Toespraak Trump sneuvelt door shutdown

Mick (Philosocles)

De jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president voor het Huis van Afgevaardigden gaat niet door omdat Huis-voorzitter Nancy Pelosi de uitnodiging aan Donald Trump heeft ingetrokken zolang de shutdown van de Amerikaanse overheid voortduurt. Ondertussen heeft de Senaat twee voorstellen verworpen om daaraan een einde te kunnen maken.

Pelosi zou Trump aanvankelijk hebben uitgenodigd toen de shutdown al aan de gang was, maar mogelijk werd op dat moment nog een oplossing voorzien. Inmiddels is de sluiting van de overheid echter de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Pelosi beroept zich er onder meer op dat bepaalde veiligheidsvoorzieningen ook dicht zijn, en dus zou het onverantwoord zijn om de State of the Union komende dinsdag door te laten gaan.

Trump ontkent echter dat er zorgen over de veiligheid zijn. Hij heeft ook de suggestie van de hand gewezen om de toespraak elders te houden. De Senaat, die in Republikeinse handen is, zou dan voor de hand liggen. Daar zou hij echter moeten worden uitgenodigd, en schijnbaar willen de senatoren niet breken met de traditie om dit in het Congres te doen.

Onbetaald
De shutdown duurt nu al 35 dagen. Het vorige record uit 1995 stond op 21. Circa 800.000 ambtenaren zitten ofwel gedwongen thuis, of zijn als essentieel aangemerkt en moeten onbetaald doorwerken. Vrijdag wordt de tweede keer dat ze niet krijgen uitbetaald, en velen moeten inmiddels hun toevlucht nemen tot voedselbanken of een tweede baan.

Trump eist dat het Huis een begroting goedkeurt van 5,7 miljard dollar voor de grensmuur aan de Mexicaanse grens die een van zijn speerpunten was tijdens de verkiezingscampagne. De Democraten, die in november een meerderheid in het Congres wonnen, weigeren dit. Ze willen wel investeren in grensbewaking, maar niet in een muur.

Weggestemd
De Senaat verwierp donderdag twee voorstellen om de overheid weer te openen. Een kwam van de Democraten en had de shutdown in ieder geval tot en met 8 februari ongedaan kunnen maken. Die werd met 52 tegen 44 stemmen verworpen. De andere kwam van de Republikeinen en daar zat de gevraagde 5,7 miljard dollar bij. Dit voorstel werd met 50 tegen 47 weggestemd. Voor beide waren 60 stemmen nodig.

De shutdown wordt veroorzaakt doordat de VS een begrotingsplafond heeft, en als het geld op is dan worden niet-essentiële onderdelen van de overheid automatisch gesloten. Dat plafond kan met nieuwe wetgeving weliswaar worden verhoogd, maar de laatste jaren gebeurt dat iedere keer maar mondjesmaat, waardoor de kans op sluiting van de overheid continu op de loer ligt.