend. Hij krijgt daarbij steun van diverse landen waaronder de VS.

Ook riep de interim-leider zijn aanhangers op het verzet voort te zetten als hij gearresteerd wordt. Ondanks dat er de afgelopen week ongeveer twintig doden zijn gevallen rondom demonstraties van de Guaidó-aanhang, kondigde hij toch weer nieuwe betogingen aan voor komende week.

De belangrijkste boodschap van het zelfbenoemd staatshoofd was misschien wel de oproep aan het leger om zich achter hem te scharen. De legertop is vooralsnog loyaal aan dictator Maduro. Die op zijn beurt vandaag beloofde, met de grondwet in de hand, om de plegers van wat hij een staatsgreep noemt te verslaan.

FreestyleskiŽr Ferreira wint goud in SuperPipe op X-Games

Freestyleskiër Alex Ferreira heeft tijdens de X-Games in het Amerikaanse Aspen het goud gewonnen in de SuperPipe. De 24-jarige Amerikaan, geboren en getogen in Aspen, klopte grootheid David Wise.

In 2014 en 2018 won Wise olympisch goud in de halfpipe, in 2012, 2013, 2014 en 2018 won hij het goud op de X-Games in de SuperPipe. Vorig jaar moest Ferreira zowel in Pyeongchang als Aspen genoegen nemen met zilver, maar dit keer sloeg hij toe.

Ferreira scoorde al dik in de eerste run, maar in zijn derde en laatste poging ging hij er nog eens overheen. Met onder meer een rightside double cork 1260 gevolgd door een leftside double cork 1080 en een double flatspin op de laatste sprong was hij goed voor 92,66 punten.

Wise scoorde in zijn laatste run 90,33 punten, precies het aantal wat Ferreira in run één haalde. De 17-jarige Nieuw-Zeelander Nico Porteous tekende met 89,00 punten voor brons. Dat deed hij vorig jaar in Pyeongchang ook en dus stond het hele olympische podium in Aspen in de top-3.

Ferreira wint goud in de ski SuperPipe (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging het goud voor het eerst naar olympisch kampioene Cassie Sharpe uit Canada. Met onder meer twee 900's en een leftside 1080 in haar laatste sprong, goed voor 94,00 punten, ging Sharpe in de laatste run voorbij het Estse wonderkind Kelly Sildaru.

De tiener uit Estland doet aan drie onderdelen mee in Aspen en won met 92,33 punten zilver, haar eerste SuperPipe-medaille op de X-Games. Rachael Karker was met 86,33 punten goed voor het brons.

Sharpe wint goud in de ski SuperPipe (Bron: YouTube)

De avond werd afgesloten met de big air bij de snowboardsters, waar het goud naar de Canadese Laurie Blouin ging. Met een frontside 900 en een cab double underflip scoorde ze 77,00 punten, goed genoeg om de jonge Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski-Synnott (77,00) op de tiebreaker te kloppen. Jamie Anderson (67,00) won namens de VS brons.

Blouin wint goud op de snowboard big air (Bron: YouTube)

Kettingrukker slaat twee keer toe

Dikke pech deze zomer voor een kettingrukker in Den Haag; stomtoevallig stond een eerder slachtoffer erbij toen hij opnieuw iemand beroofde en werd hij meteen herkend. 'Ik hoorde hem zeggen "Hey swa". Doordat ik tijdens mijn beroving met hem had gesproken, herkende ik direct zijn stem.' Kat in 't bakkie voor de politie.

Het was begin augustus toen het slachtoffer op straat in zijn gezicht werd geslagen en zijn belager aan zijn ketting begon te trekken. Omdat het slachtoffer ook meteen zijn ketting stevig vast greep, brak de ketting en wist de dader maar een deel mee te nemen. De volgende dag ging het slachtoffer zelf op onderzoek uit. Hij liep meerdere juweliers af en werd uiteindelijk beloond: bij een van de juwelierszaken was het deel van zijn gouden ketting ingeleverd.

Stomverbaasd ziet de man 1,5 week later hoe op straat iemand op precies dezelfde manier midden in de nacht wordt beroofd: een mevrouw krijgt een stomp in haar gezicht en wordt vervolgens van haar ketting ontdaan. Voor het eerdere slachtoffer is het meteen duidelijk wie de dader is, hij herkent hem van een afstand.

De volgende dag kan de verdachte op aanwijzen van een getuige worden aangehouden. Deze getuige had de straatroof die nacht namelijk ook zien gebeuren en zag de verdachte de dag daarna op straat lopen. Hij belt de politie: 'Normaal zou ik nooit de politie bellen, maar dit is zo'n laffe daad, dit kan niet.' De ketting blijkt in de tussentijd bij dezelfde juwelierszaak te zijn ingeleverd.

Het voorarrest van de verdachte werd op een eerdere pro-formazitting door de rechtbank geschorst, wat betekent dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Een voorwaarde is dan wel dat er geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd. Deze verdachte ging echter binnen een maand alweer in de fout. Begin december werd hij opgepakt voor verduistering en diefstal, sindsdien zit hij weer vast.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag voor de rechtbank 26 maanden waarvan 6 voorwaardelijk tegen hem. De officier van justitie vond de opmerking van de getuige - die de beroving een 'laffe daad' noemde - heel treffend. 'Willekeurige mensen zijn midden in de nacht het slachtoffer van verdachte geworden en het is heel goed voorstelbaar dat zij hier langere tijd angstig door zijn geweest. Hetzelfde geldt voor de mensen die dit in hun woonwijk hebben zien gebeuren.'

Twee kopschoppende tieners Spijkenisse blijven vastzitten

Twee jongens die eerder deze week zijn aangehouden in verband met een mishandelingszaak in Spijkenisse blijven voorlopig langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag besloten. De jongens zijn 15 en 16 jaar en worden verdacht van openlijke geweldpleging. Vier anderen zijn –onder voorwaarden- weer op vrije voeten.

Filmpje
Vrijdagavond 18 januari werd een 14-jarige jongen door verschillende leeftijdsgenoten mishandeld. De mishandeling werd gefilmd en dit filmpje ging maandagavond 21 januari viraal. Naar aanleiding van de beelden startte de politie een onderzoek, waarna diezelfde avond nog twee verdachten werden aangehouden. Vier andere verdachten zijn dinsdag 22 en woensdag 23 januari aangehouden. Het onderzoek naar de toedracht van de mishandeling en andere betrokkenen is in volle gang, de politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Vechtpartij
Uit het voorlopige onderzoek is gebleken dat de mishandeling niet geheel willekeurig lijkt te zijn. Het slachtoffer had –naar het zich laat aanzien- met één van de verdachten een afspraak om een ruzie uit te vechten. Vervolgens waren op de afgesproken plek meerdere personen aanwezig en vond er een groepsmishandeling plaats.

De twee verdachten die nu nog vast zitten wordt verweten dat zij het grootste aandeel hebben gehad in het toegepaste geweld. De verdachten die vandaag op vrije voeten zijn gesteld, blijven verdachte in dit onderzoek. Overigens dienen deze jongens zich wel te houden aan een aantal voorwaarden die de rechter-commissaris aan hen heeft opgelegd, waaronder een contactverbod onderling.

Onrust
Politie en Openbaar Ministerie zien dat deze zaak voor veel verontwaardiging heeft gezorgd in de maatschappij. "Wij zien dat er online oproepen worden gedaan om personen betrokken bij het incident wat aan te doen. Ook hier hebben politie en justitie aandacht voor, wij nemen dit serieus op en zullen hier tegen optreden. De politie en het OM worden steeds vaker geconfronteerd met jongeren die vechtpartijen filmen en vervolgens de beelden op sociale media verspreiden. Dit kan –onder omstandigheden- strafbaar zijn", zo laat het Openbaar Ministerie weten. 

Almere City pikt bij Sparta vertrokken aanvaller razendsnel op

Ilias Alhaft vervolgt zijn loopbaan bij Almere City, zo maakt de huidige nummer twaalf van de Keuken Kampioen Divisie bekend. Sparta Rotterdam communiceerde donderdag al dat het contract van de 21-jarige vleugelaanvaller werd ontbonden. Alhaft heeft nu dus onderdak gevonden bij Almere City en tekent een contract tot medio 2021.

Almere City maakte maandag melding van het vertrek van Andreias Calcan, die terugkeerde naar Roemenië om voor Viitorul Constanta te gaan spelen. Met Alhaft heeft de club uit Flevoland snel een vervanger voor Calcan weten binnen te halen. "Na het vertrek van Andreias Calcan waren wij in de markt voor een buitenspeler van dit kaliber", zegt technisch directeur Robert Maaskant op de website van Almere City.

"Alhaft heeft bewezen op dit niveau een directe bijdrage te kunnen leveren aan onze ambitie. Hij is een behendige linkspoot die op beide flanken uit de voeten kan", concludeert Maaskant. Alhaft kwam op elfjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Sparta terecht, nadat hij werd weggekaapt bij RVVH Ridderkerk. De aanvaller doorliep de academie en maakte op 29 april 2016, in het met 2-3 verloren duel met FC Dodrecht, zijn debuut in de hoofdmacht.

Alhaft speelde totaal 25 wedstrijden in het eerste elftal van Sparta Rotterdam. In de eerste seizoenshelft werd hij door trainer Henk Fraser tien keer binnen de lijnen gebracht, al moest de voormalig jeugdinternational het voornamelijk stellen met optredens in het beloftenteam in de Tweede Divisie.

