FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 mei 2018

Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17

Rusland moet eindelijk zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. Die harde eis heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dinsdag uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad.

In zijn toespraak benadrukte Blok de conclusie die het onderzoeksteam vorige week trok: dat de BUK-raketinstallatie die de MH17 uit de lucht schoot deel uitmaakte van de 53e Luchtafweerbrigade van de Russische krijgsmacht.

Hij riep Rusland op volledig mee te werken aan het onderzoek, iets dat volgens de onderzoekers tot dusver niet is gebeurd. Maar, zo stipte Blok aan, dat is geen nieuw verzoek.

"Het is een duidelijke eis in resolutie 2166, die bijna vier jaar geleden unaniem door deze Raad werd aangenomen", zei Blok - ook door Rusland. "Maar helaas moet deze eis, vier jaar later, toch worden herhaald. Ik herhaal hem vandaag nog maar eens, ondersteund door een berg onweerlegbaar bewijs."

Een land kan zich niet op zijn zwijgrecht beroepen, betoogde Blok. Integendeel, "het heeft een plicht om constructief medewerking te verlenen. Om de waarheid aan het licht te brengen, en deze niet voortdurend met mist te verdoezelen."

Blok riep Rusland bovendien op in overleg te treden met Nederland en Australië over de erkenning van aansprakelijkheid voor de vliegramp.

Blok wilde voorafgaand aan de vergadering niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen tegen Rusland, zolang er nog geen officiële reactie uit Moskou is op de onderzoeksresultaten. Hij heeft de hoop op medewerking van Rusland nog niet laten varen en wees erop dat het ook voor Rusland ongemakkelijk is iets te blijven weigeren waar veel landen om vragen.

Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17
Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17 (Foto: ANP)

Snoop vestigt wereldrecord 'gin and juice'

In 1994 rapte hij er al over. Snoop Dogg bracht het nummer Gin & Juice in dat jaar uit op zijn debuutalbum Doggystyle. Op het BottleRock Napa Valley muziekfestival in California behaalde de rapper zaterdag een record door de grootste gin & juice cocktail ter wereld te maken.

In een glas van ruim anderhalve meter hoog mixte Snoop samen met collega-rapper Warren G en Top Chef-winnaar Michael Voltaggio een cocktail van 500 liter. Daarvoor hadden ze 180 flessen gin en 38 kannen sinaasappelsap nodig.

Of de prestatie van de 46-jarige Snoop Dogg de geschiedenisboeken ingaat is nog de vraag, maar hij zal in ieder geval terug te vinden zijn in het Guinness recordboek. De organisatie Guinness World Records maakte bekend dat er een officieel wereldrecord was gevestigd met de megacocktail, die werd afgemaakt met een enorm rietje, een parasolletje en gegarneerd met een hele ananas en een meloen op een zwaard.

Snoop vestigt wereldrecord 'gin and juice'
Snoop vestigt wereldrecord 'gin and juice' (Foto: BuzzE)

Guidetti definitief weg bij Celta de Vigo

John Guidetti verruilt Celta de Vigo definitief voor Deportivo Alavés, de club die hem de afgelopen maanden al van Celta huurde.

Dat bracht de nummer veertien van La Liga via de officiële kanalen naar buiten. Alavés betaalt naar verluidt circa vier miljoen euro voor Guidetti, die een contract voor vier seizoenen heeft gekregen. De 26-jarige aanvaller speelde tot nu toe achttien duels voor de club, waarin hij drie goals en drie assists afleverde.

John Guidetti stond in totaal drie jaar bij Celta de Vigo onder contract. Voor die club scoorde hij 22 keer in 95 officiële wedstrijden. Celta nam de Zweed destijds over van Manchester City, waar hij alleen een keer in een League Cup-wedstrijd mocht opdraven. De Engelse kampioen verhuurde hem aan meerdere clubs, waaronder Feyenoord in het seizoen 2011/12.

Guidetti heeft momenteel twintig interlands achter zijn naam staan. Hij is door bondscoach Janne Andersson geselecteerd voor de Zweedse WK-selectie. Op de mondiale eindronde in Rusland speelt Zweden in groep F tegen Zuid-Korea, Duitsland en Mexico.

Wateroverlast door onweer

Het noodweer dat over het land trok heeft voornamelijk wateroverlast veroorzaakt. Er viel niet alleen veel regen, maar de neerslag viel vaak ook in korte tijd. In Millingen aan de Rijn is maar liefst 72 mm regen gemeten. Gemiddeld valt in de hele maand mei 61 mm. Op veel plaatsen is 20-30 mm gevallen en zijn straten blank komen te staan.

Plaatselijk gingen zware buien gepaard met een downburst. Deze zeer sterke luchtstroom komt uit een bui naar beneden en veroorzaakt aan de grond (zeer) zware windstoten. Bij Ruurlo (GLD) werd een windstoot van 93,3 km/uur gemeten. Er waren meldingen van omgewaaide bomen en verkeersborden. Ook in het westen was sprake van zware windstoten. Lokaal was de schade aan gebouwen groot. Waarschijnlijk heeft de wind gepiekt naar meer dan 100 km/uur.

In het noorden en westen van het land is nog steeds code oranje van kracht vanwege enkele felle buien. De zwaarste buien verdwijnen op dit moment in het westen. Naar verwachting zal het zware onweer rond 22:30u ook in het noorden stoppen.

Kamer debatteert donderdag over MH17

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over het kabinetsbesluit om Rusland aansprakelijk te stellen voor de MH17-ramp. Een voorstel van VVD-Kamerlid Han ten Broeke om daarvoor de ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar de Kamer te roepen kreeg steun van vrijwel alle partijen.

Nederland en Australië besloten vorige week Rusland aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Na internationaal onderzoek staat volgens de regering onomstotelijk vast dat daarbij een Russische raketinstallatie is gebruikt. Minister Blok spreekt dinsdag de VN-Veiligheidsraad toe in een poging steun te verwerven voor dat standpunt.

Door Rusland formeel aansprakelijk te stellen hoopt Blok de druk op te voeren zodat het land gaat meewerken aan het onderzoek naar de ramp, die 298 levens eiste. In de Tweede Kamer kan die aanpak op brede steun rekenen. Toch noemt Ten Broeke het van groot belang dat de volksvertegenwoordigers snel met elkaar van gedachten wisselen over deze belangrijke kwestie. Dat is nagenoeg de gehele Kamer met hem eens.

Kamer debatteert donderdag over MH17
Kamer debatteert donderdag over MH17 (Foto: ANP)

Rechtbank velt oordeel over treinkaping 1977

Is de Staat bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 in de fout gegaan bij het doodschieten van treinkapers? Gebruikten de mariniers te veel geweld en kwam dat door de opdracht die ze hadden meegekregen? De rechtbank gaat zich daarover buigen en zal op 25 juli met een eindbeslissing komen, of met een tussenvonnis, als ze toch meer getuigen wil horen. Dat wisten de rechters dinsdag nog niet.

De Staat vindt dat het optreden van de mariniers gerechtvaardigd was. Maar de nabestaanden van twee treinkapers, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, stellen dat de twee zonder noodzaak en met buitensporig geweld zijn gedood. Ze zien voldoende bewijs dat de twee al gewond en ongewapend waren toen ze van dichtbij met schoten in hun hoofd en romp werden geëxecuteerd. Dat is onrechtmatig, stellen ze. Hun advocaat Liesbeth Zegveld verwees naar autopsierapporten, een technisch rapport, geluidsbanden van de actie en getuigenverklaringen van elf mariniers zelf.

De landsadvocaten stelden dat mariniers niet te veel geweld gebruikten en dat er geen sprake was van executies. Volgens hen konden de militairen in de hectiek niet eerst nog aan de kapers vragen hoe het met ze ging, zei Houtzagers. Bovendien is pas achteraf gebleken dat Max en Hansina al gewond waren en ongewapend.

Geweldsinstructie
Volgens Zegveld hadden de mariniers vooraf een geweldsinstructie gekregen. Ze moesten kapers doden, tenzij iemand zich duidelijk waarneembaar overgaf. Het tweetal kon dat niet vanwege hun verwondingen, aldus Zegveld. De Staat heeft nagelaten duidelijk te maken wat er moest gebeuren met een gewonde of ongevaarlijke kaper. Ook dat is onrechtmatig, zei ze.

Daarnaast zijn er beweringen dat er een heimelijk bevel was dat alle kapers moesten worden gedood. Welke instructie ook gold, ze waren beide in strijd met het mensenrechtenverdrag, aldus Zegveld. Ze wil nieuwe getuigen oproepen die over een geheim bevel kunnen verklaren, onder wie oud-premier Dries van Agt en enkele oud-topcommandanten.

Geheim
De Staat ontkende stellig dat er een geheime instructie was. En dat drie kapers overleefden, bewijst dat er geen bevel was om te doden, zeiden de landsadvocaten. Maar volgens Zegveld hebben mariniers daarin hun eigen afweging gemaakt, zoals het hoort.

De landsadvocaten drongen aan op een eindvonnis, ook om een "eind te maken aan dit circus".

Rechtbank velt oordeel over treinkaping 1977
Rechtbank velt oordeel over treinkaping 1977 (Foto: ANP)

Eis: werkstraf voor verbergen dode moeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Maastricht een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist tegen een man uit Oirsbeek. De 65-jarige man stond dinsdag terecht op verdenking van onder meer het opstrijken van de AOW en het pensioen van zijn overleden moeder. Hij hield zijn dode moeder volgens het OM bijna 2,5 jaar lang verborgen in huis. Hij streek daardoor volgens het OM ruim 70.000 euro aan uitkeringen op, waarop hij geen recht had.

Gerda van der Molen (91) overleed op 26 juli 2013. Volgens haar zoon was het de wens van zijn moeder om haar stoffelijk overschot in huis te houden. Hij bewaarde het lichaam al die tijd in een zelfgemaakte kist. Op 16 december 2015 ontdekte de politie na een melding van een buurtbewoonster het lijk.

