Rechter willigt eis OM voor parkeerplaatsmoord in

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een 41-jarige man tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging omdat hij in 2015 zijn ex-vriendin doodschoot op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. De straf die het gerechtshof oplegt, komt daarmee overeen met de eis van het OM, maar is hoger dan straf die de rechtbank eerder oplegde.

Lees ook: Twaalf jaar en TBS geëist in hoger beroep parkeerplaatsmoord

Moord
Op 10 augustus 2015 wachtte de man zijn ex-vriendin op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk, waar zij werkte, op. Met een pistool met geluidsdemper schoot hij vervolgens meerdere malen op haar hoofd en haar nek, waardoor zij is overleden. Volgens de man zelf was hij eigenlijk van plan om zichzelf te doden voor de ogen van zijn ex-vriendin en had hij geen vooropgezet plan om haar te vermoorden. Het hof vindt dit niet geloofwaardig.

Celstraf
Het hof legt de man een celstraf van 12 jaar op. Hij heeft zijn ex-vriendin op een afschuwelijke manier van het leven beroofd. Ook heeft hij haar zoontje zijn moeder en haar familie hun dochter en zus ontnomen. Uit de slachtofferverklaringen van de vader, broer en zus van de vrouw blijkt de pijn, het diepe verdriet, het onbegrip en de onmacht die zij door dit grote verlies voelen. Verder weegt het hof onder meer het feit mee dat de man eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Alles overwegende vindt het hof een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar passend en geboden. Daarnaast moet de man aan het zoontje van het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 30.000 euro betalen voor zijn levensonderhoud.

Tbs met dwangverpleging
Naast een celstraf krijgt de man ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek komt naar voren dat de man lijdt aan ernstige persoonlijkheidsproblematiek die zo diep verankerd is in zijn vroege persoonlijkheidsontwikkeling dat langdurige en intensieve behandeling noodzakelijk is om herhaling te voorkomen.

Intrekking hoger beroep te laat
De man was zelf in hoger beroep gegaan omdat hij het niet eens was met de kwalificatie moord en omdat hij het onterecht vond dat hij tbs met dwangverpleging opgelegd had gekregen. Kort voor de inhoudelijke behandeling trok hij zijn hoger beroep in, helaas te laat omdat de rechtbank de zitting al had ingepland.