Feyenoord wacht al dertien wedstrijden op zege tegen Ajax

Feyenoord en Ajax ontmoeten elkaar zondag voor de Klassieker. Aan de hand van de statistieken van Opta blikken we vooruit op de wedstrijd in De Kuip.

 • Ajax won twee keer zo vaak van Feyenoord in de Eredivisie (58 keer – thuis & uit) als dat de Rotterdammers de Klassieker in Eredivisieverband wonnen (29 keer).
 • Feyenoord won slechts één van de laatste 25 Eredivisieduels met Ajax en geen van de laatste dertien.
 • Feyenoord kwam niet tot scoren in de laatste twee Eredivisieduels met Ajax, de laatste keer dat dit de Rotterdammers drie keer op rij overkwam was in de periode 1997-1998.
 • Feyenoord kwam in de laatste vijf Eredivisie-ontmoetingen met Ajax steeds tot minder schoten op doel dan de Amsterdammers (14 tegenover 35), in het heenduel kwam Feyenoord tot twee schoten tussen de palen (10 tegen).
 • Sinds het debuut van Jens Toornstra voor Feyenoord in augustus 2014 wonnen de Rotterdammers 65 procent van de Eredivisieduels met hem in de basis (111 wedstrijden – 2,1 punten per duel) tegenover 50 procent zonder de middenvelder aan de aftrap (40 wedstrijden – 1,7 punten per duel).
 • Het verschil tussen het aantal doelpunten dat men op basis van Expected Goals van Steven Berghuis had mogen verwachten (8,1) en het werkelijke aantal Eredivisietreffers van de aanvaller dit seizoen (5) is groter dan bij iedere andere Eredivisiespeler (3,1).
 • Ajax wist de laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie winnend af te sluiten en kan voor het eerst sinds mei 2013 zeven opeenvolgende competitiewedstrijden op vreemde bodem winnen.
 • De Amsterdammers noteerden dit seizoen meer balcontacten in de vijandelijke zestien dan elke andere ploeg (766) en kregen er het minste tegen (255).
 • André Onana kreeg dit Eredivisieseizoen 52 schoten op doel tegen en wist 45 van die schoten te stoppen (86,5% - het hoogste reddingspercentage van alle keepers met minimaal 10 reddingen), Kostas Lamprou heeft een reddingspercentage van 64,3 procent (14 schoten op doel tegen, 9 reddingen).
 • In de laatste vijf seizoenen wist geen speler zo vaak te scoren tijdens een Eredivisie-editie van Feyenoord-Ajax in De Kuip als Kasper Dolberg (3 keer in 2 wedstrijden).

Biatleet BÝ zet bizarre dominantie voort in Antholz

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in het Italiaanse Antholz maar weer eens laten zien dat er echt geen maat op hem staat. De jonge Noor boekte zijn tiende overwinning van het seizoen, waarin hij welgeteld drie keer níet won, een bizar aantal in een sport als biatlon.

Bø's voorganger, tigvoudig World Cup-kampioen Martin Fourcade, schoot foutloos, maar was nog altijd niet echt in topvorm op de langlaufski's. Hij had weliswaar de snelste tijd, Bø dook er ondanks één misser bij het staand schieten alsnog dik twintig seconden onderdoor.

Fourcade's Fransman Antonin Guigonnat werd door de regie volledig genegeerd, maar kwam plotseling met de tweede tijd van allemaal de finish over, twintig tellen achter de leidende Noor. Het bleek goed voor de derde plaats, want een tweede Noor voegde zich er nog tussen: Erland Bjøntegaard schoot foutloos en eindigde op zeventien zeconden als tweede, zijn tweede World Cup-podium ooit.

Jeugdige verdachte van overval Ridderkerk blijft vastzitten

De 16-jarige jongen die wordt verdacht van het plegen van een overval op een supermarkt in Ridderkerk blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris besloten.

De jongen werd afgelopen dinsdag opgepakt samen met zeven andere jongeren. In verschillende samenstellingen worden zij er van verdacht diverse misdrijven te hebben gepleegd. Waaronder dus een overval, daarbij is de bedrijfsleider neergestoken. 

Ook wordt de jongen verdacht van een poging inbraak, een bedreiging en een mishandeling. Allemaal gepleegd in Ridderkerk. Zijn 15-jarige medeverdachte is door het OM op vrije voeten gesteld, hij blijft wel verdachte. 


Ten Hag moet Tagliafico nog altijd missen in de Klassieker

Voor Ajax staat komende zondag de uitwedstrijd tegen Feyenoord op het programma.

Trainer Erik ten Hag kan in de Klassieker geen beroep doen op Nicolás Tagliafico, die nog altijd kampt met een knieblessure. De oefenmeester laat op de persconferentie in aanloop naar het treffen met de Rotterdammers in De Kuip weten dat hij verschillende opties overweegt voor de linksbackpositie. 

"Misschien wel Noussair Mazraoui, zo hebben we meerdere mogelijkheden. Je kijkt waar we de meeste winst kunnen behalen. Ik had hier geen rekening mee gehouden, maar soms vallen dingen tegen", zegt Ten Hag. In de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen, die met 3-1 gewonnen werd, posteerde hij Daley Blind als linkerverdediger, terwijl Rasmus Kristensen de rechtsback was, Mazraoui op het middenveld speelde en aanwinst Lisandro Magallán het hart van defensie vormde met Matthijs de Ligt. Ten Hag sluit niet uit dat de Argentijn in De Kuip een basisplaats zal hebben. "Tuurlijk durven we dat aan, we hebben meerdere opties."

Ten Hag geeft te kennen dat hij tevreden is over het functioneren van Kristensen, ondanks dat hij relatief weinig aan spelen toekomt. "Het heeft te maken met de buitengewone ontwikkeling van Mazraoui dat Kristensen niet speelt. Hij doet het heel goed, maar heeft hierdoor minder speeltijd gekregen. De keren dat hij speelt, heeft hij het vaak goed ingevuld", laat de oefenmeester weten. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst liet op de persconferentie in Rotterdam eerder doorschemeren dat Robin van Persie zal starten bij Feyenoord.

Ten Hag laat zich lovend uit over de routinier van de Rotterdammers. "Van Persie is heel erg belangrijk, een speler met gogme. Een sieraad voor het Nederlands voetbal en het is geweldig dat hij nog op de velden te bewonderen is. Het is voor tegenstanders niet fijn om tegen hem te spelen. Het is een uitdaging om hem goed te bespelen, want het is een sleutel naar een resultaat komende zondag. Ik ga niet zeggen hoe ik dat ga doen."

Golfer Luiten mist de cut in Dubai

Golfer Joost Luiten is op de Dubai Desert Classic al na twee dagen klaar. De Nederlandse golfer, die vorige week nog derde werd in Abu Dhabi, miste in Dubai de cut na een ronde van levelpar. De Nederlander had één slag te veel om in het weekend ook actief te zijn in Dubai.

De tweede ronde begon nog goed door na tien holes op -3 voor de dag te staan. Pas op de laatste twee holes ging het mis voor Luiten. De Rotterdammer maakte op de voorlaatste hole een double bogey en op de laatste hole moest hij ook een bogey toestaan op zijn scorekaart. Daarmee kwam Luiten uit op levelpar voor de dag en uiteindelijk was dat niet voldoende om de cut te halen in Dubai.

Lucas Herbert en Bryson Dechambeau gaan in Dubai aan de leiding. De Australische en Amerikaanse golfer staan na twee dagen met -12 aan de leiding.

Wereldtijden in marathon Dubai

Atleet Getaneh Molla heeft vrijdag de marathon van Dubai op zijn naam geschreven. De 25-jarige Ethiopiër liep bij zijn debuut naar een tijd van 2:03.34 uur, de snelste tijd ooit voor een debutant en de negende tijd ooit gelopen op de klassieke afstand.

De Ethiopiërs waren alleraardigst op dreef in Dubai, want de tweede plek ging naar Herpasa Negasa, die met 2:03.40 een slordige 5,5 minuut van zijn persoonlijk record liep en de elfde tijd ooit noteerde. Asefa Mengstu werd met 2:04.24 uur derde en completeerde daarmee het Ethiopische podium.

De dames hadden er in Dubai ook stevig de sokken in. Ruth Chepng'etich snelde naar de winst in 2:17.08 uur, de op twee na snelste tijd ooit gelopen: alleen Paula Radcliffe (2:15.25) en Mary Keitany (2:17.01) waren ooit sneller. Achter de Keniaanse ging de tweede plek naar de Ethiopische Debele Degafa in 2:17.41 uur, de vijfde tijd ooit.

Giften van buiten de EU aan politieke partijen mogen niet meer

Het kabinet gaat giften van buiten de Europese Unie aan Nederlandse politieke partijen verbieden. Aanleiding daarvoor is het toegenomen risico op buitenlandse beïnvloeding van onze democratie. Uitzondering hierop vormen giften van Nederlandse kiesgerechtigden die buiten de EU wonen.

Daarnaast worden politieke partijen verplicht om alle, ook de kleinste, giften openbaar te maken die zij krijgen uit andere EU-lidstaten. Voor de openbaarmaking van giften uit Nederland blijft de drempel van € 4.500 per donateur per jaar gelden.

Dit heeft het kabinet op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten naar aanleiding van het rapport van de commissie Veling uit februari 2018. Met het besluit wordt ook uitvoering gegeven aan het regeerakkoord.