Het OM wil verder dat de man alle ten onrechte opgestreken uitkeringen terugbetaalt. De man zegt dat zijn moeder niet wilde dat iemand iets van haar overlijden zou meekrijgen. Voor de rechtbank erkende de man dat daarbij financiële overwegingen een rol speelden, wat hem betreft. Naar eigen zeggen wilde hij niet "aan de bedelstaf" raken. Van een bijstandsuitkering alleen dacht de man, die naar eigen zeggen om principiële redenen nog nooit heeft gewerkt, niet te kunnen leven.

Lichaam in folie
Na de dood van zijn moeder pakte hij het lichaam in folie in en schoof het in een zelfgemaakte kist zodat het ontbindende lijk "niet uit elkaar kon spatten", aldus de verdachte. De kist zette hij in een kamertje op een matras, dat lekkend vocht moest opvangen. Om de kist te verbergen deed hij er een tafelkleed overheen en zette er een stereo-installatie op.

De politie vond in de kelder ook tientallen kattenlijken in verregaande staat van ontbinding. Ook dat was volgens de verdachte een wens van zijn moeder, die geen afstand van haar geliefde dieren kon doen.

Eis: werkstraf voor verbergen dode moeder
Eis: werkstraf voor verbergen dode moeder (Foto: ANP)

Bosz gelinkt aan subtopper uit Ligue 1

Peter Bosz wordt mogelijk de nieuwe hoofdtrainer van Nantes. De Franse club zoekt nog een opvolger voor Claudio Ranieri.

Onder leiding van Ranieri eindigde Nantes afgelopen seizoen op de negende plaats in Ligue 1. Vlak voor de laatste wedstrijd van het seizoen werd duidelijk dat de Franse club en de Italiaanse coach na afloop uit elkaar zouden gaan. De 66-jarige Ranieri was pas een jaar de hoofdcoach.

Volgens Presse Océan is Jocelyn Gourvennec de belangrijkste kanshebber om de nieuwe trainer van Nantes te worden. De voormalige coach van Bordeaux en Guingamp wordt wellicht woensdag of donderdag al gepresenteerd. Over de invulling van de technische staf wordt nog onderhandeld.

Als Gourvennec om wat voor reden dan ook niet komt, geldt Bosz als 'plan B'. Naar verluidt heeft clubeigenaar Waldemar Kita al contact gehad met de oud-trainer van Ajax, die in december werd ontslagen bij Borussia Dortmund. Eerder werd Bosz al gelinkt aan Nice, maar daar lijkt Patrick Vieira de voornaamste kandidaat te zijn.

Staking in Griekenland tegen bezuiniging

Reizigers van en naar Griekenland moeten woensdag wegens stakingen rekening houden met vertragingen en het uitvallen van vluchten. De veerboten en het streekvervoer op de weg zullen eveneens hinder ondervinden van de werkonderbrekingen. De actievoerders richten zich tegen de aanhoudende bestedingsbeperkingen door de regering.

"We protesteren tegen de bezuinigingspolitiek, de hoge belastingdruk en de werkloosheid", lieten de samenwerkende vakbonden dinsdag weten. De Griekse luchtverkeersleiders leggen het werk tussen 10.00 en 13.00 uur plaatselijke tijd neer. Zeelieden willen ook meedoen. Er varen waarschijnlijk geen passagiersschepen uit op de Egeïsche- en Ionische Zee. Ook veel overheidsdiensten en de spoorwegen liggen woensdag plat.

Staking in Griekenland tegen bezuiniging
Staking in Griekenland tegen bezuiniging (Foto: ANP)

Volleybalsters winnen eenvoudig van Polen in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun eerste duel op Nederlandse bodem gewonnen. Oranje was in Apeldoorn veel te sterk voor Polen: 3-0 (25-22, 25-22, 27-25).

Nederland in nam in alle drie de sets direct een voorsprong op Polen, maar in alle sets liet de ploeg van bondscoach Jamie Morrison Polen terug komen. Aan het eind van iedere set had Oranje toch weer het overwicht tegen de Poolse volleybalsters en won het redelijk eenvoudig.

Het was voor de Nederlandse volleybalsters alweer de zesde zege in zeven wedstrijden in de Nations League. Alleen Amerika was vorige week te sterk voor Oranje.

Woensdag vervolgt Oranje het toernooi in Apeldoorn tegen Zuid-Korea, dat vandaag met 3-1 verloor van Brazilië. Donderdag wacht Brazilië, de laatste winnaar van de World Grand Prix.

Volgende week dinsdag, woensdag en donderdag speelt Nederland in Rotterdam tegen de Dominicaanse Republiek, Italië en Europees kampioen Servië.

'Argentijnse aanwinst MagallŠn medisch gekeurd door Ajax'

Ajax is dicht bij het aantrekken van Lisandro Magallán. De Argentijnse verdediger wordt dinsdagmiddag gekeurd, zo meldt De Telegraaf.

Magallán bereikte in een eerder stadium al een persoonlijk akkoord met Ajax over een contract voor vijf seizoenen, tot de zomer van 2023. Ajax heeft in grote lijnen ook overeenstemming weten te bereiken met Boca Juniors.

De centrale verdediger kreeg afgelopen maandag van zijn club toestemming om af te reizen naar Madrid, om van daaruit de verdere ontwikkelingen af te wachten en waar nodig om naar Nederland te gaan.

Ajax en Boca hebben volgens het dagblad een akkoord bereikt over een transfersom van acht miljoen euro, een bedrag dat met bonussen nog anderhalf miljoen euro kan oplopen. De gemaakte afspraken moeten nog op papier worden gezet.

Van Peppen baalt van verzonnen verhaal 'Gijp'

Ard van Peppen heeft er geen problemen mee als hij wordt bespot in het programma Voetbal Inside, maar volgens hem ging René van der Gijp wat te ver.

Gijp kwam Ard van Peppen tegen - VOETBAL INSIDE (Bron: Youtube)

Van der Gijp meldde onlangs in een uitzending dat hij Van Peppen tegen het lijf liep op een voetbalgala in Rotterdam. De speler van Roda JC zou op hem zijn afgestapt om te zeggen: "Ik weet dat het allemaal satire is." Waarop Gijp zou hebben geantwoord: "Ja, maar daar zou ik in jouw plaats niet vanuit gaan." Van Peppen claimt dat 'Gijp' het heeft verzonnen.

"Ik ben Van der Gijp wel tegengekomen op dat gala, maar de rest van het verhaal klopt niet", vertelt hij aan VICE Sports. "Als hij dat zo zegt, vind ik dat wel een beetje foute televisie, omdat iedereen waarschijnlijk aanneemt dat het waar is. Ik vind het raar om zoiets te verzinnen. Maar voor de rest zijn het meningen. Ze mogen vinden wat ze willen."

"Johan Derksen zegt dat hij mij een slechte speler vindt, en als dat zo is, dan moet hij dat vooral zeggen. Mensen waarderen wat hij zegt. Het maakt ze verder weinig uit of hij het meent of niet." Van Peppen keek onlangs wat filmpjes terug die over hem gingen, iets wat hij eigenlijk nooit doet. "Ik wist niet wat het zou toevoegen als ik het zou gaan kijken. Ik ben iemand die veel over alles nadenkt. Het zou me onnodige tijd kunnen kosten om daarover na te denken. Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Ik denk dat niemand dat wil."

Waar is Ard van Peppen? - VOETBAL INSIDE (Bron: Youtube)

Miedema mist kwalificatiewedstrijden met Oranje, Middag terug in selectie

De Nederlandse voetbalsters kunnen de komende twee wedstrijden in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2019 niet beschikken over Vivianne Miedema. De topscorer van Oranje is niet fit genoeg en is daarom buiten de selectie gelaten. Miedema bleef in april al op de bank in de uitwedstrijd tegen Ierland. 

"In januari, maart en april had Vivianne steeds blessures en was ze niet volledig inzetbaar. Zo was de situatie ook bij haar club. We hebben gezamenlijk besloten dat Vivianne nu rust moet nemen en op vakantie moet gaan. In september kan ze er dan weer fit en fris bij zijn", aldus bondscoach Sarina Wiegman.

Tessel Middag maakt haar rentree in de selectie. De middenveldster van Manchester City keert terug van een kruisbandblessure. Middag zat april vorig jaar voor het laatst bij de selectie. 

Het Nederlands elftal speelt in de WK-kwalificatie op 8 juni de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland. Vier dagen later is in Heerenveen het thuisduel met Slowakije. Alle 24.000 tickets zijn inmiddels verkocht voor het duel in het Abe Lenstra-stadion . Het team van Wiegman sluit de kwalificatiereeks in september af met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.

Oranje is momenteel koploper met dertien punten uit vijf wedstrijden. Ierland heeft tien punten en Noorwegen (dat een duel minder speelde) negen. Alleen de groepswinnaar mag de tickets boeken naar Frankrijk, waar het WK volgend jaar wordt gehouden. De vier beste nummers twee spelen in het najaar in een dubbele play-off om het laatste WK-ticket.

Roseanne van tv om racistische tweet

Roseanne Barr is gestopt met Twitter na de ophef om een tweet die zij maandagavond had geschreven, meldt The Hollywood Reporter.

Barr had in een tweet over voormalig adviseur van voormalig president Barack Obama, Valerie Jarrett, een toespeling gemaakt op haar religie en haar afkomst. Jarrett is afro-american en moslima.

"Muslim brotherhood & planet of the apes hebben een baby-vj", doelend op de initialen van Jarrett. Even later kwam de actrice en comédienne met een nieuwe tweet, waarin zij haar verontschuldigingen aanbiedt. "Mijn excuses voor Valerie Jarrett en alle Amerikanen. Het spijt mij echt dat ik een foute grap heb gemaakt over haar politieke werk en haar uiterlijk. Ik zou beter moeten weten. Vergeef me, mijn grap getuigt van slechte smaak."

Roseanne is een uitgesproken fan van Donald Trump. Daarmee is ze een uitzondering in Hollywood. Veel bekenden uit de film- en televisiewereld keren zich tegen de politiek van de Amerikaanse president.

