FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 september 2018

Duitse televisie monteert per ongeluk nazigeluiden in

De Duitse staatstelevisie heeft zichzelf aardig in de nesten weten te werken. Het late journaal, de 'tagesthemen', is namelijk zo onhandig geweest om beelden van gillende nazi's in te monteren bij het verslag van een andere demonstratie in Chemnitz.

Het kan natuurlijk gebeuren; een montagefoutje waar vijf dagen tussen zitten. Maar een beetje dumm is het wel. Tijdens een -wat kleinere- demonstratie, afgelopen maandag het Duitse Chemnitz was het enkele neonazi's bijna gelukt een complete volzin uit te kramen. Uiteraard groepsgewijs, want zo hoort dat. De heren zongen: 'Wir sind die Fans, Adolf Hitler Hooligans'. Kortom: het soort gedrag dat je ook van leuke en homogeen geklede Vitesse-fans in onze hoofdstad kan verwachten.

De zaterdag daarna was er in dezelfde stad opnieuw een demonstratie, waar tussen de 8000 en 11.000 mensen op afgekomen waren. De Afd (Alternatieve für Deutschland) en de varkensmutsjes van Pegida gingen samen de straat op om te protesteren tegen het steek- en verkrachtingsgeweld dat sommige immigranten met zich meebrengen. Een demonstratie die een stuk beschaafder had kunnen verlopen, als tenminste de extremisten van Antifa geen roet in het eten hadden gegooid. Dankzij het linkse geweld raakten 18 mensen gewond, waaronder drie politieagenten. 

Helaas lukte het de NDR en de ARD (de verantwoordelijke omroepen) het niet om hier een eerlijke, objectieve weergave van te maken; de beelden van de schreeuwende kaalkopjes kwamen doodleuk terecht in het Duitse late journaal. Ook zou er geknoeid zijn met het geluid: het originele 'Wiederstand! Wiederstand!” zou zijn vervangen door nazi-geblèr, gevolgd door een applaus. Een geluid dat niet veel te maken had met de vertoonde beelden. Hiermee zou de suggestie gewekt kunnen worden dat de demonstratie van afgelopen zaterdag een soort bierkeller-bijeenkomst was en de rechterhanden al weer gestrekt stonden. Iets dat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn geweest van de tagesthemen.

De verantwoordelijken hebben imiddels iets van een excuus laten horen, maar wisten er haastig bij te vermelden dat het mixen en hergebruiken van eerdere opnames niet ongebruikelijk is.

Update 23.50 uur
Nog wat enig doorspitten in de materie leert dat zelfs de excuses niet duidelijk maakten wat en waar het nu fout is gegaan. Ja: men heeft verklaard dat men inderdaad beeld en geluid heeft gebruikt die niets te zoeken hadden bij de zaterdag-demonstratie, nee: men heeft nergens duidelijk gemaakt om welke beelden en audio dat ging. Dat liet de NDR/ARD veilig in het midden.

Een deel van het gebruikte beeld- en geluidsmateriaal zou afkomstig zijn van YouTube. Hierop is te zien dat stoere jongetjes met nazisympathieën, vanuit een trein allerlei nare dingen hebben roepen. Maar ook dat kan natuurlijk allemaal per ongeluk gebeuren tijdens het editen.

Klaus Kelle, een journalist die zijn vak wél serieus neemt, heeft over de kwestie een vernietigende analyse geschreven in focus.de. Goed leesvoer voor wie het Duits enigszins machtig is.

Djokovic ondanks behandeling naar kwartfinales US Open

Tennisser Novak Djokovic staat weer eens in de kwartfinales van de US Open. De Servische nummer zes van de wereld had tegen de Portugees João Sousa (ATP-68) een korte medische behandeling nodig en leek het zwaar te hebben in het bloedhete New York, maar won wel in drie sets: 6-3, 6-4, 6-3.

Ook Kei Nishikori, verliezend finalist in 2014, mag zich opmaken voor de laatste acht. De Japanner, als 21e geplaatst, was te sterk voor de Duitser Philipp Kohlschreiber (ATP-34), die eerder Alexander Zverev nog klopte. De ervaren rot kwam lang niet aan zijn beste spel toe, op de slotfase van set drie na. Het was echter al te laat en ondanks de hitte, waar ook Nishikori last van had, kon de Japanner het afmaken: 6-3, 6-2, 7-5.

Lil Kleine: ik ga nog 12 jaar door

Jorik Scholten, beter bekend als Lil Kleine, wil rond zijn 35ste met pensioen. Dat betekent dat hij nog zeker twaalf jaar moeten werken, meldt AT5.

Mogelijk verlengt hij zijn carrière nog vijf jaar extra. 'Misschien werk ik tot mijn veertigste. Dan moet het klaar zijn. Niet alleen financieel, ook persoonlijk', vertelt hij deze week in LINDA.meiden.

De gemiddelde leeftijd waarop werknemers vorig jaar in Nederland met pensioen gingen was 64 jaar en tien maanden. Scholten gaat dus een uitzondering op de regel worden, mocht zijn plan doorgaan.

Waar Lil Kleine daarna dan gaat wonen weet hij ook al. 'Met mijn vrouw en een kind op een mooie plek wonen. Ibiza of zo. We vinden het daar allebei fijn, we zoeken er naar huizen nu.' Sinds vorig jaar heeft Lil Kleine een relatie met Jaimie Vaes. Vorig maand vroeg de rapper zijn vriendin ten huwelijk op Ibiza. 

Thierry Baudet verloofd

Thierry Baudet en zijn vriendin Davide stappen het huwelijksbootje in. Dat heeft de FvD-voorman vanavond via Instagram bekend gemaakt, meldt AT5.

'Na bijna twee jaar om elkaar heen te hebben gedraaid heeft de liefde tussen Davide en mij de afgelopen maanden vleugels gekregen. We zijn verliefd. En verloofd.' Met die woorden maakte hij de verloving tussen hem en de 22-jarige Amsterdamse freelance fotograaf - en tevens de maker van Baudets roemruchte vakantiefoto - Davide Heijmans bekend. 

Het stel had het nieuws liever wat langer buiten de publiciteit gehouden, maar omdat verschillende media al lucht hadden gekregen van de verloving besloten ze toch een eenmalige melding de wereld in te sturen. 'Op dit moment willen we het daar bij houden.'

De politicus kon het verder niet laten het nog even over politiek te hebben. 'Ik heb enorm veel zin in het nieuwe politieke jaar waarin FvD op 20 maart échte verandering gaat afdwingen', voegt hij toe aan zijn eenmalige verlovings mededeling. 

Armeense asielkinderen terecht na onderduiken

De Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) zijn zaterdag ondergedoken, aldus een brief van hun moeder aan het AD. Zij kwam in 2008 samen met hen naar Nederland en werd vorig jaar uitgezet. Onlangs besliste de Raad van State dat ook de kinderen mogen worden uitgezet. Maandagavond hebben ze zich evenwel weer bij voogdij-instelling Nidos gemeld.

De vrouw zou de kinderen afgelopen zaterdag naar een plek hebben laten brengen die niet bekend was bij de overheid. "Ze hebben een erg zwaar jaar achter de rug. Ik hoorde vorige week van professor Erik Scherder dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen ­omdat hun kans op herstel hier nul is", schreef ze aan de krant.

Toen de moeder vorig jaar werd uitgezet waren de kinderen ook ondergedoken. Het is de bedoeling dat ze komende zaterdag op het vliegtuig worden gezet. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming heeft de moeder psychische problemen en is het onwaarschijnlijk dat ze in Armenië voor haar kinderen kan zorgen. Ook wordt erop gewezen dat de ontstane situatie niet de schuld van de kinderen is, die bovendien geen Armeens spreken. Maar volgens de Raad van State is Armenië een veilig land, en zijn de argumenten van de Kinderbescherming niet relevant.

De asielaanvraag van de moeder werd onder meer afgewezen omdat ze die onder een Russische nationaliteit deed, welke ze niet bleek te hebben.

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) kan in principe zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid gebruiken zodat de kinderen toch kunnen blijven, maar het kabinet zou vrezen dat hierdoor ook andere asielzoekers hun procedure gaan rekken. Harbers liet eerder weten dat het "niet voor de hand ligt" dat hij tot een ander oordeel komt.

Howick en Lily waren naar "een veilige plek" gebracht "waar ze met andere kinderen spelen", aldus de moeder. Ze waren "weg van de angst en paniek" en "heel opgelucht", schreef ze in haar brief.

Update 22.47 uur
Het AD meldde maadagavond dat de kinderen zich bij voogdij-instelling Nidos hebben gemeld. Die instelling heeft samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek urenlang met de moeder onderhandeld. Daarbij werd haar duidelijk gemaakt dat de indien de kinderen door de autoriteiten zouden worden gevonden, ze in detentie zouden worden geplaatst.

