Noord-Korea blijkt beste Korea op openingsdag WK gewichtheffen

In het Turkmeense Ashgabat is het wereldkampioenschap gewichtheffen vrijdag dan echt van start gegaan, nadat er op donderdag al een paar B- en C-groepen op het programma stonden. Zoals gewoonlijk begon de titelstrijd met de lichtste gewichten, in dit geval de vrouwen tot 45 kilogram en de mannen tot 55 kilogram.

Noord-Korea, beste Korea
Bij de mannen tot 55kg was er maar één grote favoriet: de kleine Noord-Koreaanse held Om Yun-chol, olympisch kampioen in 2012, wereldkampioen in 2013, 2014 en 2015 en goed voor zilver op de Spelen van 2016. Bij het trekken was Arli Chontey uit Kazachstan goed voor 120kg, waarna Om met dat gewicht begon. Dat lukte, maar zijn pogingen op 125kg en 128kg gingen vervolgens fout.

Bij het stoten, de specialiteit van Om, maakte de goedlachse Noord-Koreaan nog wel even duidelijk dat hij toch echt de beste was: hij opende al met 155kg, 13kg meer dan wie dan ook. Nadat Om ook nog 162kg haalde - het eerste officiële wereldrecord in een van de nieuwe gewichtsklassen - kwam hij op een totaal van 282kg uit, verreweg genoeg voor goud.

Chontey stootte 138kg omhoog en kwam totaal op 258kg uit, goed voor zilver, terwijl de Italiaan Mirco Scarantino met 113kg en 139kg, totaal dus 252kg, het brons pakte. Kim Young-ho uit Zuid-Korea bleef met 251kg net buiten de medailles.

Overigens stootte de Vietnamees Lai Gia Thanh 142kg omhoog, maar bij het trekken had hij drie ongeldige beurten, waarbij hij bij de eerste bijna het gewicht op zijn nek kreeg. Teerapat Chomchuen uit Thailand stootte 141kg omhoog, maar had ook drie mislukte pogingen bij het trekken.

Om Yun-chol met een wereldrecord (Bron: YouTube)

Thuisfavoriete krijgt zilver door de neus geboord
Bij de vrouwen tot 45kg werd het een één-tweetje voor Thailand. Thunya Sukcharoen won het eerste onderdeel, het trekken, door 80kg boven het hoofd te tillen. Dat was vier kilo meer dan landgenote Chiraphan Nanthawong en vijf kilo meer dan de Turkmeense thuisfavoriete Yulduz Jumabayewa. Bij het stoten, het tweede onderdeel, begon Jumabayewa met 94kg, waarna ze 104kg omhoog tilde....tot de jury anders besloot.

De Turkmeense had door administratief geblunder - van haar coach of de organisatie, dat werd niet duidelijk - voor haar beurt getild en dus werd de 104kg geschrapt. Ze mocht haar tweede poging wel herhalen en deed dat opvallend genoeg met 105kg...zonder succes. Ook de derde poging, dit keer op 107kg, lukte niet en dus bleef de Turkmeense steken op 169kg als totaalgewicht. Dat was twee kilogram minder dan Nanthawong, waardoor het geblunder haar zilver gekost heeft. Sukcharoen stootte 106kg omhoog voor een totaal van 186kg, ruimschoots voldoende voor de wereldtitel.