Het kabinet gaat een Wet op de politieke partijen maken. Het doel hiervan is om de positie van politieke partijen te versterken. In deze wet zullen in elk geval de organisatorische eisen voor politieke partijen worden geregeld. Duitsland en de Verenigde Staten hebben al zo’n soort wet. Daarnaast gaat het kabinet onder meer kijken naar de mogelijkheden om regels over digitale campagnevoering in deze wet op te nemen, zoals microtargeting (het in beeld brengen van - voorkeuren van - potentiele kiezers).

Minister Ollongren: “Transparant zijn over waar je als politieke partij je geld vandaan krijgt is heel belangrijk. Deze wet is ook in lijn met de aanbevelingen van het rapport van de staatscommissie Remkes over het weerbaar houden van onze democratie en het beschermen van vrije verkiezingen. Tijdens bijvoorbeeld de verkiezingen in Italië en Frankrijk is buitenlandse inmenging geconstateerd. We moeten in Nederland hier niet naïef in zijn.” 

Nieuwe politieke partijen kunnen pas subsidie krijgen vanaf het moment dat zij zelf ten minste één Kamerzetel hebben gewonnen en zo hebben laten zien voldoende steun van de kiezers te hebben. Dit betekent dat afsplitsingen van Kamerfracties, die tussentijds bijvoorbeeld alleen of met een aantal verder gaan, niet meer in aanmerking komen voor subsidie. 

De aangepaste Wet financiering politieke partijen zal naar verwachting kort na de zomer van 2019 naar het parlement worden gezonden. De Wet op de politieke partijen volgt later in deze kabinetsperiode.

Transparantie voorop

Vorige maand zijn de jaarverslagen van de politieke partijen over 2017 op rijksoverheid.nl gepubliceerd, inclusief dus de al verplichte giften boven de € 4.500 per donateur per jaar. 

Sinds enige jaren is de aandacht voor onwenselijke buitenlandse beïnvloeding van onze democratie toegenomen. Het kabinet beschouwt dit als een in potentie risicovolle ontwikkeling en wil onze democratie en politieke partijen hier zoveel mogelijk van vrijwaren. De AIVD heeft hier eerder al voor gewaarschuwd in jaarverslagen. 

In het regeerakkoord is opgenomen dat geldstromen vanuit het buitenland naar politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties meer transparant worden gemaakt.

Thuisfans juichen op Australian Open na dubbeltitel Stosur/Zhang

Op de Australian Open hebben de thuisfans vrijdag flink kunnen juichen. De 34-jarige thuisheldin Samantha Stosur won samen met de Chinese Zhang Shuai de titel in het damesdubbel.

In de finale nam het ongeplaatste duo, dat eerder al de nummers één van de plaatsingslijst uitschakelde, het op tegen de nummers twee op de lijst: titelverdedigers Timea Babos (HUN) en Kristina Mladenovic (FRA). Dat werd niet eens al te spannend, want na twee sets was de winst binnen voor Stosur en Zhang: 6-3, 6-4.

Voor Stosur is het haar zevende Grand Slam-titel. In 2011 won ze de US Open in het enkelspel, terwijl ze in het damesdubbel naast haar nieuwste titel ook Roland Garros (2006) en de US Open (2005) won. In het gemengd dubbelspel won ze de Australian Open (2005) en Wimbledon (2008 en 2014). Voor Zhang is het haar eerste Grand Slam-titel.

Ook Bayern MŁnchen volgt Bergwijn

Steven Bergwijn stond naar verluidt al in de belangstelling van Manchester United en Internazionale. Een volgende club van naam lijkt zich in de strijd om de aanvaller van PSV te mengen. Voetbal International meldt vrijdagmiddag namelijk dat Bayern München inmiddels ook geïnteresseerd is in de tweevoudig international van het Nederlands elftal.

Der Rekordmeister is op zoek naar opvolgers van Arjen Robben en Franck Ribéry op de vleugels en werd de afgelopen tijd al nadrukkelijk in verband gebracht met de komst van Chelsea-aanvaller Callum Hudson-Odoi. Naast het talent van de Londenaren zou dus ook Bergwijn in beeld zijn om het elftal van Niko Kovac te komen versterken, waardoor Robben mogelijk wordt afgelost door een landgenoot.

Inter wil volgens het weekblad binnenkort om de tafel met het management van Bergwijn, terwijl Manchester United de 21-jarige aanvaller al geruime tijd nauwlettend volgt. Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz meldde zich daarnaast afgelopen zomer al in Eindhoven, maar het is maar de vraag of Die Werkself mee kunnen in het financiële geweld dat uit lijkt te gaan barsten rondom Bergwijn.

PSV zou bij een transfer van de vleugelspits namelijk op een clubrecord mikken: Memphis Depay is met een transfersom van 34 miljoen euro nu nog de duurste uitgaande transfer aller tijden van de Eredivisie-koploper en als het aan de beleidsbepalers in het Philips Stadion ligt gaat daar verandering in komen. Bergwijn, die nog vastligt tot medio 2022, heeft een winters vertrek bij PSV overigens uitgesloten en laat een eventuele nieuwe stap zwaar afhangen van het perspectief op speeltijd.

Metroid Prime 4-ontwikkeling herstart met Retro Studios

Metroid Prime 4 is in essentie jaren uitgesteld. Het project is volgens Nintendo-producent Shinya Takahashi geschrapt omdat het niet aan hun interne kwaliteitseisen voldeed. Metroid Prime 4 wordt helemaal opnieuw gemaakt door Retro Studios, de Amerikaanse studio die verantwoordelijk was voor alle andere Metroid Prime-games.

De originele ontwikkelaar van Metroid Prime 4 is nooit door Nintendo officeel bekendgemaakt. Volgens geruchten ging het om Bandai Namco, die bijvoorbeeld ook aan Super Smash Bros. meewerkt. Metroid Prime 4 werd tijdens de E3 in 2017 aangekondigd, al werd er destijds enkel een logo getoond. Daarna is er geen nieuws meer over de game geweest.

Dit nieuws werd aangekondigd middels de onderstaande video. Het is vrij ongekend voor Nintendo om op deze manier zich te verontschuldigen aan de fans.

Politie liegt in verbalen, Celtic-supporters vrijuit

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag het OM niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van drie Celtic supporters. De drie werden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de rellen in het stadscentrum van Amsterdam voorafgaand aan de de wedstrijd Ajax-Celtic op 6 november 2013.

De politie heeft voorafgaand aan dat duel moeten optreden op de Dam, daarbij werden zij door diverse Celtic-supporters bekogeld met allerhande voorwerpen. De drie verdachten die nu vrijuit gaan werd verweten dat zij voorwerpen naar de politie hebben gegooid. Zelf ontkennen de supporters dat. Desondanks werden ze in eerst instantie door de politierechter veroordeeld tot celstraffen variërend van 1 tot 2 maand. 

Het bewijs daarvoor bestond uit verklaringen van politieagenten die slachtoffer werden van het geweld en agenten die daar getuige van waren. Tijdens het hoger-beroep kwamen echter beelden van het incident boven water. Daarop is te zien dat hetgeen de agenten verklaard hebben op diverse cruciale punten afwijkt van wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Hoewel het Hof begrijpt dat de situatie chaotisch was wijzen zij toch op het belang van correcte en zorgvuldige verslaglegging door de politie. 

Het Hof is van oordeel dat de gemaakte fouten dermate ernstig zijn dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Dat houdt in dat de zaak wordt beëindigd en de verdachten vrijuit gaan.

Celstraf voor schizofrene bijl-overvaller

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 38-jarige man uit Amersfoort veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, voor afpersing van twee supermarktmedewerkers. Bij de overval, in september 2018, heeft de man een geldbedrag van 1.055 euro buit gemaakt.

De man is op klaarlichte dag met een grote bijl naar een filiaal van de Jumbo in Amersfoort gegaan. Binnen heeft hij twee kassamedewerkers gesommeerd de kassalades open te maken en het geld aan hem te geven. Het is algemeen bekend dat slachtoffers van dergelijke overvallen nog geruime tijd zowel lichamelijk als geestelijk hinder en klachten kunnen ondervinden Ook rekent de rechtbank het verdachte zwaar aan dat hij zich tijdens de overval op geen enkele manier heeft bekommerd om de gevoelens van de medewerkers en de klanten, waaronder een jong kind.

Tijdens de overval was de Amersfoorter onder invloed van drugs en alcohol. Daarnaast is de man gediagnosticeerd met schizofrenie en een verstandelijke beperking. In de periode voor de overval ging het steeds slechter met hem. Hij heeft toen psychische hulp gezocht, maar heeft dit vanwege de lange wachtlijsten niet gekregen. Gelet op de informatie uit het dossier en de rapporten van de deskundigen is de rechtbank van mening dat de man tijdens het plegen van de overval verminderd toerekeningsvatbaar was.

Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden op. Zo moet hij zich verplicht laten behandelen en mag hij zich niet binnen 500 meter van het jumbo-filiaal in Amersfoort bevinden. Omdat kans op herhaling erg groot is vindt de rechtbank dat de behandeling van de man direct moet starten.

Niet de bijl uit het verhaal (Foto: Pxhere)
Niet de bijl uit het verhaal (Foto: Pxhere)

Man die vrouwen stiekem fotografeerde krijgt werkstraf

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 21-jarige man uit Mill veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. Hij maakte in een sportschool stiekem foto's met zijn mobiele telefoon van 4 (deels ontklede) vrouwen. De man maakte in december 2015 en januari 2016 stiekem foto’s van de vrouwen (tussen de 18 en 49 jaar) terwijl zij zich aan het omkleden waren in de kleedkamer van een sportschool in Mill. Hij stuurde een aantal van deze foto’s vervolgens via WhatsApp naar een vriend.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte een gebrek aan respect toonde voor de privacy van de vrouwen. Zij mochten zich in de kleedkamer veilig en onbespied wanen. De man veroorzaakte, zoals blijkt uit de aangiftes, gevoelens van schaamte en onveiligheid bij de slachtoffers. Ook verklaarden zij angstig en bezorgd te zijn, omdat zij niet weten of en onder welke omstandigheden de foto’s in de toekomst op het internet verschijnen.