Howick en Lili zouden inmiddels weer in een pleeggezin zitten. Naar verluidt worden ze daar wel in de gaten gehouden, en gaat de uitzetting zaterdag door. Het Nidos wil verder niet op de kwestie reageren.

Messi verrast door Ronaldo: "Real Madrid minder sterk"

Lionel Messi heeft in de media gereageerd op de overstap die Cristiano Ronaldo de afgelopen transferperiode maakte van Real Madrid naar Juventus.

Messi zag de transfer van zijn rivaal uit de Spaanse competitie niet aankomen. "Ik was verbaasd, want ik kon me niet voorstellen dat hij Real Madrid zou verlaten. Het verraste me ook dat hij ervoor heeft gekozen naar Juventus te vertrekken, omdat er over veel clubs gesproken werd. Al is Juventus natuurlijk een erg grote club", vertelde hij aan Catalunya Ràdio.

Ronaldo leidde de Madrilenen naar vier Champions League-zeges in de laatste vijf jaar. In 2015 was Barcelona voor het laatst de beste van Europa. "Het wordt tijd dat we het toernooi weer eens winnen", aldus Messi, die met Barça de laatste drie jaar telkens in de kwartfinales sneuvelde.

Vorig seizoen zorgde AS Roma voor een mirakel door de return met 3-0 te winnen, nadat het in Camp Nou 4-1 voor de Catalanen werd. "Dat doet nog altijd veel pijn, maar we beschikken over een zeer sterke selectie. Ik ben ervan overtuigd dat we dit seizoen weer een gooi kunnen doen naar de Champions League."

"Zonder Cristiano zal Real Madrid minder sterk zijn, terwijl Juventus in één klap tot de favorieten behoort. Ze hadden al een goede ploeg en nu hebben ze ook nog eens de beschikking over Ronaldo." Barcelona speelt in de groepsfase tegen Tottenham Hotspur, PSV en Internazionale. Real treft Roma, CSKA Moskou en Viktoria Plzen.

Younes valt buiten de boot bij Napoli

Amin Younes maakt geen deel uit van de Champions League-selectie van Napoli. De oud-Ajacied wacht daar nog steeds op zijn debuut.

Coach Carlo Ancelotti mocht 24 spelers kiezen in plaats van de gebruikelijke 25 namen en voor Younes is er daardoor geen plek. Clubs moeten bij het samenstellen van hun Champions League-selectie minimaal acht spelers kiezen die 'lokaal opgeleid' zijn. Dat houdt in dat ze tussen hun 15de en 21ste minstens drie jaar voor de club of een andere club uit hetzelfde land speelden.

Napoli heeft maar zeven van zulke spelers, dus mochten de Italianen van de UEFA maar 24 spelers selecteren. Voorlopig kan Younes door een blessure überhaupt nog niet in actie komen voor zijn nieuwe club. De Duitser zat nog nooit bij de wedstrijdselectie.

Arek Milik, die eveneens een verleden heeft bij Ajax, is wel geselecteerd. Napoli speelt z'n eerste poulewedstrijd op 18 september tegen Rode Ster Belgrado (uit). Daarna staan in de tweede en derde speelronde ontmoetingen met Liverpool (thuis) en Paris Saint-Germain (uit) op het programma.

Vuurwerkovertreders preventief benaderd

De politie heeft bijna negenhonderd waarschuwingsbrieven gestuurd naar mensen die vorig jaar zijn betrapt met (illegaal) vuurwerk. Met de brief wil de politie voorkomen dat zij dit jaar opnieuw de fout ingaan. De komende weken kunnen nog tweeduizend mensen een brief verwachten.

‘Jouw naam komt voor ons in onderzoek’, luidt de eerste zin van de brief die bijna negenhonderd mensen deze week in hun brievenbus hebben ontvangen. Bij al deze mensen is tussen januari 2017 en mei van dit jaar (illegaal) vuurwerk in beslag genomen. Met de brief wil het Vuurwerk Internet Team van de politie voorkomen dat zij dit jaar opnieuw de fout ingaan.Zeker een derde van de aangeschreven personen is minderjarig. Daarom is de brief geadresseerd aan hun ouders.

Vuurwerk Internet Team
De ontvangers van de brief zijn geselecteerd door een zogenoemde Vuurwerk Internet Team, een landelijk team dat sinds vorig jaar probeert om vooral de online handel in illegaal vuurwerk te frustreren. Onder de noemer ‘Project Oorworm’ speuren politiemensen op webshops, fora en sociale media naar kopers en verkopers van vuurwerk. Behalve de nu verstuurde brieven leidden de inspanningen van het team er eerder al toe vierhonderd Instagram-accounts werden verwijderd, omdat er vuurwerk te koop werd aangeboden.

Anoniem
‘We doen al maanden onderzoek naar illegale online handel en achterhalen daarbij gegevens van kopers en verkopers’, zegt Henk van Binnendijk, rechercheur van het team. ‘Het internet wordt zo steeds minder een veilige en anonieme plek voor kopers en verkopers van vuurwerk.’ Mensen die via Instagram op zoek zijn naar vuurwerk krijgen een privébericht van de politie waarin hen worden geadviseerd te stoppen met hun zoektocht, omdat het kopen en bezitten van illegaal vuurwerk strafbaar is.

Afzien
Hoewel de tijd van vuurwerk nog ver weg lijkt, is het moment van het sturen van de brief heel bewust gekozen. De handel in vuurwerk bloeit in deze tijd van het jaar weer op. De waarschuwingsbrieven zijn dan ook preventief bedoeld, benadrukt Binnendijk. ‘De personen die deze brief krijgen, kregen het afgelopen jaar te maken met de politie in het kader van illegaal vuurwerk. We hopen dat ze door deze brief afzien van deze illegale bezigheden.’

Levensgevaarlijk
Op het bezit van of de handel in vuurwerk staan niet alleen forse geldboetes en zelfs gevangenisstraffen, maar het is ook levensgevaarlijk. Illegaal vuurwerk veroorzaakt ieder jaar weer veel ongelukken en ernstige brandschade. Onveilige opslag in woningen zorgt voor grote veiligheidsrisico’s, maar ook postbezorgers lopen ongemerkt grote risico’s.

Voor het versturen van vuurwerk wordt veelal gebruik gemaakt van reguliere koeriersdiensten. ‘De bezorgers weten niet wat er in zo’n pakket zit, maar vuurwerk kan de kracht van een aanvalsgranaat hebben.’ Daarom ziet het team ook graag dat burgers die iets vermoeden aan de bel trekken. Binnendijk: ‘Je moet er niet aan denken dat vuurwerk ontploft in een woonwijk of in een bus van een bezorgdienst. Vermoed je iets? Neem dan altijd contact op met de politie.’

Vuurwerkovertreders preventief benaderd (Foto: Politie.nl)
Vuurwerkovertreders preventief benaderd (Foto: Politie.nl)

Jawed S. kwam speciaal naar Nederland voor aanslag

Jawed S. zegt dat de Islam in Nederland veelvuldig wordt beledigd. Dat zegt hij in de eerste verklaringen die hij tot nu toe heeft afgelegd, zo schrijft AT5 op haar websiite. 

S. kwam vrijdagochtend met een internationale trein vanuit Duitsland aan op Centraal Station. Kort hierna stak hij twee 38-jarige Amerikaanse mannen neer. De 19-jarige Afghaan zegt zijn slachtoffers willekeurig te hebben gekozen, hij wist niet dat zijn slachtoffers Amerikanen waren.

In zijn verklaring heeft Jawed gezegd dat de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah veelvuldig worden beledigd in Nederland. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij daarbij ook politicus Geert Wilders genoemd maar over de cartoonwedstrijd heeft hij niks gezegd.

De rechter-commissaris oordeelde vanmiddag dat er in deze fase van het onderzoek voldoende bewijs is om de man langer vast te houden. De gronden hiervoor zijn het vluchtgevaar, de geschokte rechtsorde, de vrees voor herhaling en het onderzoeksbelang. S. zal ook psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

Jawed S. vroeg in 2015 asiel aan in Duitsland en was in afwachting van zijn procedure woonachtig in de deelstaat Rijnland-Palts. De Duitse politie deed na de steekpartij een inval in zijn woning en nam 'meerdere gegevensdragers' in beslag.

Paard op de vlucht eindigt in zwembad

Consternatie in het Duitse Meerbusch (Noordrijn-Westfalen) afgelopen weekend: er was een paard ontsnapt uit een weiland. Tijdens zijn 'vlucht' zakte het dier echter door het afdekzeil van een zwembad heen en belandde op die manier tot aan zijn manen in het water. 

De brandweer werd naar de melding gestuurd, maar eenmaal ter plaatse bleek dat hun wagen te groot was voor de tuin. Een boer in de buurt stelde zijn machines beschikbaar om het onfortuinlijke beest uit het waker te takelen. 

Tijdens de twee uur durende redding kreeg het paard een kalmerende injectie van de dierenarts. Nadat hij uit het water was gehaald en onderzocht was, is hij geretourneerd naar de eigenaar. Een woordvoerder van de brandweer liet nog weten dat het dier niet gewond was geraakt en ook niet in paniek was. 

