Politie liegt in verbalen, Celtic-supporters vrijuit

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag het OM niet ontvankelijk verklaard in de vervolging van drie Celtic supporters. De drie werden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de rellen in het stadscentrum van Amsterdam voorafgaand aan de de wedstrijd Ajax-Celtic op 6 november 2013.

De politie heeft voorafgaand aan dat duel moeten optreden op de Dam, daarbij werden zij door diverse Celtic-supporters bekogeld met allerhande voorwerpen. De drie verdachten die nu vrijuit gaan werd verweten dat zij voorwerpen naar de politie hebben gegooid. Zelf ontkennen de supporters dat. Desondanks werden ze in eerst instantie door de politierechter veroordeeld tot celstraffen variërend van 1 tot 2 maand. 

Het bewijs daarvoor bestond uit verklaringen van politieagenten die slachtoffer werden van het geweld en agenten die daar getuige van waren. Tijdens het hoger-beroep kwamen echter beelden van het incident boven water. Daarop is te zien dat hetgeen de agenten verklaard hebben op diverse cruciale punten afwijkt van wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Hoewel het Hof begrijpt dat de situatie chaotisch was wijzen zij toch op het belang van correcte en zorgvuldige verslaglegging door de politie. 

Het Hof is van oordeel dat de gemaakte fouten dermate ernstig zijn dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Dat houdt in dat de zaak wordt beëindigd en de verdachten vrijuit gaan.