FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 januari 2019

Rolstoeltennisster De Groot weer naar finale Australian Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot zit voor het tweede jaar op rij in de finale van de Australian Open. De 22-jarige Woerdense was donderdag een maatje te groot voor landgenote Marjolein Buis: 6-3, 6-2, nadat De Groot in de eerste ronde al met 6-0, 6-0 van de Britse Lucy Shuker won.

De Groot pakte in 2017 op Wimbledon haar eerste Grand Slam-titel en nam vorig jaar het stokje definitief over van de Japanse Yui Kamiji: ze won de Australian Open, Wimbledon en de US Open en pakte ook de titel op de Masters, terwijl ze op Roland Garros de finale verloor van Kamiji.

Aniek van Koot, de Australian Open-winnares van 2013, ging na winst op de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane in de halve finales met 1-6, 4-6 onderuit tegen Kamiji, die het dus wederom op gaat nemen tegen De Groot, met de titel als inzet.

In het damesdubbel zitten Kamiji en De Groot overigens ook tegenover elkaar, daar spelen ze vrijdag in de halve finales.

'Minder geslachtsaanduidingen op kieslijst niet handig'

Steeds vaker ontbreekt een geslachtsaanduiding op kieslijsten van Nederlandse politieke partijen. En dat is geen goede zaak volgens de organisaties Open State Foundation en Stem op een Vrouw.

Politieke partijen laten de aanduidingen vaak weg met de beste bedoelingen. Ze willen bijvoorbeeld genderneutraal zijn of ze vinden dat er online genoeg over de kandidaten te vinden is. 

Maar volgens de belangenorganisaties is het een slechte zaak. Zo zou het voor de kiezer onmogelijk zijn om vast te stellen hoeveel vrouwen er op de lijst van een bepaalde partij staan. Ook hun oproep om op een lager geplaatste vrouw te stemmen wordt erdoor bemoeilijkt. 

Ook wordt onderzoek naar vrouwenemancipatie tegengewerkt zo stellen de organisaties.  "Veel mensen denken dat Nederland een heel progressief land is, maar zo goed gaat het niet", Zegt Iris Bos van Stem op een Vrouw. "Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamerleden een vrouw." Door het ontbreken van de aanduidingen zou het voor onderzoekers lastiger worden om onderzoek te doen naar dit verschijnsel. 

Het probleem is overigens relatief kleinschalig, bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar ontbrak de aanduiding bij ongeveer 3000 van de 53.000 kandidaten. De verwachting is wel dat dat aantal de komende jaren zal stijgen.

Als laatste roepen de organisaties op tot het toevoegen van een derde keuzemogelijkheid. Naast m of v zouden kandidaten ook moeten kunnen kiezen voor x, voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren.  "Als partijen deze aanduiding ook op de kieslijst kunnen gebruiken, dan kunnen zij iets doen met hun goede bedoelingen én houden het we overzicht over de verdeling van gender in de politiek."

Oppermachtig Ajax in de beker wel langs Heerenveen

Ajax heeft zich als vierde en laatste ploeg geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van sc Heerenveen.

Beide ploegen troffen elkaar zondagmiddag ook al in de competitie en speelden toen met 4-4 gelijk nadat Ajax in de openingsfase veel beter was, de Friezen terug zag komen, weer voor kwam en in de slotfase een voorsprong niet vast kon houden.

Ditmaal was eerste doelman Andrè Onana weer van de partij en ook winteraanwinst Lisandro Magallàn mocht meespelen. De degelijk debuterende Argentijn hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om de bezoekers van scoren te houden, terwijl het aan de andere kant bij tijd en wijlen prijsschieten was voor Ajax.

Heerenveen-doelman Warner Hahn maakte uiteindelijk meerdere knappe reddingen, maar moest al na drie minuten vissen toen de vanaf het middenveld opererende Noussair Mazraoui de bal van dichtbij kon binnenschieten. Rechtsback Kristensen gaf goed voor en de verdediging werd op het verkeerde been gezet dankzij een slim overstapje van Donny van de Beek.

Na een kwartier spelen was het opnieuw raak en ditmaal was het Van de Beek die scoorde. De middenvelder kon de bal controleren na een corner en hard binnenknallen. Hahn kon zich nog wel voor het schot werpen, maar was niet bij machte om de bal te stoppen. Ook zijn protesten vanwege hands werden niet gehoord. Scheidsrechter Kevin Blom moest het zonder het door een storing geteisterde VAR-systeem stellen en keurde de treffer goed.

Heerenveen trachtte zich op te richten en mocht gezien de recente ontmoeting hoop koesteren, maar ditmaal liet Ajax het niet zo ver komen. De verdediging stond prima opgesteld en de slag op het middenveld werd keer op keer gewonnen door de Amsterdammers. Zo bleef het kansen regelen en was het aan Hahn te danken dat alleen Van de Beek voor rust nog scoorde na een vlotte aanval over links.

Met die derde treffer was de klus wel geklaard en werd er met het oog op de competitiekraker tegen Feyenoord van aankomend weekend na de pauze wat rustiger omgesprongen met de krachten. Hakim Ziyech bleef in de kleedkamer achter en David Neres kreeg speeltijd van trainer Erik ten Hag, nadat Mazroui voor rust al naar de kant was gehaald met een lichte blessure.

Ondanks het lagere baltempo in het tweede bedrijf kreeg Ajax via de sterk spelende linksback Daley Blind kansen op de 4-0, maar de laatste treffer van de avond werd gemaakt door de Friezen. Tien minuten voor tijd schoof Kristensen de bal op onbegrijpelijke wijze in de voeten van Pelle van Amersfoort, die Onana met een mooi schot verschalkte.

Heel even leek Ajax toch nog even te vrezen voor een herhaling van zetten van zondag, maar Onana voorkwam erger. Hij stopte en strafschop van Sam Lammers, nadat Magallàn een minuut voor tijd een strafschop veroorzaakte. Zaterdagavond hoort Ajax tegen wie het speelt in de halve eindstrijd: Willem II, AZ of Feyenoord.

Irakese moordenaar vecht uitzetting aan bij de rechter

De moordenaar van de Amsterdamse oma Toni, de 27-jarige Vino H. wil bij de rechter voorkomen dat hij wordt uitgezet naar Irak.

H. stak oma Toni in 2016 neer toen zij achter haar rollator liep op weg naar huis, ze overleed drie weken later. Uit onderzoek bleek dat de 96-jarige vrouw een willekeurig slachtoffer was. Het motief van H. was wraak op zijn vader.

H. werd door het gerechtshof geheel ontoerekeningsvatbaar verklaard en slechts veroordeeld tot tbs. Als gevolg van het incident wil de IND de man uitzetten. Maar daar is hij het niet mee eens. Hij vindt dat hij in Irak niemand heeft om op terug te vallen en heeft geen vertrouwen in een behandeling daar. Bovendien vindt hij dat hij in de kliniek een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt.

De rechter in Groningen doet over zes weken uitspraak.

KNVB-beker kwartfinale zonder VAR

De kwartfinale Ajax - Heerenveen wordt momenteel afgewerkt zonder VAR. 

Scheidsrechter Kevin Blom kan door een technische storing geen beelden krijgen uit het ARAG KNVB replay center in Zeist. Hij is dus aangewezen op zichzelf en zijn drie collega's. 

Er is lang geprobeerd om het probleem te verhelpen, maar toen vijf minuten na de aftrap nog altijd geen contact mogelijk was werd besloten om de hele wedstrijd zonder VAR af te werken.

Volgens de KNVB zit het probleem in de verbinding naar het scherm langs het veld. "De reglementen schrijven voor dat in het geval van een dergelijk technisch probleem de hele wedstrijd zonder VAR dient te worden afgewerkt."

'Sampdoria sprak donderdag met entourage van Lammers'

Sam Lammers staat volgens Sky Italia in de belangstelling van Sampdoria. De club is naarstig op zoek naar een spits en wil weer in Friesland shoppen.

De nummer acht van de Serie A wil voor het sluiten van de winterse transfermarkt nog een spits vastleggen en zou in die zoektocht zijn uitgekomen bij de aanvaller van PSV. Donderdag heeft een afvaardiging van Sampdoria in Milaan gesproken met 'de entourage' van Lammers, aldus het Italiaanse televisienetwerk.

Lammers wordt dit seizoen door PSV verhuurd aan sc Heerenveen en maakt een goede indruk bij zijn nieuwe club. In negentien officiële wedstrijden was hij elf keer trefzeker. Zondag speelde Lammers met twee doelpunten en een assist een belangrijke rol in de spectaculaire wedstrijd tegen Ajax (4-4). Hij wordt in principe tot het eind van het seizoen gehuurd van PSV, maar Sampdoria zou tussenbeide kunnen komen als het een goed bod neerlegt in Eindhoven.

Het contract van de tweebenige spits loopt door tot medio 2021. De interesse van Sampdoria is een gevolg van de zware blessure die Gianluca Caprari deze week opliep tijdens de training. Bovendien staat collega-aanvaller Dawid Kownacki op het punt om te vertrekken naar Fortuna Düsseldorf. Desondanks valt niet uit te sluiten dat Lammers pas in de zomer komt, aldus Sky Italia , omdat 'Heerenveen de speler niet voortijdig wil kwijtraken'.

Samp weet de weg naar Friesland in ieder geval goed te vinden, want eerder deze maand contracteerde men Morten Thorsby al transfervrij voor komende zomer. De middenvelder leeft sindsdien in onmin met Heerenveen: hij is uit de selectie gezet en de club hoopt hem deze maand nog te verkopen, om zo nog wat aan Thorsby over te houden. Het is overigens niet bekend hoe PSV aankijkt tegen een vertrek van de 21-jarige Lammers.

Dolend Fenerbahçe blameert zich opnieuw in bekertoernooi

Fenerbahçe is uitgeschakeld in de beker van Turkije. Vooral de manier waarop is uiterst pijnlijk te noemen voor de Gele Kanaries. De ploeg van Ersun Yanal verloor donderdagavond met 0-1 van Umraniyespor, nadat de tweededivisionist een week geleden al met 1-0 had gewonnen in eigen huis. Zodoende gaat Umraniyespor naar de kwartfinale en blameert de dolende grootmacht zich opnieuw.

Vorige week deed Fenerbahçe zich tekort: de club miste in de eerste helft een aantal goede kansen en kreeg het deksel na rust op de neus door een doelpunt van Karahan Yasir Subasi. Voor eigen publiek oogde Fenerbahçe nog minder geïnspireerd dan in de uitwedstrijd. Net als vorige week kregen Sari Kanaryalar een rode kaart: toen moest Elif Elmas het veld ruimen, ditmaal was het Martin Skrtel.

De verdediger raakte zijn tegenstander halverwege de tweede helft met de elleboog en werd direct weggestuurd. Voor Umraniyespor lag er een mogelijkheid om opnieuw te winnen en dat gebeurde ook: de nummer zes van de tweede divisie besliste het tweeluik definitief in de 89ste minuut, dankzij een doelpunt van Leandrinho. Fenerbahçe, dat vijftiende staat in de Süper Lig, is alleen nog in de race om de Europa League.

Migratiewetenschappers kritisch op kinderpardondraai CDA

Carolus Grütters van het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit is zeer kritisch op de draai die het CDA recent maakte in de discussie rondom het kinderpardon. 

Het CDA was altijd tegen een verruiming van de kinderpardonregeling. Maar sinds kort is de partij daar juist voorstander van. Naar eigen zeggen door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, maar zo zegt Grütters "die uitspraak is al in juni vorig jaar gedaan." Daarom twijfelt de Nijmeegse onderzoeker aan de waarde van de uitspraken van het CDA "Wat is de waarde van zo’n voorstel, in aanloop naar de verkiezingen?”

Wel waarschuwt Grütters dat de uitspraak van het Hof ook op Nederland van toepassing is. "De uitspraak van het Hof is dat er andere eisen gelden voor meewerken aan vertrek als je in een procedure zit.” In Nederland moet een gezin hebben meegewerkt aan terugkeer om in aanmerking te komen voor een pardon. Hij waarschuwt dat de uitspraken van het Hof bindend zijn en verstrekkende gevolgen kunnen hebben. "Daarom begrijp ik het wel als er tijdelijk pas op de plaats wordt gemaakt met uitzettingen."

Universitair docent Mark Klaassen van de Universiteit Leiden is van mening dat het echte probleem het zogenaamde meewerkcriterium is. Dat houdt kortgezegd in dat alleen gezinnen die in het verleden hebben meegewerkt aan hun terugkeer in aanmerking komen voor een pardon. "Kinderen komen in 90 procent van de gevallen niet in aanmerking voor een pardon door handelingen van de ouders, daar moet wat aan worden gedaan" 

Staatssecretaris Harbers laat weten de uitspraak te bestuderen en te onderzoeken of het Nederlandse beleid moet worden aangepast. Maar tot die tijd is hij niet bereid om een moratorium in te stellen.  Wel staan er tot eind volgende week geen uitzettingen van gewortelde kinderen gepland, maar dat is toeval volgens Harbers.

Willem II verrast: Alexander Isak wordt opvolger van Fran Sol

Willem II versterkt zich binnenkort met Alexander Isak, zo meldt het Brabants Dagblad donderdagavond. Hij moet de Tilburgers aan goals gaan helpen. De regionale krant schrijft dat Isak wordt gehuurd van Borussia Dortmund. De tweevoudig international van Zweden wordt de opvolger van clubtopscorer Fran Sol, die eerder deze maand de overstap maakte naar Dynamo Kiev voor minstens 3,5 miljoen euro.

Isak werd in januari 2017 door Borussia Dortmund voor negen miljoen euro overgenomen van AIK. Hij werd daarmee de duurste speler ooit uit de Zweedse Allsvenskan. Naar verluidt stond Isak destijds ook in de belangstelling van Real Madrid, maar wees hij een transfer naar Spanje af. De inmiddels negentienjarige spits, die in eigen land weleens is vergeleken met Zlatan Ibrahimovic, kwam in totaal tot vijf competitieduels voor Dortmund.

De Zweed speelde in totaal twaalf officiële wedstrijden in het eerste elftal van BVB, waarin hij eenmaal scoorde. Bovendien maakte de 1.90 meter lange spits eerder deze maand nog een doelpunt tijdens de 3-2 oefenzege van de reserves van Borussia Dortmund op Willem II. Dit seizoen komt hij niet voor in de plannen van Lucien Favre en werkt hij zijn wedstrijden voornamelijk af voor het tweede elftal.

Isak kwam deze jaargang tot elf wedstrijden in de Regionalliga West en scoorde vijf keer. Zijn contract in Dortmund loopt door tot de zomer van 2022. Willem II heeft nog geen mededeling gedaan over zijn mogelijke komst. Eerder deze maand haalde technisch directeur Joris Mathijsen al drie huurlingen binnen: Renato Tapia kwam over van Feyenoord, Vangelis Pavlidis werd gehuurd van VfL Bochum en Marios Vrousai kwam van Olympiacos.

Het NK Mens Erger Je Niet komt eraan!

Aanstaande zaterdag is het zover beste spelliefhebbers: het NK Mens Erger Je Niet komt eraan!