Ronaldo koopt meerderheidsaandeel bij Real Valladolid

Ronaldo is een meerderheidsaandeelhouder van Real Valladolid geworden. De Braziliaan heeft 51 procent van de aandelen gekocht.

Hoewel Ronaldo nu de meerderheid van de club bezit, blijft Carlos Suárez de voorzitter van de club. De oud-spits zal de rol van voorzitter van de raad van bestuur op zich nemen. De Braziliaan investeert dertig miljoen euro in de club.

"We willen groeien en het beste team mogelijk opbouwen", vertelt Ronaldo tijdens een persconferentie. "Vertrouw erop dat wij ervoor gaan zorgen dat Real Valladolid behouden blijft voor LaLiga. Ik ben ervan overtuigd dat het heel moeilijk gaat worden om ons te verslaan. Ik vraag ook de supporters om deel te nemen aan dit project. Ik wil dat jullie onderdeel uitmaken van het heden en de toekomst van de club."

Carlos Suárez is blij met de komst van Ronaldo. "De deal werd woensdag gesloten. Ronaldo heeft op persoonlijke titel 51 procent van de aandelen van Valladolid overgenomen. Eind juli begonnen we te praten."

"Het was geen economische kwestie, maar nu kan Valladolid in andere competitie spelen. Ronaldo zet ons nu op de kaart. Ik dacht dat het het beste was voor de club. Je zult zien dat het de ideale optie is voor Valladolid."

Nederland met sterk team naar WK wielrennen; Dumoulin en Mollema kopmannen

Nederland komt met een sterk team aan de start op het WK wielrennen in Innsbruck, dat over twintig dagen van start gaat. Dat heeft de KNWU bekendgemaakt in een persbericht.

Tom Dumoulin en Bauke Mollema zijn de kopmannen van de Nederlandse selectie, met Wout Poels in een vrije rol. Wilco Kelderman, Sam Oomen, Steven Kruijswijk, Antwan Tolhoek en Pieter Weening maken het achttal compleet in Oostenrijk.

Ook de vrouwenploeg komt met een sterke ploeg aan de start. De kopvrouwen in Innsbruck zijn Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, die het vrouwenseizoen hebben gedomineerd hef afgelopen seizoen. De twee vrouwen krijgen de steun van Lucinda Brand, Amy Pieters, Chantal Blaak, Sabrina Stultiens en Janneke Ensing.

In de tijdrit zullen bij de mannen Tom Dumoulin, Dylan van Baarle en Wilco Kelderman aan de start komen. Dumoulin won vorig jaar de titel op de individuele tijdrit. Bij de vrouwen verdedigt Annemiek van Vleuten haar titel. Naast Van Vleuten komt ook Anna van der Breggen en Ellen van Dijk aan de start.

De ploegentijdritten zijn op zondag 23 september, de individuele tijdritten op 25 (vrouwen) en 26 (mannen) september. De wegwedstrijden zijn in dezelfde volgorde op 29 en 30 september.

Koeman: "Bergwijn had anders bij de selectie gezeten"

Steven Bergwijn was een opvallende afwezige in het Nederlands elftal van de komende twee interlands en Ronald Koeman heeft uitgelegd waarom.

"Het is logisch dat men de wenkbrauwen fronst, had ik ook gedaan als ik niet weet waarom", vertelde Koeman tijdens een persconferentie. "Ik weet waarom, ik heb hem ook gebeld en ook Van Bommel. Ik ben heel duidelijk geweest."

"Bergwijn zit niet bij het Nederlands elftal, omdat Jong Oranje twee hele belangrijke wedstrijden gaat spelen", refereert de bondscoach aan de wedstrijden tegen Jong Engeland en Jong Schotland. "Bergwijn had anders bij de selectie gezeten."

"Leidend was Jong Oranje. Ik heb de keuze moeten maken tussen Bergwijn en Justin Kluivert en daar voor Bergwijn gekozen. Jong Oranje vecht voor zijn laatste kans. Ik schat Bergwijn hoog in dat hij van grote waarde daar kan zijn. Hij past beter in het plaatje, helaas voor hem."

Jong Oranje staat momenteel tweede in de kwalificiatiepoule voor het EK, met een achterstand van vijf punten op koploper Jong Engeland. Nummers drie en vier, Oekraïne en Schotland, hebben drie punten minder. De groepswinnaar plaats zich direct voor het EK en de nummer twee kan zich via de play-offs nog plaatsen.

Marcellis zet per direct punt achter loopbaan

Dirk Marcellis heeft per direct besloten om zijn voetballoopbaan te beëindigen. De verdediger stopt vanwege aanhoudende knieklachten.

"Ik ben vier jaar geleden geopereerd aan mijn knie en nu begon het weer op te spelen", vertelt Marcellis in gesprek met Voetbal International. "Na overleg met doktoren en specialisten heb ik besloten te stoppen. Ik had te veel pijn de laatste weken en de specialisten waren heel duidelijk. Als ik nu niet zou stoppen, zou ik op zeer korte termijn een nieuwe knie nodig hebben."

De drievoudig international kwam op 19 augustus voor het laatst in actie tegen FC Utrecht en hij moest zich in die wedstrijd na één helft laten vervangen vanwege klachten aan zijn knie. Zijn noodgedwongen afscheid komt hard aan. "Heel hard. Maar het komt ook niet helemaal uit het niets. Ik wist dat dit een scenario wasdat naar voren zou kunnen komen. Maar desondanks komt dit natuurlijk ontzettend hard aan. Het verwerken van dit nieuws gaat wel even duren."

Marcellis genoot zijn opleiding bij PSV en werd met de Eindhovenaren landskampioen. In 2013 won hij met AZ de KNVB Beker en sinds 2015 stond de verdediger onder contract bij PEC. Hij blijft mogelijk betrokken bij PEC. "Daar heb ik met PEC al gesprekken over gehad. De intentie van beide kanten is, als dit allemaal is verwerkt, om met elkaar door te gaan. Hoe of wat is nu nog onduidelijk, maar ik ambieer geen rol als trainer. Het zal meer iets binnen de organisatie zijn. In die richting ben ik ook bezig met een opleiding die ik bijna afgerond heb."

Monique Hazes jr: OPZOUTEN MET JE GEZEIK

Mevrouwtje Hazes jr (die eigenlijk Westenberg heet) flikkert alles ongegeneerd op Instagram. Maar ze is het zat dat volgers ongezouten kritiek geven, opzouten..... Al voordat users kunnen reageren snoert mevrouw ze de mond.....OPZOUTEN MET JE GEZEIK. BEGREPEN?!!!!!EINZ

Nou, nou rustig aan mevrouw opgewonden standje, ik wist niet dat je boos werd.

 

Zie hier onze heerlijke zoon samen met zijn vriendje, beide nog géén 2 jaar, MET speen! Ik ben het “ongevraagde advies” en de negatieve opmerkingen over onze zoon en zijn speen echt helemaal zat! Het is ONS kind, WIJ bepalen wat wij wel en niet toelaten, want WIJ zijn zijn ouders! Al heeft hij op zijn 4e nog een speen dan bepalen WIJ dat! Wie er vanaf nu nog 1x over begint blokkeer ik van mijn instagram, want ik wil graag gewoon foto’s van ons kind kunnen posten zonder dat daar hele discussies onder ontstaan! Ik zou het jammer vinden wanneer ik mijn reacties ook uit zou moeten zetten, want alle gezellige lieve volgers zijn daar dan ook de dupe van! Dus voor eens en voor altijd: OPZOUTEN MET JE GEZEIK EN RICHT JE OP JE EIGEN “PERFECTE” LEVENTJE! ✌🏼

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op3 Sep 2018 om 4:34 (PDT)

Jos B. komt naar Nederland

Jos B. komt woensdag per vliegtuig aan in Nederland. Volgens de Spaanse publieke omroep RTVE wordt hij begeleid door medewerkers van Interpol. Het is bekend dat het vliegtuig om 15.00 uur vanuit Barcelona zal vertrekken. Het is nog onbekend waar het zal landen en waar B. dan naartoe gebracht zal worden.

Het Openbaar Ministerie in Nederland wil het bericht van RTVE niet bevestigen, en zal pas mededelingen doen als B. daadwerkelijk in Nederland is.

Winkel plakt nepogen op vissen en moet sluiten

We weten dat de kans uitermate klein is dat je een dezer dagen een lekker visje gaat kopen in Koeweit, maar toch: let even op. Volgens lokale media heeft een winkel de deuren moeten sluiten omdat ze nepogen op de vissen hebben geplakt.

De dieren zouden er zo levendiger en verser uit hebben moeten zien. Een klant wilde haar avondmaal wassen en bereiden, maar plots vielen de ogen eraf! Heel raar natuurlijk, vooral omdat het plastic nepogen waren. Het ministerie van Commercie in het land werd op de hoogte gebracht, de winkel werd geïdentificeerd en moest de deuren sluiten.