De rechtbank ziet in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte aanleiding hem als minderjarige te berechten. Volgens een rapport van de reclassering is sprake van een sociaal emotionele achterstand en een belaste voorgeschiedenis. Hij is in zijn jeugd onder toezicht gesteld, uit huis geplaatst en hij verbleef in pleeggezinnen. Bovendien was hij 18 jaar toen hij de delicten pleegde. De verdachte wordt begeleid door de reclassering vanwege een eerdere veroordeling en volgt inmiddels een behandeling voor zijn problematiek bij zorginstelling GGZ. De rechtbank acht het van belang dat hij deze behandeling kan voortzetten.

Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte de ernst van het door hem aangedane leed inziet, oprecht berouw toont en bereid is de door hem aangerichte schade te vergoeden. Volgens de reclassering zijn de persoonlijke omstandigheden van de man zo in positieve zin gewijzigd, dat kan worden aangenomen dat zijn gedrag zich ten goede zal keren. Tot slot speelt mee dat de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld ruim is overschreden, omdat het Openbaar Ministerie de zaak volgens eigen zeggen “op de plank liet liggen”. Daarom krijgt de verdachte niet de door de officier van justitie geëiste werkstraf van 60 uur, maar een werkstraf van 40 uur.

Eén van de slachtoffers had een schadevergoeding gevraagd van 821,20 euro. De rechtbank bepaalt dat de verdachte dit bedrag aan haar moet betalen.

SkiŽr Paris wint afdaling op legendarische Streif in KitzbŁhel

Alpineskiër Dominik Paris heeft tijdens de beroemde Hahnenkammrennen in het Oostenrijkse Kitzbühel de afdaling van de legendarische Streif gewonnen. De 29-jarige Italiaan deed dat ook in 2013 en 2017 al, terwijl hij in 2015 tweede werd en de super-G won.

De Zwitser Beat Feuz ging als zevende naar beneden en zette een tijd neer waarmee hij de snelste tijden tot dat moment verpletterde. Kugelblitz werd ook niet benaderd, tot Paris als dertiende naar beneden ging. De Süd-Tiroler zette een geweldige afdaling neer, bleef constant net onder of net boven de tijden van Feuz en pakte aan de finish 0,20 seconden op de Zwitser.

Zijn Süd-Tiroler 'landgenoot' Christof Innerhofer leek op 0,93 seconden de derde plek te pakken, tot Otmar Striedinger als 27e naar beneden kwam. De Oostenrijker maakte indruk en dook met 0,37 seconden achterstand het podium op. Zijn landgenoot Daniel Danklmaier zorgde met startnummer 41 nog net voor een verrassing en kwam op 0,94 seconden tot plek vijf.

Van zware valpartijen was dit keer geen sprake op de meest uitdagende afdalingspiste ter wereld, maar Vincent Kriechmayr kwam er behoorlijk bij in de buurt. Op de beruchte Hausbergkante en Traverse kwam de Oostenrijker in de problemen, nadat hij in de Mausefalle bovenaan de piste ook al moeite had, maar met een ware stunt wist hij wonder boven wonder overeind te blijven.

Paris is pas de vierde man ooit die de afdaling van de Streif minstens drie keer gewonnen heeft. Karl Schranz won er ook drie in de jaren zestig en zeventig, Franz Klammer pakte er in de jaren zeventig en tachtig in totaal vier en de Zwitser Didier Cuche won tussen 2008 en 2012 vier keer.

Paris op weg naar zijn derde zege op de Streif (Bron: YouTube)

Jeugdsentiment - breng Loeki de Leeuw terug op TV!

Loeki de Leeuw, wie kent hem niet? De pop die van 1972 tot 2004 de reclame van de STER op de televisie opvrolijkte in korte filmpjes. Vaak draaiden de filmpjes om Loeki's onhandigheid. Hij had nagenoeg geen tekst, maar zijn vaste kreet "Asjemenou" werd beroemd.

Loeki de Leeuw verscheen eind 2004 voor het laatst in de reclameblokken. Voor de STER waren de kosten van de productie en uitzending de reden om te stoppen met de filmpjes van Loeki, waarvan ieder jaar driehonderd nieuwe werden besteld. Er zijn in totaal meer dan zevenduizend filmpjes van Loeki gemaakt. Loekie keerde daarna nog wel regelmatig terug op andere plaatsen. 

Jan Willen en Jeroen van het NPO Radio 2 programma Jan-Wilem Start Op dat elke werkochtend te horen is tussen 06:00 en 09:00 uur zijn nu een petitie gestart om het eens zo populaire leeuwtje terug te brengen op de TV. In de petitie lezen we: "Loeki de Leeuw moet terug bij de STER! Het leeuwtje was jarenlang dé ster van de reclameblokken op de publieke zenders. Nu, jaren na zijn afscheid, is het gemis van Loeki rond de reclameblokken nog steeds enorm. Breng Loeki Terug!"

Op het moment van schrijven is de petitie al ruim 2.750 keer ondertekend. Hoewel uw redacteur de kans dat de STER gehoor geeft aan de oproep en het leeuwtje herintroduceert tijdens de reclameblokken, uiterst klein acht, is het natuurlijk wel een uiterst goede reden om YouTube aan te slingeren en op zoek te gaan naar oude Loeki-filmpjes. #asjemenou #jeugdsentiment. 

Dienstvoertuig politie vernield door vuurwerk tijdens drugsactie

De politie hield donderdagavond rond 19.30 uur een 23-jarige vrouw uit Helmond aan in haar woning. De politie doorzocht het huis vanwege een lopend onderzoek naar de handel in drugs. Tijdens de doorzoeking werd een in de wijk geparkeerde onopvallende auto van de politie met vuurwerk vernield.

De politie beschikte over informatie dat de 23-jarige vrouw zich bezig houdt met de handel in (hard)drugs. Daarom werd donderdagavond een doorzoeking in haar huis gehouden. Tijdens dit onderzoek werden diverse goederen in beslag genomen die interessant kunnen zijn voor de rest van het onderzoek. Er werden geen drugs gevonden. Uiteindelijk is de vrouw aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar is zij in verzekering gesteld.

Een woordvoerder van de politie laat weten: "Vanwege de doorzoeking hadden collega’s een onopvallend dienstvoertuig in de wijk geparkeerd. Terwijl zij bezig waren met hun werk hoorden ze buiten een harde knal. Toen zij vervolgens gingen kijken bleek hun wagen vernield te zijn. Vermoedelijk werd daarbij zwaar vuurwerk gebruikt. Niemand raakte gewond."

Hij vervolgt: "We doen uiteraard onderzoek naar de vernieling van de auto. We sluiten daarbij niet uit dat dit een gerichte actie was. We doen buurtonderzoek, kijken of er bruikbare camerabeelden beschikbaar zijn, spreken met diverse getuigen en de technische recherche doet verder onderzoek aan de auto. De politie is op zoek naar mensen die de vernieling gezien hebben of er mogelijk iets meer over weten. Tijdens het incident waren er diverse jongeren op straat. Mogelijk dat zij filmpjes hebben gemaakt van het incident. Ook deze beelden zouden we graag zien."

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

Dienstvoertuig politie vernield door vuurwerk tijdens drugsactie (Foto: Politie)
Dienstvoertuig politie vernield door vuurwerk tijdens drugsactie (Foto: Politie)

Djokovic met speels gemak naar Australian Open-finale tegen Nadal

Tennisser Novak Djokovic staat voor de zevende keer in de finale van de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld, die zijn eerste zes finales allemaal won, neemt het in de eindstrijd zondag op tegen de mondiale nummer twee, de Spanjaard Rafael Nadal.

In de halve finale had Djokovic bijzonder weinig te duchten van de als 28e geplaatste Fransman Lucas Pouille, die zijn eerste halve finale speelde op een Grand Slam-toernooi. Pas in de tweede set wist Pouille een game te winnen, hoewel het wel bij twee stuks bleef. Dat was ook in de derde set niet anders en dus was het binnen anderhalf uur en met een fikse anticlimax al klaar: 6-0, 6-2, 6-2.

Pouille wist in de hele wedstrijd geen enkele breakkans te creeëren. Sterker nog, Djokovic won zeven van zijn elf servicegames zonder punt weg te geven en alleen in zijn allereerste game ging het naar deuce.

Djokovic speelt Pouille helemaal zoek (Pro Shots/Action Images)
Djokovic speelt Pouille helemaal zoek (Pro Shots/Action Images)

NBA: Einde seizoen Oladipo, Curry leidt Warriors langs Wizards

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een zege geboekt bij de Washington Wizards. In de Capital One Arena was Stephen Curry goed voor 38 punten, waarmee hij de kampioenen naar hun negende zege op rij leidde: 118-126.

Voor de Indiana Pacers is er minder goed nieuws. De 26-jarige point guard Victor Oladipo, met 18,8 punten per wedstrijd de topschutter van de ploeg, heeft in het duel met de Toronto Raptors een pees in zijn bovenbeenspier afgescheurd. Voor Oladipo is het seizoen daarmee ten einde, een flinke aderlating voor de Pacers.