Op 26 januari verzamelen zich rond de 250 mensen in theater 't Voorhuys in Emmeloord voor alweer de 41e editie. De organisatie is in handen van carnavalsvereniging 'De Droogpieren'. Wie kent ze niet. De deelnemers spelen in 5 rondes tegen elkaar met als doel als eerste hun pionnen thuis te brengen. Er wordt echter niet vermeld wat de prijzen zijn die men kan winnen. Ik denk vooral de eer. 

Iedereen is van harte welkom! Dus mede FOKKERS! ik roep jullie op om de strijd aan te gaan. Het maakt niet uit of je een beginneling bent, of dat je al aan alle 40 edities hebt meegedaan. Deelname kost 5 Euro. Ook kinderen mogen meedoen, mits ze het spel zelfstandig kunnen spelen. Voor mensen met een lichamelijke beperking is er een aangepast speelbord.

Laat het vooral weten als jullie massaal gaan meedoen. Wat zal het zaterdag dan rustig zijn op FOK!

De wedstrijden beginnen om 12.30.

Opgeven kun je via: Mensergerjeniet@droogpieren.nl

Het NK Mens Erger Je Niet komt eraan! (Foto: PXhere)
Het NK Mens Erger Je Niet komt eraan! (Foto: PXhere)

Biatlontalent Davidova verrast met eerste World Cup-zege

Biatlete Marketa Davidova heeft tijdens de World Cup in het Italiaanse Antholz verrassend de sprint gewonnen. Voor de 22-jarige Tsjechische zat een dergelijk resultaat er wel een keer aan te komen, ze wordt al geruime tijd als toptalent gezien, maar zo vroeg werd het wellicht nog niet echt verwacht.

Met startnummer vijf schoot de jonge Tsjechische twee keer foutloos, waardoor ze de snelste tijd liet noteren. Op de langlaufski's was ze de op één na snelste, maar doordat ze niet heel snel schoot werd het toch nog erg spannend. De Finse veterane Kaisa Mäkäräinen schoot alleen haar tiende en laatste schot ernaast en dat was een dure: ze eindigde 1,7 seconden achter Davidova.

Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen ging liggend een keer de mist in en kwam 3,5 seconden tekort om Davidova te kloppen. Lisa Vittozzi uit Italië en de Poolse Monika Hojnisz, die beiden 0+1 schoten, kwamen elk tien seconden tekort, World Cup-leidster Dorothea Wierer uit Italië moest op vijftien tellen genoegen nemen met de achtste plek.

De 97e en laatste dame die van start ging was Laura Dahlmeier. De Duitse veelvraat ligt dit seizoen met enige regelmatig in de ziekenboeg, maar liet zien op de weg terug te zijn. Ze schoot alles raak, dook met tien seconden voorsprong de slotronde in...maar verspeelde haar voorsprong en werd op 4,2 seconden zelfs vierde.

Vuurwapens, drugs en cash geld in beslag genomen

Agenten van de Landelijke Eenheid hebben woensdagmiddag 23 januari rond 16.00 uur een 29-jarige man uit Sprundel aangehouden op industrieterrein Vosdonk (Breda). De man reed rond in een auto vol verpakking voor vermoedelijk drugs. Op de verpakking werden drugsresten aangetroffen.

Het ondermijningsteam werd ingeschakeld en in overleg met de officier van justitie werd besloten een bedrijfspand in Etten-Leur en de woning van de verdachte in Sprundel te doorzoeken op basis van de opiumwet. In de loods waar de verdachte een bedrijf heeft gevestigd werden een jammer en zo’n 300 gram harddrugs, vermoedelijk amfetamine, in beslag genomen. Ook nam de politie een harddisk in beslag voor verder onderzoek.

Ook de woning van de verdachte werd doorzocht. Daar namen agenten drie vuurwapens, tientallen xtc-pillen, een paar gram cocaïne, twee kostbare horloge, munitie, een stroomstootwapen, een ploertendoder en een geld bedrag van zo’n 15.000 euro in beslag. De auto van de verdachte is in beslag genomen om verder te kunnen onderzoeken. De man is ingesloten voor verder onderzoek.

De politie zal een bestuurlijke rapportage opmaken voor de gemeente Etten-Leur en Rucphen. De burgemeesters van beide plaatsen zouden op basis hiervan kunnen besluiten de woning en het bedrijfspand te sluiten.

Vuurwapens, drugs en cash geld in beslag genomen (Foto: Politie)
Vuurwapens, drugs en cash geld in beslag genomen (Foto: Politie)

Man opgepakt voor moord op Tjeerd van Seggeren

Op 17 januari 2019 is in Duitsland een 34-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Tjeerd van Seggeren. Die werd op 9 juli 2017 dood aangetroffen in een weiland aan de Fûgelsang in De Westereen.

Na de regiezitting op 31 oktober 2018 heeft zich een getuige gemeld die een verklaring heeft afgelegd bij de politie. Deze getuige verklaart over de directe betrokkenheid van de echtgenote en een ex-vriend van haar, Patrick T., bij de moord op Tjeerd van Seggeren. Zo zou de vrouw tegen deze getuige hebben gezegd dat zij samen met een ex (De 34-jarige Patrick T., red) de moord op haar man heeft voorbereid en uitgevoerd. Om de identiteit van deze nieuwe getuige te beschermen wordt geen nadere informatie gegeven over persoonlijke gegevens en het moment van verklaren aldus het openbaar ministerie.

Patrick T. zit in detentie in Duitsland voor zijn overlevering aan Nederland. Wanneer deze plaatsvindt is nog niet bekend. De man is eerder in het onderzoek gehoord als getuige. Het destijds opgegeven alibi voor het moment van de moord lijkt vooralsnog niet te kloppen. Het onderzoek wordt voortgezet. De inhoudelijke behandeling vindt plaats op 9 en 10 april 2019. Verder heeft de rechtbank besloten het voorarrest van de echtgenote van het slachtoffer, te verlengen.

Fortuna Sittard versterkt zich met 'Kroatische Pirlo'

Fortuna Sittard kan de rest van het seizoen over Andrija Balic beschikken, zo melden de Limburgers donderdag via de officiële kanalen. De 21-jarige Kroaat, die in het verleden in zijn thuisland werd vergeleken met Andrea Pirlo, wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van het Italiaanse Udinese.

Technisch manager Sjoerd Ars is zeer positief over de deal: "Dit zijn de buitenkansjes waarnaar je als club op zoek bent. Als die voorbijkomen, dan moet je ze grijpen. Andrija is zo’n speler. Hij is een van de grotere talenten in Kroatië en kan op meerdere plekken op het middenveld uit de voeten. Andrija kan voor ons absoluut van meerwaarde zijn!", reageert hij.

Balic verloor onlangs na een blessure zijn basisplaats en verwacht dat hij in de Eredivisie beter uit de voeten zal kunnen dan in de Serie A: "In Italië gaat het voornamelijk om verdedigen. De aanvallende speelstijl van Fortuna ligt mij als speler veel beter. Ik heb ze gisteren nog zien spelen tegen Feyenoord en ik was wederom aangenaam verrast door de speelstijl. Ik ben jong en wil veel wedstrijden spelen. Op die manier kan ik de club helpen, maar kan de club ook mij helpen."

Balic ruilde Hajduk Split in 2016 in voor Udinese en kwam tot nu toe 33 keer in actie namens de Italianen. In de eerste helft van dit seizoen kwam de middenvelder op huurbasis uit voor de Portugese tweedeklasser Leixões SC. Balic is na doelman Azbe Jub de tweede winterversterking voor Fortuna.

AS Monaco zet Thierry Henry op non-actief

Thierry Henry is na vier teleurstellende maanden op non-actief gezet als coach van AS Monaco. De 41-jarige Fransman won slechts vier van zijn twintig wedstrijden als coach van de club, waar hij in oktober zijn trainersloopbaan begon.

Henry werd in oktober aangesteld als opvolger van de ontslagen Leonardo Jardim, maar heeft het tij niet kunnen keren. Monaco staat na 21 speelronden op de negentiende plaats in de Ligue 1 en stevent daarmee of op degradatie.

Ook na het aantrekken van routiniers als Naldo (Schalke 04) en Cesc Fabregas (Chelsea) was er geen verbetering zichtbaar. Zaterdag verloor Monaco met 5-1 tegen Strasbourg. Afgelopen dinsdag volgde uitschakeling in de Coupe de France tegen Ligue 2-club FC Metz.

Zaterdag wacht het degradatieduel met Dijon, de nummer achttien van de ranglijst. Franck Passi zal voorlopig de taken van Henry overnemen. De oud-spits was in totaal twintig wedstrijden de hoofdverantwoordelijke bij AS Monaco. Hij boekte slechts vier overwinningen. Verder waren er vijf gelijke spelen en elf nederlagen. Het doelsaldo na twintig duels: 15 goals voor, 36 goals tegen.

Zilver voor judoka Tsjakadoea in Tel Aviv

De Nederlandse judoka Tornike Tsjakadoea heeft bij de Grand Prix in Tel Aviv zilver behaald in de klasse tot 60 kilogram. Na een eerste vrije ronde en drie overwinningen moest de lichtgewicht in de finale het opnemen tegen Belg Jorre Verstraeten.

Tsjakadoea verloor in de verlenging doordat hij zijn derde shido incasseerde. In het onderlinge resultaat is het nu 3-2 voor Verstraeten. 

In dezelfde klasse ging Roy Koffijberg in de tweede ronde onderuit. Tot 66 kilogram verloor Matthijs van Harten eveneens in de tweede ronde. De dames waren vrijdag niet zo succesvol. Sanne Verhagen (-57 kg) strandde ook al in de tweede ronde. In dezelfde categorie was Margriet Bergstra al na de eerste ronde klaar. Ook Amber Gersjes (-48 kg) haalde de tweede ronde niet.

Vrijdag is het de beurt aan Geke van den Berg, Sanne Vermeer (-63 kg), Hilde Jager, Sanne van Dijke (-70 kg), Roy Schipper (-73 kg) en Jim Heijman (-81 kg). Zaterda zullen nog de zwaargwichten Karen Stevenson, Ilona Lucassen (-78 kg), Bas van Empelen, Jesper Smink (-90 kg), Simeon Catharina, Jelle Snippe (-100 kg) en Jur Spijkers (+100 kg) de tatami betreden.

Halve finalisten WK handbal bekend

De vier halve finalisten bij het WK handbal voor mannen in Denemarken en Duitsland zijn bekend. Beide organiserende landen eindigden als eerste in hun groep en ontlopen elkaar in de halve finale.

Duitsland klopte woensdagavond in Keulen met 31-30 Spanje. Eerder op de dag verloor Frankrijk van Kroatië met 23-20.

In de eerste halve finale op vrijdag speelt Frankrijk om 17.30 uur in Hamburg tegen Denemarken, dat op de laatste dag van de hoofdronde in een Scandinavisch onderonsje Zweden met 30-26 versloeg.

Noorwegen eindigde door een 35-26 zege op Hongarije als tweede achter Denemarken en speelt in de andere halve finale vrijdag om 20.30 uur tegen Duitsland.

6 jaar en TBS geëist tegen ex-tbs'r die kennis doodstak

“Het slachtoffer bevond zich, zonder het zelf te vermoeden, in het steeds grimmiger wordende hol van de leeuw.” Dat stelde de officier van justitie vandaag naar aanleiding van een gruwelijke steekpartij op zondag 24 september 2017 in een woning aan de Leidse Tomatenstraat. Daarbij kwam een 38-jarige Poolse man om het leven. Tegen de verdachte - een 48-jarige Leidenaar – eiste zij zes jaar cel en TBS met dwangverpleging wegens doodslag.

Het weekend begon relatief gezellig op de vrijdag daarvoor. Twee bekenden – het slachtoffer en zijn vriend – gingen langs bij de Leidenaar, een kennis van ze. Er werd gepraat, muziek gedraaid, geblowd en ook speed gebruikt. Dat drugsgebruik was een onverstandige zet, zeker voor de verdachte die een achtergrond van psychiatrische problemen heeft. Bovendien nam hij al enige tijd zijn medicijnen tegen psychoses niet meer, hoewel zijn GGZ-behandelaars daar telkens op aandrongen.

De riskante combinatie van drugs, weinig slaap en psychoses leidde tot een situatie die een getuige in goed Leids als ‘waus’ omschreef en die zondagmiddag uiteindelijk totaal ontspoorde. Daarbij viel volgens het OM de 48-jarige man het slachtoffer aan en stak hem maar liefst tien keer met een mes. Naar eigen zeggen was hij ervan overtuigd dat het slachtoffer een geheim agent was die hem wilde vermoorden.

Onder het bloed
Na de steekpartij nam hij in verwarde toestand contact op met de derde man die zaterdagavond al was vertrokken. Die waarschuwde op zijn beurt de politie die vervolgens in de woning het levenloze lichaam van de Poolse man aantrof en ook de verdachte, onder het bloed.

De 48-jarige man zegt zich door zijn psychose niet te kunnen herinneren wat er gebeurd is. Hij kwam pas weer bij zinnen toen het mes (dat hij met kracht in het hoofd van het slachtoffer had gestoken) afbrak. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum denken genuanceerd over zijn psychische toestand. Zij sluiten op basis van hun observaties niet uit dat de verdachte zijn klachten aandikt. Volgens hen was tijdens het feit zijn realiteitstoetsing en impulscontrole weliswaar verminderd, maar niet helemaal afwezig.

Medicijnen niet, drugs wel
De officier van justitie volgt hen in deze redenering. Zij vindt de man verminderd, maar niet geheel ontoerekeningsvatbaar. Ook rekent zij hem aan dat hij ervoor gekozen heeft om zijn medicijnen niét en de drugs wél in te nemen. Terwijl hij tijdens een eerdere TBS-behandeling geleerd had welke risico’s daaraan kleefden.

Zij eiste daarom tegen de 48-jarige Leidenaar zes jaar cel en TBS met dwangverpleging. De uitspraak is over twee weken.

Hockeyer Van der Weerden na WK 'dagenlang ziek van ondermaatse corner'

Vaak werd hockeyer Mink van de Weerden bejubeld als hij Oranje of zijn club Oranje-Rood met een vlammende strafcorner weer eens aan een overwinning hielp. Maar op het WK in het Indiase Bhubaneswar haperde die alom gevreesde corner plots. Tot frustratie van de specialist uit Someren zelf. Aan de vooravond van de Pro League-start van de Oranje Heren blikt Van der Weerden terug op het WK, maar kijkt hij ook alweer vooruit. "Ik wil van dit hockeyleven zo lang mogelijk genieten."

"Weet je dat je de eerste bent die hier over het WK begint?", zegt Mink van de Weerden als hem wordt gevraagd of hij nog wel eens terugdenkt aan het toernooi waar Nederland de zilveren medaille won. "Het is een hele frisse groep en we zijn druk bezig met de Pro League, te beginnen met de wedstrijd van zondag tegen Nieuw-Zeeland."

Toch is de herinnering aan het WK, nu ruim een maand later, nog vers. "Natuurlijk is het shit dat we de finale van België hebben verloren, maar ik denk echt dat we een goed toernooi hebben gespeeld."

Schaakspel
Een toernooi waar Nederland sterk begon tegen Maleisië, verloor van Duitsland, maar via zeges op Pakistan, Canada, India en Australië de finale bereikte. De eindstrijd tegen België werd een schaakspel op hoog niveau. Smullen voor de liefhebbers van tactiek, saai voor de doorsneekijker. Kansen waren er amper. De Nederlandse defensie stond als een huis en gaf zelfs geen strafcorner weg. Nederland kreeg wel twee corners. Met Van der Weerden op de kop van de cirkel gloorde er hoop in de Nederlandse harten. Maar die hoop bleek uitgestelde teleurstelling; beide corners gingen de mist in.