Omdat we na dit wereldschokkende nieuws toch benieuwd zijn: wat is het raarste wat je ooit, uiteraard zonder het te willen en buiten nep vissenogen om, bij een winkel mee hebt gekregen?

Zeeuwse politici woest om 'godverdomme' in voorstelling

Tijdens het Zeeland Nazomerfestival, wie kent het niet, heeft een hoofdrolspeler tijdens de openingsvoorstelling 'godverdomme' gezegd. De vuige heiden speelde in de voorstelling De Blinden van het Collegium Vocale Gent.

De Statenfracties van de SGP en ChristenUnie zijn allejezus boos, want een dergelijke vloek kan godverdomme niet. "We kregen veel positieve reacties op het festival, behalve de openingsvoorstelling. Het vloeken is erg kwetsend voor christenen", zei het treurende Statenlid Willemien Treurniet.

Haar collega Ad Dorst van de SGP was het met haar eens: "Moet je dit wel willen, als je er zoveel mensen mee kwetst?" Dorst ziet graag dat het provinciebestuur, waar de SGP in Zeeland uiteraard een partij in is, aan de directie van het festival laat weten dat vloeken niet meer mag.

Ben de Reu van de PvdA, de verantwoordelijke gedeputeerde, lijkt het allemaal maar gelul te vinden. "Wij als provincie gaan niet over de inhoud van voorstellingen en we gaan de teksten ook niet vooraf controleren. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed", aldus De Reu, die aangaf de ZNF-directie niet te gaan benaderen.

Vandoorne weg bij McLaren, Norris komt

Stoffel Vandoorne vertrekt aan het einde van 2018 bij het Formule 1-team van McLaren. Het team heeft laten weten dat de Belg geen nieuw contract zal krijgen na zijn tweede volledige jaar in de Formule 1, waarin het allemaal niet lekker liep.

Teambaas Zak Brown bedankt Vandoorne op de website van het team. De Vlaming pakte dit jaar welgeteld acht punten, beduidend minder dan de 44 van zijn ervaren teamgenoot Fernando Alonso. De laatste van de acht punten kwam alweer elf races geleden.

"We hebben Vandoorne duidelijk niet van het juiste materiaal voorzien om zijn talent te tonen", geeft Brown toe. "Zijn inzet was desalniettemin indrukwekkend, we hebben ervan genoten om met hem samen te werken. Hij zal altijd bij de McLaren-familie horen", gooide hij er nog een cliché in.

Ook Vandoorne zelf houdt het allemaal netjes. "Ik heb ondanks de tegenvallende resultaten genoten van de afgelopen jaren, mijn tijd bij McLaren is een geweldig hoofdstuk in mijn loopbaan en ik heb hier als coureur veel progressie geboekt", aldus de oppermachtige GP2-kampioen van 2015.

Kort na de bekendmaking van Vandoorne's vertrek werd gelijk duidelijk wie hem zou vervangen: Lando Norris, de Brit die in de Formule 2 geweldige races afwisselt met tegenvallende momenten. De 18-jarige Norris zal naast de ook al vastgelegde Carlos Sainz komen te rijden.

Norris staat tweede in de F2-titelstrijd en reed al een paar vrije trainingen in de F1. "We zijn er van overtuigd dat Lando een geweldig talent is, vol potentie. Hij is snel, leert snel en heeft op jonge leeftijd al een volwassen hoofd op zijn schouders", aldus Brown.

"Dat ik volgend jaar als racecoureur in actie mag komen is een droom die uitkomt", reageerde Norris. "Eerst zal ik in de resterende vier races nog volle bak gaan strijden om de titel in de F2 te pakken, wat een stevige uitdaging gaat worden."

Aanvoerder Atletico B bijt wonderkind Real Madrid in het hoofd

Voetballer Alberto Rodriguez, beter bekend als Tachi, is vermoedelijk een groot fan van Luis Suarez. De 20-jarige verdediger is aanvoerder van Atletico Madrid B en in het weekeinde kwam hij met een imitatie van de bijtgrage Uruguayaan.

In het immer beladen duel met Real Madrid Castilla, de B-ploeg van de Koninklijke, raakte Tachi in de clinche met de 18-jarige spits Vinicius Junior, door Real voor grofweg vijftig miljoen euro van Brazilië naar Madrid gehaald.

Tachi trok Vinicius naar de grond, waarna hij zijn tanden stevig in het hoofd van de tiener probeert te zetten. De hongerige aanvoerder kwam weg met geel, terwijl Vinicius opvallend genoeg ook geel kreeg. Vermoedelijk heeft de scheidsrechter het niet helemaal goed kunnen zien en zal Tachi na bestudering van de beelden nog een straf tegemoet mogen zien.

Tachi heeft honger (Bron: YouTube)

2K: Vertel de overheid dat we lootboxes willen

De afgelopen maanden zijn de Belgische en Nederlandse Kansspelautoriteiten voorlopers in de wereld om lootboxes in games te elimineren. In games als Counterstrike en Overwatch zijn hier al kleine overwinningen geboekt, zo ook in de jaarlijkse basketbalserie van uitgever 2K: NBA 2K.

Over een paar weken komt het nieuwe deel, NBA 2K19, uit. In België gaat de game een functie missen, het kunnen kopen van digitale pakketjes kaarten voor echt geld, zal niet meer mogelijk zijn voor onze zuiderburen. Het lootbox-element zou in strijd zijn met de Belgische kansspelwetgeving. De uitgever is het hier natuurlijk niet mee eens, en blijft in gesprek met de Belgische overheid om uit te leggen dat de constructie wel degelijk aan de wetgeving voldoet, ook al hebben ze de functionaliteit zelf wel uit de game gesloopt.

Ze hebben echter wel een plannetje. 2K roept Belgische fans op om contact op te nemen met de overheid en hun duidelijk te maken dat gamers wel degelijk lootboxes in hun games willen. In een kort statement zegt 2K het volgende:

"Specifiek zullen we de mogelijkheid om packs te kopen met premium (niet zelf verdiende) currency/VC uitschakelen. Je kunt nog steeds packs kopen met MyTeam-punten. We blijven in gesprek met de Belgische Kansspelcommissie om uit te leggen hoe NBA 2K en de aankoop van MyTeam-packs al voldoen aan de nationale wetgeving. Als je het hiermee eens bent, raden we je aan contact op te nemen met de lokale overheid om je standpunt duidelijk te maken."

Dus, ben jij van plan de overheid te smeken om het terugbrengen van lootboxes?

Vader zet revalidatiecentrum op na ongeval zoon

Het Daan Theeuwes Centrum in Woerden opent morgenochtend voor het eerst haar deuren. Een speciaal moment voor Adriaan Theeuwes, die al een lange tijd alles op alles zet om het centrum van de grond te krijgen.

Zijn zoon, Daan (destijds 23), overleefde vijf jaar geleden nipt een scooterongeluk vlakbij de Rai. Hij verloor de controle over zijn scooter toen hij over een blikje bier reed. De gevolgen waren groot: Daan belandde met zijn hoofd, net onder zijn helm, op een betonnen paaltje. Nog geen half uur later lag hij op de operatietafel in het VUmc, waar zijn hart er tot drie keer aan toe mee stopte.

Adriaan werd meteen voorbereid op de slechtst mogelijke uitkomst: "De volgende dag kwam de professor naar ons toe en zei dat we er misschien over na moesten gaan denken om hem los te laten. De kans dat hij een kasplantje werd, en niet meer de oude zou worden, was groot."

Medisch traject
Maar dat was geen optie. Daan doorstond een lang traject: hij werd negen keer geopereerd, lag zo'n acht weken op de intensive care en moest maandenlang revalideren. Het begon er op te lijken dat het plaatsen in een verpleeghuis de enige vervolgstap zou zijn. Op de vraag of Daan zich daar op zijn gemak voelde en zich gemotiveerd voelde was hij duidelijk: "Nee, helemaal niet."

Een verpleeghuis was geen optie voor de familie Theeuwes. In plaats daarvan besloten zij meerdere revalidatiecentra te bezoeken in de hoop een nieuwe plek voor Daan te vinden. Met succes: de keuze viel op een revalidatiekliniek voor jongeren in Atlanta - in de Verenigde Staten. Daar kreeg de familie meteen goed nieuws te horen: "Ze waren het daar eigenlijk allemaal over één ding eens: er is nog heel veel mogelijk, maar dan moet Daan heel intensief gaan revalideren."

Verschil
Het grootste verschil tussen de Nederlandse centra en de Amerikaanse is de intensiteit. "We revalideren daar zo'n vijf uur per dag, ten opzichte van één à anderhalf uur in Nederland. Daarnaast ligt de focus enorm op de motivatie van zowel de patiënten als hun omgeving en familie."

