Sato wint voorlaatste race IndyCar-seizoen, Dixon doet goede zaken

Takuma Sato heeft de voorlaatste race van het seizoen in de IndyCar Series gewonnen. De wat chaotische Grand Prix of Portland in Oregon, waar het kampioenschap zondag na 2007 weer terugkeerde, viel precies in de handen van de 41-jarige Japanner, die slechts als twintigste was gestart.

Bij de start ging het gelijk flink fout. Iedereen overleefde bocht één keurig, maar daarna kwamen James Hinchcliffe en Zach Veach met elkaar in de clinche. Dat zorgde voor een kettingreactie, die eindigde met Marco Andretti die op z'n dak lag, nadat hij over Hinchcliffe en Ed Jones heen vloog.

Iedereen bleef gelukkig ongedeerd en nadat de boel was opgeruimd kon men weer verder. Polesitter Will Power had aanvankelijk de leiding, maar hij kreeg te kampen met technische problemen en viel terug naar de 21e plek, waardoor zijn titelhoop min of meer verkeken is.

Scott Dixon leek prima papieren te hebben. De kampioenschapsleider kwam zonder serieuze schade weg bij de startcrash, maar bij een pitstop ging het fout: hij kwam te hard de pitstraat in en kreeg een drive through penalty aan de broek.

Al snel volgde echter een neutralisatie, waardoor Dixon precies achteraan aan kon sluiten. Hij werkte zich naar voren en eindigde nog knap als vijfde, drie posities voor zijn voornaamste rivaal in de titelstrijd, Alexander Rossi.

Sato was door de timing van zijn pitstops en de neutralisaties uiteindelijk op plek één terechtgekomen en vocht daar in de slotronden een fraai duel uit met Ryan Hunter-Reay. De Japanner bleek de sterkste en won, Sebastien Bourdais completeerde het podium met plek drie.

Over een kleine twee weken wordt het seizoen afgesloten op Sonoma, waar Dixon aan een plek in de top-2 sowieso genoeg heeft. Hij heeft 29 punten voorsprong op Rossi en 87 op Power en regerend kampioen Josef Newgarden. In Sonoma liggen dubbele punten klaar: 100 voor de winnaar, 80 voor de nummer twee.

Na de eerste bocht liep het even mis (Bron: YouTube)