De blik van Van der Weerden wordt plots scherp als de strafcorners ter sprake komen. Hij gaat op het puntje van zijn stoel zitten in de bar van The Spencer on Byron Hotel in de Aucklandse buitenwijk Takapuna. Na jaren van hoofdzakelijk lof voor zijn specialiteit, was er tijdens dit WK duidelijk kritiek op de corner Van der Weerden. Het is de Brabantse strafcornerspecialist niet ontgaan. Hij is ook kritisch op zijn eigen prestatie op het WK. Over het hockeyende deel is hij tevreden, maar hij kwalificeert zijn corners tijdens het WK als "ondermaats". "Ik baalde echt van mijn niveau, van sommige keuzes die ik heb gemaakt. Na het WK ben ik daar dagenlang goed ziek van geweest. Ik heb mijn fiets gepakt, lange stukken gereden en mezelf afgevraagd: waar heeft het hem in gezeten?"

Van der Weerden keek zijn corners op het WK frame voor frame terug
De beelden van zijn corners op het toernooi keek hij veelvuldig terug, frame voor frame. Een eensluidend antwoord leverde die analyse niet op. Al had hij dat ook niet verwacht. "Een corner nemen is geen exacte wetenschap. Als ik er nu twee maak tegen Nieuw-Zeeland, kun je niet zeggen: het lek is boven. Het gaat om details, de nuances, die zijn elke keer weer verschillend."

Dat het scoren van corners er niet gemakkelijker op is geworden de afgelopen jaren, onderschrijft hij. "De uitlopers zijn steeds beter. Handschoen-kant hoog vanaf het eerste koppel was altijd mijn beste bal. Daarmee heb ik veel succes geboekt en die heb ik dus ook vaak gespeeld tijdens het WK. Maar die hoek lopen de verdedigers steeds strakker dicht. Dat scheelt een fractie, maar daardoor wordt het wel lastiger. Toch is er nog wel ruimte. Dat hebben Alex Hendrickx bij België en Blake Govers bij Australië bewezen op het WK."

Bij de Oranje Heren puzzelen ze nu hoe zij die ruimte kunnen vinden. "Daar hebben wij onze ideeën over en werken we hard aan. Ik zeg bewust "we", want ík ben niet de corner van Oranje. Het is ook niet "Mink moet meer scoren", maar "we moeten meer scoren uit de corner". Ik geloof er heilig in dat we het rendement omhoog krijgen. We hebben alles: goede aangevers, goede stoppers en met Jip (Janssen, red.), Teun (Beins, red.) en Jeroen (Hertzberger, red.) goede sleepers."

Impact Pro League
Het Nederlands team krijgt de komende maanden voldoende gelegenheid om die corner fijn te slijpen tijdens de vele wedstrijden van de Pro League. Te beginnen in Nieuw-Zeeland, waar de 21-koppige selectie na een etmaal vliegen is neergestreken. De Nederlandse mannen zijn hier al een aantal dagen en hebben het tijdsverschil van twaalf uur inmiddels verteerd. "Er is veel gezegd en geschreven over de Pro League en de impact voor ons als spelers, maar ik moet nog ondervinden hoe zwaar het echt is. Je hebt aan de ene kant het reizen, maar dat valt voor ons eigenlijk nog wel mee. Normaal zijn we in deze periode drie weken weg. Nu is dat gesplitst in een blok van twee weken in Nieuw-Zeeland en Australië en een week in Argentinië. Dat verschilt dus niet zoveel."

"Aan de andere kant is er de belasting qua hoeveelheid wedstrijden. Als je in de competitie, in de EHL én voor Oranje alles moet spelen, is het wel heel veel. Maar met een Pro League-selectie van 32 man gaat dat niet gebeuren. Ik ben zelf iemand die het liefst alles speelt. Ik vind het veel te mooi, wil niks missen als ik fit ben. Als ik van Max te horen krijg dat ik een duel niet meega, zal ik me ook wel realiseren dat dat misschien toch wel verstandig is, om welke reden dan ook."

Het is Van der Weerden ten voeten uit. Hij is een hockeyliefhebber pur sang. Slaat het liefst geen wedstrijd of training over. Hij is een voorbeeld voor anderen. Van der Weerden leeft voor zijn sport, heeft honderd procent focus. "Mede door de Pro League heb je als international eigenlijk ook geen keuze meer, moet je leven als full prof. Net als voetballers. Alleen wel met het verschil dat Frenkie de Jong zich financieel nooit meer zorgen hoeft te maken en wij na onze hockeycarrière alleen twee weken vakantie kunnen nemen."

Van der Weerden kent de keerzijde in zijn eigen situatie. "Ik ben dertig jaar en nog steeds niet afgestudeerd. Ik ben nu bezig met mijn scriptie en moet dan 20 weken fulltime stagelopen als fysiotherapeut. Kun jij me een plek in de agenda aanwijzen wanneer ik daar tijd voor hebt?"

Toch denkt Van der Weerden nog niet aan stoppen. "Ik heb geen termijn in mijn hoofd, wil van dit hockeyleven zo lang mogelijk genieten. Ik ga door bij Oranje zolang Max mij nodig heeft, ik het fysiek aan kan en ik vind dat ik nog van toegevoegde waarde ben. Dit is toch het mooiste beroep van de wereld? Kijk ons hier nu zitten in Nieuw-Zeeland?"

"Ik zou zelf niet naar Maleisië gaan"
Toch denken niet alle internationals als Van der Weerden. Valentin Verga en Robbert Kemperman hebben de voorkeur gegeven aan de Maleisische competitie in plaats van spelen in de Pro League. "Ik heb ze hierover nog niet gesproken, dus weet de precieze beweegredenen van Robbert en Vali niet. Ik heb er daarom geen mening over. Ik zou het zelf in ieder geval niet doen. Ik vind het wel jammer dat ze er niet bij zijn, maar dat geldt ook voor de geblesseerden Seve van Ass, Thijs van Dam, Floris Wortelboer en Sander de Wijn."

"Aan de andere kant: de trein rijdt gewoon door. Met een aantal nieuwe jongens, maar weer met een sterke groep. Zondag tegen Nieuw-Zeeland gaat het niet gemakkelijk worden, maar ik denk dat het een gave, uitdagende wedstrijd wordt."

Mink van der Weerden in actie op het WK. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Mink van der Weerden in actie op het WK. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Ehizibue laat transfer naar Genoa schieten en blijft bij PEC Zwolle

Kingsley Ehizibue gaat toch niet naar Genoa. De 23-jarige verdediger was de afgelopen tijd bezig om de transfer af te ronden, maar kort voor het zetten van zijn krabbel begon hij te twijfelen. PEC Zwolle is bereid om Ehizibue te verkopen, omdat zijn contract al in 2020 afloopt, maar de speler heeft besloten niet te tekenen, aldus De Telegraaf en Voetbal International .

Ehizibue kon voor vierenhalf jaar tekenen bij de Italiaanse club en had naar verluidt een 'megacontract' in het vooruitzicht met een salaris van bruto 1,75 miljoen euro per jaar. De rechtervleugelverdediger heeft aan de directie van Genoa en aan president Enrico Preziosi verteld dat hij het gevoel had dat hij nog een halfjaar bij de Eredivisionist moest blijven, zo stelt De Telegraaf .

'Het was een klap in het gezicht van de huidige nummer veertien van de Serie A, die de dagen voorafgaand alles uit de kast had gehaald om een deal te bewerkstelligen', zo schrijft de krant. Ehizibue had de medische keuring al doorstaan. PEC Zwolle had de hoogste transfersom uit de clubgeschiedenis kunnen bewerkstelligen met een deal van drie miljoen euro.

Moslims vinden Allah op aloë vera lijken

We leven in een tijdperk waarin iedereen via social media binnen een paar muisklikken aan potentieel miljoenen lezers kan laten weten dat hij of zij of het zich enorm opwindt over een futiel dingetje. Inmiddels meldt zich een nieuwe groep gekwetsten; de moslims.

Deze doorgaans vredelievende, progressieve en tolerante groep gelovigen, beginnen zich opeens massaal te roeren over toiletpapier. Papier dat blijkbaar al jaren verkocht wordt door Marks & Spencer (M&S). In een video op Youtube meldt een gegriefde gelovige dat er tekst op het papier staat die ongehoord is en voor moslims enorm kwetsend.

"Beste kijkers, ik heb toiletpapier gekocht bij M&S en zoals je kan zien staat de naam Allah in het papier gedrukt. Ik roep dan ook alle broeders en zusters op om dit papier niet te kopen en om M&S in het geheel te boycotten", aldus de onbekend gebleven man.


Gekwetste moslim (Bron: Youtube)

Inmiddels hebben duizenden mensen een online petitie getekend waarin geëist wordt dat het tartende toiletpapier door M&S uit de handel gehaald wordt. Een woordvoerder van de retailgigant reageert met een keiharde middelvinger naar de klagers. "Het motief op het aloë vera toiletpapier, dat we al meer dan vijf jaar verkopen, is duidelijk van een aloë verablad. We hebben dit nader bekeken en bevestigd bij onze leveranciers."

Moslims met de Twitter-app op hun telefoon voelen zich echter toch moreel verplicht om hun gekwetste broeder van een andere moeder te steunen. Zelfs in Frankrijk ging een dame verhaal halen over de naam van hun droomman, zie video hieronder, zonder gewenst resultaat overigens. 

Meer Aziatische koks aan de slag in Nederland

Horecaondernemers kunnen tijdelijk meer gespecialiseerde koks aantrekken uit Azië. Dit jaar zijn er 500 extra vergunningen beschikbaar voor koks in onder andere Chinese, Indiase, Japanse, Thaise en Vietnamese restaurants. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht met daarmee het huidige tekort aan goede chefs op te lossen. Op dit moment mogen er per jaar 1000 koks uit Azië in Nederland aan de slag. Met deze eenmalige verruiming van 500 extra vergunningen kunnen er dit jaar 1500 koks aan de slag.

De Aziatische horeca heeft een uitzonderingspositie, omdat zij gespecialiseerde koks nodig hebben die ze in Nederland niet kunnen vinden. Daarom kan de sector, zonder de gebruikelijke voorwaarden bij een tewerkstellingsvergunning, koks uit Azië aantrekken. Daar staat tegenover dat zij koks uit Nederland of de EU opleiden, zodat zij op den duur het specialistische werk kunnen overnemen. Het aantal koks dat in Nederland mag werken wordt daarom ieder jaar afgebouwd.

Groen licht voor illegalenopvang Amsterdam

Amsterdam gaat door met de plannen om honderden ongedocumenteerden illegalen 24 uur per dag op te vangen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor dit plan van GroenLinks wethouder Rutger Groot Wassink. Het voorstel is om ze 1,5 jaar lang in panden, verdeeld over heel de stad te laten wonen. De plannen kosten alleen dit jaar 11,5 miljoen euro.

De illegalen mogen tijdelijk in de panden blijven en de tijd gebruiken om over hun opties na te denken en aan hun zaak te werken. Dat zou dus ook terugkeer naar het land van herkomst kunnen zijn. De VVD, het CDA en het Forum voor Democratie waren tegen, maar een ruime meerderheid van GroenLinks, D66, PvdA, SP, Denk, CU en Bij1 steunde de plannen.

Het kan gaan om gemeentelijk eigendom, maar ook commercieel vastgoed of oude scholen. Er moeten minstens 10 lokaties komen die eerlijk verdeeld gaan worden over de stad. Groot Wassink beloofde dat, voordat er besluiten worden genomen, er ook gesproken zal worden met de buurt over de komst van deze centra.

Het is de bedoeling dat de uitgeprocedeerden zelf gaan koken en aan zelfbeheer doen. Er is wel woonbegeleiding en leefgeld beschikbaar. De illegalen moeten wel meewerken aan perspectief. Tijdens de opvangperiode wordt met juristen gekeken of een verblijfsvergunning toch mogelijk is, is dat niet zo dan wordt wel gericht aan terugkeer gewerkt. Maar Groot Wassink wist op vragen van Groen Links wel te melden dat Amsterdam niet zal toestaan dat gedwongen uitzettingen vanuit Amsterdam gaan plaatsvinden. "Wij jagen niet op illegalen"

Luiten begint redelijk in Dubai Desert Classic

Joost Luiten is redelijk begonnen aan het Dubai Desert Classic. De Nederlandse golfer uit Rotterdam ging op de eerste dag rond in 70 slagen, twee onder het baangemiddelde. Daarmee staat Luiten op een gedeelde 44ste plaats na de eerste dag.

Luiten kende een wisselvallige eerste dag in Dubai. De Nederlandse, die vorige week nog tweede werd in Abu Dhabi en een bedrag van 384.000 euro kreeg bijgeschreven op zijn rekening, sloeg drie birdies maar ook drie bogeys. Een eagle op de tiende hole betekende dat de Rotterdammer twee slagen onder het baangemiddelde ging.

Luiten heeft een achterstand van vijf slagen op Matthew Fitzpatrick. De Engelsman maakte een ronde van 65 slagen met acht birdies en maar één bogey.

OM eist in hoger beroep 20 jaar cel in ethermoord

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen een 45-jarige man uit Veendam. Hij wordt ervan verdacht in die plaats zijn 38-jarige ex-vrouw te hebben vermoord.

De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de man op 14 juni 2017 tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Zowel de rechtbank als het OM vinden dat het kan worden bewezen dat verdachte op 4 of 5 november het slachtoffer in haar huis met ether heeft bedwelmd en een kussen op haar hoofd heeft gehouden. Ten gevolge daarvan is het slachtoffer overleden. Dit deed hij terwijl zijn jongste dochter naast het slachtoffer lag te slapen. Daarnaast verklaart verdachte dat zijn oudste dochter in de deuropening stond.

Triest
De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal, sprak voor het hof in Leeuwarden van een trieste gebeurtenis. “Triest doordat een moeder, vriendin en dochter is overleden. En omdat een vader al een kleine drie jaar gedetineerd is op verdenking van het vermoorden van die moeder. Daarnaast zijn drie jonge kinderen hun normale gezinsleven kwijtgeraakt en hebben zij veel psychische schade opgelopen.”

Hoger beroep
Op de zitting van vanmiddag gaf de man toe verantwoordelijk te zijn voor de dood van het slachtoffer. Bij het Gerechtshof in Leeuwarden kwam onder meer aan de orde de vraag waarom de verdachte dit strafbaar feit heeft gepleegd. Ook werd besproken hoe(lang) het kussen op het hoofd van het slachtoffer is gelegd of gedrukt. Daarnaast wilde de verdediging nog een getuige horen, maar dat verzoek werd door het hof afgewezen.

Indrukwekkend
Tijdens de zitting maakten nabestaanden gebruik van hun spreekrecht, waarbij de broer van het slachtoffer twee indrukwekkende verklaringen voorlas van de dochters van verdachte.