Daan en zijn familie besloten te verhuizen en leefden negen maanden in de VS. Met succes: "Hij is gaan lopen, kon zijn arm weer gebruiken, leerde dingen snijden, praten en sprak zelfs weer Engels. Toen hadden we iets van: dit moet ook gewoon in Nederland komen."

En zo gezegd, zo gedaan. Adriaan richtte zijn eigen revalidatiecentrum op in Woerden. De filosofie van het centrum moet hetzelfde gaan worden als die in Atlanta. "Ons doel is om zoveel mogelijk jongeren met ernstige hersenletsel - dat zijn er 400 á 600 per jaar - weer de maximale zelfstandigheid terug te geven".

Ook Daan heeft doelen. "Ik wil m'n studie afmaken, hoop zonder brace te kunnen lopen en mijn arm weer te gebruiken." Maar het belangrijkste doel is misschien nog wel dat hij wil terugkeren naar de VS, maar dan níét om te revalideren: "Ik wil dan in 2022 de marathon van New York uitlopen."

Keselowski wint NASCAR-klassieker in Darlington, veteranen crashen

Brad Keselowski heeft zondag een van de grote klassiekers op de NASCAR-kalender gewonnen. De 34-jarige coureur won de Southern 500 op de oval van Darlington, op enkele jaren in deze eeuw na al sinds 1950 dé race in het Labor Day-weekeinde.

Kyle Larson was gedurende de race de grote man: van de 367 ronden reed hij er 284 aan de leiding, maar tijdens een pitstop in de slotfase ging het fout voor de jongeling. Zijn team was niet snel genoeg, Keselowski kon de leidende positie na een door Jeffrey Earnhardt veroorzaakte caution overnemen en hield het vol tot de finish.

Joey Logano eindigde als tweede en daarmee was het succes voor Team Penske compleet: sinds Bobby Allison in 1975 hadden ze de Southern 500 niet meer gewonnen, nu werd het een 1-2'tje voor het grote Penske, waarvan de pitcrew door Keselowski uitgebreid werd bedankt.

In de slotfase van de race ging het voor twee veteranen nog even flink fout. Ryan Newman wilde een pitstop maken en was al flink langzamer aan het rijden, maar deed dat nog wel op een vrij hoge lijn. Clint Bowyer zag hem over het hoofd en knalde er vol op, wat beiden een forse dreun opleverde.

Zondag wordt op Indianapolis de laatste race van het reguliere seizoen gereden, alvorens men in Las Vegas gaat beginnen met de play-offs.

Bowyer en Newman in de clinche (Bron: YouTube)

Moordenaars eisen rollen in speelfilms

Een groep veroordeelde moordenaars eist dat de filmindustrie hen gaat inzetten voor rollen in films en series waar een moordenaar in voorkomt. Dat meldt woordvoerder Mark David Chapman die John Lennon vermoordde. 'Het is stuitend dat rollen van moordenaars louter door mensen worden gespeeld die niets op hun kerfstok hebben,' aldus Chapman. 

De roep om gelijkheid komt na de oproep om homoseksuele acteurs te casten voor homoseksuele rollen. Ook Volkert van de Graaf heeft zich bij de groep van Killers4Hollywood aangesloten. 'In Goede Tijden Slechte Tijden wordt er elk jaar in een clifhanger wel iemand door zijn hoofd geschoten. Laat mij dat doen, ik heb daar ervaring mee.' De filmwereld twijfelt nog over deze ontwikkeling. 'Moet een rol van een enge man in de nieuwe Carry Slee echt naar Mark Dutroux,' vraagt castingdirector Job Gosschalk zich hardop af.

Steven Spielberg is wel enthousiast en ziet mogelijkheden. 'Als ik Jaws opnieuw kon doen ging de rol naar een echte haai met echte slachtoffers, in plaats van een robothaai. Dat is wel zo fair voor de haaienwereld, die hebben ook rechten.'

Maar even serieus FOK!kers, wat denken jullie, moet een homoseksuele rol door een homoseksueel gespeeld worden? Lees het artikel.

Sato wint voorlaatste race IndyCar-seizoen, Dixon doet goede zaken

Takuma Sato heeft de voorlaatste race van het seizoen in de IndyCar Series gewonnen. De wat chaotische Grand Prix of Portland in Oregon, waar het kampioenschap zondag na 2007 weer terugkeerde, viel precies in de handen van de 41-jarige Japanner, die slechts als twintigste was gestart.

Bij de start ging het gelijk flink fout. Iedereen overleefde bocht één keurig, maar daarna kwamen James Hinchcliffe en Zach Veach met elkaar in de clinche. Dat zorgde voor een kettingreactie, die eindigde met Marco Andretti die op z'n dak lag, nadat hij over Hinchcliffe en Ed Jones heen vloog.

Iedereen bleef gelukkig ongedeerd en nadat de boel was opgeruimd kon men weer verder. Polesitter Will Power had aanvankelijk de leiding, maar hij kreeg te kampen met technische problemen en viel terug naar de 21e plek, waardoor zijn titelhoop min of meer verkeken is.

Scott Dixon leek prima papieren te hebben. De kampioenschapsleider kwam zonder serieuze schade weg bij de startcrash, maar bij een pitstop ging het fout: hij kwam te hard de pitstraat in en kreeg een drive through penalty aan de broek.

Al snel volgde echter een neutralisatie, waardoor Dixon precies achteraan aan kon sluiten. Hij werkte zich naar voren en eindigde nog knap als vijfde, drie posities voor zijn voornaamste rivaal in de titelstrijd, Alexander Rossi.

Sato was door de timing van zijn pitstops en de neutralisaties uiteindelijk op plek één terechtgekomen en vocht daar in de slotronden een fraai duel uit met Ryan Hunter-Reay. De Japanner bleek de sterkste en won, Sebastien Bourdais completeerde het podium met plek drie.

Over een kleine twee weken wordt het seizoen afgesloten op Sonoma, waar Dixon aan een plek in de top-2 sowieso genoeg heeft. Hij heeft 29 punten voorsprong op Rossi en 87 op Power en regerend kampioen Josef Newgarden. In Sonoma liggen dubbele punten klaar: 100 voor de winnaar, 80 voor de nummer twee.

Na de eerste bocht liep het even mis (Bron: YouTube)

Tweede DLC Kingdom Come: Deliverance in beeld

Onze Tsjechische vrienden van Warhorse Studios hebben een teaser-trailer uitgebracht voor de volgende DLC-portie van de middeleeuwse RPG Kingdom Come: Deliverance. In Amorous Adventures ben je de wingman van Sir Hans Capon, één van de interessantere personages uit de main game.

Schijnbaar is de arrogante Capon gevallen voor Karolina, de dochter van de lokale slager, en is het aan hoofdpersoon Henry om hem te assisteren bij het veroveren van haar hart. In hoeverre dit precies interessante gameplay oplevert valt nog te bezien, onderstaande trailer geeft alvast een indruk. Sowieso is rondlopen in het prachtige middeleeuwse Bohemia geen straf.

Amorour Adventures is de tweede uitbreiding voor Kingdom Come: Deliverance en moet in het begin van de herfst verschijnen. Enkele weken geleden kregen we From the Ashes al voorgeschoteld waarin Henry een dorp moet beschermen, en nog twee DLC-onderdelen zijn in aantocht. Lees hier onze review terug van KC:D.


Veertien miljoen spelers in Final Fantasy XIV

Square Enix maakt bekend dat de wereldwijde community voor Final Fantasy XIV nog steeds groeit, met inmiddels meer dan 14 miljoen geregistreerde spelers. Dit is inclusief gratis trial-accounts.

Dit aantal werd afgelopen weekend bekendgemaakt tijdens de viering van het vijfjarig bestaan van de MMO, en betekent dat het afgelopen jaar nog eens 4 miljoen extra avonturiers naar Eorzea zijn afgereisd.

Producer en regisseur Naoki Yoshida had de volgende boodschap:

“Hoewel het originele Final Fantasy XIV er niet in slaagde aan de verwachtingen te voldoen, lukte het ons in 2013 om A Realm Reborn te lanceren, met hulp van media, de bedrijven met wie we samenwerken en uiteraard onze toegewijde spelers. Daarmee was FFXIV inderdaad herboren, en in de loop van de afgelopen vijf jaar is de game uitgegroeid tot een zeer grote en geliefde titel. Ik kan jullie daarvoor niet genoeg bedanken.

"Sinds de lancering van A Realm Reborn hebben we met onze ontwikkelingsteams op volle kracht gewerkt, en hoewel we zeker nog wel wat misstappen hebben gemaakt, blijven de Warriors of Light ons stimuleren om alles op alles te zetten. Er zijn nog vele nieuwe game-ervaringen en epische verhalen die we met jullie willen delen. We zullen harder dan ooit werken voor het uitbreiden van de wereld van FFXIV, waarin spelers tijdens hun avonturen blijvende relaties met elkaar kunnen vormen.

"Final Fantasy XIV is het resultaat van de passie en toewijding van iedereen, inclusief al jullie Warriors of Light, en ik hoop dat jullie ons blijven steunen terwijl we deze wereld samen verder uitbouwen."