Update 20.27 uur
ABC heeft de serie Roseanne van de zender gehaald, nadat hoofdrolspeelster Roseanne Barr veel ophef had veroorzaakt met een tweet die door veel mensen racistisch wordt gevonden. "Roseanne's Twitter-verklaring is afschuwelijk, weerzinwekkend en in strijd met onze waarden, en we hebben besloten om haar show te annuleren," aldus ABC Entertainment-topman Channing Dungey in een verklaring.

In de tweet drijft Roseanne de spot met Valerie Jarrett. De actrice maakt een toespeling op de afro-Amerikaanse achtergrond en haar religie, de islam. "Muslim brotherhood & planet of the apes hebben een baby-vj", twitterde zelfverklaard Donald Trump-fan Roseanne. Dat leverde een storm van kritiek op. Een inderhaast verstuurde excuus-tweet van Roseanne was niet genoeg om de ophef te doen verstommen

Roseanne stopt met Twitter na ophef om tweets
Roseanne stopt met Twitter na ophef om tweets (Foto: BuzzE)

Gomes: "Ronaldo wordt onderbetaald en wil een teken van Real Madrid"

De Portugese oud-spits Nuno Gomes denkt te weten waarom Cristiano Ronaldo na de Champions League-finale geruchten op gang bracht over Real Madrid.

Ronaldo zei na de eindzege tegen Liverpool dat het 'leuk was' om voor de Koninklijke te voetballen. Later trok hij zijn woorden deels weer in. "Ik denk niet dat Cristiano zal vertrekken, maar hij is wel geïrriteerd omdat Real gezegd heeft dat zijn contract zou worden verlengd, terwijl dat nog steeds niet is gebeurd", zegt Nuno Gomes, die bevriend is met Ronaldo, tegen El Larguero.

"Ze begrijpen elkaar wel. Hij is de beste speler van de wereld. Maar als je kijkt naar zijn salaris, wordt Cristiano enorm onderbetaald en wil hij een teken van de club, net zoals Barcelona deed met Xavi, Andrés Iniesta en Lionel Messi", gaat de oud-speler van Benfica verder. "Zij tekenden steeds beetje voor beetje bij. Dat maakt je blij, tevreden en zorgt ervoor dat je meer geld krijgt van de club."

Volgens Nuno Gomes kreeg Ronaldo te horen 'dat dit niet het goede moment was' voor een nieuw contract. "Nu is het seizoen voorbij en is er nog steeds niets gebeurd. Hij voelt zich een beetje verdrietig dat ze zich niet aan hun woord hebben gehouden. Maar het is te vroeg om over een vertrek te praten."

Cristiano Ronaldo tekende in november 2016 voor het laatst bij en hij mag nu wekelijks circa 420.000 euro op zijn bankrekening bijschrijven. Rivaal Lionel Messi verdient naar verluidt 570.000 euro bij Barcelona, terwijl Neymar iedere week 615.000 euro krijgt van Paris Saint-Germain.

Holla laat contract ontbinden bij FC Twente

Danny Holla heeft zijn contract laten ontbinden bij degradant FC Twente, maar dat betekent niet dat hij de Tukkers sowieso gaat verlaten.

Dat vertelde zijn zaakwaarnemer Johan Wins tegen Voetbal International. Volgens hem staat Holla open voor een nieuw contract met nieuwe voorwaarden. "Danny staat voor alles open, ook voor FC Twente. We zijn ook altijd op een positieve wijze in gesprek gebleven met FC Twente."

TC Tubantia en RTV Oost meldden eerder dat Holla op weg was naar FC Groningen, waar hij in de jeugd speelde en de eerste zeven jaar van zijn profcarrière onder contract stond. Wins spreekt dat echter tegen. "Wij hebben nooit met Groningen gesproken."

Danny Holla kwam in de zomer van vorig jaar transfervrij van PEC Zwolle naar FC Twente. De 30-jarige middenvelder kreeg in De Grolsch Veste een verbintenis voor drie jaar. In dat contract stond dat zijn salaris bij degradatie flink omlaag zou gaan, maar dat hij in dat geval wel transfervrij zou mogen vertrekken.

'PSV wil stunten en grote keepersbelofte Lafont strikken'

PSV houdt rekening met een vertrek van doelman Jeroen Zoet en zou als opvolger denken aan een stunt en voor de jonge Alban Lafont uit Frankrijk gaan.

Dat meldt l'Equipe. De Franse jeugdinternational is pas negentien jaar, maar staat al drie seizoenen onder de lat bij Toulouse. Met die ploeg wist de 1.93 meter lange sluitpost onlangs degradatie te voorkomen en hij heeft in februari al gezegd dat hij de intentie heeft om de club te verlaten.

Na 98 wedstrijden in de Ligue 1 vindt hij het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière en PSV zou hem die kans willen bieden. Voor de beloftevolle doelman met contract tot medio 2020 zijn echter meer kapers op de kust. Ook Crystal Palace zou hem graag willen inlijven en de Engelse club leidt nu de race om zijn handtekening, aldus het Franse nieuwsblad.

PSV neemt, mits het een voorronde overleeft, deel aan de Champions League en geldt als een nationale topclub. De Engelsen kunnen dat niet zeggen, maar kunnen hem wel een plekje bieden in de prestigieuze Premier League. Ook ligt het salarisplafond beduidend hoger dan in Eindhoven. Het is onbekend of de keeper een voorkeur heeft voor een bepaalde buitenlandse competitie. Hij wordt samen met Gianluigi Donnarumma gerekend tot de grootste jonge keeperstalenten van Europa.

Bij PSV heeft eerste doelman Jeroen Zoet vorig jaar al aangegeven te willen vertrekken uit het Philips Stadion. Diverse clubs werden genoemd, maar tot een overstap is het tot nu toe niet gekomen. Eerder deze transferperiode trokken de Eindhovenaren al Lars Unnerstall aan van VVV-Venlo, maar de Duitse goalie lijkt gehaald als tweede doelman en wordt bovendien nog een seizoen verhuurd aan de Venlonaren. Ook de keepers Eloy Room, Hidde Jurjus, Luuk Koopmans en Yanick van Osch staan onder contract bij PSV.

Bertens makkelijk naar tweede ronde Roland Garros

Kiki Bertens heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De als achttiende geplaatste was in twee sets te sterk voor Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland: 6-2, 6-1.

Bertens brak meteen in de openingsgame de service van Sabalenka. Op eigen service kwam de Nederlandse niet in de problemen en bij een stand van 4-2 brak ze nogmaals door de service van de Wit-Russische heen.

In de tweede set kwam Bertens ook snel op voorsprong tegen de nummer 48 van de wereld. Bij een stand van 4-1 wist Bertens vijf breakpunten te overleven en won uiteindelijk ook makkelijk de tweede set.

In de tweede ronde speelt de nummer 22 van de wereld opnieuw tegen een Wit-Russische. Dan is Aliaksandra Sasnovitsj de tegenstandster van Bertens. Vorig jaar verloor de Nederlandse ervan in de Fed Cup met 6-3, 6-4. Op de wereldranglijst is Sasnovitsj de nummer 55.

Tony jr. is 'fucking verliefd' op Maan

Tony Junior ziet zichzelf wel oud worden met Maan. De dj en vlogger is "fucking verliefd" op de zangeres en ziet haar als de moeder van zijn toekomstige kinderen.

"Het is niet zo dat dat we nu bezig zijn met kinderen maken, maar wie weet", zegt Tony, ook bekend als Tony Peroni Junior, in een interview voor het YouTube-kanaal #FIRST. "Als ik een relatie met iemand heb, dan heb ik er ook echt wel over nagedacht of zij een goede mama kan zijn. Anders zou ik dit niet eens aangaan."

Tony vertelde ook over hoe hij Maan beter leerde kennen via WhatsApp. "Ik wist eigenlijk niet zo goed wie zij was in het begin. Ik kreeg een fotootje via WhatsApp en daar stond een meisje op dat ik heel knap vond." Vervolgens liet de dj "de hyena los". "Ik ben haar gaan volgen, zij volgde mij terug en zo kwam dat langzaam tot stand."

Tijdens Mysteryland 2017 keken de tortelduifjes elkaar voor het eerst diep in de ogen. "Eigenlijk was het vanaf dat moment al top." Tony is zijn wilde haren kwijt. "Nu merk ik dat ik iemand wil waar je echt mee oud kan en wil worden en een leuk leven kan hebben. Het is veel intenser om gek op iemand te zijn en een reden hebben om naar huis te komen. Dat is zo veel meer waard dan lust."

Jamai gaat op reis....en komt weer terug

Jamai Loman gaat op reis met vier mannen die hun sporen in televisieland ruimschoots hebben verdiend. In het nieuwe programma Beter laat dan nooit reist Jamai naar Zuid-Amerika met de tv-legendes Gerard Cox, Willibrord Frequin, Barry Stevens en Peter Faber.

Jamai, die zijn contract bij RTL met vier jaar heeft verlengd, zegt in Boulevard uit te kijken naar het programma met de mannen, die samen 250 jaar in het vak zitten. Beter laat dan nooit is volgend seizoen te zien op RTL 4.

Jamai gaat op reis
Jamai gaat op reis (Foto: BuzzE)

Met Agony naar de hel

Ontwikkelaar Madmind Studios heeft vandaag de poorten naar hel geopend. Hun game Agony is vanaf vandaag beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Natuurlijk hoort daar een launchtrailer bij.

Agony is een door Kickstarter gefinancierde titel. In het spel gaan we weer naar de hel. Daar moeten spelers proberen te overleven en het raadsel oplossen van de mysterieuze Red Goddess, de architect van dit oord van pijn en verdriet, en de enige entiteit die weet hoe je eruit moet ontsnappen. Maar er zit meer achter dan het aanvankelijk lijkt. Opgejaagd door nachtmerrieachtige wezens krijgen spelers de mogelijkheid om bezit te nemen van demonen en andere zielen om daarmee hun weg uit de hel te vinden.