De advocaat generaal ziet naar aanleiding van de zitting geen reden het standpunt van het OM te herzien. Hij vindt een lange gevangenisstraf op zijn plaats vanwege de buitengewone ernst van de zaak. “Hij heeft zich van den domme gehouden over wat er die nacht is gebeurd tegen de nabestaanden. Daarnaast heeft hij bewust gelogen tegenover de politie en blijft hij zwijgen over het waarom van zijn daad. En hij heeft tegen zijn kinderen, tot de zitting van vandaag, geen enkele vorm van berouw getoond terwijl we inmiddels drie jaar verder zijn.”

Kunstgras eruit bij RKC dankzij Frenkie de Jong-geld

Niet alleen Ajax maakt een financiële klapper dankzij de monstertransfer van Frenkie de Jong naar Barcelona, ook Willem II en RKC profiteren flink dankzij de solidariteitsbijdrage en vanwege het doorverkooppercentage dat werd bedongen bij de overstap van de Jong vanuit Tilburg naar Amsterdam. RKC gaat in ieder geval een deel van de opbrengst inzetten om het kunstgras in het Mandemakers Stadion te vervangen door echt gras.

Willem II en RKC hebben al jaren een gezamenlijke jeugdopleiding en daardoor profiteren beide clubs bij de (door)verkoop van gezamenlijk opgeleide spelers. De Tilburgers spraken bij de overgang van De Jong naar Ajax een doorverkooppercentage van 15% af met de Amsterdammers en daar profiteert men in Brabant nu flink van. In Tilburg mogen ze uitkijken naar een bedrag van in ieder geval 8,6 miljoen euro en bij RKC kunnen ze 5,2 miljoen euro tegemoet zien.

Bij RKC weten ze nog niet precies waar al het geld aan besteed zal worden. "Iedereen zal nu met eigen ideeën komen over hoe wat dat bedrag aan moeten wenden. Dat wordt straks een kwesties van keuzes maken", zo vertelde RKC-directeur Frank van Mosselveld aan het Eindhovens Dagblad. Eén doel voor het geld lijkt echter al gevonden. "Frenkie de Jong is voetbal. RKC staat voor voetbal. Het is mijn ideaal om het kunstgras door een echte grasmat te vervangen. Een mooier bedankje aan De Jong is er niet."

Voor RKC staat voorop dat het bedrag een gezonde bedrijfsvoering kan garanderen voor de komende jaren.

Kunstgras eruit bij RKC dankzij Frenkie de Jong-geld (Pro Shots / Joep Leenen)
Kunstgras eruit bij RKC dankzij Frenkie de Jong-geld (Pro Shots / Joep Leenen)

Zoektocht naar verdwenen vliegtuig Sala gestaakt

De politie van Guernsey laat donderdagmiddag weten dat de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig dat Cardiff City-recordaankoop Emiliano Sala naar Wales vervoerde is gestaakt. Het toestel verdween maandagavond in de buurt van het Kanaaleiland Alderney van de radar en sindsdien ontbreekt ieder spoor van Sala en piloot David Ibbotson. Een uitgebreide zoektocht heeft niets opgeleverd en de politie laat weten dat de overlevingskansen bijna drie dagen na de verdwijning 'extreem klein' zijn.

In de afgelopen dagen werd vanuit de Kanaaleilanden, Engeland en Frankrijk een uitgebreide zoekactie op touw gezet. Een aantal schepen, drie vliegtuigen en vijf helikopters bestreken een gebied van ruim 2700 vierkante kilometer, zonder een spoor te vinden van de Piper Malibu en diens inzittenden. Ook het onderzoeken van mobiele telefoon-data en satellietbeelden leverde niets op.

De familie van Sala is op de hoogte gesteld van de beslissing om te stoppen met zoeken en het laatste voor de zoektocht ingezette vliegtuig is inmiddels geland. De havenmeester van Guernsey laat wel weten dat er doorgegaan zal worden met het verzenden van radioboodschappen naar passerende schepen en vliegtuigen, zodat zij mogelijk nog op resten van het vliegtuig kunnen stuiten.

Sala zette eerder deze week zijn handtekening onder een contract bij Cardiff, dat FC Nantes zeventien miljoen euro betaalde voor de Argentijnse spits. Na het afwikkelen van de laatste details keerde de aanvaller in een eenmotorig vliegtuigje terug naar Frankrijk om afscheid te nemen van zijn voormalige ploeggenoten. Op de weg terug naar Wales ging het vervolgens mis en verdween het toestel maandagavond rond half 9 van de radar. Sala stuurde vanuit het vliegtuig nog een aantal audioberichten naar vrienden en familie waarin hij liet weten bang te zijn.

Verdedig aarde en red jezelf in Triton Survival

Het kleurgebruik laat je denken aan een vrolijke ervaring, maar vergis je niet: Triton Survival is hard. Je moet overleven op Triton, een maan van Neptunus. Hier verzamel je grondstoffen, houd je vee en bouw je jouw basis. Je hoofddoel is namelijk het verdedigen van de Aarde tegen een buitenaardse invasie.

 

Je krijgt dus een hoop voor je kiezen in Triton Survival. Aliens vallen Aarde binnen door portals te creëren in de aardse atmosfeer. Jij probeert het Interplanetary Portal op Triton te verdedigen en het netwerk van buitenaardse portals uit te schakelen. Natuurlijk moet je ook jezelf in leven houden, zorgen dat je dieren goed gedijen, je planten gezond blijven en dat je wapenarsenaal op orde is.

Triton Survival wordt ontwikkeld door de Spaanse studio DreamsSoftGames. Ze laten ons lekker stressen op pc (Windows) in de zomer van 2019. Dan gaat Triton Survival in early access.

Triton Survival

Triton Survival

Triton Survival

Capcom viert launch Resident Evil 2 met trailer

Veel mensen hebben er op zitten wachten, als we de downloadcijfers van de demo mogen geloven. De release van de remake van Resident Evil 2 is om de hoek, en dus hypet Capcom de boel weer eens op met een launch trailer.

In de remake kan je natuurlijk betere graphics verwachten, maar de game zal ook op andere manieren gemoderniseerd worden. Zo speel je nu in een third-person perspectief, zoals Resident Evil 4 dat ook deed. Ook het script is hier en daar gewijzigd of aan toegevoegd, en daar hoort dus ook nieuwe voice-acting bij. De AI van tegenstanders is sterk verbeterd en met de hulp van nieuwe items en mechanieken zullen nieuwe puzzels en minigames geïntroduceerd worden in de remake.

Resident Evil 2 komt 25 januari naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Uitgezette Boersma spant rechtszaak aan tegen de Staat

Journalist Ans Boersma begint een civiele procedure tegen de Staat. 

Zij wil graag een vergoeding voor de geleden materiele en immateriële schade naar aanleiding van haar uitzetting uit Turkije van afgelopen week.

Die uitzetting kwam tot stand na informatie-uitwisseling tussen Nederland en Turkije. Onder meer over een voormalige relatie van Boersma. Zij heeft een tijd lang een relatie gehad met een man die banden heeft met terreurorganisatie Al-Nusra.

In Nederland loopt bovendien een strafrechtelijk onderzoek naar Boersma wegens valsheid in geschrifte, ze zou haar ex, een 32-jarige Syriër hebben geholpen aan valse papieren voor zijn asielaanvraag. Hij zit inmiddels vast op verdenking van lidmaatschap van Al-Nusra.

Tweede aflevering Life is Strange 2 nu uit

In de tweede aflevering van het tweede seizoen van Life is Strange zullen de broers Sean en Daniel een lange reis moeten maken naar de woning van hun grootouders. Onderweg ontmoeten de jongens Chris, of Captain Spirit, met wie we al eerder kennis mee hebben mogen maken in de gratis prequel The Awesome Adventures of Captain Spirit. 

De tweede aflevering van Life is Strange 2 is vanaf nu te downloaden voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Verder heeft Microsoft bekendgemaakt dat iedere aflevering van Life is Strange 2 na 90 dagen beschikbaar komt voor Xbox Game Pass. De eerste aflevering is al speelbaar via de service.

Verblijf in terroristisch gebied wordt strafbaar

Zonder toestemming verblijven in een gebied dat onder controle staat van een terroristische organisatie wordt strafbaar. Wie dit verbod overtreedt, riskeert straks een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar. Dat is de essentie van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend. De maatregel, die voortvloeit uit het regeerakkoord, is een reactie op het gevaar dat voor de Nederlandse samenleving ontstaat, als iemand terugkeert uit een strijdgebied dat in handen is van een terroristische organisatie.

Met de huidige kennis over de situatie in Syrië en Irak is voor uitreizigers naar die gebieden een veroordeling mogelijk voor deelname aan een terroristische organisatie of voorbereiding van terroristische misdrijven, zo blijkt uit rechterlijke uitspraken. Dat neemt de behoefte aan de maatregel niet weg. In de komende jaren kunnen elders in de wereld centra van terrorisme ontstaan. Bovendien heeft de ervaring met Syrië en Irak geleerd dat het enige tijd duurt voordat duidelijk is wat er ter plaatse precies gebeurt en welke rol Nederlanders die daar verblijven in dat geheel spelen. Om personen succesvol te kunnen vervolgen voor betrokkenheid bij terroristische misdrijven, moet het Openbaar Ministerie wel een helder beeld hebben van de feiten en omstandigheden. Mocht dat nog niet het geval zijn dan biedt de voorgestelde strafbaarstelling uitkomst, omdat daarmee ook het verblijf zelf strafbaar is.

Een klein aantal personen dat wél een legitieme reden heeft om af te reizen, zoals hulpverleners van een humanitaire organisatie en journalisten die een reportage willen maken, kan straks toestemming krijgen om naar het bewuste gebied te reizen, zodat zij daar hun werk kunnen blijven doen. De regering moet de verboden gebieden bij – aparte – algemene maatregel van bestuur aanwijzen, zodat voor iedereen duidelijk is voor welke gebieden de wet geldt.

Helheim: hack 'n' slash met haast

Helheim is een game die het meest lijkt op een mix van bullet hell met hack ‘n’ slash. Je moet door massa vijanden heen hakken, terwijl je kogels ontwijkt en geen moment stil kunt blijven staan. Natuurlijk verzamel je gaandeweg steeds meer krachten om je tegenstanders mee te vermorzelen.

Het verhaal draait om Hella, de godin van de dood en de koningin van Helheim. Een mysterieuze vijand met een behoorlijke technologische voorsprong is haar rijk binnengevallen. Hella werd verslagen en in de gevangenis gegooid. Iets of iemand heeft haar geholpen te ontsnappen en Hella gaat meteen orde op zaken stellen met haar zwaard.

Helheim wordt gemaakt door de Italiaanse studio Not A Number en komt 1 februari uit op pc (Windows) voor slechts €9,99.

Helheim

Helheim

Helheim

Kinderopvang laat kleine kinderen in luier door sneeuw lopen

Kinderopvang Hestia uit Amsterdam is onder vuur komen te liggen vanwege een vreemde actie in de sneeuw van afgelopen dagen.

Op de facebookpagina van de opvang is te zien dat diverse zeer jonge kinderen slechts gekleed in hun jas en een luier op blote voeten de sneeuw in worden gestuurd. Een leidster is in beeld met jas aan en sjaal om. Veel mensen spreken dan ook van kindermishandeling.

De opvang zelf laat weten dat het gaat om een van oorsprong Duitse methode die al jaren door de opvang wordt toegepast. "Gedurende het jaar trappelen de kinderen op onze kinderdagverblijven, vlak voor het slapen, ongeveer 10 tellen met hun voeten in koud water. Hierdoor wordt onder andere de bloedsomloop gestimuleerd, infectieziekten verminderd en kinderen vallen erdoor in een rustigere en diepere slaap."

"Zoals aangegeven is er de afgelopen dagen vanuit die zienswijze sneeuw getrappeld in verse sneeuw. Het gaat om maximaal tien tellen en aangezien de kinderen direct daarna naar binnen gaan en gaan slapen, liepen sommige kinderen in een jurk of shirt en een luier. De reden dat onze pedagogisch medewerkers soms wel met een jas buiten lopen, komt doordat zij langere tijd buiten zijn om de kinderen te begeleiden. U kunt ook op de foto’s zien dat de pedagogisch medewerkers op blote voeten buiten lopen."


Hestia Kinderopvang from MarkIN | communication agency on Vimeo.

Zuiveldrankjes nog steeds suikerbommen

Yoghurtdrinks en chocolademelk die veel kinderen dagelijks meenemen naar school, zijn nog steeds suikerbommen. Bijna de helft van deze drinkpakjes is nog zoeter dan Coca-Cola (10,6gr/100ml). Dit blijkt uit onderzoek van foodwatch naar de zuiveldrankjes in de 5 grootste supermarkten. Gemiddeld zit er 8,2 gram suiker in per 100 ml. Dit komt neer op meer dan 4 suikerklontjes in een pakje (200ml), met uitschieters tot 6 suikerklontjes per pakje. Met zo’n pakje met 6 suikerklontjes in de ochtend- en middagpauze overschrijd je de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid (vrije) suiker voor een hele dag al. De vruchtenyoghurtdrankjes, die door de aanwezigheid van vruchten gezond ogen, hebben gemiddeld een 7 keer hoger suikergehalte dan vruchtengehalte.

Onder het Akkoord Verbetering Productsamenstelling beloofden fabrikanten het suikergehalte van zuiveldrankjes met 3% naar beneden te halen. De wetenschappers die hierbij betrokken waren bekritiseerden de toezegging al als ‘matig ambitieus’. In het recent afgesloten preventieakkoord belooft de industrie haar zuiveldrankjes nogmaals met 5% in suikergehalte te laten dalen. Dit zal niet voorkomen dat een groot deel van deze drankjes vrijwel even zoet als of zelfs zoeter zal blijven dan Coca-Cola.

Onderzoeksmethode en uitkomsten
Foodwatch onderzocht de yoghurt- en chocolade kinderdrinkpakjes die verkocht werden in de 5 grootste supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, en Plus. De selectie omvat yoghurt- en chocolademelkdrinkpakjes van 200 tot 250 ml, waaronder zowel brikjes, plastic flesjes als drinkzakjes. Blik en glas werden weggelaten. Dit leidde tot een totaal van 40 zuiveldrinkpakjes.

Het gemiddelde suikergehalte van het totaal aantal zuiveldrinkpakjes is 8,2 gram suiker/100 gram, ofwel meer dan 4 suikerklontjes per drinkpakje. 17 van de 40 zuiveldrinkpakjes (42,5%) zijn zelfs nog zoeter dan Coca-Cola. De 13 yoghurtdrankjes die in de benaming of op de afbeelding uitpakken met de aanwezigheid van vruchten hebben allemaal een hoger suiker- dan vruchtengehalte. Gemiddeld is het suikergehalte zelfs 7x hoger dan het vruchtengehalte.