Om deze gelegenheid en het vijfde jubileum van de game te vieren, presenteerde Yoshida afgelopen weekend een livestream van 14 uur met speciale gasten die vertelden over de reis die de game tot dusver heeft afgelegd. Tijdens de show verschenen onder andere stemacteurs en ontwikkelaars die diverse onderwerpen bespraken, en werden de resultaten voor de Fan Favorite Music Poll bekendgemaakt.

Tijdens de livestream verscheen ook de nieuwste Letter from the Producer Live, met meer nieuws over wat spelers kunnen verwachten van Patch 4.4: Prelude in Violet. Ook kreeg Yoshida gezelschap van Capcoms Ryozo Tsujimoto die vertelde over de samenwerking met Monster Hunter: World™.

Het vijfde jubileum wordt momenteel verder gevierd met het The Rising-evenement, dat duurt tot 18 september. Meer kun je erover lezen in ons interview met onder andere Yoshida.

Final Fantasy XIV - 5th anniversary (Foto: Square Enix)

Tafeltennisster Lariba (23) overleden

De Filipijnse tafeltennisster Ian Lariba is zondag overleden. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 werd ze de eerste olympische tafeltennisster ooit uit het land, terwijl ze bij de openingsceremonie de Filipijnse vlag mocht dragen. Lariba is slechts 23 jaar geworden.

In mei vorig jaar werd bij Lariba een ernstige vorm van acute leukemie geconstateerd. Ze werd gelijk behandeld en onderging in oktober een stamceltransplantatie, waarna ze naar huis kon. Het was een zeer dure behandeling, maar de tafeltenniswereld bood hulp: er werden vele duizenden dollars ingezameld door spelers en nationale bonden, terwijl Ryu Seung-min, olympisch kampioen in 2004, persoonlijk naar de Filipijnen reisde om een forse donatie namens het Zuid-Koreaanse team af te leveren.

In januari ging het weer achteruit met Lariba, haar zicht nam af en de linkerkant van haar lichaam verzwakte: de kankercellen hadden zich verspreid naar haar hersenen en ruggengraat. Na chemotherapie, uitgebreid onderzoek, bloedtransfusies en een hersenoperatie kon ze weer naar huis, maar halverwege augustus ging het opnieuw flink achteruit. Lariba werd opgenomen en ging weer aan de chemo, maar zondag kwam YanYan te overlijden.

Diskwalificatie Grosjean, Haas in beroep

Romain Grosjean heeft zijn zesde plaats na afloop van de Grand Prix van Italië in moeten leveren. De vloer van de Haas van de Franse Formule 1-coureur bleek niet aan de regels te voldoen, waardoor hij uit de uitslag is geschrapt. Het Amerikaanse team heeft beroep tegen de uitspraak van de stewards ingediend.

Grosjean had er met zijn zesde plaats op Monza voor gezorgd dat Haas Renault in het constructeurskampioenschap ingehaald had. De Fransen dienden hierop protest in, omdat zij aan konden tonen dat de Haas niet aan de regels voldeed. Regel 3.7.1.d van het technisch reglement schrijft voor dat 'het oppervlak dat wordt gevormd door alle delen die op het referentievlak liggen, aan elke hoek aan de voorzijde een radius van 50mm (+/- 2mm) moet hebben, direct gezien vanaf de onderkant van de auto. Dit wordt toegepast nadat het oppervlak is gedefinieerd."

Deze regel werd in juli via een decreet nog eens verduidelijkt, waarna teams de tijd kregen om de vloer van de auto voor de race van afgelopen weekend aan te passen. Haas slaagde hier niet in en had hierover communicatie met de FIA en stelde er pas in Singapore aan te kunnen voldoen. De FIA antwoordde op haar beurt dat mocht er een protest in Italië over de Haas komen het aan de stewards was om te beslissen. Deze namen in hun besluit mee dat een ander deelnemend team wel tijdig aan de regels heeft kunnen voldoen en diskwalificeerde Grosjean.

Door de diskwalificatie eindigde Esteban Ocon op plek zes, gevolgd door Sergio Perez, Carlos Sainz, Lance Stroll en Sergey Sirotkin die hiermee zijn eerste punt scoorde. In het constructeurskampioenschap behield Renault hierdoor de vierde plaats met 86 punten, terwijl Haas de nummer vijf is met 76 punten.

Nationaal Museum Brazilië verwoest door brand op 200-jarig jubileum

In Rio de Janeiro is zondagavond een enorme brand uitgebroken in het Nationaal Museum. Het voormalige paleis van de Portugese koninklijke en Braziliaanse keizerlijke familie is nagenoeg volledig afgebrand, inclusief vele stukken van onschatbare waarde.

Bij de brand in het paleis van São Cristóvão zijn geen gewonden gevallen, het museum was bij het uitbreken van de brand - rond 19.30 uur lokale tijd - al dicht. Het museum vierde dit jaar haar 200-jarig jubileum, nadat het in 1818 werd opgericht. In 1892 verhuisde de hele collectie naar de huidige locatie.

Naar schatting herbergde het museum grofweg twintig miljoen stukken, die vooral van enorme waarde waren op geologisch, botanisch, paleontologisch en archeologisch gebied. Zo lagen er Egyptische mummies, een enorm archief over de inheemse bewoners, oeroude Zuid-Amerikaanse artefacten, dinosaurusbotten en een twaalfduizend jaar oud menselijk skelet, het oudste ooit gevonden op de Amerikaanse continenten.

Naar verwachting is dat allemaal volledig verwoest. Een klein deel van de collectie werd buiten het museum bewaard en is dus niet in de problemen gekomen. Museumdirecteur Paulo Knauss noemde het op TV een 'tragedie voor de cultuur van Brazilië', terwijl president Michel Temer op Twitter sprak van 'een trieste dag voor alle Brazilianen'.

Medewerkers van het museum hadden al lange tijd hun zorgen uitgesproken over de staat van het gebouw, vooral nadat de overheid flink sneed in de subsidies voor het museum. Volgens Globo was onlangs eindelijk een overeenkomst gesloten over een grote restauratie, waarbij vooral ook de brandveiligheid aangepakt moest worden. "Helaas kwam deze ramp eerst", sprak onderdirecteur Cristiana Cerezo.

Anthem krijgt demo in februari

Biowares nieuwe game Anthem krijgt op 1 februari 2019 een 'VIP-demo' op alle platforms. Dat hebben Bioware-topmannen Mark Darrah en Mike Gamble gezegd tijdens een panel op PAX West.

De demo is in eerste instantie alleen beschikbaar voor mensen die Anthem hebben gepreorderd en voor abonnees van EA Access, al is aangegeven dat er te zijner tijd meer manieren zullen komen om de demo te verkrijgen. Het gaat niet zozeer om een verijdelde tech demo maar om een echte 'vertical slice' om de game goed te kunnen ervaren. Anthem komt op 21 februari uit voor PC, Xbox One en PlayStation 4.

Koolhof zonder spelen naar kwartfinales gemengd dubbel US Open

Tennisser Wesley Koolhof staat in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel op de US Open, zijn eerste kwartfinale op een Grand Slam. De 29-jarige Nederlander kan daar mooi uitgerust verschijnen: met zijn Oekraïnse partner Nadiia Kichenok hoefde hij niet eens te spelen.

De Taiwanese Latisha Chan - die in de eerste ronde Kichenok's tweelingzus Lyudmyla uitschakelde - moest eerder in het vrouwendubbelspel al opgeven met partner Viktoria Azarenka en ze was nog niet voldoende hersteld. Chan en de Kroaat Ivan Dodig, als vierde geplaatst, moesten zich daardoor terugtrekken voor het duel met Koolhof en Kichenok, die het in de kwartfinales opnemen tegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en de Brit Jamie Murray.

Jesper de Jong zorgde bij de junioren voor een mooie verrassing: de Nederlander schakelde de als elfde geplaatste Amerikaan Tristan Boyer met 6-1, 7-5 uit in de eerste ronde.

MLB: Rangers halen hard uit met hoogste score in zes jaar

De honkballers van de Texas Rangers hebben zondagavond in eigen huis de zestigste overwinning van het seizoen geboekt. De Minnesota Twins werden stevig op de pijnbank gelegd: 18-4, de hoogste score voor de Rangers sinds 2012.

Na vijf innings viel het nog alleszins mee voor de Twins: 3-0. In de zesde inning timmerden de Rangers echter negen runs binnen, in de achtste kwamen er nog eens vijf bij, na één run in de zevende. De twee keer twee runs van de Twins in de laatste twee innings konden weinig verschil maken.

Jurickson Profar deed het uitstekend. In de zesde inning sloeg hij zichzelf en Andrian Beltre over de thuisplaat met een homerun, terwijl hij in vier van zijn vijf slagbeurten de honken bereikte. 