CDA en CU: wapen gemeente tegen Golfmoskee

Gemeenten moeten organisaties die met geld uit onvrije landen de vrijheid in Nederland ondermijnen beter kunnen aanpakken, vinden CDA en ChristenUnie. De beide regeringspartijen willen gemeenten de mogelijkheid geven dit soort organisaties vergunningen en subsidies te weigeren, of die zelfs in te trekken.

Vooral de "onwenselijke radicale invloed" die de Golfstaten kopen door bijvoorbeeld Nederlandse moskeeën te bekostigen is de partijen een doorn in het oog. "Radicale denkbeelden worden verspreid en de integratie wordt tegengewerkt", stelt Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA). Zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers wijst erop dat "vrijheid altijd wederkerig is. Geloofsvrijheid voor iedereen is mij heel veel waard, maar daar waar die vrijheid misbruikt wordt om onvrijheid te prediken, moeten we een streep trekken."

Gemeenten staan volgens Heerma en Segers nu nog te vaak machteloos tegen organisaties die "onvrijheid importeren"met oliedollars uit landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar.

CDA en CU: wapen gemeente tegen Golfmoskee
CDA en CU: wapen gemeente tegen Golfmoskee (Foto: ANP)

Kindhuwelijken niet meer erkend in Zweden

Zweden wil kindhuwelijken die in het buitenland zijn voltrokken niet meer erkennen. De regering dicht mazen in de wet die ervoor kunnen zorgen dat minderjarigen via omwegen in het huwelijksbootje stappen. "De boodschap is duidelijk: in Zweden kunnen kinderen weer kinderen zijn", verklaart de regering.

Zweden deed eerder al kindhuwelijken binnen Zweden in de ban, maar koppels die getrouwd waren in het buitenland werden nog wel erkend. Ook toen regels werden aangescherpt, steeg het aantal kindhuwelijken in Zweden, omdat er hiaten in de wetgeving waren die zulke huwelijken rechtsgeldig maakten. Zodra de wet ingaat op 1 januari 2019, zal dat niet langer meer gaan, hoopt de Zweedse regering.

In Nederland zijn in 2015 wetten aangenomen, waardoor kindhuwelijken die binnen en buiten Nederland zijn voltrokken niet erkend worden. Actiegroepen stellen echter dat het nog steeds voorkomt, vooral onder gesloten gemeenschappen, zoals de Syrische, Pakistaanse en Romagemeenschap.

Kindhuwelijken niet meer erkend in Zweden
Kindhuwelijken niet meer erkend in Zweden (Foto: ANP)

Waterpolosters winnen ook tweede poulewedstrijd World League

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun tweede wedstrijd in de finale van de World League gewonnen. In het Chinese Kunshan was Oranje met 7-6 (2-0, 1-2, 2-3, 2-1) te sterk voor Spanje.

Nederland begon sterk aan het duel tegen Spanje. De ploeg van bondscoach Arno Havenga kwam op een 3-0 voorsprong tegen vicewereldkampioen. De Spaanse waterpolosters kwamen sterk terug en kwam in het laatste kwart zelfs op voorsprong (6-5). Via Dagmar Genee kwamen de waterpolosters op gelijkhoogte en Kitty-Lynn Joustra maakte de de 7-6 voor Nederland.

In het slot kreeg Spanje nog een aantal kansen op de gelijkmaker, maar doelvrouw Laura Aarts maakte met nog twintig seconden te spelen een aantal knappe reddingen.

Oranke neemt het woensdag op tegen gastland China. De Chinese waterpolosters wonnen dinsdag hun poulewedstrijd van Australië, maar verloren op maandag van Spanje.

Legendarische Pokemon Zygarde in juni te krijgen

Het is bijna juni en in deze maand kunnen trainers de Legendarische Pokémon Shiny Zygarde toevoegen aan hun verzameling in Pokémon Ultra Sun, Pokémon Ultra Moon, Pokémon Sun of Pokémon Moon. Zygarde is de Order Pokémon en werd voor het eerst ontdekt in de regio Kalos.

In Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon krijgt Shiny Zygarde de volgende eigenschappen:

 • Level: 100
 • Ability: Aura Break
 • Item: Gouden Flessendop
 • Aanvallen: Thousand Arrows, Outrage, Extreme Speed en Dragon Dance

In Pokémon Sun en Pokémon Moon krijgt Shiny Zygarde de volgende eigenschappen:

 • Level: 60
 • Ability: Aura Break
 • Aanvallen: Land’s Wrath, Glare, Safeguard en Dragon Breath

Je kunt Shiny Zygarde als volgt bemachtigen:

 1. Open je spel Pokémon Sun, Pokémon Moon, Pokémon Ultra Sun of Pokémon Ultra Moon.
 2. Selecteer ‘Mystery Gift’ in het hoofdmenu.
 3. Selecteer ‘Receive Gift’.
 4. Selecteer ‘Get via Internet’ en daarna ‘Yes’ om verbinding met het internet te maken.
 5. Je ziet vervolgens Shiny Zygarde je spel binnenstappen.
 6. Haal nu je Shiny Zygarde op bij een bezorger in een Pokémon Center.
 7. Vergeet ten slotte niet je spel op te slaan!

Black Clover gaat kwartetten in september

Bandai Namco maakt bekend dat Black Clover Quartet Knights vanaf 14 september beschikbaar zal zijn op PlayStation 4 en pc. De uitgever brengt daarnaast een nieuwe verhaaltrailer uit.

Yami, de leider van de Black Bull squad is door mysterieuze toestanden weer een tiener geworden. Niet geheel toevallig wordt juist nu het koninkrijk Clover aangevallen door een magier, Karna genaamd. Dit alles lijkt samen te hangen met een zeldzame gebeurtenis: een complete zonsverduistering die eens in de honderd jaar voor komt. Wij als speler mogen weer de hete ijzers uit het vuur halen. In multiplayer ga je in teams van vier tegen elkaar vechten in allerlei spelsoorten.

Far Cry 3 Classic Edition is beschikbaar voor Season Pass-bezitters

Far Cry 3 Classic Edition is vanaf nu beschikbaar voor Season Pass-bezitters op PlayStation 4 en Xbox One. Spelers die de Season Pass op pc hebben aangeschaft, ontvangen de volledige versie van Far Cry 3. Far Cry 3 Classic Edition is vanaf 26 juni ook los verkrijgbaar.

In Far Cry 3 Classic Edition bezoeken fans en nieuwkomers Rook Island en worden zij geconfronteerd met Vaas, volgens velen de meest iconische schurk uit de Far Cry-serie. Spelers kruipen in de huid van Jason Brody en verkennen het tropische eiland om zijn vrienden te redden.

Far Cry 5 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Yoku's Island Express launchtrailer mixt platformen en pinball

Yoku's Island Express is vanaf vandaag uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Worms-ontwikkelaar Team 17 brengt met deze game een unieke mix tussen pinball en platforming.

Je speelt Yoku, een mestkever die post rondbrengt op een exotisch eiland. Terwijl je het eiland verkent beland je in natuurlijk uitziende flipperkasten. Het klinkt niet heel logisch allemaal, maar als je de onderstaande launchtrailer bekijkt wordt het duidelijker.

Warhammer 40K: Inquisitor - Martyr pas in juli naar consoles

Neocore en Bigben Interactive maken bekend dat de release van Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr voor Xbox One en PlayStation 4 is uitgesteld tot 5 juli.

De makers geven aan dat Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr een ambitieuze game is, met uitgebreide en complexe mechanics, die spelers laat spelen op procedureel samengestelde maps. Het bleek een grotere uitdaging dan verwacht, om zo’n unieke ervaring op consoles aan te kunnen bieden. Dit komt ook doordat de gameplay helemaal opnieuw is ontworpen voor consolespelers, inclusief toevoeging van unieke functies zoals de lokale multiplayerstand. Daarom heeft het ontwikkelteam besloten nog een extra maand de tijd te nemen. Zo hebben ze de tijd om de best mogelijke kwaliteit van de game te garanderen en de laatste details van deze actie-RPG te verfijnen.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr verschijnt op 5 juli voor Xbox One en PlayStation 4. Vanaf 5 juni is de game op pc uit.

'Bethesda teaset nieuwe Fallout'

Bethesda is momenteel een nieuw Fallout-project aan het teasen. Op Twitter werd een Tweet gepost met het welbekende #pleasestandby dat geässocieerd wordt met Fallout. Daarnaast is Bethesda inmiddels live gegaan op Twitch, wat doet vermoeden dat een aankondiging niet lang op zich laat wachten.

Hieronder kun je meekijken met de livestream. Wat verwachten jullie hiervan? New Vegas 2? Een Fallout 3 remake? We gaan het ongetwijfeld snel horen.

Watch live video from Bethesda on www.twitch.tv

Mega Man 11 introduceert Double Gear-systeem

Capcom heeft in een nieuwe trailer Mega Man 11 weer eens getoond. Naast veel gepraat toont de game een nieuwe systeem, Double Gear, en twee van de bazen die ons het leven zuur gaat maken.

Het Double Gear-systeem laat Mega Man twee dingen doen. Met de ene gear versterk hij zijn Mega Blaster, terwijl hij met de andere gear de tijd tijdelijk kan vertragen. Dit moet het makkelijker maken vijanden te verslaan en aanvallen te ontwijken. Twee van de bazen die hij hiermee moet afmaken zijn Fuse Man en Block Man. Je ziet het allemaal hieronder in actie.

Mega Man 11 lanceert op 2 oktober voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game krijgt een fysieke release.

Hogenkamp komt net tekort voor stunt tegen Sharapova

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van Roland Garros. De Nederlandse, die zich via de kwalificaties had geplaatst voor het hoofdtoernooi, verloor in drie sets van oud-winnares Maria Sharapova : 6-1, 4-6, 6-3.

Hogenkamp kwam er in de eerste set niet aan te pas tegen Sharapova. Binnen een half uur had de voormalig nummer één van de wereld de set te pakken met 6-1. Daarna herstelde de Nederlandse tennisster zich knap. De tweede set won ze met 4-6 en kwam in de derde set met 0-3 voor. De Russische knokte zich terug in de wedstrijd. Sharapova won zes games op rij en plaatste zich voor de tweede ronde, waarin ze speelt tegen Donna Vekić.