Zelfregulering bedrijven: ontoereikend en ongezond
De vermindering van het suikergehalte is in ons land afhankelijk van ‘zelfregulering’ door bedrijven, onder het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP). De afspraken zijn vrijwillig; de overheid legt fabrikanten geen concrete grens of boetes op. De fabrikanten beloofden om de suikers in zuiveldrankjes te verminderen tot maximaal 8 gram toegevoegd suiker/100 ml’; concreet een geschatte suikerreductie van ongeveer 3%. 8 gram toegevoegde suikers komt overeen met 4 suikerklontjes per drinkpakje van 200 ml. Dit is nog steeds ontzettend veel, zeker omdat de toegevoegde suikers bovenop de reeds aanwezige melksuikers (zo’n 4 gram suiker/100 ml) terecht komen. Veel yoghurtdrinks en chocolademelk bevatten dan ook tussen de 11 en 12 gram suiker per 100 ml, ofwel 5 tot 6 suikerklontjes per drinkpakje van 200 ml. Foodwatch vindt de afspraken veel te slap. Volgens de Wetenschappelijke Adviescommissie die de afspraken van de fabrikant evalueert, is deze vermindering ‘matig ambitieus’. Ook het RIVM concludeerde al eerder dat de afspraken van de voedselindustrie tot suikerreductie amper tot geen effect hebben.

Volgens de laatste voedselconsumptiepeiling van het RIVM (2012-2016) consumeren we gemiddeld 60 gram toegevoegde suikers per dag, ofwel pakweg 15 suikerklontjes. Het RIVM berekende dat de dagelijkse suikerinname van de Nederlandse bevolking met slechts 2 gram per dag zal dalen als de fabrikanten zich aan de gemaakte AVP-afspraken houden. In het onlangs afgesloten preventieakkoord heeft de sector opnieuw beloofd (aanvullende) maatregelen te nemen om het suikergehalte in suikerhoudende zuiveldrankjes te verlagen; nu met 5%. Dit zal niet voorkomen dat een groot deel van deze drankjes vrijwel even zoet als of zelfs zoeter zal blijven dan Coca-Cola.

Nederlandse kinderen krijgen te veel suiker binnen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen maximaal pakweg 50 gram maar bij voorkeur 25 gram ‘vrije’ suikers per dag te consumeren. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de van nature aanwezige suikers in bijvoorbeeld vruchtensappen, exclusief melksuikers. Als kinderen tijdens de ochtend- en middagpauze op school een suikerrijk zuiveldrinkpakje nuttigen (dus twee in totaal) overschrijden ze hiermee al ruim het suikeradvies van de WHO. Van de 11 gram suiker per 100 ml in zo’n pakje is pakweg 4 gram melksuiker en 7 gram toegevoegde vrije suikers. Per pakje van 200 ml maakt dat 14 gram aan vrije suikers. Door twee pakjes te drinken krijg je dan 28 gram aan vrije suikers binnen. Daarbovenop komen dan nog de suikers die een kind bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes binnenkrijgt.

Yoghurtdrinks en chocolademelkdrinkpakjes nog steeds suikerbommen (Stockfoto: PXhere)
Yoghurtdrinks en chocolademelkdrinkpakjes nog steeds suikerbommen (Stockfoto: PXhere)

Oud-minister Koos Andriessen overleden

Op 22 januari 2019 is Koos Andriessen op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was minister van Economische Zaken van 1963 tot 1965 (CHU) en van 1989 tot 1994 (CDA).

In zijn eerste ministerschap was Koos Andriessen het jongste lid van het kabinet Marijnen. Hij was verantwoordelijk voor de oprichting van de Gasunie en de aanleg van het aardgasnet. In zijn tweede termijn in Lubbers III was hij de nestor van het kabinet. Onder hem werd onder andere een nieuwe elektriciteitswet van kracht en werden de mogelijkheden voor het verruimen van winkeltijden bevorderd.

Tussen zijn twee periodes als minister in was hij onder meer voorzitter van CNV. Na zijn ministerschap werd hij onder meer commissaris van ING en maakte hij zich sterk voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nederland.

Koos Andriessen rechts op de foto
Koos Andriessen rechts op de foto

Auto te water; bestuurder in kritieke toestand naar het ziekenhuis

Twee jonge Venlonaren zijn gewond geraakt toen ze door nog onbekende oorzaak met hun auto te water raakte. Een van hen verkeert in kritieke toestand. Beide zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Rond 13.15 uur kregen de hulpdiensten melding van een personenauto die op de kop in het water zou liggen tussen de Amnesty Internationalstraat en de Turkoois in Venlo. Omstanders hebben actie ondernomen en de 22-jarige bijrijder uit het water geholpen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Na een zoektocht door een duikploeg van de brandweer werd de 24-jarige bestuurder uit Venlo aangetroffen in het water. Door medische hulpverleners is er direct gestart met reanimatie van het slachtoffer. Deze persoon is per ambulance in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Maastricht. 

Zeeman roept speelgoedfruitpuzzel terug

Zeeman waarschuwt voor de houten fruit speelgoedpuzzel met artikelnummer 46147. Gebleken is dat in sommige gevallen het klittenband tussen de stukjes fruit los kan raken en zo mogelijk verstikkingsgevaar kan veroorzaken voor kleine kinderen.

Het artikel is verkocht in de periode van november 2018 tot en met januari 2019 in de winkels van Zeeman. Zeeman laat op de website weten dat het artikel teruggebracht kan worden naar een winkel in de buurt, waar men zijn geld terug krijgt. Ook bieden ze excues aan voor het ontstane ongemak. 

Osaka naar finale Australian Open

Tennisster Naomi Osaka heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Japanse nummer vier van de wereld stuurde de Tsjechische Karolina Pliskova (7) in bijna twee uur naar huis: 6-2, 4-6, 6-4.

US Open-kampioene Osaka begon geweldig en had na amper een half uur de eerste set al te pakken. Pliskova won tot donderdag tien wedstrijden op rij in Australië en herpakte zich tegen de Japanse door set twee ondanks een vroege break te winnen.

In de derde set plaatste Osaka op 1-1 al een break, waarna ze nog maar één keer in de problemen kwam op eigen service. Een breakkans werkte ze weg en vervolgens serveerde ze het keurig uit. In de finale staat Osaka tegenover de volgende Tsjechische, Petra Kvitova.

Osaka klopt Pliskova (Pro Shots/Action Images)
Osaka klopt Pliskova (Pro Shots/Action Images)

Man ontsnapt uit psychiatrische kliniek waar ook Michael P. zat

Het gaat om kliniek FSA Utrecht in Den Dolder. Dat is dezelfde kliniek als waar Michael P. verbleef toen hij Anne Faber vermoordde.

Volgens een woordvoerder van de forensisch psychiatrische inrichting gaat het om een ernstig verwarde man. Ook erkende hij dat het om een patiënt van de kliniek gaat: "De man staat onder behandeling in de FPA en hij is erin geslaagd zich daaraan te onttrekken."

De kliniek benadrukt dat de man ongevaarlijk is. Desondanks zette de politie veel agenten en materiaal, waaronder een helikopter, in om de man op te sporen. Hij is inmiddels aangetroffen in Soest.

Half jaar cel voor misbruik kleindochter

De rechtbank veroordeelt een 68-jarige man uit Groesbeek tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen. De man maakte zich schuldig aan ontuchtige handelingen met zijn 7-jarige kleindochter.

De man maakte misbruik van zijn positie als opa. Het vertrouwen dat zijn kleindochter, zijn zoon en schoondochter in hem moesten kunnen stellen is diep geschonden. Het slachtoffer is daarmee ook blootgesteld aan een innerlijk conflict, namelijk zwijgen voor opa of haar moeder in vertrouwen nemen. Gelukkig vertelde ze het uiteindelijk aan haar moeder. Het handelen van de man had een grote impact op het gezin. Zij hebben daar nog steeds last van, zo blijkt uit een voorgelezen verklaring van de moeder van het meisje op de zitting.

De rechtbank houdt rekening met de zeer jonge leeftijd van het slachtoffer en vindt alleen een gevangenisstraf recht doen aan deze feiten. Wel heeft de rechtbank een deel van de straf voorwaardelijk opgelegd, om te zorgen dat verdachte behandeld wordt. Een contact- en locatieverbod maakt ook deel uit van de bijzondere voorwaarden. Daarnaast mag verdachte op geen enkele manier contact zoeken met andere minderjarige meisjes.

Bedreigde Ossenaar mag voorlopig niet in woonplaats komen

Het besluit van de burgemeester van de gemeente Oss om op basis van politie-informatie een gebiedsverbod van 3 maanden op te leggen aan een inwoner blijft voorlopig in stand. Dit bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. Volgens de politie is er een reële kans op een aanslag op het leven van de man en dit levert onaanvaardbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid op.

In de woning van de man werd op 13 en 16 september 2018 brand gesticht. De eerste keer doofde het vuur uit zichzelf en liep de woning lichte schade op. De tweede keer brandde de woning compleet uit. De man kon zichzelf ternauwernood in veiligheid brengen, zijn honden kwamen om het leven. De politie hield hiervoor inmiddels een verdachte aan en vermoedt dat de branden in opdracht zijn gesticht. Dit zou mogelijk te maken kunnen hebben met een verklaring die de man in juli vorig jaar aflegde in een lopend onderzoek naar een dodelijk schietincident.

Na de tweede brand werd de man direct ondergebracht op een veilige locatie buiten de gemeente Oss. Uit een dreigingsinschatting van het Openbaar Ministerie kwam naar voren dat de dreiging “ernstig” is en dat de kans op een nieuwe aanslag op het leven van de man “zeer waarschijnlijk” is. De kenmerken van de branden duiden op betrokkenheid van zeer zwaar georganiseerde criminaliteit. De man kwam een tijdlang niet in de gemeente Oss, maar keerde op 4 december terug. Op dat moment besloot de burgemeester van Oss hem een gebiedsverbod op te leggen. Hij mocht vanaf die dag 3 maanden lang niet in Oss en omliggende dorpen komen. De man maakte bij de burgemeester bezwaar tegen dit besluit en stapte intussen naar de rechter om in een spoedprocedure dit besluit tijdelijk te schorsen.

Standpunten
Volgens de man was de burgemeester niet bevoegd om hem op basis van het gemeentelijke beleid een gebiedsverbod op te leggen. Volgens de man kun je op grond van dit beleid alleen uit de gemeente worden geweerd als je zelf betrokken bent bij strafbare feiten of voor overlast zorgt. En dat is volgens hem niet aan de orde. Daarnaast is er helemaal geen vrees meer voor acute verstoring van de openbare orde, omdat de verdachte van de brandstichtingen is gearresteerd. De man weet niet wat het motief van de verdachte is, maar stelt dat het ernaar uitziet dat een baldadig persoon hem onheus bejegende. Verder zegt hij dat zijn verklaring bij de politie in het lopende onderzoek slechts inhield dat hij schoten hoorde maar niets heeft gezien.

De burgemeester wijst bij haar beslissing naar een rapport van de politie. Als de man in de gemeente Oss is, vreest zij voor een acute verstoring van de openbare orde. De bescherming van die openbare orde weegt volgens de burgemeester zwaarder dan het belang van de man om in de gemeente Oss aanwezig te zijn. Daarbij betrekt zij dat niet is gebleken dat de man door het gebiedsverbod problemen krijgt met werk, school of gezinsleven.

Oordeel
De voorzieningenrechter vindt het aannemelijk dat de brandstichtingen een op de man gerichte actie waren. Uit de inschatting van het Openbaar Ministerie komt naar voren dat de dreiging ernstig is en de kans op een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is. De politie stelt dan ook dat er een reële kans is op een aanslag op het leven van de man als hij in de gemeente Oss is. Dit levert onaanvaardbare risico’s voor de openbare orde en veiligheid op. Met de arrestatie van de verdachte is dit risico en gevaar niet verdwenen, oordeelt de rechter. Dat de man alleen maar verklaarde dat hij schoten hoorde en niets heeft gezien, is onvoldoende om te oordelen dat er geen concrete vrees aanwezig is.

Al met al oordeelt de rechter dat de burgemeester op basis van het rapport van de politie mocht besluiten de man een gebiedsverbod op te leggen. Hoewel de rechter begrijpt dat dit een zware situatie is voor de man en dat hij graag een fatsoenlijke plek wil om te wonen, is dat iets wat hij met justitie moet afstemmen.

Giovanni van Bronckhorst kondigt vertrek bij Feyenoord aan

Giovanni van Bronckhorst is bezig aan zijn laatste maanden bij Feyenoord. De Rotterdamse club meldt donderdagochtend via de officiële kanalen dat de oefenmeester na vier seizoenen heeft laten weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Onder leiding van de 43-jarige trainer werden de afgelopen jaren vijf prijzen gewonnen, waaronder de eerste landstitel in achttien jaar.

De aankondiging om te stoppen komt aan de vooravond van De Klassieker tegen Ajax, die zondag in De Kuip op het programma staat. Omdat zijn club na de 4-1 zege op Fortuna Sittard nog volop in de strijd om de KNVB Beker verwikkeld is, wil Van Bronckhorst niet uitgebreid stilstaan bij zijn beslissing: "Er is nog veel om dit seizoen voor te strijden. We moeten Europees voetbal veiligstellen, via de competitie of via het bekertoernooi. Daar heb ik zin in en kijk ik naar uit", legt hij uit.

"Tegelijkertijd heb ik veel nagedacht of ik ná dit seizoen nog één of meerdere jaren hoofdtrainer van Feyenoord wil blijven. Dat was een hele moeilijke beslissing, want Feyenoord zit in mijn hart. Echter, in mijn carrière heb ik altijd mijn gevoel gevolgd en mijn gevoel zegt nu dat ik dat niet moet doen. Het is goed zo", vervolgt de trainer zijn verhaal.

Technisch directeur Martin van Geel heeft begrip voor het besluit van de trainer. De sportbestuurder was in eerste instantie nog van plan om volgende maand met Van Bronckhorst in gesprek te gaan over een contractverlenging: "Gio is echt een gevoelsmens. En als hij zelf het idee heeft na dit seizoen iets anders te willen, kunnen we dat alleen maar respecteren. We zijn hem, nu al, ontzettend dankbaar voor zijn grote inbreng in de recente, ongekend succesvolle periode van de club", vertelt hij.

Voor Van Geel is het wel prettig dat Van Bronckhorst nu al duidelijkheid heeft gegeven over zijn toekomst: "Dit geeft ons de tijd om een geschikte opvolger te vinden. Ongetwijfeld vliegen de namen van vermeende kandidaten ons vanaf morgen om de oren, maar wij zijn zo ver nog niet. We nemen echt de rust en de tijd om zorgvuldig af te wegen wat straks het beste voor Feyenoord is."

Van Bronckhorst was, verspreid over twee periodes, al speler al acht jaar actief bij Feyenoord. De 106-voudig international van het Nederlands elftal keerde in 2011 als assistent-trainer terug bij de Rotterdammers en werd in 2015 gepromoveerd tot hoofdtrainer. Onder leiding van Van Bronckhorst werden de afgelopen jaren een landstitel, twee KNVB Bekers en tweemaal de Johan Cruijff Schaal gewonnen.

Giovanni van Bronckhorst kondigt vertrek bij Feyenoord aan (Pro Shots / Toin Damen)
Giovanni van Bronckhorst kondigt vertrek bij Feyenoord aan (Pro Shots / Toin Damen)

Extra show The Passion in Concert op tweede paasdag

Wegens succes heeft The Passion in Concert een extra show aangekondigd. Dit concert vindt plaats op tweede paasdag, maandag 22 april om 14.30 uur. Ook krijgen de bezoekers nog een extra verrassing; de line-up is uitgebreid met special guest Davina Michelle. Zij staat samen met onder andere Danny de Munk, Jeroen van Koningsbrugge en Simone Kleinsma op het podium tijdens het paasweekend in Rotterdam Ahoy. Kaarten voor het tweede concert zijn verkrijgbaar via: www.thepassioninconcert.nl. Voor het concert op zaterdagavond, 20 april, zijn nog beperkt kaarten verkrijgbaar.