Uitslagen NBA donderdag
Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 122-116
Washington Wizards - Golden State Warriors 118-126
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 106-120
Los Angeles Lakers - Minnesota Timberwolves 105-120

Russell Westbrook had een rappe triple double te pakken (Bron: YouTube)

Bulthuis op weg naar AziŽ; Zeneli naar Frankrijk

Dave Bulthuis en Arber Zeneli staan voor een vertrek bij sc Heerenveen, zo meldt Voetbal International. De club wil het miljoenentekort verkleinen. Bulthuis zou op het punt staan om naar een nog onbekende Zuid-Koreaanse club te gaan. Bovendien verwacht Heerenveen dat Zeneli voor het einde van de transferperiode wordt verkocht aan Stade Reims.

Eerder deze maand werd al duidelijk dat Heerenveen bereid is om mee te werken aan een vertrek van Bulthuis. De verdediger speelt sinds januari 2018 voor de Friezen, maar raakte in de loop van het huidige seizoen zijn basisplaats kwijt. Hij kampt bovendien al een aantal weken met blessureleed en ontbrak daarom tijdens het trainingskamp in Spanje. Technisch manager Gerry Hamstra beaamde al dat Bulthuis 'op een leeftijd is dat hij graag nog een keer de stap naar het buitenland wil maken'.

De 28-jarige Bulthuis zou voor 'hetzelfde bedrag' gaan vertrekken als waarvoor hij een jaar geleden werd overgenomen van Qäbälä. Zijn contract in Friesland liep nog anderhalf jaar door. Hij wordt na Marco Rojas (verkocht aan Sönderjyske) de tweede speler die Heerenveen deze maand verlaat. De Eredivisionist probeert Morten Thorsby nog te slijten aan Sampdoria, om zo nog een bedrag aan de Noor over te houden. Anders vertrekt hij komende zomer transfervrij naar Italië.

Ook Zeneli kan dus afscheid gaan nemen van Heerenveen. Stade Reims zou zich vorige week hebben gemeld in het Abe Lenstra Stadion en is al akkoord met Heerenveen. Als Zeneli er zelf uitkomt met de Franse club, dan gaat hij weg en 'dicht Heerenveen een groot deel van het miljoenentekort in de begroting over het huidige seizoen'. Donderdag deed de Kosovaar nog negentig minuten mee in het met 3-1 verloren bekerduel met Ajax.

'Huisjesmelker van het jaar'-verkiezing weer van start

Vandaag trapt ROOD, jong in de SP haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenaamde bungeerun, maken de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen. Rotterdamse jongeren kunnen een poging wagen naar een betaalbaar huis te rennen, maar worden teruggetrokken door een elastiek.

ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: "In de echte wereld zit er misschien geen elastiek om je middel, maar is het ook verdomd lastig om een betaalbare kamer te vinden. Door de woningnood hebben huisjesmelkers de positie om hun huurders uit te buiten; torenhoge huren, slecht onderhoud en zelfs intimidatie zijn aan de orde van de dag. Die machtspositie van vastgoedcowboys moeten we breken."

Vanaf deze week kunnen jongeren hun huisbaas weer nomineren voor de oneervolle titel ‘Huisjesmelker van het jaar’. De verkiezing wordt niet geheel toevallig afgetrapt in Rotterdam. Vorig jaar bleek Rotterdam namelijk de duurste stad om een kamer te huren. In twee jaar tijd steeg de gemiddelde prijs voor een studentenkamer daar met 167 euro per maand.

Ook landelijk stijgt al jaren de prijs die je per vierkante meter betaalt voor een kamer. "Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om een toekomst op te bouwen; wonen wordt duurder, studeren wordt duurder en werk is vaak onzeker. Laten we de handen ineenslaan en opstaan voor een betere toekomst voor jongeren", aldus de Leeuw.

Vorig jaar behaalden huurders en ROOD een grote overwinning in de strijd tegen huisjesmelkerij. Vanaf 1 januari is er een vergunningstelsel voor kamerverhuur. Hierdoor kunnen gemeenten huisjesmelkers veel harder aanpakken; van geldboetes tot een verbod op verhuren aan toe. De Leeuw: “Door jaren van actievoeren en druk zetten, behaalden huurders dit succes. Nu moeten we doorpakken. Nog steeds zijn er te weinig kamers en de verhalen over slechte huisbazen blijven binnenkomen. Het wordt tijd om hier nu echt een einde aan te maken.”

Jongeren kunnen hun huisbaas nomineren via www.huisjesmelkervanhetjaar.nl.

Opluchting voor De Jong: "Nu kunnen ze met Matthijs beginnen"

Frenkie de Jong speelde donderdag tegen sc Heerenveen (3-1) zijn eerste wedstrijd sinds de bekendmaking van zijn toekomstige transfer naar Barcelona.

De middenvelder van Ajax stapte met een iets ander gevoel dan normaal het veld op. "Je weet dat mensen toch wat meer op je letten", vertelt hij aan FOX Sports. "Maar ik schiet niet heel vaak in de vlekken", voegt De Jong eraan toe. Voor de duurste Ajacied aller tijden is het een opluchting dat de transfersaga voorbij is. "Nu kunnen ze met Matthijs (de Ligt, red.) beginnen", zegt hij lachend. "Dan heb ik tenminste lekker rust en kan ik me op het voetbal richten."

De Jong gaf zichzelf voor zijn optreden tegen sc Heerenveen niet meer dan een voldoende. "Het ging redelijk, ik ben niet ontevreden, het was goed genoeg. Ik heb aan de bal mijn ding kunnen doen, al had ik misschien iets meer kunnen brengen. Ik moet ook nog wat meer gaan scoren, al is dat niet per se mijn taak."

Woensdag werd bekend dat Barcelona een bedrag van minimaal 75 miljoen euro neerlegt voor De Jong, die na dit seizoen de overstap maakt. De transfersom van 75 miljoen, die nog kan oplopen naar 86 miljoen euro, geldt als een record. Er werd nog nooit zoveel betaald voor een speler uit de Eredivisie.

Explosie richt ravage aan bij sportschool

Een explosief dat vannacht op een bedrijventerrein aan de Zetterij in Amstelveen is afgegaan, heeft voor veel schade gezorgd. Rond 02.30 uur vond de explosie plaats waarbij de ruiten van een sportschool die op het terrein zit sneuvelden. Ook het meubilair van de sportschool liep schade op.

Volgens de politie zit de sportschool in een pand waar meerdere bedrijven zitten. Doordat het pand op een industrieterrein zit, waren er geen mensen in de buurt en is er niemand gewond geraakt.

De politie bevestigt dat de schade is veroorzaakt door een explosief. Om wat voor een explosief het gaat, wordt onderzocht. Daarvoor is de omgeving afgezet. Ook naar het motief wordt onderzoek gedaan.

Chelsea finalist na strafschoppenserie in Carabao Cup

De finale van de League Cup gaat tussen Manchester City en Chelsea. Laatstgenoemde won donderdagavond de kraker van Tottenham Hotspur. Het team van manager Maurizio Sarri had daar wel een strafschoppenreeks voor nodig. Na de 1-0 zege van Tottenham in het heenduel zegevierde Chelsea met 2-1 in eigen huis en schakelde men meteen over op penalty’s. Het team van Sarri zegevierde daarin met 4-2. De eindstrijd tegen the Citizens staat voor 24 februari op het programma.

Chelsea poetste in de eerste helft de nadelige marge uit het heenduel weg, al hielden de teams elkaar in de eerste 25 minuten op gelijke hoogte. Tottenham speelde niet onaardig, maar het ontbrak het team van Pochettino aan creativiteit om de periodes van balbezit uit te buiten. Een rake knal van N’Golo Kanté brak de ban op Stamford Bridge. Een corner van Eden Hazard vanaf links werd niet goed weggewerkt, waarna de Fransman het leer door een woud van spelers én dankzij een lichte deflectie door de benen van Paulo Gazzaniga schoot: 1-0.

De ongelukkige tegengoal was niet de enige domper voor Pochettino, die al niet over Harry Kane, Dele Alli en Heung-min Son kon beschikken en even later de geblesseerde Ben Davies moest vervangen door Danny Rose. Tottenham had geen antwoord op de achterstand en incasseerde zeven minuten voor de rust de 2-0. Hazard zette een heerlijke aanval van Chelsea op en was uiteindelijk ook het eindstation. De Belg rondde een perfecte assist van César Azpilicueta af en zette daarmee de ruststand op het scorebord.

Fernando Llorente kwam voor rust amper in het verhaal voor, maar het handelsmerk van de Spanjaard zorgde er vijf minuten na de onderbreking toch voor dat Tottenham weer in de wedstrijd zat. Na een goede voorzet van Rose was hij David Luiz te slim af en kopte hij het leer achter Kepa Arrizabalaga: 2-1. Het duel ging vervolgens op en neer, met kansen voor beide teams. Een inzet van Hazard bij de eerste paal miste de nodige precisie, terwijl Llorente schitterend voorbereidend werk van Christian Eriksen niet kon afronden.

Het antwoord van Chelsea mocht er zijn: Gazzaniga redde op de lijn een inzet van Pedro. De intensiteit nam daarna af, al bleven de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Een inzet van Hazard ging centimeters naast en in de extra tijd had invaller Willian het vizier evenmin op scherp. In de noodzakelijke strafschoppenreeks zegevierde Chelsea met 4-2, daar Eric Dier de bal over schoot en Kepa de intenties van Lucas Moura raadde.