Richel Hogenkamp kan niet stunten tegen Sharapova. (PRO SHOTS/Action Images)
Richel Hogenkamp kan niet stunten tegen Sharapova. (PRO SHOTS/Action Images)

Morgan Freeman eist rectificatie CNN

De advocaat van Morgan Freeman eist namens zijn cliënt een rectificatie en excuses van CNN. De nieuwszender berichtte vorige week donderdag dat de acteur door ten minste acht vrouwen wordt beschuldigd van ongewenst gedrag en seksuele intimidatie. Freeman ontkent de aantijgingen.

"Het is duidelijk dat CNN de heer Freeman heeft belasterd," staat in de brief van de advocaat aan CNN-topman Jeff Zucker, waar The Wrap over beschikt. "CNN heeft zijn reputatie en carrière ernstig geschaad. CNN dient op zijn minst onmiddellijk te rectificeren en zich te verontschuldigen bij de heer Freeman via dezelfde kanalen en met dezelfde mate van aandacht die het gebruikte om hem ten onrechte aan te vallen", aldus de advocaat.

"Ik ben verbijsterd dat tachtig jaar van mijn leven in een handomdraai dreigt te worden ondermijnd door de berichten van donderdag", zei Freeman zaterdag in een reactie, waarin hij ontkent zich onoorbaar te hebben gedragen. "Ik wil ook duidelijk zijn: ik heb geen onveilige werkomgevingen gecreëerd. Ik heb geen vrouwen aangevallen. Ik heb geen werk of promotie aangeboden in ruil voor seks. Elke suggestie dat ik dat heb gedaan is volledig onjuist."

Morgan Freeman eist rectificatie CNN
Morgan Freeman eist rectificatie CNN (Foto: BuzzE)

Familie Cruijff betreurt gedoe over plein

De familie van Johan Cruijff vindt alle ophef rondom de vernoeming van het Stadionplein naar de overleden voetballegende erg vervelend. "We betreuren al het gedoe enorm", reageerde een woordvoerster van de familie op het nieuws dat de naamswijziging van het plein is uitgesteld.

"We vinden het nog steeds een mooi eerbetoon en gebaar van de stad aan alles wat Johan Cruijff heeft gedaan en betekend", zei de zegsvrouw. "Maar we hebben ook gezien dat de situatie vrij lastig is. Het wordt nu aan het nieuwe gemeentebestuur overgelaten en we wachten het af."

De naamswijziging van de Amsterdam ArenA tot de Johan Cruijff ArenA had ook al heel wat voeten in aarde. "Het is niet leuk dat elke keer de naam van Johan wordt genoemd in dit soort situaties", aldus de woordvoerster.

Het uitstel van de naamswijziging van het Stadionplein werd bekendgemaakt tijdens een hoorzitting op het stadhuis over het besluit. Het plein zou eigenlijk vrijdag worden vernoemd, maar dat is voorlopig tot vreugde van omwonenden van de baan.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders, dat woensdag wordt geïnstalleerd, gaat zich nu buigen over de naamsverandering. De woordvoerster van de familie Cruijff zei te hopen hierover binnenkort met het nieuwe stadsbestuur in gesprek te kunnen.

Tegen de naamsverandering van het Stadionplein is veel weerstand van omwonenden. Ze vinden onder meer dat de wijziging ondemocratisch tot stand is gekomen, hij niet bij een "Grieks-mythologische buurt" past en dat er in de procedure veel fouten zijn gemaakt. "Wij als bewoners wandelden een klucht van Kafka in", zei een van de ruim twintig aanwezige buurtbewoners. Ook de zogeheten Commissie Naamgeving Openbare Ruimte van de gemeente vond het beter om de oude naam van het plein te behouden.

Het college besliste in februari het plein te hernoemen, vanwege Cruijffs grote verdiensten voor Nederland en Amsterdam in het bijzonder. De keus viel op het Stadionplein vanwege de historische binding met Johan Cruijff.

Familie Cruijff betreurt gedoe over plein
Familie Cruijff betreurt gedoe over plein (Foto: ANP)

Hyenapup zet eerste stapjes buiten

De jongste telg van de hyenafamilie in Dierenpark Amersfoort zette vanmorgen haar eerste stapjes buiten. “Het kleintje liet even op zich wachten, maar kwam toen rustig naar buiten”, vertelt roofdierverzorger Rob Holterman. “De jonge dame is haar nieuwe omgeving nu volop aan het ontdekken en alles verloopt goed.”

Het jong is nu iets meer dan twee maanden oud en zij is de afgelopen tijd flink gegroeid. “Nu is zij groot en sterk genoeg om mee naar buiten te gaan”, vertelt de roofdierverzorger. “Wij hebben ook een naam voor de dame bedacht. Zij heeft de naam Cheka gekregen, dat in het Swahili ‘lachen’ betekent.”

De hyenapup werd eerder dit jaar op 18 maart geboren en is daarmee het vijfde lid van de hyenafamilie. Naast de nieuwkomer wonen ook de vader, moeder, oudere broer en zus in de Amersfoortse dierentuin. Bezoekers kunnen via een kleine tunnel naar het midden van het hyenaverblijf lopen, daar hebben zij een panoramisch uitzicht op deze roofdieren van DierenPark Amersfoort.

Hyenapup zet eerste stapjes buiten (Foto: Dierenpark Amersfoort)
Hyenapup zet eerste stapjes buiten (Foto: Dierenpark Amersfoort)

Nieuwe eigenaar voor koepelgevangenis Arnhem

Het markante complex van de koepelgevangenis in Arnhem heeft een nieuwe eigenaar. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het complex gegund aan de combinatie Ter Steege Gebiedsontwikkeling (onderdeel van Ter Steege Holding B.V.) en Explorius Vastgoedontwikkeling (onderdeel van Nijhuis Bouw B.V.) beide uit Rijssen. Zij hebben het hoogste bod uitgebracht.

Bij het daadwerkelijk realiseren van de ambities zullen de kopende partijen zorgen dat de plannen passen bij het ruimtelijke beleid van de gemeente Arnhem. De kopers gaan op korte termijn in gesprek met de omliggende buurt en de gemeente Arnhem over de planontwikkeling. 

Na een intensieve voorbereiding en samenwerking met de gemeente Arnhem is het Rijksvastgoedbedrijf in oktober 2017 gestart met de openbare verkoop van de koepelgevangenis ‘De Berg’ in Arnhem. De gemeente Arnhem, het Rijksvastgoedbedrijf en het Atelier Rijksbouwmeester hebben een Nota van Uitgangspunten opgesteld over de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied. De verdere herontwikkeling van het monumentale koepelcomplex draagt het Rijk nu over aan de kopers.

De partijen ondertekenen op 6 juni 2018 op de vastgoedbeurs Provada in de RAI Amsterdam de koopovereenkomst.

Nieuwe eigenaar voor koepelgevangenis Arnhem (Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties )
Nieuwe eigenaar voor koepelgevangenis Arnhem (Foto: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties )

Schutter Luik pleegde mogelijk nog een moord

De Belgische justitie onderzoekt of de man die dinsdagochtend in Luik drie mensen doodschoot, afgelopen nacht al een moord heeft gepleegd. Benjamin H. (36) uit Rochefort zou in het zuidoosten van België een kennis uit het drugsmilieu hebben omgebracht, melden Belgische media.

H. mocht maandagochtend de gevangenis verlaten voor een verlof van 36 uur, waar hij vastzat voor relatief kleine vergrijpen. Er zijn sterke vermoedens dat hij naar het plaatsje On in de gemeente Marche-en-Famenne ging en daar zijn kennis Michael W. (30) het hoofd heeft ingeslagen, aldus De Standaard. Hij zou volgens de krant een rekening met W. hebben willen vereffenen.

In Rochefort werd afgelopen nacht ingebroken in een juwelierszaak. Onderzocht wordt of H. daarbij betrokken was. Het Openbaar Ministerie zou later op de dag met meer informatie komen.

H. werd doodgeschoten door de politie nadat hij in Luik drie mensen, onder wie twee agenten, had gedood. Het OM onderzoekt of sprake is van een terroristische aanslag.

Schutter Luik pleegde mogelijk nog een moord
Schutter Luik pleegde mogelijk nog een moord (Foto: ANP)

Maaike Ouboter: 'Zwaar hoeft niet negatief te zijn'

Ze werd wereldberoemd in eigen land door haar deelname aan het programma 'De Beste Singer-Songwriter' waar ze iedereen ontroerde met het prachtige Dat Ik Je Mis. Inmiddels is ze toe aan haar tweede album en die bewijst maar weer eens dat ze een blijver is, want het is een prachtplaat. Wij spraken met haar over de aanloop naar dat album, hoe het tot stand is gekomen en over heel veel meer!

Verduurzamen huurwoningen kost 108 miljard

Voor het verduurzamen van ruim 2 miljoen huurwoningen en ze aan te sluiten op een andere warmtebron dan gas is tot het jaar 2050 in totaal 108 miljard euro nodig. Dat geld moet worden opgebracht door diverse partijen, waaronder gemeenten, woningcorporaties en het Rijk. Dat meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes.

"We hebben in beeld hoe we het kunnen aanpakken en willen graag aan de slag. Maar het geld, meer dan 100 miljard euro dus, hebben de corporaties niet voorhanden", aldus Aedes-voorzitter Marnix Norder. "We gaan in gesprek met het Rijk, gemeenten, huurders, andere huiseigenaren, bouwers, installateurs, netbeheerders en energiebedrijven. En we mogen vooral het belang van bewoners niet vergeten. Na de overlast moeten zij een comfortabeler huis hebben zonder hogere woonlasten."

De corporaties willen drie op de vier woningen renoveren en maximaal isoleren. Een derde van de 2 miljoen huizen zou bovendien moeten worden voorzien van zonnepanelen.

