Oppermachtig Ajax in de beker wel langs Heerenveen

Ajax heeft zich als vierde en laatste ploeg geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van sc Heerenveen.

Beide ploegen troffen elkaar zondagmiddag ook al in de competitie en speelden toen met 4-4 gelijk nadat Ajax in de openingsfase veel beter was, de Friezen terug zag komen, weer voor kwam en in de slotfase een voorsprong niet vast kon houden.

Ditmaal was eerste doelman Andrè Onana weer van de partij en ook winteraanwinst Lisandro Magallàn mocht meespelen. De degelijk debuterende Argentijn hoefde zich niet bovenmatig in te spannen om de bezoekers van scoren te houden, terwijl het aan de andere kant bij tijd en wijlen prijsschieten was voor Ajax.

Heerenveen-doelman Warner Hahn maakte uiteindelijk meerdere knappe reddingen, maar moest al na drie minuten vissen toen de vanaf het middenveld opererende Noussair Mazraoui de bal van dichtbij kon binnenschieten. Rechtsback Kristensen gaf goed voor en de verdediging werd op het verkeerde been gezet dankzij een slim overstapje van Donny van de Beek.

Na een kwartier spelen was het opnieuw raak en ditmaal was het Van de Beek die scoorde. De middenvelder kon de bal controleren na een corner en hard binnenknallen. Hahn kon zich nog wel voor het schot werpen, maar was niet bij machte om de bal te stoppen. Ook zijn protesten vanwege hands werden niet gehoord. Scheidsrechter Kevin Blom moest het zonder het door een storing geteisterde VAR-systeem stellen en keurde de treffer goed.

Heerenveen trachtte zich op te richten en mocht gezien de recente ontmoeting hoop koesteren, maar ditmaal liet Ajax het niet zo ver komen. De verdediging stond prima opgesteld en de slag op het middenveld werd keer op keer gewonnen door de Amsterdammers. Zo bleef het kansen regelen en was het aan Hahn te danken dat alleen Van de Beek voor rust nog scoorde na een vlotte aanval over links.

Met die derde treffer was de klus wel geklaard en werd er met het oog op de competitiekraker tegen Feyenoord van aankomend weekend na de pauze wat rustiger omgesprongen met de krachten. Hakim Ziyech bleef in de kleedkamer achter en David Neres kreeg speeltijd van trainer Erik ten Hag, nadat Mazroui voor rust al naar de kant was gehaald met een lichte blessure.

Ondanks het lagere baltempo in het tweede bedrijf kreeg Ajax via de sterk spelende linksback Daley Blind kansen op de 4-0, maar de laatste treffer van de avond werd gemaakt door de Friezen. Tien minuten voor tijd schoof Kristensen de bal op onbegrijpelijke wijze in de voeten van Pelle van Amersfoort, die Onana met een mooi schot verschalkte.

Heel even leek Ajax toch nog even te vrezen voor een herhaling van zetten van zondag, maar Onana voorkwam erger. Hij stopte en strafschop van Sam Lammers, nadat Magallàn een minuut voor tijd een strafschop veroorzaakte. Zaterdagavond hoort Ajax tegen wie het speelt in de halve eindstrijd: Willem II, AZ of Feyenoord.