Kettingrukker slaat twee keer toe

Dikke pech deze zomer voor een kettingrukker in Den Haag; stomtoevallig stond een eerder slachtoffer erbij toen hij opnieuw iemand beroofde en werd hij meteen herkend. 'Ik hoorde hem zeggen "Hey swa". Doordat ik tijdens mijn beroving met hem had gesproken, herkende ik direct zijn stem.' Kat in 't bakkie voor de politie.

Het was begin augustus toen het slachtoffer op straat in zijn gezicht werd geslagen en zijn belager aan zijn ketting begon te trekken. Omdat het slachtoffer ook meteen zijn ketting stevig vast greep, brak de ketting en wist de dader maar een deel mee te nemen. De volgende dag ging het slachtoffer zelf op onderzoek uit. Hij liep meerdere juweliers af en werd uiteindelijk beloond: bij een van de juwelierszaken was het deel van zijn gouden ketting ingeleverd.

Stomverbaasd ziet de man 1,5 week later hoe op straat iemand op precies dezelfde manier midden in de nacht wordt beroofd: een mevrouw krijgt een stomp in haar gezicht en wordt vervolgens van haar ketting ontdaan. Voor het eerdere slachtoffer is het meteen duidelijk wie de dader is, hij herkent hem van een afstand.

De volgende dag kan de verdachte op aanwijzen van een getuige worden aangehouden. Deze getuige had de straatroof die nacht namelijk ook zien gebeuren en zag de verdachte de dag daarna op straat lopen. Hij belt de politie: 'Normaal zou ik nooit de politie bellen, maar dit is zo'n laffe daad, dit kan niet.' De ketting blijkt in de tussentijd bij dezelfde juwelierszaak te zijn ingeleverd.

Het voorarrest van de verdachte werd op een eerdere pro-formazitting door de rechtbank geschorst, wat betekent dat hij zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Een voorwaarde is dan wel dat er geen nieuwe strafbare feiten worden gepleegd. Deze verdachte ging echter binnen een maand alweer in de fout. Begin december werd hij opgepakt voor verduistering en diefstal, sindsdien zit hij weer vast.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag voor de rechtbank 26 maanden waarvan 6 voorwaardelijk tegen hem. De officier van justitie vond de opmerking van de getuige - die de beroving een 'laffe daad' noemde - heel treffend. 'Willekeurige mensen zijn midden in de nacht het slachtoffer van verdachte geworden en het is heel goed voorstelbaar dat zij hier langere tijd angstig door zijn geweest. Hetzelfde geldt voor de mensen die dit in hun woonwijk hebben zien gebeuren.'