Verduurzamen huurwoningen kost 108 miljard
Verduurzamen huurwoningen kost 108 miljard (Foto: ANP)

Battlefield V minimale specs bekend

Sinds vorige week kunnen fans zich weer opmaken voor een nieuw deel uit de Battlefield reeks. Battlefield V gaat weer terug in de tijd en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog.

DICE heeft de minimum vereiste pc specs voor Battlefield V bekend gemaakt om het spel te kunnen spelen.

 • OS: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 and Windows 10
  Processor (AMD): AMD FX-6350
  Processor (Intel): Core i5 6600K
  Memory: 8GB RAM
  Graphics card (AMD): AMD Radeon HD 7850 2GB
  Graphics card (NVIDIA): nVidia GeForce GTX 660 2GB
  DirectX: 11.0 Compatible video card or equivalent
  Online Connection Requirements: 512 KBPS or faster Internet connection
  Hard-drive space: 50GB

Bluehole klaagt Epic Games aan

Bluehole, de studio achter PlayerUnknown's Battlegrounds gaat juridische stappen ondernemen tegen Epic Games. Men is niet blij is met de Battle Royale mode van Fortnite.  Het was al enige tijd bekend dat Bluehole niet blij was met Epic Games en dan vooral omdat ze eerst alleen engines leverden en nu ineens een concurrent zijn geworden.

De rechtszaak moet duidelijk maken of Epic Games zich schuldig maakt aan ongeoorloofd zaken kopiëren van PUBG en of dat dan een copyright inbreuk inhoudt.

Epic Games


Recordaantal mensen vraagt hulp om schulden

Een recordaantal mensen heeft vorig jaar hulp aangevraagd bij het oplossen van schulden. In totaal klopten 94.000 mensen aan voor een helpende hand. Volgens de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK waren er dat in 2016 nog 5000 minder.

Eén exacte oorzaak voor de toename is moeilijk is vast te stellen. Wel vermoedt de NVVK dat mensen minder schroom hebben bij het vragen om hulp bij problematische schulden. Toegenomen media-aandacht, waaronder de documentaireserie Schuldig, zou de problematiek uit de taboesfeer hebben gehaald.

Daarnaast maakt een levendige handel in vorderingen het voor mensen met hoge schulden moeilijker om uit te problemen te komen, stelt de NVVK. Omdat veel schuldeisers hun vorderingen doorverkopen aan incassobureaus, is het vaak onduidelijk wie schuldenaars en hulpverleners kunnen aanspreken voor een eventuele regeling. Dat terwijl de verhandelde vorderingen voornamelijk uitstaan bij mensen die toch al grote moeite hebben om uit de schulden te komen, aldus de vereniging.

NVVK pleit daarom al langer voor een verbod op de handel in bepaalde schulden. Het gaat daarbij om schulden zonder onderpand. Consumenten gaan dit soort schulden bijvoorbeeld aan als ze online of bij postorderbedrijven op krediet iets kopen.

Recordaantal mensen vraagt hulp om schulden
Recordaantal mensen vraagt hulp om schulden (Foto: ANP)

Teaser voor Lego DC Super-Villains

Warner Bros. heeft een teaser geüpload voor Lego DC Super-Villains. De game was eerder al gelekt via de Wal-Mart-fail, die met elke reveal meer en meer legitiem lijkt te zijn. Morgen volgt de volledige trailer van de game.

De teaser toont een beklad beeld van Superman met de make-up van Joker, samen met wat klappertanden. Meer dan dat is er nog niet te zien, daarvoor moeten we toch echt wachten op morgen. Vermoedelijk komt de game naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'Bewijs voor executie treinkapers De Punt'

Er is duidelijk bewijs dat twee Molukse treinkapers in 1977 bij de bestorming van de trein bij De Punt door mariniers zonder noodzaak en met buitensporig geweld zijn doodgeschoten. Dat heeft advocaat Liesbeth Zegveld gezegd voor de rechtbank in Den Haag, waar dinsdag het proces van nabestaanden tegen de Staat is hervat. De landsadvocaten betoogden daarentegen dat de mariniers gerechtvaardigd hebben geschoten.

Zegveld spitte in haar pleidooi vier bewijsvormen door die elkaar volgens haar versterken: de autopsierapporten uit 1977, een technisch rapport, geluidsbanden van de militaire actie en getuigenverklaringen van elf oud-mariniers. Ook haalde ze informatie en uitspraken van betrokkenen aan over de kwestie, zoals die eerder in boeken is verschenen.

In de kern gaat het er volgens Zegveld om dat de twee, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, van dichtbij zijn gedood door meerdere kogels in onder meer hun hoofd en romp. Zij waren toen al gewond en vormden geen gevaar meer en dan is het onrechtmatig om hen toch te doden, stelt Zegveld. Zes van de negen kapers werden gedood.

Oprechte overtuiging

De mariniers hebben niet te veel geweld gebruikt, stelt landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers. Volgens hem hadden de mariniers de oprechte overtuiging dat schieten nodig was. Dat was ook gerechtvaardigd en er was geen sprake van executies. Ze konden in de hectiek van het moment en de chaotische situatie in de trein niet eerst nog vragen aan de twee kapers hoe het met ze ging, zei Houtzagers.

Hij veegde verklaringen van enkele getuigen die Zegveld inbracht van tafel, omdat deze personen destijds niet zelf bij de actie of briefing aanwezig waren. Ze hebben hun informatie van horen zeggen.

'Bewijs voor executie treinkapers De Punt'
'Bewijs voor executie treinkapers De Punt' (Foto: ANP)

Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme

Het Belgische Openbaar Ministerie onderzoekt of de schietpartij in het centrum van Luik een daad van terrorisme is. De schutter doodde twee vrouwelijke agenten en een inzittende van een auto die voorbijreed. De politie schoot hem dood nadat hij een schoonmaakster had gegijzeld in een school.

De dader is volgens Belgische media de 36-jarige Benjamin H. uit Rochefort. Hij zou maandag voor een kort verlof de gevangenis Latin, nabij Luik, hebben verlaten. Hij zat daar vast voor relatief kleine vergrijpen, als drugsdelicten en diefstal. De man had al een keer of tien zo'n verlof gehad, en dat was steeds zonder problemen verlopen.

Volgens de zender RTBF is H. in de gevangenis geradicaliseerd. Medegevangenen hebben hem tegen de zender gewelddadig genoemd. Hij heeft volgens getuigen 'Allahu Akbar' geroepen. Zijn naam komt volgens bronnen niet voor op de lijst met mensen die in verband worden gebracht met radicalisme of terrorisme.

Politiecontrole

De schietpartij zou zijn gevolgd op een uit de hand gelopen politiecontrole. Volgens het OM in Luik had hij na bedreiging met een mes het dienstwapen van een agent afgenomen en daarmee de twee agenten doodgeschoten. Vervolgens schoot hij een inzittende van een voorbijrijdende auto dood, en verwondde hij twee andere agenten.

Na de gijzeling in de nabijgelegen school werd de man doodgeschoten. De kinderen zijn in veiligheid. De school blijft woensdag gesloten, maar gaat donderdag weer open, zei burgemeester Willy Demeyer. Hij sprak zijn steun uit aan de getroffen families en bedankte het politiekorps voor de inzet. De stad zal binnenkort een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers, zei hij.

Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme
Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme (Foto: ANP)

Henk Wijngaard gaat Shania Twain ontmoeten

Zanger Henk Wijngaard krijgt in oktober eindelijk de kans om zijn nichtje Shania Twain te ontmoeten. Evenementenorganisatie Mojo heeft een VIP-kaart voor hem geregeld voor een concert van de Canadese zangeres in de Ziggo Dome, meldt RTV Drenthe.

Wijngaard gaf eerder deze maand in radioprogramma De nieuws BV al aan dat hij Twain mogelijk dit jaar kon ontmoeten. "Het zou echt fantastisch zijn als ik haar kon zien", vertelde 71-jarige zanger, bekend van zijn grote hit Met de vlam in de pijp.

"Het was een kwestie van contact opnemen met de persagent van Mojo en mijn verhaal vertellen", zegt Wijngaard nu tegen RTV Drenthe. Eerdere pogingen om zijn nichtje te ontmoeten mislukten. "Zo'n vrouw wordt natuurlijk ook gigantisch afgeschermd."

Bijzondere familieband

De vader van Wijngaard was de opa van Shania Twain, bekend van hits als that don't impress me much. De vader van de Canadese superster werd geboren uit een buitenechtelijke relatie van de vader van Wijngaard. De twee verre familieleden hebben elkaar nooit gezien. Zo'n twee jaar geleden kwam Wijngaard erachter dat hij familie is van Twain.

De mogelijke ontmoeting met de zangeres is echter niet het belangrijkst voor Wijngaard. Hij hoopt via Twain in contact te komen met zijn halfbroer. "Ik heb nooit een broer of zus gehad en het is een hele ontdekking dat je die ergens hebt rondlopen. Het mooiste zou zijn dat ik erachter zou kunnen komen of mijn halfbroer nog leeft en dat Shania contact met hem heeft."

Wijngaard gaat nichtje Shania Twain ontmoeten
Wijngaard gaat nichtje Shania Twain ontmoeten (Foto: BuzzE)

Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt

Agenten hebben op de rijksweg A15 ter hoogte van Pernis drie snelheidsmaniakken van de weg geplukt. Een van hen reed onverantwoord hard, maar liefst 245 kilometer per uur. De maximale snelheid is daar 100 kilometer per uur. De andere twee haalden ook gevaarlijke snelheden, 189 en 219 kilometer per uur. De politiemensen vorderden direct de rijbewijzen van de autobestuurders in. Agenten van het Team Verkeer controleerden het verkeer maandagnacht met hulp van een lasergun.

Invordering rijbewijs
Bij invordering stuurt de politie het rijbewijs binnen drie dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen tien dagen of het rijbewijs wordt ingehouden of dat de autobestuurder zijn rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat de automobilist zijn rijbewijs kwijt is mag hij geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als deze het voertuig nodig heeft voor zijn werk.