Rechter willigt eis OM voor parkeerplaatsmoord in

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 41-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging omdat hij in 2015 zijn ex-vriendin doodschoot op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. De straf die het gerechtshof oplegt, komt daarmee overeen met de eis van het OM, maar is hoger dan straf die de rechtbank eerder oplegde.

Lees ook: Twaalf jaar en TBS geëist in hoger beroep parkeerplaatsmoord

Moord
Op 10 augustus 2015 wachtte de man zijn ex-vriendin op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk, waar zij werkte, op. Met een pistool met geluidsdemper schoot hij vervolgens meerdere malen op haar hoofd en haar nek, waardoor zij is overleden. Volgens de man zelf was hij eigenlijk van plan om zichzelf te doden voor de ogen van zijn ex-vriendin en had hij geen vooropgezet plan om haar te vermoorden. Het hof vindt dit niet geloofwaardig.

Celstraf
Het hof legt de man een celstraf van 12 jaar op. Hij heeft zijn ex-vriendin op een afschuwelijke manier van het leven beroofd. Ook heeft hij haar zoontje zijn moeder en haar familie hun dochter en zus ontnomen. Uit de slachtofferverklaringen van de vader, broer en zus van de vrouw blijkt de pijn, het diepe verdriet, het onbegrip en de onmacht die zij door dit grote verlies voelen. Verder weegt het hof onder meer het feit mee dat de man eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Alles overwegende vindt het hof een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar passend en geboden. Daarnaast moet de man aan het zoontje van het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 30.000 euro betalen voor zijn levensonderhoud.

Tbs met dwangverpleging
Naast een celstraf krijgt de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek komt naar voren dat de man lijdt aan ernstige persoonlijkheidsproblematiek die zo diep verankerd is in zijn vroege persoonlijkheidsontwikkeling dat langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk is om herhaling te voorkomen.

Intrekking hoger beroep te laat
De man was zelf in hoger beroep gegaan omdat hij het niet eens was met de kwalificatie moord en omdat hij het onterecht vond dat hij tbs met dwangverpleging opgelegd had gekregen. Kort voor de inhoudelijke behandeling trok hij zijn hoger beroep in, helaas te laat omdat de rechtbank de zitting al had ingepland. 

VVD eist veel wisselgeld voor kinderpardon

De top van de coalitie heeft afgelopen avond overleg gevoerd met staatssecretaris Mark Harbers van migratie. 

Dat overleg ging over de patstelling rondom het kinderpardon en de daaraan gerelateerde uitzetstop, de VVD is daar mordicus tegen terwijl de andere drie coalitiepartijen voor zijn. Tijdens het overleg werd duidelijk dat er bij ChristenUnie, D66 en CDA bereidheid is om de VVD op andere punten tegemoet te komen in ruil voor een uitzetstop voor kinderen die mogelijk onder een verruimd pardon gaan vallen.

Als wisselgeld wordt onder meer gesproken over extra capaciteit bij de IND en het verder versnellen en verkorten van de asielprocedures. Ook het afschaffen van de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris is kort besproken. Dat is iets wat de VVD graag wil.

Maar de voorstellen gaan de VVD allemaal niet ver genoeg. Dit punt ligt heel gevoelig bij de achterban van de liberalen, dus er moet echt iets groots tegenover staan. En in verkiezingstijd is het ook belangrijk dat het wisselgeld concreet is en geen vage toezegging.

Bovendien is er binnen de coalitie twijfel over de haalbaarheid, de verwachting is dat het kabinet na de verkiezingen van maart dit jaar haar meerderheid in de senaat zal kwijtraken. Dan is de coalitie afhankelijk van de steun van de PVV voor de asielkwestie. Een scenario waar betrokken niet aan willen denken. 

Daardoor ligt de optie van geen uitzetstop ook nog steeds nadrukkelijk op tafel. Dat zou fors gezichtsverlies betekenen voor met name ChristenUnie en CDA die zich de afgelopen tijd hard gemaakt hebben voor asielkinderen.

FIOD pakt terrorisme financierder op

De FIOD heeft afgelopen dinsdag een 33-jarige man uit Amsterdam aangehouden in een onderzoek naar terrorismefinanciering. De man wordt verdacht geld te hebben overgemaakt naar het West-Afrikaanse Al-Shabaab. De man wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam.

De verdachte werd aangehouden in zijn woning in Amsterdam. Hij zou vermoedelijk geld hebben overgeboekt aan twee strijders die actief lid zijn van de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab. Al-Shabaab wil een islamitische staat vestigen in Somalië en heeft in 2015 trouw gezworen aan de terreurgroep Islamitische Staat. Om deze doelstelling te bereiken maakt AI-Shabaab gebruik van geweld, bijvoorbeeld in de vorm van (zelfmoord)aanslagen of ontvoeringen. Hoeveel geld de verdachte precies heeft verstuurd is nog onderwerp van onderzoek.

Tientallen onderzoeken naar financiering uitreizigers
De FIOD is het onderzoek gestart uit informatie van een ander strafrechtelijk onderzoek. De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, naast dit onderzoek, verschillende onderzoeken naar financiering van terrorisme. De meeste onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van FIU-meldingen. Het gaat veelal om financiering van uitreizigers. Tot op heden zijn enkele tientallen personen als verdachte aangemerkt.

Volop treffers in eerste bekerduel ooit tussen Real Madrid en Girona

De eerste kwartfinale tussen Real Madrid en Girona in de Copa del Rey is donderdagavond in het voordeel van het team van Santiago Solari geëindigd. De Madrileense topclub zegevierde in eigen huis met 4-2 over de Catalanen, die over zes dagen in het eigen Montilivi een krachttoer zullen moeten leveren om de halve finale te bereiken. Het was voor Real en Girona de eerste onderlinge ontmoeting ooit in het Spaanse bekertoernooi.

Real Madrid liep na zeven minuten door een fout in de defensie al achter de feiten aan. Raúl García liet Álvaro Odriozola op rechts zijn hielen zien, waarna Anthony Lozano aan de aandacht van Marcelo ontsnapte en het leer achter Thibaut Courtois werkte: 0-1. Het team van Solari had tien minuten nodig om de tussenstand te nivelleren. Na goed voorbereidend werk van Odriozola rondde Lucas Vázquez in een keer af: 1-1.

Real Madrid kwam beter in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde en zag het overwicht uiteindelijk vijf minuten voor rust beloond worden. Na een duidelijke charge van Lozano op Vinicius Junior zette Sergio Ramos met een Panenka vanaf elf meter de 2-1 op het scorebord. In de extra tijd stond de paal de 3-1 van Karim Benzema in de weg, na een uitstekende actie van Nacho Fernández.

Een tweede strafschop bracht Girona na ruim een uur spelen op gelijke hoogte. Na een handsbal van Marcos Llorente wees de arbiter naar de stip. Courtois raadde de intenties van Alex Granell, maar kon de voltreffer niet voorkomen: 2-2. Een stunt van de Catalanen zat er echter niet in. Na voorbereidend werk van Marcelo maakte Ramos zijn tweede van de avond en tien minuten voor tijd was Benzema het eindstation van een goede tegenaanval via Vinicius: 3-2 en 4-2.

PVV: 'Geen genade voor straatterreur'

(Mede?) naar aanleiding van het geweld afgelopen week in Spijkenisse, waarbij 5 koppschoppende tieners werden opgpakt heeft Geert Wilders van de PVV een filmpje online gezet waarin hij oproept om af te rekenen met straatterreur. 

Lees ook: 5 kopschoppende tieners opgepakt in Spijkenisse

Het is het gebruikelijke geblaat zoals we dat kennen van Geert: zet daders met een dubbel paspoort na hun straf uit samen met hun familie. Enfin, we kunnen er veel of weinig tekst aan besteden, dus kijk en oordeel zelf. Heeft Wilders hier een punt, of juist niet? 

Toespraak Trump sneuvelt door shutdown

De jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president voor het Huis van Afgevaardigden gaat niet door omdat Huis-voorzitter Nancy Pelosi de uitnodiging aan Donald Trump heeft ingetrokken zolang de shutdown van de Amerikaanse overheid voortduurt. Ondertussen heeft de Senaat twee voorstellen verworpen om daaraan een einde te kunnen maken.

Pelosi zou Trump aanvankelijk hebben uitgenodigd toen de shutdown al aan de gang was, maar mogelijk werd op dat moment nog een oplossing voorzien. Inmiddels is de sluiting van de overheid echter de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Pelosi beroept zich er onder meer op dat bepaalde veiligheidsvoorzieningen ook dicht zijn, en dus zou het onverantwoord zijn om de State of the Union komende dinsdag door te laten gaan.

Trump ontkent echter dat er zorgen over de veiligheid zijn. Hij heeft ook de suggestie van de hand gewezen om de toespraak elders te houden. De Senaat, die in Republikeinse handen is, zou dan voor de hand liggen. Daar zou hij echter moeten worden uitgenodigd, en schijnbaar willen de senatoren niet breken met de traditie om dit in het Congres te doen.

Onbetaald
De shutdown duurt nu al 35 dagen. Het vorige record uit 1995 stond op 21. Circa 800.000 ambtenaren zitten ofwel gedwongen thuis, of zijn als essentieel aangemerkt en moeten onbetaald doorwerken. Vrijdag wordt de tweede keer dat ze niet krijgen uitbetaald, en velen moeten inmiddels hun toevlucht nemen tot voedselbanken of een tweede baan.