De eerste editie van The Passion in Concert is populair. Nadat afgelopen week de line-up werd gepresenteerd, liep de kaartverkoop hard. Er kwamen veel vragen binnen van families met kinderen, die het concert in de middag willen bezoeken. Om deze fans ook de kans te geven The Passion in Concert bij te wonen, is er een extra concert in de middag toegevoegd. Dit is niet de enige toevoeging, ook komt zangeres Davina Michelle als special guest optreden.

Davina Michelle
Davina Michelle staat samen met Berget Lewis, Brainpower, Danny de Munk, Dwight Dissels, Jeroen van Koningsbrugge, Jim Bakkum, Simone Kleinsma en Xander de Buisonjé op het podium. In het verhaal komen, naast Maria, verschillende vrouwen voor waar Jezus opvallende ontmoetingen mee heeft. Davina Michelle vertolkt de rol van deze vrouwen.

Extra show The Passion in Concert op tweede paasdag (Foto: Nathan Reinds)
Extra show The Passion in Concert op tweede paasdag (Foto: Nathan Reinds)

Pillars of Eternity II krijgt turn-based combat via update

Pillars of Eternity II: Deadfire is nu speelbaar in turn-based mode. Obisidan Entertainment heeft vandaag een update uitgebracht dat het combatsysteem helemaal omgooit.

Volgens Obsidian is de nieuwe mode een gigantisch verschil, het zou de manier waarop de game speelt erg anders doen aanvoelen. Door de snelheid van de combat te verlagen zou het gemakkelijker worden de combat op een meer gedetailleerde manier te bekijken en beïnvloeden. Bovendien zouden enkele combat mechanics die je eerder misschien niet doorhad, nu beter opvallen.

Als turn-based je helemaal niets lijkt is er natuurlijk helemaal niets aan de hand, de real-time combat blijft nog steeds een optie. Wel zal je voordat je een campaign start al een keuze moeten maken, daarna kan dit niet meer worden gewijzigd.

Stellaris: Console Edition komt in februari

Paradox Interactive is de laatste hand aan het leggen op Stellaris: Console Edition. De 'eerste grand strategy game op consoles', zoals Paradox het zelf noemt, komt uit op 26 februari.

Er komen twee versies van de game uit, de standaardeditie die zo'n €40 zou kosten, of de Deluxe editie voor zo'n €60, waarin de basisgame zit inclusief de volgende drie uitbreidingen: Plantoids Species Pack, Leviathans Story Pack en Utopia. Stellaris: Console Edition wordt gemaakt door hetzelfde team dat eerder Cities: Skylines naar consoles heeft geport.

Stellaris: Console Edition komt dus op 26 februari uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Nadal maakt gehakt van Tsitsipas in halve finales Australian Open

Tennisser Rafael Nadal heeft zich donderdag voor de vierde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de finale van de Australian Open. De als tweede geplaatste Spanjaard, kampioen in 2009, rekende in de halve eindstrijd simpel af met de pas 20-jarige Griek Stefanos Tsitsipas (14).

Tsitsipas moest zijn tweede servicegame al inleveren en werd daarna nog eens gebroken. Nadal had het geen moment moeilijk op zijn service en sloeg op 4-4 in set twee weer toe. Bij 5-0 in de derde set wist de Griekse jongeling dan eindelijk een eerste breakkans te creeëren, maar die benutte hij niet en Nadal maakte het gelijk af: 6-2, 6-4, 6-0.

In de finale speelt Nadal zondag tegen de Servische nummer één van de wereld, Novak Djokovic, of de als 28e geplaatste Fransman Lucas Pouille. Vrijdag spelen die twee in Melbourne tegen elkaar.

Nadal op weg naar de finale (Pro Shots/Action Images)
Nadal op weg naar de finale (Pro Shots/Action Images)

Erland Galjaard gaat Van Dijk achterna

Met ingang van 1 februari gaat ook Erland Galjaard aan de slag bij Talpa Network. Als strategisch adviseur gaat hij over alle vormen van content bij Talpa Network inhoudelijk advies geven. Hij zal een grote rol spelen bij de integratie van de content over alle platformen van het mediabedrijf.

“Bij Talpa Network is alles gedreven door creativiteit, inhoud, snelheid en innovatie. Het uitgangspunt is het creëren van mooie nieuwe dingen, met super professionele mensen,” zegt Erland Galjaard. “Bij Talpa Network gaat het er de komende tijd om dat we het contact met de kijker opbouwen op nieuwe manieren. Het is mooi dat het Nederlands is, want wij kennen de Nederlandse kijker. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag met John werk. Ik verheug me erop om met hem bij Talpa Network iets heel moois op te bouwen.”

“Om een innovatief mediabedrijf als Talpa Network te bouwen heb je mensen nodig die deze wereld echt heel goed begrijpen. Erland heeft keer op keer laten zien dat hij het verschil maakt. Ik heb dat al vaak van heel dichtbij mee mogen maken,” zegt John de Mol. “Ik ben dan ook blij dat hij zich aansluit bij Talpa Network. Zijn inzicht gaat volgens mij een cruciale rol spelen in het succes van het bedrijf.”

Erland Galjaard begon zijn carrière bij RTL Nieuws, waar hij eindredacteur was. Vervolgens werd hij programmadirecteur bij RTL 7 en later bij Yorin. Galjaard zette daarna de huidige zender RTL5 op, voordat hij verantwoordelijk werd voor RTL 4. Na een periode van 10 jaar als verantwoordelijke voor deze zender, was hij vier jaar algemeen programmadirecteur bij RTL. Galjaard zal drie dagen in de week bij Talpa Network werken. De rest van zijn tijd blijft hij besteden aan zijn activiteiten in zijn eigen bedrijf, Creative Souls.

Erland Galjaard gaat Van Dijk achterna (Foto: Talpa )
Erland Galjaard gaat Van Dijk achterna (Foto: Talpa )

Groningen test SamenZONderAsbest

Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties in de provincie Groningen deelnemen aan de pilot 'SamenZONderAsbest'. De pilot test een nieuwe stimuleringsregeling waarbij eigenaren van asbestdaken en omwonenden samenwerken om asbestdaken te saneren en te vervangen door zonnepanelen. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: een versnelling van de asbestsanering én de opwekking van duurzame energie. De provincie Groningen stelt in totaal 100.000 euro beschikbaar voor de pilot. Geïnteresseerden kunnen van 24 januari tot 24 april 2019 een aanvraag indienen via de website www.samenzonderasbest.nl.

Binnen de Groninger pilot is ruimte om twintig asbestdaken in te ruilen voor collectieve zonnedaken. Met de zonne-energie die een dak oplevert kunnen ongeveer twintig huishoudens van duurzame elektriciteit worden voorzien. Op deze manier profiteren zowel dak-eigenaren als dorpsgenoten die deelnemen aan de coöperatie.

Hoe het werkt
Eigenaren van asbestdaken met saneringsplannen kunnen zich tot 24 april aanmelden via het vragenformulier op de website. Uiteindelijke deelname aan het project hangt af van de geschiktheid van het dak en de volgorde van aanmelding. De dak-eigenaar kan een 'dak-check' krijgen, waarbij onder meer de dakconstructie en de aansluiting op het elektriciteitsnet onderzocht wordt. De energiecoöperatie kan een voucher krijgen als bijdrage in de ontwikkelkosten van het postcoderoosproject. In totaal zijn er binnen deze pilot 20 dak-checks voor dak-eigenaren en 20 vouchers voor energiecoöperaties beschikbaar.

Aftrap pilot
De pilot wordt uitgevoerd door bureau ECoop in samenwerking met LTO Noord. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gevoerd met geïnteresseerde dak-eigenaren en lokale energiecoöperaties. De aftrap voor de pilot werd vandaag gegeven op boerderij Huninga in Eenrum. Gedeputeerden Nienke Homan en Henk Staghouwer overhandigden daar de eerste dak-check aan Remt Meijer, voorzitter van Stichting R.J. Clevering die eigenaar is van de monumentale boerderij met asbestdak.

Steuntje in de rug
Gedeputeerde Nienke Homan (energietransitie en milieu) is blij met de gecombineerde aanpak. "Energiecoöperaties zijn op zoek zijn naar geschikte daken om hun collectieve zonnepanelen op te leggen en eigenaren moeten hun asbestdak voor 2024 saneren. Nu de landelijke subsidiepot voor asbestsanering leeg is, proberen we met minder middelen hetzelfde te bereiken. Met deze pilot geven we dak-eigenaren en energiecoöperaties een steuntje in de rug. Met collectieve zonnepanelen op gesaneerde daken versnellen we de asbestsanering én de energietransitie. Alleen samen kunnen we ons doel van 100 procent duurzame energie in 2050 halen."
Gedeputeerde Henk Staghouwer (landbouw) voegt eraan toe: "Boerenbedrijven van de toekomst zijn energieleveranciers. In onze provincie hebben we duizenden boerenbedrijven met grote daken. Die bieden veel ruimte voor het opwekken van zonne-energie, in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Collectieve zonnepanelen op boerendaken verstevigen daarnaast de relatie tussen boeren en dorpsgenoten in het landelijk gebied."

Vervolg op Friese pilot
De Groningse pilot 'SamenZONderAsbest' is een vervolg op de Friese pilot 'Asbest eraf, postcoderoos erop' uit 2017. In de provincie Groningen konden dak-eigenaren in de periode 2014-2016 subsidie aanvragen voor het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen. Toen ging het om subsidie per vierkante meter dak en zonnepanelen voor eigen gebruik. In de pilot die vandaag van start is gegaan wordt de samenwerking tussen dak-eigenaren en energiecoöperaties gestimuleerd en kunnen dak-eigenaren de vervanging van hun asbestdak makkelijker financieren met jaarlijkse huuropbrengsten van het collectieve zonnedak.

Tekenwonder Rajacenna tekent simultaan portretfoto's

Simultaantekenen met zowel de linker- als rechterhand is een buitengewone moeilijke kunstvorm, die nooit eerder is uitgevoerd met kleurpotloden in het hyperrealisme. Tekenwonder Rajacenna heeft nu zowel Taylor Swift als Selena Gomez gelijktijdig vereeuwigd in twee uitzonderlijke gekleurde potloodtekeningen.

Rajacenna heeft een kundigheid die geniën zoals Albert Einstein en Leonardo da Vinci ook bezaten: ambidextrie of tweehandigheid is een zeldzaam fenomeen. Slechts 1 procent van de wereldbevolking heeft een natuurlijke vorm van ambidextrie. Met beide handen tegelijkertijd kunnen tekenen is zeer opmerkelijk te noemen. Met de linker- en rechterhand op hetzelfde moment twee totaal verschillende tekeningen produceren is nog uitzonderlijker. 

Topsprinter 'Golden Bolt' overleden

In Japan is atleet Hidekichi Miyazaki overleden. Golden Bolt liep enkele jaren geleden een wereldrecord op de 100 meter...voor 100+'ers. Hij kreeg enige bekendheid doordat hij daarna de bekende pose van wereldrecordhouder Usain Bolt aannam. Miyazaki bereikte de fraaie leeftijd van 108 jaar en werd geveld een hersenbloeding.

Miyazaki speelde in zijn jonge(re) jaren regelmatig het bordspel Go met vrienden, hij had immers nog jonge benen. Hij trainde dagelijks en at gematigd, wat ongetwijfeld bij heeft gedragen aan zijn goede gezondheid. "Mijn artsen zijn verbaasd. Een paar dagen geleden hebben ze mij nog onderzocht en ik ben zo fit als een hoentje", vertelde de Japanner in 2015, voor hij als 105-jarige de 100 meter aflegde in 42,22 seconden.

Dat was overigens geen wereldrecord, maar wel de tweede tijd ooit: de Pool Stanislaw Kowalski - die zijn goede gezondheid dankt aan 'nooit naar de dokter gaan en doen wat ik wil' - liep een paar maanden eerder 34,50 seconden, waarmee ze de enige twee 105+'ers zijn die ooit een officiële 100 meter gelopen hebben.

Golden Bolt zag destijds nog wel ruimte voor verbetering. "Ik ben nog maar een beginner en zal harder moeten trainen. De training ging prima, maar ik weet dat ik sneller kan lopen. Ik weet zeker dat ik nog twee of drie jaar door kan, het gaat allemaal om wilskracht: je moet gewoon door blijven gaan."

NHL: Goal Sprong niet genoeg voor Ducks, All-Star Game komt eraan

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben thuis in de NHL een nederlaag geleden. De St Louis Blues waren te sterk voor de ploeg van Daniël Sprong, die wel alweer zijn achtste goal maakte.

Sprong opende de score na bijna zeven minuten, maar Vladimir Tarasenko trok de stand vier minuten later gelijk. Goals van Zach Sanford en Oskar Sundqvist in de tweede periode brachten de Blues op voorsprong, waarna Tyler Bozak en Sammy Blais het in de derde periode afmaakten: 1-5.

De NHL ligt nu een paar dagen stil, want zaterdag staat de All-Star Game op het programma, in Nederland live te zien op FOX Sports. In de Western Conference gaan de Calgary Flames op het moment aan kop, met de Winnipeg Jets als voornaamste concurrenten. De Tampa Bay Lightning leidt de Eastern Conference met ruime marge.

Uitslagen NHL woensdag
Montreal Canadiens - Arizona Coyotes 2 - 1
Toronto Maple Leafs - Washington Capitals 6 - 3
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 2 - 5
Anaheim Ducks - St. Louis Blues 1 - 5
Vegas Golden Knights - Nashville Predators 1 - 2
Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes 2 - 5

Ducks - Blues (Bron: YouTube)

Artyom krijgt een flink wapenarsenaal in Metro Exodus

In een uitgebreide trailer laat de Oekraïnse ontwikkelaar 4A Games ons zien met welke apparatuur wij kunnen werken in Metro Exodus. Om te kunnen overleven in de Russische post-apocalyptische wildernis zal je tenslotte wat wapens nodig hebben.

Metro Exodus ondersteunt een uitgebreid systeem waarmee je je wapens naar hartelust kan aanpassen. Zo kan je je simpele handpistooltje ombouwen naar een heus langeaftandsgeweer, mits je de juiste materialen hebt gevonden. In de trailer neemt de ontwikkelaar je door alle soorten wapens waarmee je het mutantengespuis, en af en toe een mens, een kopje kleiner kan maken.

Metro Exodus komt 15 februari naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Pesthuis te koop

Vandaag start het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop van het Pesthuiscomplex in Leiden. Dit bijzondere complex, gelegen naast het centraal station van Leiden en tussen de Leidse binnenstad en het Bio Science Park bestaat uit een pesthuis, een voormalig gevangenisgebouw en een aantal woonhuizen. Geïnteresseerde partijen kunnen tot 9 april 2019 een visie indienen om het te herontwikkelen.

Geschiedenis
Het Pesthuiscomplex werd gebouwd in de Gouden Eeuw (bouwjaar 1661). Hoewel het uiteindelijk nooit voor pestpatiënten werd gebruikt, werd er destijds wel een ziekenhuis in gevestigd. De gebouwen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staan tegenwoordig tegen de oostelijke begrenzing van het terrein. Ondanks de diverse bestemmingen, restauraties en verbouwingen is het nog altijd herkenbaar als 17e-eeuwse isolatie- en quarantaineinrichting voor de pest. Daarmee is het één van de belangrijkste monumenten van de geschiedenis van de gezondheidszorg.