De officier van justitie kan het rijbewijs voor langere tijd inhouden. De inhouding van het rijbewijs is een maatregel die geldt totdat de zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen zes maanden na de invordering voor de rechter te brengen.

Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt (Foto: stockfoto politie.nl)
Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt (Foto: stockfoto politie.nl)

Stanley Kubrick's 2001: A Space Odyssey in meer dan 50 bioscopen

Ter ere van het 50-jarige jubileum van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey, brengt Warner Bros. Pictures deze baanbrekende en epische sciencefiction-vertelling opnieuw uit in de bioscoop. Vanaf donderdag 31 mei is de film in Nederland te zien in 51 bioscopen, in 4k en bij Eye Filmmuseum in Amsterdam ook op 70mm. 

Voor het eerst sinds de oorspronkelijke release op 4 april 1968 zijn er nieuwe technieken aangewend die gebruikmaken van het originele negatief. Het gaat hier om een fotochemisch proces en er is geen sprake van digitale trucs, remastering of een herziene montage. Deze ‘niet-gerestaureerde’ print laat de kijkers van nu hetzelfde beleven als de kijkers van 50 jaar geleden. Christopher Nolan - een groot bewonderaar van de reeds overleden Amerikaanse regisseur - heeft nauw samengewerkt met het team van Warner Bros. Pictures bij het masteren van deze film.

2001: A Space Odyssey is Stanley Kubrick’s Oscarwinnende sciencefiction-klassieker  waarbij de mens tegenover de machine komt te staan. Een verbluffende samensmelting van muziek en beweging, gebaseerd op Clarke’s korte verhaal The Sentinel. Tijdens het ontstaan van de mensheid wordt een stam van aapachtigen op aarde verrast door een grote zwarte monoliet. Duizenden jaren later, in het jaar 2001, ontdekt wetenschapper Dr. Heywood Floyd (William Sylvester) een soortgelijke zwarte monoliet op de maan. Deze geeft vervolgens een signaal af dat afgestemd is op de planeet Jupiter. Een jaar later zijn astronauten David Bowman (Keir Dullea) en Frank Poole (Gary Lockwood) op weg naar Jupiter om de bestemming en het doel van het signaal nader te onderzoeken. Hun missie komt echter in gevaar, wanneer ruimteschip computer HAL (ingesproken door Douglas Rain) een storing meldt.

Met 2001: A Space Odyssey verlegde regisseur Stanley Kubrick de grenzen op het gebied van films maken en werd hij een van de meest revolutionaire en invloedrijke filmmakers aller tijden. De film tartte de verbeelding van critici en publiek op een wijze die tot op de dag van vandaag nagalmt.

Check je locale cinema voor kaartjes, of klik hier om te reserveren bij Pathé of Kinepolis

2001 a space odyssey

Invictus Games 2020 in Nederland

Volgens de NOS hebben bronnen bekend gemaakt dat de Invictus Games in 2020 in Nederland gehouden zal worden. Het is dan precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

De Invictus Games is een sportevenement van een week voor (ex)militairen die in dienst gewond zijn geraakt en is op initiatief van Prins Harry opgezet. Sinds 2014 is het jaarlijks in een ander land georganiseerd. Dit jaar in Australië.

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot, zelf veteraan, opperde 2 jaar geleden dat Nederland de Invictus Games in het jaar 2020 binnen moest zien te halen. Oud-landmachtgeneraal Mart de Kruif pakte het vervolgens op en afgelopen februari heeft Nederland in London een bid uitgebracht. 

Archieffoto van Nederlandse Invictus Games deelnemers (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto van Nederlandse Invictus Games deelnemers (Foto: Ministerie van Defensie)

Agenten onwel na vondst chemisch afval

Op een parkeerplaats langs de Rijksweg bij Hulten hebben agenten een vrachtwagen met daarin 5 grote vaten met 4200 liter drugsafval gevonden. De 27-jarige Tilburgse bestuurder is aangehouden.

De dienders zetten op dinsdag 29 mei rond 0.30 uur aan de kant voor controle. In de vrachtwagen zat een bekende van de politie, de man had een onsamenhangend verhaal en daarop besloten de agenten het voertuig verder te controleren. Bij het openen van de laadruimte kwam hen meteen een chemische lucht tegemoet. Daardoor raakten ze onwel. Brandweer en ambulance werden opgeroepen en de twee agenten zijn ter plaatse nagekeken.

In de ruimte stonden 5 duizendlitervaten en een kleiner vat met afval van de productie van amfetamine. De vaten zijn afgevoerd, het voertuig is in beslag genomen en de verdachte is ingesloten.

FIFA eWorld Cup van start in Amsterdam

Dankzij de populariteit van FIFA  in Nederland is het kwalificatietoernooi voor de FIFA eWorld Cup op dit moment in de MediArena in Amsterdam. Er wordt gestreden om een ticket voor de FIFA eWorld Cup Grand Final in Londen. Vanuit Amsterdam worden er slechts 32 gamers naartoe gestuurd, dus het belooft een harde strijd te worden. Hieronder zie je de beelden van gisteren.

De FIFA eWorld Cup Grand Final loopt van 2 tot 4 augustus en de competitie is voor Xbox One en PlayStation. Per console gaan er slechts 16 deelnemers naar Londen, dus dan mag je grote namen verwachten. Esporters vanuit de hele wereld zijn erop gebrand om de beste te worden en uiteindelijk de kampioen Aldossary “MSdossary7” Mossad van Team Falcons uit Saoedi-Arabië te verslaan. Hij en zijn tegenstander van die finale, Philipp “Eisvogel7” Schermer, zijn sowieso in Amsterdam om hun skills te tonen.

Het evenement in Amsterdam is een voorronde waarbij er dus een toegangskaartje te winnen is. De Xbox-spelers zijn nu reeds bezig en spelen morgen de finale. Dan is het tijd voor de PlayStation-gamers om uit te vechten wie de beste is. Aanstaande zondag is de PlayStation-finale.

Gemengde gevoelens Kamer om triomf Van der G.

De Tweede Kamer houdt gemengde gevoelens over aan de overwinning van Volkert van der G. bij de rechter. De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg gedaan dat de rechter hem van zijn meldingsplicht ontslaat en zo de weg vrijmaakt voor zijn vertrek naar het buitenland. De VVD ziet Volkert van der G. graag voorgoed vertrekken, terwijl de PVV niet kan verkroppen dat een "extreemlinkse moordenaar alles voor elkaar krijgt".

Kamerlid Foort van Oosten van de grootste regeringspartij laat geen traan als de moordenaar van Pim Fortuyn emigreert, maar dan wel graag voorgoed. "Zoals eerder gezegd, de VVD is deze man liever kwijt dan rijk, zo lang hij echt ver weg verdwijnt en niet 3 kilometer over de grens gaat wonen om onder zijn meldplicht uit te komen. De rechter gaat hier nu mee akkoord, laat Van der G. dan nu ook maar een enkele reis naar Paaseiland boeken", verzucht Van Oosten.

Andere partijen maken vooral bezwaar tegen de uitspraak. Het CDA wijst erop dat Van der G. zijn straf nog niet heeft uitgezeten en dat de meldingsplicht een van de voorwaarden was om hem op vrije voeten te stellen. Nu die vervalt, is hij eigenlijk onvoorwaardelijk vrij, stelt Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Voor haar het bewijs dat vrijkomen onder voorwaarden op de schop moet.

Moeite met oordeel
De SP heeft ook "moeite" met het oordeel van de rechter. Kamerlid Michiel van Nispen vindt het "raar dat ons systeem nu zo werkt dat iemand voor die tijd al naar het buitenland mag vertrekken. Dan kunnen we iemand minder goed in de gaten houden tijdens de straftijd."

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil zich niet uitlaten over de uitspraak, om niet in het vaarwater van de rechter te belanden. Wel vindt hij al langer dat niet iedere verdachte standaard onder voorwaarden moet kunnen vrijkomen. Hij werkt aan een wetswijziging.

Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, aldus Dekker.

Gemengde gevoelens Kamer om triomf Van der G.
Gemengde gevoelens Kamer om triomf Van der G. (Foto: ANP)

Kermis FM in Tilburg terug naar de kerk

De Sint Jozefkerk op de Heuvel in Tilburg is voor het eerst in acht jaar weer het decor van van Kermis FM. Van 20 tot en met 29 juli worden er voor de tiende keer live radio- en tv-uitzendingen gemaakt over de Tilburgse Kermis, de grootste kermis van de Benelux.

In 2009 begon Kermis FM met een radiostudio voor de kerk. “We hadden altijd goed contact met de pastoor en het kerkbestuur”, zegt Arno Leblanc, oprichter en hoofdredacteur van Kermis FM. In 2011 ging de studio naar het Piusplein. “Daar hebben we jaren met veel plezier gestaan! Maar de ruimte is er beperkt, nu we ook online en op tv veel meer zijn gaan doen. En bij de kerk werden we eigenlijk meteen weer warm onthaald!”

Daarnaast is het een praktisch handige plek. “Alle verbindingen die we nodig hebben zijn daar voorhanden. Zo kunnen we daar makkelijk inprikken op het glasvezelnet van onze partner Breedband Tilburg, hebben we de ruimte om met Antonis Verhuur een soort campus bouwen en is de afstand naar de redactieruimte die we hebben in V39 bij R-Newt erg kort.”

Ruim 200 vrijwilligers uit alle hoeken van het land gaan opnieuw aan de slag om van deze jubileumeditie een succes te maken. “Het belangrijkste is natuurlijk de kermis. Maar we zijn druk bezig om deze jubileumeditie extra speciaal te maken.”

Kermis FM in Tilburg terug naar kerk (Foto: Kermis FM)
Kermis FM in Tilburg terug naar kerk (Foto: Kermis FM)

Acties voor goed en toegankelijk beroepsonderwijs

Met regionale afspraken om de aansluiting tussen het vmbo en mbo te verbeteren, de extra investering van 100 miljoen euro in het behoud van vmbo techniek, structureel doorlopende leerroutes vmbo en mbo en de samenvoeging van de gemengde en theoretische leerwegen in het vmbo willen minister Van Engelshoven en minister Slob het beroepsonderwijs versterken en de kansengelijkheid vergroten.