Uitslagen MLB zondag
New York Yankees - Detroit Tigers 7-11
Miami Marlins - Toronto Blue Jays 1-6
Philadelphia Phillies - Chicago Cubs 1-8
Washington Nationals - Milwaukee Brewers 4-9
Chicago White Sox - Boston Red Sox 8-0
Kansas City Royals - Baltimore Orioles 9-1
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 4-6
Texas Rangers - Minnesota Twins 18-4
Oakland Athletics - Seattle Mariners 8-2
San Francisco Giants - New York Mets 1-4
Cleveland Indians - Tampa Bay Rays 4-6
Los Angeles Dodgers - Arizona Diamondbacks 3-2
San Diego Padres - Colorado Rockies 3-7
Atlanta Braves - Pittsburgh Pirates 5-1
Houston Astros - Los Angeles Angels 4-2

Rangers - Twins (Bron: YouTube)

High Stakes evenement en Grappler naar Fortnite

Epic Games komt met een nieuwe evenement voor Fortnite Battle Royale. Het evenement heet High Stakes en introduceert een nieuw item en een nieuwe LTM genaamd Getaway. High Stakes moet deze week van start gaan.

Getaway plaatst je in een team van vier. Samen moet je vervolgens een schat uit een loot drop ophalen en vluchten via een bus. Dit doe je natuurlijk terwijl ook andere teams op zoek zijn naar de schatten. Het evenement komt daarnaast met een aantal challenges waarin je een paar items kunt verdienen en natuurlijk exclusieve skins.

Het nieuwe item is de Grappler van paarse rariteit. Hiermee kun je een zuignap voor je uit schieten, waarna je naar de zuignap toegetrokken wordt. Dit werkt uiteraard ook in de hoogte, waardoor je snel gebouwen kunt beklimmen of over grote gaten kunt springen.

Grappler Item Fortnite

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vanochtend is er veel bewolking en lokaal kan er lichte regen vallen. In de loop van de dag komt van het noordoosten uit ook af en toe de zon weer tevoorschijn. Later vanmiddag en vanavond kan er ook een enkele bui voorkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen ligt de maximumtemperatuur tussen de 19 en 24°C, de hoogste waarden in het uiterste noordoosten. De wind is noord tot noordoost en is zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is er aanvankelijk nog vrij veel bewolking en kan er een enkele bui voorkomen. Geleidelijk klaart het steeds meer op en vooral in het midden en zuiden van het land kan er (dichte) mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind is zwak en uit een noordelijke richting, in het noordoosten wordt de wind oost tot noordoost.

Dinsdagochtend komt in het midden en zuiden van het land op veel plaatsen nevel en (dichte) mist voor. Later in de ochtend lossen mist en nevel op en komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. In de middag ontstaan er stapelwolken die kunnen uitgroeien tot regen- en onweersbuien. Omdat de buien langzaam bewegen kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. Langs de zuidwestkust is er kans op laaghangende bewolking vanaf zee. De middagtemperatuur ligt tussen 21°C langs de kust en 27°C plaatselijk in het oosten en noordoosten. De zwakke, langs de kust matige, wind is noordoostelijk, in het zuidwesten noordelijk.

Woensdag nog aan de warme kant met daarbij ook kans op een regen- of onweersbui. Donderdag regenachtig en een overgang naar een koeler weertype met maxima die dalen naar ca. 18°C. Op vrijdag en zaterdag kunnen er vooral in de kustprovincies enkele buien voorkomen. Op zondag meer zon en weer wat warmer. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Wolken boven de haven van Rostock (Foto: Interpretatie)
Wolken boven de haven van Rostock (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Paal en perk aan bindend studieadvies

Er komt een bovengrens aan het aantal studiepunten dat een student in zijn eerste jaar moet halen om zijn studie te mogen vervolgen. Het zogeheten bindend studieadvies (bsa) mag voortaan nog maximaal 40 studiepunten bedragen, twee derde van het totaal aantal punten dat een student in het eerste jaar kan halen. Tot dusver was het aan de instellingen om een eigen bsa-norm vast te stellen en lag deze in bijna alle gevallen boven de 40 studiepunten. Daar brengt minister Van Engelshoven (Onderwijs) verandering in. Dat kondigt zij vandaag aan in haar toespraak tijdens de opening van het academisch jaar aan Tilburg University.

Met de maatregel wil de bewindsvrouw voorkomen dat studenten in hun eerste jaar onnodig struikelen. Ook moet het plafond in het bsa ervoor zorgen dat de psychische druk onder studenten afneemt.

Het bsa is ooit geïntroduceerd als instrument waarmee de opleiding samen met de student kon bepalen of hij of zij wel de juiste keuze had gemaakt. Hierdoor zou op tijd kunnen worden ingegrepen en de begeleiding worden aangepast. Als blijkt dat de student niet op de juiste plek zit, kunnen studenten en begeleiding gezamenlijk op zoek naar een plek die wel geschikt is. Inmiddels hanteren bijna alle opleidingen een bsa.

Van Engelshoven constateert echter dat het bsa steeds meer wordt gebruikt als puur selectie-instrument, om te voorkomen dat studenten verderop in de studie mogelijk vertraging oplopen en het rendement van de opleiding drukken. "Ik wil niet dat het systeem zo uitpakt en daarom grijp ik in’’, aldus de minister.

Door minder druk op het eerste jaar te leggen worden er geen onnodige barrières opgeworpen die studenten afschrikken. Van Engelshoven: "Met een bsa van 50 of 60 studiepunten in het eerste jaar pak je studenten op het kwetsbaarste moment, aan het begin van hun studie.’’ Door verlaging van het bsa ontstaat er meer ruimte voor bredere ontwikkeling van studenten, de tijd om je aan te passen aan je nieuwe leven als student en voor laatbloeiers.

Het plafond van 40 studiepunten sluit aan bij een eerdere conclusie van de inspectie. "Een bsa van maximaal 40 studiepunten geeft studenten lucht, en de opleiding houdt de mogelijkheid om studenten die echt een verkeerde keuze hebben gemaakt naar een betere plek te helpen. Wie twee derde van zijn eerste jaar haalt kan nooit op de verkeerde plek zitten of kansloos zijn’’, schetst de minister. Ondertussen laat ze onderzoeken wat beter werkt als je kwetsbare groepen wilt begeleiden tijdens hun studie.

Paal en perk aan bindend studieadvies  (Foto: Stockfoto PXhere)
Paal en perk aan bindend studieadvies (Foto: Stockfoto PXhere)

Rabobank grootste Liegebeest 2018

De Rabobank is de winnaar van de Liegebeest verkiezing, die jaarlijks door Wakker Dier wordt georganiseerd. De helft van alle stemmen ging naar de Rabobank. In hun tv-campagne met de slogan ‘Growing a better world together’ doet Rabobank alsof ze de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeert men in plofkippen, megastallen en fastfoodketens. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Growing megastallen together geeft geen betere wereld.”

De Rabobank stak met de helft van alle stemmen ver boven de andere kandidaten uit. De leugenachtige reclameslogan zorgde voor veel deelnemers. 25.000 mensen brachten hun stem uit, een nieuw record.

Rabobank: mega investeerder in de vee-industrie
Tussen 2012 en 2017 investeerde de bank 6,8 miljard euro in grote vleesgiganten, zoals fastfoodketens KFC en McDonald’s. Ook financierde de bank de Oekraïense plofkippengigant MHP, die jaarlijks 332 miljoen plofkippen ‘produceert’. Dit zijn bijna evenveel kippen als in heel Nederland.

Kandidaten Albert Heijn en Jumbo gingen al eerder om
Kandidaat Jumbo besloot al tijdens de verkiezing te stoppen met de verkoop van levende kreeften. Eerder adviseerde men plompverloren om de kreeften levend (!) in te vriezen. Ook Albert Heijn werd als kandidaat geschrapt. De super beloofde om de valse welzijnsclaims over plofeend van de verpakking af te halen.

Kandidaten Campina en ECOstyle eindigen als tweede en derde
Campina was genomineerd omdat op de melkverpakking staat dat hun koeien verantwoord oud worden. Terwijl deze dieren meestal voor hun zesde levensjaar naar de slacht gaan. Een gezonde melkkoe in een goede omgeving kan 14 jaar oud worden. Kandidaat ECOstyle (fabrikant van diervoeding) suggereert met haar merknaam een biologisch keurmerk, terwijl hun hondenvoer plofkip en industrievarken bevat.

Over de verkiezing
Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing brengt Wakker Dier leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Bedrijven die jokken of misleiden over dierenwelzijn, zetten consumenten op het verkeerde been. Hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans

Van Gerwen wint met overmacht German Darts Championship

Michael van Gerwen heeft zondag alweer voor de zevende keer dit jaar een European Tour-toernooi gewonnen. De Nederlandse nummer één van de wereld schreef het German Darts Championship op zijn naam. Van Gerwen was in de finale van het evenement in het Duitse Hildesheim met 8-6 te sterk voor de Engelsman James Wilson.