Sinds 1990 is het gebouw eigendom van de Rijksoverheid, dat het na een grote restauratie vanaf 1998 verhuurde aan Naturalis, waar het fungeerde als entreegebouw. Het museum Naturalis opent medio 2019 met een nieuwe entree aan de Darwinweg.

NBA: Harden knalt Rockets met 61 punten naar winst in The Garden

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA een nipte zege geboekt op bezoek bij de New York Knicks. In Madison Square Garden was de ploeg met 110-114 te sterk, vooral dankzij James Harden.

De point guard kreeg weer eens alle kansen om te scoren en maakte daar gretig gebruik van. Zeventien van zijn 38 pogingen vielen binnen en daar kwamen nog eens 22 vrije worpen uit 25 pogingen bij. Alles bij elkaar timmerde de ster van de Rockets zo 61 punten het netje in, een verbetering van zijn persoonlijk record met één punt.

Uitslagen NBA woensdag
Indiana Pacers - Toronto Raptors 110 - 106
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 123 - 103
Brooklyn Nets - Orlando Magic 114 - 110
Miami Heat - Los Angeles Clippers 99 - 111
New York Knicks - Houston Rockets 110 - 114
Chicago Bulls - Atlanta Hawks 101 - 121
Memphis Grizzlies - Charlotte Hornets 107 - 118
New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 94 - 98
Philadelphia 76ers - San Antonio Spurs 122 - 120
Utah Jazz - Denver Nuggets 114 - 108

Harden op weg naar 61 punten (Bron: YouTube)

Nieuwe PUBG-map nu ook beschikbaar voor consoles

Vikendi, de nieuwe besneeuwde map in PlayerUnknown's Battlegrounds, was al een kleine maand beschikbaar voor pc en testservers op console, maar is nu ook beschikbaar in de volledige game voor Xbox One- en PlayStation 4-spelers.

Vikendi is de vierde speelbare map in PUBG en heeft een unieke grootte gekregen. Met 6 bij 6 kilometer zit Vikendi tussen de snelle gameplay van Sanhok (4x4) en de grotere maps (10x10). De nieuwe update, de eerste grote update voor PlayStation 4, voegt naast de nieuwe map ook enkele nieuwe wapens en voertuigen toe. Op het koude Kroaatse eiland zullen spelers ook nieuwe strategieën kunnen toepassen, want voetstappen en voertuigsporen zijn ook voor andere spelers zichtbaar in de sneeuw.

Rotterdam wil af van term 'laagopgeleid'

In navolging van de Tweede Kamer wil nu ook de gemeente Rotterdam af van de termen laag- en hoogopgeleid. Volgens de onderwijswethouder Said Kasmi duiden de termen een 'ongewenste rangorde' aan. 

In het onderwijsbeleid voor Rotterdam, dat deze maand gepresenteerd werd, wordt maar liefst acht keer geschreven over kinderen van laagopgeleide ouders zo meldt het AD. Raadslid Enes Yigit (DENK) vindt die formuliering te negatief: "Ik heb liever dat we spreken over praktisch en theoretisch opgeleiden". Raadslid Tjalling Vonk (CU-SGP) viel hem bij. Eerder al gaf onderwijsminister Ingrid van Engelshoven aan van de termen af te willen. 

Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne

De Koning heeft woensdagmiddag samen met minister van Defensie Bijleveld een werkbezoek gebracht aan de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Het werkbezoek stond in het teken van veiligheid en de vernieuwde gedragscode van Defensie.

Het bezoek begon met een gesprek van de Koning en de minister met medewerkers van alle rangen en standen binnen Defensie over het thema veiligheid. In januari 2018 nam minister Bijleveld het rapport van de commissie Van der Veer in ontvangst, waarin concrete aanbevelingen werden gedaan om de veiligheid en het lerend vermogen van Defensie te verbeteren. De minister heeft de aanbevelingen overgenomen en uitgewerkt in een plan van aanpak, bestaande uit veertig concrete maatregelen die de veiligheid bij de krijgsmacht gaan versterken. De komende vier jaar investeert Defensie 75 miljoen euro om deze maatregelen bij alle defensieonderdelen uit te voeren. Met de Koning werd onder andere gesproken over welke stappen worden gezet en hoe medewerkers dat ervaren.

Na het gesprek volgde een rondleiding over de kazerne, waarbij zowel oude als nieuwe legeringsgebouwen werden bezocht. De nieuwbouw past binnen de manier waarop Defensie invulling geeft aan een (sociaal) veilige werkomgeving. In oktober 2018 verscheen het rapport van de commissie Giebels, die onderzoek heeft gedaan naar de sociaal veilige werkomgeving bij Defensie. Het rapport beveelt onder meer aan om maatregelen te nemen ter bevordering van een meer op diversiteit, transparantie en tegenspraak gerichte cultuur.

De minister heeft de aanbevelingen overgenomen en omgezet in een nieuwe gedragscode. Deze gedragscode is in samenspraak met de medewerkers vanuit de gehele defensieorganisatie ontwikkeld. Afsluitend spraken de Koning en minister Bijleveld met medewerkers die actief hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de nieuwe gedragscode Defensie.

Het bezoek met minister Bijleveld is het vierde werkbezoek in een reeks van bezoeken van de Koning met ministers en staatssecretarissen. De Koning krijgt bij dergelijke werkbezoeken te zien hoe een belangrijk onderdeel van het beleid van de bewindspersoon uitpakt in de praktijk en gaat daarbij in gesprek met betrokkenen.

Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)
Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)
Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)
Koning op werkbezoek in Van Ghentkazerne (Foto: Defensie)

Gewapende overval op snackbar, 1 verdachte gepakt

Na een gewapende overval op een snackbar aan het Geinplein in Almere heeft de politie woensdagavond één verdachte aan weten te houden. Een tweede is nog spoorloos. Rond 19:40 uur kreeg de politie de melding van de overval binnen: twee dappere jongeheren met een steekwapen hadden een greep in de kassa gedaan en waren er op een scooter vandoor gegaan

De politie trof één van de verdachten, die 'volledig aan het signalement' voldeed, aan op de Schipbeekstraat. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De tweede verdachte troffen ze niet meer aan. Het gaat om een blanke knul in de leeftijd van 16 tot 18 jaar. Hij was volledig in het zwart gekleed. De politie vraagt getuigen om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Man poseert op Facebook met wapen, politie doet inval

De politie heeft afgelopen week drie luchtdrukwapens gevonden in Maassluis na een Facebookpost. Een 47-jarige man uit Maassluis stond met foto’s op internet met in zijn hand iets dat leek op een groot automatisch vuurwapen. Rechercheurs stelden een onderzoek in en gingen op 20 januari naar de woning van de man. Ze hielden hem en een 49-jarige vrouw aan.

Het wapen waarmee de man op de foto stond hing aan de muur in een kamer. Naast dit wapen hingen er nog twee handvuurwapens. Na onderzoek bleek het te gaan om drie luchtdrukwapens. Ze leken erg op echte vuurwapens. Politiemensen vonden in het pand ook nog een katapult en wurgstokjes.

Man poseert op Facebook met wapen, politie doet inval (Foto: Politie)
Man poseert op Facebook met wapen, politie doet inval (Foto: Politie)

Franse babyluiers bevatten verboden chemicaliën

Wegwerpluiers bevatten gevaarlijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek in Frankrijk, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Er is onder meer het omstreden glyfosaat aangetroffen, maar ook andere bestrijdingsmiddelen en pcb’s en dioxines. Zelfs in ‘ecologische’ luiers zijn chemicaliën aangetroffen. Onduidelijk is of dit ook in Nederland het geval is. Volgens het AD wordt dat inmiddels door het RIVM onderzocht. 

Franse babyluiers bevatten verboden chemicaliën (Foto ter illustratie)
Franse babyluiers bevatten verboden chemicaliën (Foto ter illustratie)

Houd tuig in gareel in derde Kingdom Come: Deliverance-DLC

Band of Bastards is de naam van de volgende portie DLC voor de middeneeuwse RPG Kingdom Come: Deliverance. Henry krijgt het weer flink voor zijn kiezen als hij een collectief huurlingen in toom moet houden terwijl ze de gevaarlijke wegen van het Koninkrijk Bohemen moeten beschermen.

In de derde DLC worden de wegen in de regio van Kingdom Come geteisterd door rovende bendes en Henry's goede vriend Sir Radzig Kobyla heeft de hulp ingeroepen van een groep voormalige criminelen, de Band of Bastards, om de straten schoon te vegen. Vanwege de gewelddadige inborst van deze figuren krijgt Henry de taak om het zooitje in het gareel te houden. 

Voor ons was Kingdom Come: Deliverance één van de grote verrassingen van 2018, zoals je in onze review kunt lezen. Band of Bastards is de derde DLC die uitkomt voor voor de game en is toegankelijk op alle platforms vanaf 5 februari. Een vierde uitbreiding wordt medio 2019 verwacht. Bekijk hieronder vast een impressie van Band of Bastards.

Vrouw gaat met dekbed trouwen

Omdat in de huidige maatschappij niets vreemd is en alles heel bijzonder, hier een heel bijzondere vrouw die met een heel bijzondere geliefde gaat trouwen. De volkomen normale 49-jarige Pascale Sellick is smoorverliefd op haar dekbed en is van plan hiermee te trouwen.

Sellick noemt de relatie met haar dekbed de 'meest intieme en betrouwbare relatie' die ze ooit gehad heeft. Ze is dan ook van plan een overdadige ceremonie te organiseren, waarvoor iedereen die wil komen is uitgenodigd. Ze heeft inmiddels een wedding planner in de hand genomen.

De vrouw, die zichzelf een onbeschofte, exhibitionistische kunstenaar noemt, zal een nachtjurk, onderjurk en slippers dragen. Welke overtrek haar dekbed op de grote dag zal dragen blijft nog even geheim.

Interesse? Op 10 februari kun je bij de Rougemont Gardens in Exeter, Devon terecht voor de ceremonie. Aansluitend kun je terecht op het gratis feest bij The Glorious Art House in Fore Street. De dresscode? Onderjurken, pyjama's, onesies en pantoffels. Je mag ook een teddybeer en kruik meenemen voor als het koud is.

'PSG meldt zich bij Ajax voor De Ligt en informeert naar Van de Beek'

Paris Saint-Germain heeft zich bij Ajax gemeld voor Matthijs de Ligt, na het mislopen van Frenkie de Jong.

Volgens De Telegraaf heeft de Franse kampioen de pijlen volledig gericht op de aanvoerder van de Amsterdammers. PSG heeft ook geïnformeerd naar Donny van de Beek, terwijl het dagblad meldt dat de middenvelder ook bij Everton in beeld is. Het Algemeen Dagblad schrijft donderdag dat Juventus de grootste kanshebber is op de handtekening van De Ligt.

De Ligt heeft er geen geheim van gemaakt dat hij er voor open staat om komende zomer de volgende stap in zijn carrière te maken. Het contract van de negentienjarige mandekker loopt door tot medio 2021. Hij werd reeds in verband gebracht met Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus en PSG. Een overstap naar Barcelona ligt niet voor de hand. PSG en Juventus zouden de beste papieren hebben om De Ligt in te lijven. De dertienvoudig Oranje-international wil bij het kiezen van zijn volgende club zekerheid hebben van een vaste basisplaats. Met oog op zijn persoonlijke ontwikkeling en het behouden van zijn basisplaats in het Nederlands elftal wil hij iedere week aan spelen toekomen.

De winnaar van de Golden Boy Award moet in Parijs de opvolger worden van Thiago Silva. Het contract van de Braziliaanse verdediger loopt af in de zomer van 2020 en hij lijkt bezig aan zijn laatste halfjaar bij PSG. Juventus lijkt ook een goede kanshebber op de handtekening van De Ligt, al zijn de kansen om daar een basisplaats af te dwingen kleiner. Trainer Massimiliano Allegri heeft met onder anderen Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Daniele Rugani genoeg opties voor in het hart van de verdediging. Volgens het Algemeen Dagblad ziet men in Turijn in De Ligt een geschikte opvolger voor de inmiddels 34-jarige Chiellini.

Juventus hikt tegen de vraagprijs van Ajax aan. De Amsterdammers zouden volgens het Algemeen Dagblad mikken op een vraagprijs van circa zestig miljoen euro. La Vecchia Signora hoopt met Mino Raiolo een troef in handen te hebben. De zaakwaarnemer van De Ligt is kind aan huis bij PSG en Juventus. Hij deed als belangenbehartiger van Zlatan Ibrahimovic, Gregory van der Wiel, Maxwell en Paul Pogba al regelmatig zaken met Juventus en PSG. 'Als Manchester City en Paris Saint-Germain hun oliegeld zouden aangrijpen om de prijs tot nog grotere hoogte op te stuwen, zou Juventus af kunnen haken in deze ratrace. Maar de Italiaanse club put vertrouwen uit de gesprekken die het voerde met het kamp rond De Ligt', aldus het AD .

Van de Beek is kandidaat om het middenveld van Paris Saint-Germain te versterken. De interesse in de Ajacied lijkt echter minder concreet dan voor De Ligt. PSG heeft namelijk ook een oogje op Idrissa Gueye van Everton. In de Engelse media wordt Van de Beek bovendien genoemd als mogelijke vervanger van de 29-jarige Senegalees bij the Toffees . Van de Beek wil het seizoen hoe dan ook afmaken alvorens hij denkt aan een eventuele overstap.

Wakker Dier wil dat minister stalbranden aanpakt

In 2018 kwamen 122.000 dieren om het leven door stalbrand. Dat blijkt uit de stalbrandcijfers van Wakker Dier. Toch schreef minister Schouten (Landbouw) vorige week aan de Tweede Kamer geen nieuwe wettelijke maatregelen te zullen nemen tegen stalbrand. Het thema wordt vandaag behandeld in een groot veehouderijdebat. Wakker Dier noemt de houding van de minister ‘onbegrijpelijk’. “We hopen zeer dat dit debat de minister op andere gedachten brengt.”

Investeringen
De minister erkent in haar Kamerbrief dat een aantal brandveiligheidsmaatregelen zorgen voor minder slachtoffers, maar dat dit niet opweegt tegen de investeringen van de boer. “Kennelijk vindt de minister kiloknallervlees belangrijker dan het redden van duizenden getroffen dieren,” aldus Wakker Dier.

Slachtoffers
Het afgelopen jaar waren er twintig branden met slachtoffers te betreuren. Daarvan vonden negen stalbranden plaats in pluimveestallen. Zo’n 114.000 kippen gingen daarbij in vlammen op. Naast nog zo’n 6.500 varkens en zo’n 800 runderen; voornamelijk kalfjes.

Stalbrand veroorzaakt veel dierenleed. De dieren stikken of raken bewusteloos door de rookontwikkeling. Een deel van de dieren kan geen kant op, en verbrandt daardoor levend. Dieren die een brand overleven, worden vanwege hun ernstige verwondingen vaak alsnog geëuthanaseerd.

