6 jaar en TBS geŽist tegen ex-tbs'r die kennis doodstak

“Het slachtoffer bevond zich, zonder het zelf te vermoeden, in het steeds grimmiger wordende hol van de leeuw.” Dat stelde de officier van justitie vandaag naar aanleiding van een gruwelijke steekpartij op zondag 24 september 2017 in een woning aan de Leidse Tomatenstraat. Daarbij kwam een 38-jarige Poolse man om het leven. Tegen de verdachte - een 48-jarige Leidenaar – eiste zij zes jaar cel en TBS met dwangverpleging wegens doodslag.

Het weekend begon relatief gezellig op de vrijdag daarvoor. Twee bekenden – het slachtoffer en zijn vriend – gingen langs bij de Leidenaar, een kennis van ze. Er werd gepraat, muziek gedraaid, geblowd en ook speed gebruikt. Dat drugsgebruik was een onverstandige zet, zeker voor de verdachte die een achtergrond van psychiatrische problemen heeft. Bovendien nam hij al enige tijd zijn medicijnen tegen psychoses niet meer, hoewel zijn GGZ-behandelaars daar telkens op aandrongen.

De riskante combinatie van drugs, weinig slaap en psychoses leidde tot een situatie die een getuige in goed Leids als ‘waus’ omschreef en die zondagmiddag uiteindelijk totaal ontspoorde. Daarbij viel volgens het OM de 48-jarige man het slachtoffer aan en stak hem maar liefst tien keer met een mes. Naar eigen zeggen was hij ervan overtuigd dat het slachtoffer een geheim agent was die hem wilde vermoorden.

Onder het bloed
Na de steekpartij nam hij in verwarde toestand contact op met de derde man die zaterdagavond al was vertrokken. Die waarschuwde op zijn beurt de politie die vervolgens in de woning het levenloze lichaam van de Poolse man aantrof en ook de verdachte, onder het bloed.

De 48-jarige man zegt zich door zijn psychose niet te kunnen herinneren wat er gebeurd is. Hij kwam pas weer bij zinnen toen het mes (dat hij met kracht in het hoofd van het slachtoffer had gestoken) afbrak. De deskundigen van het Pieter Baan Centrum denken genuanceerd over zijn psychische toestand. Zij sluiten op basis van hun observaties niet uit dat de verdachte zijn klachten aandikt. Volgens hen was tijdens het feit zijn realiteitstoetsing en impulscontrole weliswaar verminderd, maar niet helemaal afwezig.

Medicijnen niet, drugs wel
De officier van justitie volgt hen in deze redenering. Zij vindt de man verminderd, maar niet geheel ontoerekeningsvatbaar. Ook rekent zij hem aan dat hij ervoor gekozen heeft om zijn medicijnen niét en de drugs wél in te nemen. Terwijl hij tijdens een eerdere TBS-behandeling geleerd had welke risico’s daaraan kleefden.

Zij eiste daarom tegen de 48-jarige Leidenaar zes jaar cel en TBS met dwangverpleging. De uitspraak is over twee weken.