De finale leek na zes legs eigenlijk al beslist. Met een 12-darter en finishes vanaf 118 en 154 snelde de nummer één van de wereld naar een 5-1 voorsprong. Wilson bracht de spanning vervolgens terug. De Nederlander miste een paar matchdarts en zag de Engelsman terugkomen tot 7-6. Van Gerwen was echter op tijd bij de les.

Niemand kwam ook maar in de buurt van Van Gerwen tijdens de German Darts Championship. Mighty Mike verloor slechts zeven van zijn 42 gespeelde legs. Op weg naar de finale werden Cristo Reyes (6-0), Martin Schindler (6-0), Dave Chisnall (6-1) en Joe Cullen (7-0) moeiteloos opgerold.

De darters van de PDC komen dinsdag en woensdag weer in actie tijdens Player Championship 17 en 18. Daarna pakken de darters weer het vliegtuig terug naar het Europese vasteland. In Maastricht wordt vanaf vrijdag de Dutch Darts Championship gespeeld. Van Gerwen is als geplaatste speler natuurlijk van de partij. 

Achtste finales German Darts Championship
Rob Cross 6-4 Michael Rasztovits
Mensur Suljovic 6-2 Darren Webster
James Wilson 6-3 Robert Thornton
Ron Meulenkamp 6-4 Michael Smith
Adrian Lewis 6-5 Daryl Gurney
Joe Cullen 6-5 Jan Dekker
Dave Chisnall 6-4 Terry Jenkins
Michael van Gerwen 6-0 Martin Schindler

Kwartfinales
Mensur Suljovic 6-2 Rob Cross
James Wilson 6-2 Ron Meulenkamp
Joe Cullen 6-1 Adrian Lewis
Michael van Gerwen 6-1 Dave Chisnall

Halve finales
James Wilson 7-4 Mensur Suljovic
Michael van Gerwen 7-0 Joe Cullen

Finale
Michael van Gerwen 8-6 James Wilson

Defrel en Sampdoria bezorgen Napoli eerste nederlaag

Sampdoria heeft SSC Napoli zondagavond de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd. De ploeg was op eigen veld met 3-0 te sterk.

Sampdoria was het seizoen in de Serie A begonnen met een nederlaag, waar Napoli de twee gespeelde wedstrijden, tegen SS Lazio en AC Milan, had gewonnen. Bij de Napolitanen kreeg Arek Milik wederom de voorkeur in de spits boven Dries Mertens.

Al na elf minuten spelen nam de thuisploeg de leiding. Na een snelle omschakeling kreeg Grégoire Defrel de bal van Riccardo Saponara en de Fransman schoot overtuigend raak. De huurling van AS Roma zorgde na 32 minuten ook voor de 2-0. Fabio Quagliarella stelde de spits in staat om te scoren.

Napoli-trainer Carlo Ancelotti greep halverwege in en bracht zowel Mertens als Adam Ounas. De Belg zorgde tien minuten na zijn invalbeurt voor gevaar en zette doelman Emil Audero aan het werk. De gasten slaagden er niet in om terug te komen in de wedstrijd en een kwartier voor tijd gooide Sampdoria de wedstrijd in het slot. Met een fantastisch hakje maakte Quagliarella er 3-0 van.

Via Mertens kreeg Napoli de mogelijkheid om nog wat terug te doen, maar de aanvaller schoot van dichtbij over.

Uitslagen Serie A zondag
Fiorentina - Udinese 1-0
Atalanta - Cagliari 0-1
Chievo - Empoli 0-0
Lazio - Frosinone 1-0
Sampdoria - Napoli 3-0
Sassuolo - Genoa 5-3
Torino - SPAL 1-0

Eerste setverlies Williams op US Open, titelverdedigster Stephens door

Tennisster Serena Williams staat weer eens in de kwartfinales van de US Open. De Amerikaanse nummer zeventien van de plaatsingslijst moest tegen Kaia Kanepi (WTA-44) uit Estland voor het eerst dit toernooi een set inleveren, maar een vroege break in set drie bracht de beslissing: 6-0, 4-6, 6-3.

Williams speelt bij de laatste acht tegen de Tsjechische Karolina Pliskova (8). Tegen de Australische Ashleigh Barty (18) plaatste ze tot twee keer toe een vroege break en in beide gevallen leverde het de verliezend finaliste van 2016 setwinst op: 6-4, 6-4.

Ook titelverdedigster Sloane Stephens (3) staat weer bij de laatste acht. De Belgische Elise Mertens (15) kon bij tijd en wijlen wel partij bieden, met name vroeg in de sets, maar dat was niet genoeg om te voorkomen dat ze na anderhalf uur in kon pakken: 6-3, 6-3.

Stephens neemt het in de kwartfinales op tegen Anastasija Sevastova (19), die voor een knappe prestatie zorgde door de Oekraïnse nummer zeven van de wereld, Elina Svitolina, naar huis te spelen. Svitolina leek zich te herstellen van verlies in set één, maar Sevastova sloeg hard terug: 6-3, 1-6, 6-0.

Del Potro stoomt door naar kwartfinales US Open

Tennisser Juan Martin Del Potro staat in de kwartfinales van de US Open. De Argentijnse nummer drie van de wereld blijft maar indruk maken in New York: in zijn eerste drie partijen verloor hij geen set en ook de Kroaat Borna Coric (20) kon dat niet veranderen. Na een goede twee uur was de winst alweer binnen voor Delpo: 6-4, 6-3, 6-1.

In de kwartfinales neemt de Argentijn het op tegen John Isner. De Amerikaan (11) won in vijf sets van zijn medeservicekanon Milos Raonic (25), die tijdens de wedstrijd nog even een medische behandeling moest ondergaan. Een vroege break van Isner in de vijfde set bracht uiteindelijk de beslissing, hoewel hij het op de service van Raonic afmaakte: 3-6, 6-3, 6-4, 3-6, 6-2.

Ook titelverdediger Rafael Nadal staat bij de laatste acht, hoewel de nummer één van de wereld er even voor moest knokken. De Georgiër Nikoloz Basilashvili, die vorig jaar op Roland Garros nog met 6-0, 6-1, 6-0 van Nadal verloor, wist de Spanjaard goed partij te bieden en won in de tiebreak zelfs een set. Daar bleef het wel bij voor Basilashvili, die na 3:23 uur moest capituleren: 6-3, 6-3, 6-7 (6), 6-4.

Nadal speelt om een plek in de halve finales tegen Dominic Thiem (9). De Oostenrijkse gravelbijter gaf vooraf aan weer helemaal fit te zijn - op Wimbledon verloor hij al in de eerste ronde - en tegen de mondiale nummer vijf, de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, maakte hij dat waar. Thiem won de eerste twee sets en in set drie was hij in de tiebreak oppermachtig: 7-5, 6-2, 7-6 (2).

Strootman debuteert bij Marseille met winst op Monaco

Olympique Marseille heeft zondagavond drie punten gepakt op bezoek bij AS Monaco. In de laatste minuten ging l'OM met de zege aan de haal.

Bij Marseille was er een basisplaats voor Kevin Strootman, nadat de middenvelder afgelopen week AS Roma had verruild voor de Franse zuidkust. De linkspoot zag na zeven minuten dat zijn ploeg de eerste goede kans kreeg. Diego Benaglio voorkwam echter een treffer van Kostas Mitroglou.

Na ruim een half uur kreeg de thuisploeg ook de eerste goed mogelijkheid, maar een voorzet van Jean-Eudes Aholou kwam niet aan bij een ploeggenoot. Mitroglou was de gevaarlijkste speler van Marseille en zeven minuten voor rust stiond Benaglio wederom een treffer van de spits in de weg. Op slag van rust was het alsnog raak voor de Griek. Hij kopte een voorzet van Dimitri Payet tegen de touwen: 0-1.

De bezoekers kwamen zeer slecht uit de kleedkamer. Na een blunder van Adil Rami kon Youri Tielemans voor de gelijkmaker zorgen. Vijf minuten later lag ook de 2-1 achter doeman Steve Mandanda. Nadat de verdediging de bal niet wegkreeg kon Radamel Falcao raak schieten.

Marseille kende de nodige problemen na de achterstand en dat deed Rudi Garcia doen besluiten om Florian Thauvin in te laten vallen. Nadat de vleugelspeler kort na zijn invalbeurt al gevaarlijk werd, maakte hij een kwartier voor tijd de gelijkmaker: 2-2.

De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen, totdat Valère Germain, wederom een invaller, Marseille naar de 2-3 zege schoot.

Uitslagen Ligue 1 zondag
AS Monaco - Olympique Marseille 2-3
St Etienne - Amiens 0-0
Stade Rennes - Girondins Bordeaux 2-0

Laatste reviews en specials
review
Avengers: Endgame
review
Paaspop 2019
special
Interview Serdal Yeter (Echo Zulu)
review
Mortal Kombat 11
special
Interview Jolanda Jansen (Directeur Ahoy)
special
Interview André Guilhoto (coach Origen)
©FOK.nl e.a.