Eerste Belgische goud ooit op WK turnen voor tiener Derwael

Op de wereldkampioenschappen turnen in Doha zijn vrijdag de eerste vijf van de in totaal tien individuele toestelfinales beslecht. Dat leverde fraai nieuws op voor onze vrienden in het zuiden: België won voor het eerst in de geschiedenis goud.

Brug vrouwen
Nog nooit won België een gouden medaille op het WK turnen, maar de 18-jarige Nina Derwael begon de brugfinale als grote favoriete. Dat maakte de tiener, tweevoudig Europees kampioene en vorig jaar al goed voor brons op het WK, vervolgens volledig waar. Een werkelijk schitterende oefening werd beloond met 15,200 punten en daarmee won ze met een straatlengte voorsprong: turnkoningin Simone Biles moest met 14,700 genoegen nemen met zilver op haar minst favoriete onderdeel, de Duitse Elisabeth Seitz pakte met 14,600 een prima derde plek.

Vloer mannen
De individuele toestelfinales werden geopend door de mannen op vloer, met 'schroefkoning' Kenzo Shirai en de Russen Nikita Nagornyy en Artur Dalaloyan als favoriet. Nagornyy was bezig met een prachtoefening inclusief 'de Liukin', een drievoudige achterwaartse salto, maar aan het einde ging het fout: hij viel bijna voorover, moest twee grote stappen zetten en kwam niet verder dan de zesde plek. Shirai had ondertussen met 14,866 punten de leiding genomen, waarna Carlos Edriel Yulo de vloer betrad.

De pas 18-jarige debutant uit de Filipijnen turnde de oefening van zijn leven, scoorde 14,600 punten en verzekerde zich van een historische medaille, de eerste ooit voor zijn land. Meerkampkampioen Dalaloyan kwam als laatste en hij turnde een snaarstrakke oefening. De moeilijkheid was weliswaar minder dan die van Shirai, hij voerde het wel nagenoeg perfect uit en dat leverde hem goud op: 14,900 punten.

Sprong vrouwen
Zoals op wel meer onderdelen in het vrouwenturnen was er maar één absolute topfavoriete, en die naam is altijd hetzelfde: Simone Biles. De dominante Amerikaanse kende op beide sprongen een klein foutje - ze deed een klein stapje naar voren - maar verder was het nagenoeg perfect, wat haar over twee sprongen een score van 15,366 punten opleverde. Iets minder dan in de kwalificatie, waarin ze 'de Biles' deed, maar veel hoger dan alle anderen in de kwalificatie.

Het bleek veruit genoeg voor goud, maar daarachter was het wél spannend. De Canadese Shallon Olsen ging er met het zilver vandoor met 14,516 punten, een fractie meer dan de 14,508 van Alexa Moreno. De Mexicaanse was overigens ook dolgelukkig, want ze won de eerste WK-medaille ooit voor haar land. Ook de vierde plek was een bijzondere: de Oezbeekse 'turnoma' Oksana Chusovitina, 43 jaren jong en in 1991 al goed voor een WK-medaille, eindigde met 14,300 punten op een zeer knappe vierde plek.

Voltigepaard mannen
Het werd een zeer spannende strijd op het voltigepaard, waar de eerste vier deelnemers allemaal flink de fout in gingen. Xiao Ruoteng was de eerste die een echt goede oefening turnde en de Chinees, vorig jaar wereldkampioen op de meerkamp, kreeg er 15,166 punten voor. Dat was precies het aantal wat ook olympisch kampioen Max Whitlock kreeg, maar de uitvoeringsscore van de Brit was net iets lager, waardoor Xiao het goud pakte. Brons was er verrassend voor Lee Chih-kai, die zijn spectaculaire oefening beloond zag worden met 14,966 punten.

Ringen mannen
Er is maar één Lord of the Rings in het turnen en dat is de Griek Eleftherios Petrounias. Hij domineert al jaren, werd wereldkampioen in 2015 en 2017 en pakte olympisch goud in 2016, met daarnaast nog een karrevracht aan andere gouden medailles, zoals op EK's. In Doha was Petrounias dan ook de topfavoriet en dat maakte hij volledig waar.

Met een ijzersterke oefening scoorde hij 15,366 punten, voldoende om de Braziliaan Arthur Zanetti, zowel wat betreft olympisch- als WK-goud de voorganger van Petrounias, met 15,100 naar het zilver te verwijzen. Marco Lodadio uit Italië zorgde voor een flinke verrassing door met 14,900 punten het brons te pakken.