Trump eist dat het Huis een begroting goedkeurt van 5,7 miljard dollar voor de grensmuur aan de Mexicaanse grens die een van zijn speerpunten was tijdens de verkiezingscampagne. De Democraten, die in november een meerderheid in het Congres wonnen, weigeren dit. Ze willen wel investeren in grensbewaking, maar niet in een muur.

Weggestemd
De Senaat verwierp donderdag twee voorstellen om de overheid weer te openen. Een kwam van de Democraten en had de shutdown in ieder geval tot en met 8 februari ongedaan kunnen maken. Die werd met 52 tegen 44 stemmen verworpen. De andere kwam van de Republikeinen en daar zat de gevraagde 5,7 miljard dollar bij. Dit voorstel werd met 50 tegen 47 weggestemd. Voor beide waren 60 stemmen nodig.

De shutdown wordt veroorzaakt doordat de VS een begrotingsplafond heeft, en als het geld op is dan worden niet-essentiële onderdelen van de overheid automatisch gesloten. Dat plafond kan met nieuwe wetgeving weliswaar worden verhoogd, maar de laatste jaren gebeurt dat iedere keer maar mondjesmaat, waardoor de kans op sluiting van de overheid continu op de loer ligt.

DENK denkt 2 zetels te halen in Overijssel

De kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van DENK voor de provincie Overijssel is bekend. De ervaren Kenan Boz (48) zal de lijst aanvoeren. DENK wil 2 zetels behalen in de provincie Overijssel.

Van 2010 tot 2015 was Boz al actief als gemeenteraadslid in Enschede. Hij werd in 2014 opnieuw gekozen met voorkeursstemmen. Daarnaast stond Kenan Boz ook op de kandidatenlijst van DENK Enschede voor de gemeenteraadsverkiezingen. Naast zijn actieve bijdrage aan DENK is Boz werkzaam in de automatisering.

“Met ontzettend veel energie en passie zal ik samen met de kandidaten en vrijwilligers DENK vertegenwoordigen in Overijssel. De komende periode zullen we een positieve campagne voeren om te laten zien dat het geluid van DENK echt nodig is in de Provinciale Staten van Overijssel. In ons verkiezingsprogramma staan goede voorstellen waarmee wij de kiezers zullen overtuigen om te kiezen voor een eerlijk en rechtvaardig Overijssel”, aldus Kenan Boz

De kandidaten van DENK Overijssel vormen samen een sterk team met ruime politieke ervaring, talent en ambitie. De nummer 2 op de lijst, Rachid El Khoulatie (35), woonachtig in Zwolle, werkte na zijn studie moleculaire biologie op de Universiteit Utrecht als research analist. Op dit moment is El Khoulatie werkzaam als product ontwikkelaar en procestechnoloog in Hattem.

Naast Ayhan Tonca, lijsttrekker voor DENK Europa staan fractievoorzitter van DENK Enschede en Deventer, Enes Sariakce en Ahmet Kaya als lijstduwers op de lijst.

DENK voorzitter Selçuk Ozturk: “In Overijssel hebben we een sterke en diverse kandidatenlijst waar ik trots op kan zijn. In Overijssel hebben wij al sinds lange tijd een zeer enthousiaste en gemotiveerde groep DENK’ers die ons geluid goed laat horen. Onder aanvoering van Kenan Boz als lijsttrekker ben ik er van overtuigd dat wij twee zetels kunnen behalen.”

DENK denkt 2 zetels te halen in Overijssel (Foto: DENK)
DENK denkt 2 zetels te halen in Overijssel (Foto: DENK)

Gebrek aan sneeuw verraadt hennepkwekerij

De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Breelaan in Bergen een hennepkwekerij aangetroffen. In het huis stonden 142 hennepplanten in een grote kweektent. Na meerdere meldingen dat er mogelijk een kwekerij aanwezig zou zijn, gingen agenten poolshoogte bij het bewuste pand nemen. Wat direct opviel was dat de linkerzijde van het dak besneeuwd was en de rechterzijde niet. De warmtemeting leverde een dermate verschil op dat werd besloten aan te bellen.

Een 56-jarige man uit Bergen opende de deur en liet de agenten met moeite binnen. Na een zoektocht werd een geheime ruimte achter een groot schilderij gevonden. Deze leidde naar een kamer waar een in werking zijnde hennepkwekerij werd aangetroffen. De planten werden in beslag genomen en worden vernietigd. De Bergenaar werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Defensie pakt achterstallig onderhoud aan

Defensie laat deze en volgende maand 3 zogenoemde expertteams de staat van rond de 300 legeringsgebouwen, inclusief die in Münster en de Caraïben, in kaart brengen. Daardoor ontstaat er goed inzicht in wat er de komende jaren kan worden verbeterd. Daarnaast wordt dit jaar 25 miljoen extra geïnvesteerd in de verbetering van werkplekken en locaties. Het gaat in eerste instantie om het wegwerken van onderhoudsachterstanden die in de periode van bezuiniging zijn ontstaan.

De expertteams bestaan uit medewerkers van het Defensie Ondersteuningscommando, per locatie aangevuld met lokale verantwoordelijken. Bij de bezoeken sluit ook het interventieteam van de Commandant der Strijdkrachten aan. De gebouwen staan verspreid over alle 48 Defensielocaties in Nederland.

In elk pand bekijken de teams een aantal kamers, het sanitair en andere voorzieningen zoals huiskamers, pantry’s en wasmachines. Zij letten aan de hand van checklists op: normering vastgoed, brandveiligheid, bouwveiligheid, hygiëne, comfort, wifi en gezondheid en het gebruik van de legeringsfaciliteiten.

Als tijdens de inventarisatie blijkt dat de veiligheid en/of gezondheid van de binnenslapers in het geding is, wordt dat direct aan de objectvergunninghouder gerapporteerd. Die neemt vervolgens maatregelen.

Tijdens de inventarisatie van de legeringsgebouwen worden alle gegevens en aanvullende informatie in een database ingevoerd. Die geeft in een totaaloverzicht het eindoordeel over alle gebouwen en maakt de prio-locaties zichtbaar. Het eindrapport van de inventarisatie wordt uiterlijk 1 maart aangeboden aan staatssecretaris Visser.

Defensie pakt achterstallig onderhoud aan (Foto: Archieffoto Defensie)
Defensie pakt achterstallig onderhoud aan (Foto: Archieffoto Defensie)

4 verdachten opgepakt na vuurwapenhandel op internet

Op dinsdagochtend 22 januari 2019 heeft de politie op verschillende locaties in het land invallen verricht. Er zijn vier verdachten aangehouden die online handelden in vuurwapens.

Het onderzoek, verricht door een rechercheteam uit Amsterdam, startte nadat er vuurwapens werden aangeboden op het internet. Tijdens het doorzoeken van de woningen van de verdachten heeft de politie onder andere wapens, munitie en verdovende middelen aangetroffen. De vier verdachten, variërend in de leeftijd van 21 tot 29 jaar, zitten in alle beperkingen en worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

4 verdachten opgepakt na vuurwapenhandel op internet (Foto: Politie)
4 verdachten opgepakt na vuurwapenhandel op internet (Foto: Politie)

Tot 42 maanden cel geŽist voor seks met 13-jarige

Op donderdag 24 januari stonden vier verdachten voor de rechter voor het hebben van seks met een minderjarig meisje. Tegen de mannen zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist variërend van 42 maanden tot 10 maanden. Vandaag staan vier anderen voor de rechter. 

‘Eigen gerief zwaarder laten wegen’
De zwaarste straf is geëist tegen een verdachte uit Winschoten omdat hij meer dan een jaar lang wekelijks seksueel contact heeft gehad met het meisje. Ook zou hij hierbij het meisje van drugs hebben voorzien. De officier van justitie zei hierover op zitting: ‘Als de verdachte op enig moment al niet op de hoogte was van de minderjarigheid van het meisje, heeft hij in ieder geval gegronde redenen gehad om te vermoeden dat ze minderjarig was. Verdachte is hier volkomen aan voorbij gegaan en hij heeft zijn eigen gerief zwaarder laten wegen.’ De officier van justitie rekent hem dit zwaar aan en kwam dan ook tot de strafeis van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 42 maanden.

Achtergrond
De officier van justitie vervolgt acht mannen voor het hebben van seks met een minderjarig meisje. Het slachtoffer werd door haar oom onder andere aangeboden op datingsites. Deze hoofdverdachte is inmiddels veroordeeld voor het seksueel misbruiken van zijn nichtje, die jonger was dan 16 jaar, voor het vervaardigen en in bezit hebben van kinderporno en voor mensenhandel met betrekking tot het meisje. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 8 jaar en Tbs met dwangverpleging. Dit vonnis is terug te lezen via deze link.

De acht verdachten zijn mannen in de leeftijd van 25 tot en met 46 jaar afkomstig uit Winschoten, Almere, Groningen, Drouwen, Den Helder en Hoogeveen. Op vrijdag 25 januari staan wederom vier verdachten voor de rechter.

De rechtbank Noord-Nederland doet uitspraak op 1 maart 2019.

Endless-franchise gratis te spelen dit weekend

Amplitude Studios heeft bekendgemaakt dat hun Endless Space-franchise komend weekend gratis te spelen is, naast dat verschillende titels sterk afgeprijsd zijn. Het  betreft Endless Space 2, Endless Legend en Dungeon of the Endless. 

De turn-based strategy games worden over het algemeen zeer goed beoordeeld. Zo werd Endless Space 2 onder andere genomineerd voor beste pc-game van 2017 met een andere nominatie voor beste soundtrack.  Endless Legend is eveneens een turn-based 4X strategygame waarin je met een van de beschikbare factions een imperium opbouwt via exploratie, diplomatie en oorlogsvoering. Dungeon of the Endless is een roguelike tower defense game die in 2014 voor het eerst verscheen voor pc, en later een release kreeg op iOS en Xbox One.