Brandveilige stallen
Sinds 2008 houdt Wakker Dier het aantal stalbranden bij. De afgelopen tien jaar stierven in totaal 1,5 miljoen dieren door brand. Wakker Dier voert campagne voor meer brandveilige stallen. Ze wil dat de minister onder meer vluchtmogelijkheden voor dieren, fatsoenlijke blusvoorzieningen en brandmelders verplicht stelt.

Persoon overleden bij brand in caravan

Bij een brand in een stacaravan op een camping aan de Peschweg in Meerlo is in de nacht van woensdag op donderdag een persoon overleden.

Rond middernacht kreeg de politie de melding van een uitslaande brand van een stacaravan. Bij het blussen van de brand door de brandweer werd het dodelijk slachtoffer ontdekt. De politie kan op dit moment nog geen verdere informatie geven over de identiteit van het slachtoffer. Men is een onderzoek gestart naar de oorzaak en wat er precies is gebeurd. Mocht je getuige zijn geweest of meer weten, meldt je dan via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem bij M. via 0800-7000.

Nederland belangrijke schakel in doorsluisketen van winsten

Zestig procent van de royalty’s die via Nederland lopen, gaat direct naar belastingparadijs Bermuda. Uitgaande rentes worden minder doorgesluisd naar belastingparadijzen: ongeveer 20 procent. Daarnaast stroomt zo’n 25% van de uitgaande rentes naar andere doorsluislanden, zoals Ierland, Luxemburg en Zwitserland. Daarbij komen veel dividenden uit deze landen naar Nederland.

De voorwaardelijke bronbelasting, die in 2021 zal ingaan, houdt de financiële stromen van en naar andere doorsluislanden niet tegen. De reden hiervoor is dat deze bronbelasting slechts van toepassing is op landen met een statutair tarief van de winstbelasting van 9 procent of minder. Daar vallen Ierland, Luxemburg en Zwitserland niet onder. Om ook deze landen onder de bronbelasting te laten vallen is een ruimere toepassing nodig. Dit kan met een voorwaardelijke bronbelasting waarbij gekeken wordt naar de belasting die in de praktijk betaald wordt in het directe bestemmingsland. Voor een effectieve bestrijding van belastingontwijking blijft internationale coördinatie van belastingwetgeving noodzakelijk, omdat Nederland maar één schakel is in een complexe, financiële keten.

Multinationals kunnen in Nederland met een zogenoemde brievenbusmaatschappij substantieel belasting besparen. Dit wordt voor royalty’s aangetoond. De oorzaak hiervan is dat Nederland tot nu toe geen bronbelasting op royalty’s heft. De voorgenomen bronbelasting naar laagbelastende landen zal de Nederlandse route voor deze belastingbesparing tenietdoen.

Voor het doorsluizen van rentes en dividenden kan het CPB de omvang van de belastingontwijking niet aantonen. De bestemmingslanden hebben weliswaar geen lage belastingtarieven, maar de geldstromen worden vaak niet (effectief) belast. Dit laatste komt omdat Nederland maar één schakel in de keten is. Ook blijkt dat het hoofdkantoor van de multinational vaak niet gevestigd is in het land waar het geld via Nederland naartoe gaat. Dit geldt vooral voor Amerikaanse multinationals.

Curator en gemeente ruziën over verkoop Slotervaart

Terwijl de gemeente dacht op korte termijn tot overeenstemming te komen, heeft de curator van het failliete MC Slotervaart in Amsterdam op oudjaarsdag eenzijdig de onderhandelingen over de verkoop afgebroken. De gemeente vreest dat de curator de verkoopprijs probeert op te drijven.

Wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de belangen van de gemeente door de curator worden geschaad. Het verbaast de gemeente dat de curator, nadat de gesprekken eind december werden beëindigd, in de pers suggereerde dat het geen marktconforme prijs kan vragen vanwege het gevestigde voorkeursrecht.

Met het vestigen van het voorkeursrecht op het ziekenhuis wil de gemeente juist voorkomen dat het pand in handen valt van opportunistische vastgoedpartijen. Bij verkoop moet het gebouw eerst aan de gemeente worden aangeboden. Die heeft dan vervolgens zes weken de tijd om het tegen 'een marktconforme prijs', waar de rechter het laatste woord over heeft, te kopen.

Prijsopdrijving
De gemeente vreest, nadat via een wob-verzoek documenten werden opgevraagd, dat de curator van plan is om derde partijen uit te nodigen tot het doen van concrete biedingen. "De gemeente maakt zich er zorgen over dat u mogelijk een onjuiste voorstelling van zaken geeft (...) met daardoor mogelijk het risico op prijsopdrijving."

De wethouder verzekert dat het gebouw alleen kan worden verkocht met de maatschappelijke bestemming 'ziekenhuis'. "Van door u gestelde "lucratieve bestemmingen" is geen sprake."

FOK! Wat een weer: koud

Aanvankelijk nevelig en bewolkt. Geleidelijk enkele opklaringen en vooral in het oosten kan de zon geregeld doorbreken.

In Zeeland en Zuid-Holland is een lichte winterse bui niet helemaal uitgesloten. In de loop van de middag en avond neemt de bewolking van het westen uit weer verder toe en kan vooral in de westelijke kustgebieden lokaal wat (winterse) neerslag vallen. Ook dit kan, naast sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten, lokaal tot gladheid leiden. De middagtemperatuur loopt uiteen van +3°C in Zeeland tot -3°C in Groningen. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht is er in de kustgebieden zeer lokaal kans op een lichte (winterse) bui. Verder zijn er wolkenvelden, maar vooral verder landinwaarts mogelijk ook brede opklaringen met daarin kans op een mistbank. De minima lopen uiteen van net onder nul in Zeeland tot -5 tot -8°C landinwaarts. Boven sneeuw kan het lokaal streng vriezen. De wind is zwak en veranderlijk boven land, aan zee staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Vrijdag overdag raakt het van het westen uit verder bewolkt en in de loop van de ochtend bereikt een neerslaggebied het westen en noordwesten. In de middag breidt de neerslag zich over het hele land uit. Mogelijk valt er eerst sneeuw, die vrij snel overgaat in regen. In de avond trekt het neerslaggebied naar Duitsland, maar af en toe kan er dan nog wel lichte regen of motregen vallen. De temperatuur loopt langzaam op, maar de maxima worden pas in de loop van de avond bereikt en lopen dan uiteen van +2°C in het uiterste noordoosten tot 8°C aan zee. De wind wordt zuidelijk en trekt aan. Boven land wordt de wind matig, aan zee (vrij) krachtig. In de avond draait de wind naar westelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Narcissen in de sneeuw (Foto: Interpretatie)
Narcissen in de sneeuw (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Leiden wint weer in Europe Cup, Donar uitgeschakeld

De basketballers van ZZ Leiden hebben in de tweede groepsfase van de Europe Cup de tweede zege in vier wedstrijden te pakken, waardoor een plek in de knockout-ronde nog zeker mogelijk is.

Leiden speelde thuis tegen de Bakken Bears, de kampioenen van Denemarken, en pakte in de eerste helft gelijk tien punten voorsprong. Dat werd in het derde kwart zelfs uitgebreid naar twintig punten, maar in het vierde kwart kwamen de Denen ineens helemaal terug.

Van 81-59 werd het in een paar minuten tijd 81-79 en dus moesten de thuisfans de billen samenknijpen. Leiden hield echter stand, vond de basket weer en won met 89-85, onder meer dankzij 19 punten, 9 assists en 7 rebounds van Worthy de Jong.

Het Groningse Donar ging voor de derde keer in vier wedstrijden onderuit. Op bezoek bij Dinamo Sassari waren de Groningers niet opgewassen tegen de Italiaanse thuisploeg, waardoor een plek in de volgende ronde - zoals vorig seizoen lukte - niet meer mogelijk is.

Sassari was vrijwel de hele wedstrijd simpelweg een maatje te groot en daar konden ook de 18 punten van Drago Pasalic en de 17 punten van Lance Jeter weinig aan veranderen, waardoor de Italiaanse ploeg met 97-74 de winst pakte.

Kvitova naar eerste Australian Open-finale

Tennisster Petra Kvitova heeft zich voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de finale van de Australian Open. In het bloedhete Melbourne was de Tsjechische nummer zes van de wereld in twee sets te sterk voor Danielle Collins (WTA-35): 7-6 (2), 6-0.

De Amerikaanse stond voor het eerst in haar leven in de halve finales van een Grand Slam-toernooi - sterker nog, in haar vijf eerdere optredens had ze überhaupt nog nooit een wedstrijd gewonnen. Collins begon prima en plaatste de eerste break, maar ondanks behoorlijk tegenstribbelen leverde ze die ook gelijk weer in.

Kvitova was in de tiebreak vervolgens een maat te groot en daarmee was het verzet van Collins gebroken. Op eigen service kwam de Tsjechische niet meer in de problemen en ze won ook alle drie de servicegames van Collins, waardoor de tweevoudig Wimbledon-kampioene zich op mag maken voor een duel tegen Naomi Osaka uit Japan of landgenote Karolina Pliskova.

Kvitova slaat zich langs Collins naar de finale (Pro Shots/Action Images)
Kvitova slaat zich langs Collins naar de finale (Pro Shots/Action Images)

Kunstschaatsster Van Tiel niet door op EK

Voor kunstschaatsster Kyarha van Tiel zit het Europees kampioenschap er weer op. De 18-jarige Rotterdamse bleef in Minsk steken op de korte kür. Van Tiel eindigde op het eerste van twee onderdelen op de 28e plek met 44.00 punten.

Een plek bij de top-24 werd gevraagd om ook de finale te mogen schaatsen, de vrije kür, en daarvoor had ze 46.10 punten moeten hebben. De Nederlandse had vooral moeite met de sprongen, doorgaans juist haar sterkste deel van de kür.

Olympisch kampioene Alina Zagitova uit Rusland gaat met 75.00 punten aan de leiding en wordt gevolgd door haar 16-jarige lands- en leeftijdsgenote Sofia Samodurova.

Thomas Kennes komt donderdag namens Nederland in actie op de korte kür bij de mannen. Het EK is vrijwel helemaal live te zien op Eurosport 1 en 2.

Vaker online op zoek naar gezondheidsinformatie

Nederlanders zoeken steeds vaker informatie over gezondheid en leefstijl op internet. Twee derde van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zei hier in 2018 online naar op zoek te zijn geweest. Ook wordt internet steeds vaker gebruikt om afspraken te maken met medisch specialisten of huisartsen, of om medicijnen te kopen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018 van het CBS.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zocht 67 procent in 2018 online naar informatie over gezondheid en leefstijl. In 2012 was dit nog niet de helft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over ziekten, voeding of beweging. Het percentage vrouwen dat op internet op zoek was naar dit soort informatie was hoger (71) dan het percentage mannen (63).

Ouderen minst vaak online op zoek naar informatie over gezondheid
Het zijn vooral 25- tot 45-jarigen die online zochten naar informatie over gezondheid; 80 procent van de personen in deze leeftijdsgroep had dit in 2018 gedaan. Van de Nederlanders in de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar en 65 jaar of ouder gaf 70 procent en 52 procent aan online op zoek te zijn geweest naar informatie over gezondheid. Verder geldt dat het aandeel hoogopgeleide Nederlanders dat deze informatie zocht (81 procent) groter is dan het aandeel middelbaaropgeleiden (73 procent). Onder middelbaaropgeleiden was dat weer hoger dan onder laagopgeleiden (49 procent).

Kwart Nederlanders maakt afspraak online
Een kwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder maakte in 2018 gebruik van het internet om een afspraak te maken met een huisarts of medisch specialist. In 2012 was dit 10 procent. Het zijn vooral Nederlanders van 25 tot 45 jaar die dat doen (33 procent). In de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar en 65 jaar of ouder maakte 26 procent en 18 procent van de Nederlanders online een afspraak. Van de jongeren van 12 tot 25 jaar deed 20 procent dit.

Het percentage hoogopgeleiden (34) dat online actief is om afspraken te maken is groter dan het percentage laagopgeleiden (16). Middelbaaropgeleiden zaten hier met 26 procent weer tussenin. Er is op dit punt geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Steeds vaker aankopen medicijnen online
Niet alleen zijn Nederlanders steeds vaker op internet op zoek naar informatie over gezondheid en leefstijl, ook kopen ze vaker medicijnen online. Kocht in 2012 nog geen 3 procent medicijnen via internet, in 2018 was dit gestegen naar 10 procent.

Nederlanders van 25 tot 45 jaar en 45 tot 65 jaar kopen even vaak medicijnen online. Van deze leeftijdsgroepen gaf 12 procent aan medicijnen via internet aangeschaft te hebben. Onder Nederlanders van 12 en 25 jaar en voor 65-plussers ligt dat met respectievelijk 7 procent en 8 procent lager.

Nederland koploper in Europa met online informatie zoeken over gezondheid
Nederland heeft van alle EU-28 landen het hoogste percentage mensen van 16 tot 74 jaar dat informatie opzoekt over gezondheid op internet. In 2018 had 72 procent van de Nederlanders van deze leeftijd dat gedaan, het gemiddelde van de Europese Unie was 52 procent.

Nederland staat op de vierde plaats als het gaat om online afspraken maken. In 2018 had 27 procent van de Nederlanders een afspraak online gemaakt, bijvoorbeeld met een specialist van een ziekenhuis of een gezondheidscentrum. Het EU-gemiddelde lag op 17 procent. In Finland was dit aandeel het grootst (44 procent), gevolgd door Denemarken (41 procent).

Online medicijnen kopen is een minder gangbare online activiteit. 9 procent van de EU-burgers doet dit. Nederland staat in Europa op de vijfde plaats met 11 procent. In Duitsland (24 procent), Zweden (23 procent) en Denemarken (17 procent) worden medicijnen vaker online aangeschaft.

Bijna 5% meer nieuwbouwwoningen in 2018

In 2018 werden bijna 66.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2017 en het hoogste aantal na 2009. Met deze nieuwbouw groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent. In Diemen nam de woningvoorraad door nieuwbouw met bijna 5 procent het sterkst toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks vaak met ruim 1 procent , gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 0,6 (45.000 nieuwbouwwoningen). In de drie jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder. In 2018 werd er ook weer meer gebouwd dan het jaar ervoor, maar de groei viel wel terug.

Ruim 7,8 miljoen woningen
Nederland telde op 1 januari 2019 ruim 7,8 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 74.000 meer dan een jaar eerder. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex.

Van de provincies groeide de woningvoorraad door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, namelijk met 1,5 procent. Ook in Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg, Friesland en Drenthe werden naar verhouding weinig nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Zuid-Holland ligt ook onder het gemiddelde, maar stond met absolute aantallen, namelijk ruim 11.000, op de tweede plek na Noord-Holland (bijna 13.700 woningen).

Diemen breidt flink uit
In Diemen groeide de woningvoorraad door nieuwbouw, met bijna 5 procent, het hardst. In totaal werden daar 638 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In Amsterdam waren dat er 7.263 , traditiegetrouw het hoogste aantal van alle gemeenten. In Amsterdam staan in totaal bijna 441.000 woningen, bijna 6 procent van de Nederlandse woningvoorraad.

De cijfers over 2018 zijn voorlopig benadrukt het CB. In mei 2019 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting iets hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.

Bijna 5% meer nieuwbouwwoningen in 2018
Bijna 5% meer nieuwbouwwoningen in 2018

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.