Venezolaanse zelfbenoemde interim-president duikt op

trein2000

Hij was een aantal dagen spoorloos, maar zojuist verscheen de Venezolaanse parlementsvoorzitter en zelf benoemd interim-president Juan Guaidó weer in het openbaar.

Hij hield een toespraak voor duizenden aanhangers op het Plaza Bolivar in de hoofdstad Caracas. In de toespraak riep hij op tot verzet tegen zittend president Maduro, de legitimiteit van zijn positie wordt door Guaidó niet erkend. Hij krijgt daarbij steun van diverse landen waaronder de VS.

Ook riep de interim-leider zijn aanhangers op het verzet voort te zetten als hij gearresteerd wordt. Ondanks dat er de afgelopen week ongeveer twintig doden zijn gevallen rondom demonstraties van de Guaidó-aanhang, kondigde hij toch weer nieuwe betogingen aan voor komende week.

De belangrijkste boodschap van het zelfbenoemd staatshoofd was misschien wel de oproep aan het leger om zich achter hem te scharen. De legertop is vooralsnog loyaal aan dictator Maduro. Die op zijn beurt vandaag beloofde, met de grondwet in de hand, om de plegers van wat hij een staatsgreep noemt te verslaan.