Bezoek de Steam-pagina's van de betreffende games om de gratis titels te bemachtigen. Alle drie games zijn gratis tot en met aankomende maandag.

PETA grillt speelgoedhond, kinderen geschokt

Dat de PETA-gekkies heel ver gaan om hun standpunten duidelijk te maken blijkt wel uit een actie die de activisten gisteren op de drukke winkelstraat Pitt Street Mall in Sydney (Australië) voerden. Ze hadden een grill neergezet waarop een gevilde, levensechte, speelgoedhond lag, geflankeerd door groenten zoals mais, uien en paddenstoelen. 

Langslopende kinderen reageerden geschokt op de 'live slachting' dat volgens PETA een gerechtvaardigd middel is om te bewerkstelligen waar de organisatie zich hard voor maakt: een vleesvrije wereld. PETA stelt de retorische vraag: "Als je geen hond zou eten, waarom dan wel een lam?"

Politie stopt met thuisbezorgen kleding

Dienstkleding van de politie wordt met onmiddellijke ingang uitsluitend nog bezorgd op politielocaties. Dit besluit is genomen op basis van de uitkomsten van een tussentijdse evaluatie. Veiligheidsaspecten spelen hierbij een belangrijke rol en achterstanden in de uitlevering worden hierdoor sneller ingelopen. De politie richt nieuwe afhaalpunten in waar politiemedewerkers hun kleding kunnen afhalen.

Evaluatie
Het is van essentieel belang dat pakketten met politie-uniformen zorgvuldig en veilig worden verzonden. Sinds 1 juli 2017 werden daarom in een pilot politie-uniformen door beveiligd transport met een Track & Trace-systeem bezorgd bij medewerkers thuis of op een politielocatie. Deze wijze van bezorging is tijdens de pilot geëvalueerd. Uit de tussenevaluatie blijkt dat een hoog percentage van de pakketten retour kwam vanwege de veiligheidseisen die gesteld werden aan de bezorgwijze. Dit zorgde voor klachten bij politiemedewerkers die hierdoor lang op de kleding moest wachten.

Oplossing
De politie heeft mede naar aanleiding van de uitkomsten van de pilot besloten dat de uniformen nu alleen opgehaald kunnen worden op politielocaties. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, komen er meer afhaalpunten waar de politiemedewerkers hun uniformen kunnen ophalen. Ook kunnen politiemedewerkers nu voor collega’s uniformen afhalen. De achterstanden in de uitlevering worden hierdoor sneller ingelopen, zodat politiemedewerkers tijdig beschikken over hun kleding.

Politie stopt met thuisbezorgen kleding (Foto: Pollitie)
Politie stopt met thuisbezorgen kleding (Foto: Pollitie)

FOK! Wat een weer: sneeuw, regen en duidelijk zachter

Hallo!  

Dat was toch best een aardig winterprikje. We hebben wel slechtere jaren gehad. Aan alles komt een eind, zo ook aan de eerste koudegolf van winter 2018/2019. Vandaag was in het oosten en noorden onder de bewolking nog steenkoud met maxima van -3 tot -4 graden. Ook in het midden bleef het vriezen, maar in het westen en zuidwesten liepen de temperaturen door een aanvoer van over zee op naar +3 graden. Daar scheen overigens ook de zon nog. Heel lokaal viel er een enkel winters buitje.

Vandaag nadert er een warmtefront. De bewolking wordt steeds dikker en in eerste instantie gaat het sneeuwen. Doordat de zachte lucht nu wel makkelijker doordringt, gaat de neerslag vrij rap over in regen. Veel problemen worden er niet verwacht. Na passage van het front wordt het langs de kust merkbaar zachter met +7 tot +8 graden. In het binnenland blijven de temperaturen iets achter met +3 tot +5 maar lopen uiteindelijk ook daar nog wat op. De wind draait uiteindelijk van zuid naar west en neemt toe naar matig tot (vrij) krachtig.

Het weekend staat in het teken van bewolking, regen en zacht weer. Niet veel aan dus. En daarna? Dat zien we dan wel weer.  

Tot ziens!  

Sneeuw bij Ste (Foto: Stephan5)
Dit mooie plaatje duurde helaas niet lang hier. Sneeuw te Haarlem. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

EU-webwinkels zetten ruim 400 miljoen om in Nederland

Nederlandse consumenten kochten in het derde kwartaal van 2018 voor ongeveer 406 miljoen euro (exclusief btw) bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Dat is 14 procent meer dan in het derde kwartaal van 2017. De internetverkopen van de Nederlandse detailhandel waren in deze periode bijna 18 procent hoger. Dit meldt het CBS op basis van lopend onderzoek.

In de eerste drie kwartalen van 2018 bedroegen de verkopen van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten in totaal 1.253 miljoen euro. Dit is bijna 16 procent meer dan in dezelfde periode van 2017. In de eerste drie kwartalen van 2014 was de omzet van Europese webwinkels aan Nederlandse consumenten 555 miljoen euro.

Nederlandse internetverkopen groeien harder in eerste drie kwartalen van 2018
De internetverkopen van in Nederland gevestigde webwinkels lagen in de eerste drie kwartalen van 2018 bijna 19 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Pure webwinkels in Nederland zetten in de eerste drie kwartalen ruim 14 procent meer om. Bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel waren de internetverkopen 26 procent hoger. De totale omzet van de Nederlandse detailhandel was in de eerste drie kwartalen van 2018 ruim 3 procent hoger.

Omzetaandeel Europese webwinkels klein
De aankopen van Nederlanders bij Europese webwinkels vormen een relatief klein deel van de consumptieve bestedingen. In 2017 ging het om nog geen 2 procent van de totale detailhandelsomzet in Nederland. Het verschil tussen Nederlandse en buitenlandse webwinkels is voor een consument niet altijd goed te zien. Webwinkels zijn veelal in meerdere talen opgemaakt en buitenlandse webwinkels kunnen een Nederlandse versie hebben.

EU-webwinkels zetten ruim 400 miljoen om in Nederland
EU-webwinkels zetten ruim 400 miljoen om in Nederland

Spruitjes worden steeds populairder

Met name in het buitenland. Van alle wintergroenten is de export van spruitjes de laatste jaren flink gestegen. De exportwaarde groeide van 32 miljoen euro in 2008 naar 66 miljoen euro in 2017. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië wint de Nederlandse spruit aan populariteit. Spruitjes zijn de op één na meest geteelde wintergroente, na de winterpeen. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2018 van het CBS.

Ongeveer tweederde van de in Nederland geproduceerde spruiten wordt uitgevoerd. De uitvoer van spruiten naar Noord-Amerika is gering, maar neemt de laatste jaren toe. In totaal werd er in 2017 voor 3,6 miljoen euro aan spruiten naar Noord-Amerika geëxporteerd, daarvan ging voor 2,8 miljoen euro naar de Verenigde Staten.

Uitvoer wintergroenten vooral naar Duitsland
Naast Noord-Amerika zijn vooral Duitsland (32 miljoen euro), Verenigd Koninkrijk (10 miljoen euro), België (5 miljoen euro) en Italië (4 miljoen euro) belangrijke exportlanden voor het spruitje. Van bijna alle wintergroenten gaat een groot deel naar onze oosterburen.

In 2018 werd op 14.400 hectare landbouwgrond wintergroenten geteeld. Hiervan was ongeveer 6.200 hectare voor winterpeen (43 procent), gevolgd door spruitjes (2.700 hectare, 19 procent) en prei (2.000 hectare, 14 procent). In totaal waren in 2018 ruim 1.650 akkerbouwers actief met de teelt van wintergroenten, 850 boeren verbouwden winterpeen, 270 boeren teelden prei. Met spruitjes houden 200 bedrijven zich bezig.

Afname areaal wintergroenten
Het areaal wintergroenten is in 2018 afgenomen met ruim 765 hectare. Dit is een afname van 5 procent. Van de wintergroenten is alleen het areaal spruiten het laatste jaar gestegen (2,1 procent). De daling van het areaal boerenkool was het laagst (0,2 procent), dat van witte kool (11,4 procent) en prei (12,2 procent) het grootst.

Op langere termijn vooral minder prei
Het areaal wintergroenten was in 2018 3 procent kleiner dan in 2008. Van alle wintergroenten is in die periode vooral het areaal knolselderij gegroeid met 41 procent. Het areaal winterwortelen was in 2018 17 procent groter dan in 2008. De grootste afname was er bij prei (34 procent) en boerenkool (19 procent). Het areaal spruitjes was vorig jaar 17 procent kleiner dan in 2008.

Vooral opbrengst knolselderij steeg
In 2017 werd 847 miljoen kilogram wintergroenten geoogst. Met een opbrengst van 444 miljoen kilogram was winterpeen de meest geoogste wintergroente, gevolgd door witte kool (138 miljoen kg) en prei (104 miljoen kg). De opbrengst wintergroenten was in 2017 14 procent hoger dan in 2008. Hoewel de opbrengst per hectare bij opengrondsgroenten sterk afhangt van de omstandigheden, nam de oogst van knolselderij tussen 2008 en 2017 met twee derde en die van winterpeen met ruim een kwart toe. Van spruiten werd ongeveer een derde minder geoogst. 

Spruitjes worden steeds populairder ... (Foto: Pxhere)
Spruitjes worden steeds populairder ... (Foto: Pxhere)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.