De bewindslieden geven in een brief aan de Tweede Kamer aan: “Nu de gevolgen van het afnemende leerlingaantal duidelijk merkbaar worden, staan scholen in het beroepsonderwijs voor de opgave om goed en toegankelijk beroepsonderwijs te blijven aanbieden. De helft van alle Nederlandse jongeren volgt een beroepsopleiding met volop kansen op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd blijft de aansluiting tussen vmbo en mbo een aandachtspunt.”

Doorlopende leerroutes vmbo-mbo
Al meer dan 10 jaar hebben scholen de mogelijkheid om te experimenteren met doorlopende lijnen vmbo-mbo. Dit wordt nu structureel mogelijk gemaakt.

Bij de doorlopende routes is extra aandacht voor jongeren op weg naar het behalen van een startkwalificatie mbo 2. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen om vanuit het vmbo een mbo 2-diploma te halen. Leerlingen kunnen zo een startkwalificatie halen in de vertrouwde vmbo-omgeving wat uitval voorkomt. Het mbo blijft verantwoordelijk voor de examinering en diplomering. Een andere route is dat leerlingen starten met de mbo-opleiding op het vmbo en vervolgens steeds meer lessen volgen op een mbo-locatie. Daarmee wordt de overstap voor een leerling kleiner en is het mogelijk het beroepsonderwijs te verdiepen, te verrijken of te versnellen. Het wetsvoorstel hiervoor volgt komend jaar.

Minister Van Engelshoven: “De komende jaren moeten alle jongeren in elke regio de mogelijkheid krijgen om doorlopende routes te volgen. Door de aansluiting van vmbo naar mbo te verbeteren vergroten wij het studiesucces van jongeren en daarmee de kansengelijkheid. ”

Van vier naar drie leerwegen in het vmbo
Met de toevoeging van een praktisch vak in het huidige vmbo theoretische leerweg (tl, of mavo) is er vanaf 2021 geen onderscheid meer tussen vmbo gemengde leerweg (gl) en vmbo tl. Daarmee gaat het vmbo naar drie in plaats van vier leerwegen.

Minister Slob: “We moeten af van het hardnekkige misverstand dat de theoretische leerweg of mavo van een hoger niveau is dan de gemengde leerweg. Beide leerwegen bieden onderwijs aan op hetzelfde niveau en de examens, diploma’s en toegang tot de havo en het mbo zijn hetzelfde.”

De gemengde leerweg heeft als voordeel dat deze naast de algemeen vormende vakken nog een praktisch vak aanbiedt, die bijdraagt aan een betere aansluiting op het mbo. Voor de aansluiting op de havo biedt minister Slob dit najaar tevens het wetsvoorstel aan dat regelt dat leerlingen met een diploma in de gemengde of theoretische leerweg niet geweigerd mogen worden tot de havo, mits zij voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het volgen van een extra vak in het vmbo.

Gezamenlijke actie
De aangekondigde acties worden door het ministerie van OCW, de onderwijsinstellingen, vo-raad en mbo-raad en het bedrijfsleven uitgewerkt.

Angstaanjagend autorijden in Beware-demo

Waarom ben je in horrorgames steevast te voet, terwijl autorijden in het donker op een schijnbaar verlaten landweggetje ook erg spannend kan zijn? Die gedachte had indie-ontwikkelaar Ondrej Svadlena bij het maken van Beware. Een eerste demo van zijn survival-horror driving game is nu beschikbaar.

Op de indiedb-pagina van Beware geeft de ontwikkelaar een korte uitleg over de game. Verwacht intense en uitdagende auto-achtervolgingen, zoals uit jaren-70 films. Niet ontdekt worden is natuurlijk ook een mogelijkheid, wat je de kans geeft de rijke open wereld ongestoord te ontdekken. Maar het gevaar blijft altijd op de loer liggen.

Wil je zelf wel eens achter het stuur kruipen, dan download je op diezelfde pagina de demo voor pc. Dit is de eerste keer dat het eenmansproject Beware in het openbaar verschijnt, dus houd rekening met bugs. Of bekijk de gameplay-video hieronder.

Lowlands 2018 uitverkocht

De 26e editie van Lowlands, het driedaagse festival in Biddinghuizen, is uitverkocht. Er zijn 60.000 kaarten de deur uitgegaan. Lowlands is op 17, 18 en 19 augustus.

Op het programma staan onder meer Gorillaz, Kendrick Lamar, De La Soul, N.E.R.D., The War On Drugs en Dua Lipa. Maar ook Patti Smith, Spinvis en De Staat geven een optreden op een van de twaalf podia.

Voor het comedypodium is Arjen Lubach geboekt, evenals Lebbis, UK Comedy Line-Up, Comedytrain, Badum Oneliners Live, Eva Crutzen, Klikbeet en Stefano Keizers. Verder komt er een theater-, literair en wetenschappelijk programma.

Lowlands 2018 uitverkocht
Lowlands 2018 uitverkocht (Foto: BuzzE)

ItaliŽ kleurt Beursplein 5 en rest van Europa rood

De Amsterdamse aandelenbeurs ging dinsdag opnieuw achteruit. Ook de andere Europese beursgraadmeters gaven terrein prijs. Beleggers bleven vooral letten op de ontwikkelingen rond de politieke crisis in Italië, dat afstevent op nieuwe verkiezingen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in de min op 555,62 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 782,96 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 1,7 procent.

De hoofdindex in Milaan daalde 2,8 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De rente op Italiaanse staatsleningen steeg vanwege de politieke onrust in het door schulden overladen land tot het hoogste niveau in vier jaar.

Damrak
Op het Damrak stonden alle hoofdfondsen in het rood. De verzekeraars ASR en Aegon waren de grootste dalers met minnen van meer dan 2 procent.

Altice verloor 1,7 procent. De Portugese toezichthouder is volgens de krant Jornal de Negócios niet akkoord gegaan met verschillende oplossingen die het in Amsterdam genoteerde kabel- en telecomconcern heeft aangedragen om de overname van omroep Media Capital van Prisa te laten slagen.

VolkerWessels
Bij de kleinere bedrijven zakte VolkerWessels ruim 2 procent. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) doet onderzoek naar twee dochterbedrijven van de bouwonderneming. Er wordt gekeken of er steekpenningen zijn betaald voor het verkrijgen en uitvoeren van opdrachten op het Caribische eiland Sint Maarten.

Value8 kwam met een handelsupdate. De investeringsmaatschappij verwacht een sterke kasgeneratie in 2018 en heeft naar eigen zeggen een "onverminderd sterke" financiële positie. Het aandeel noteerde onveranderd.

Dixons Carphone
In Londen kelderde Dixons Carphone 18 procent. De Britse retailer kwam met een winstwaarschuwing en gaat 92 winkels sluiten om kosten te besparen. In Frankfurt daalde start-upinvesteerder Rocket Internet 0,4 procent na publicatie van een handelsbericht.

De euro zakte voor het eerst sinds november vorig jaar onder de 1,16 dollar en was 1,1575 dollar waard, tegen 1,1628 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 66,70 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent tot 75,49 dollar per vat.

Weer Italiaanse zorgen op beurzen
Weer Italiaanse zorgen op beurzen (Foto: ANP)

'Handel in crypto's nog beperkt'

Cryptomunten als bitcoin en ripple vormen op dit moment nog geen risico's voor de financiële stabiliteit in Nederland. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is daarvoor het handelsvolume op dit moment te beperkt. Ook zijn maar weinig financiële instellingen blootgesteld aan de digitale valuta's.

Wel is er volgens de onderzoekers wel een mogelijk probleem met crypto's als het gaat om het financieren van misdaad, oplichting en de grote verliezen waar particuliere beleggers mee te maken kunnen krijgen. Ook zet het planbureau vraagtekens bij het hoge energieverbruik. Het zogeheten minen van bitcoin is volgens onderzoek van Digiconomist goed voor 0,3 procent van het wereldwijde energieverbruik.

In de toekomst kunnen wel risico's ontstaan als de handel in crypto's meer en meer verweven raakt met de reguliere handel. Verschillende financiële instellingen verkennen de mogelijkheid van crypto's voor hun internationale betalingen. En dat worden er steeds meer. Ook centrale banken wereldwijd onderzoeken of zij eigen vormen van digitale munten willen uitgeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Zweden waar een digitale variant van contant geld is uitgegeven.

Aanschaf met creditcard
Een aantal Amerikaanse banken verbiedt consumenten om cryptovaluta aan te schaffen met hun creditcards. Nederlandse banken hebben zo'n verbod niet ingesteld. Circa 2 procent van de particuliere beleggers in Nederland financiert de aankoop met een lening. Daardoor lopen financiële instellingen in Nederland volgens het CPB geen grote risico's wanneer digitale munten zouden crashen.

Vooralsnog worden crypto's, waar vooral door particulieren in wordt geïnvesteerd, vooral opgepot in plaats van uitgegeven. Circa 490.000 Nederlandse huishoudens bezitten crypto's. Dat komt neer op 6,5 procent. Volgens het CPB is deze manier van bewaren van waarde wel risicovol, ook omdat geenszins duidelijk is of aan een zogeheten 'token' verbonden dienst ook daadwerkelijk wordt geleverd.

Volgens het CPB is de toekomst van crypto's moeilijk te voorspellen. Een ineenstorting van de markt is denkbaar. Institutionele beleggers zullen zich niet zo snel wagen aan ongedekte blootstelling aan de munten. Strenger toezicht en grotere vraag zorgt mogelijk voor stabielere prijzen.

'Handel in crypto's nog beperkt'
'Handel in crypto's nog beperkt' (Foto: ANP)

Noord-Koreaanse topfunctionaris op weg naar VS

SEOUL (ANP/RTR) - De Noord-Koreaanse topfunctionaris Kim Yong-chol is op weg naar de Verenigde Staten. Hij zal vermoedelijk aan tafel schuiven bij Amerikaanse collega's voor overleg over de mogelijke topontmoeting tussen president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Kim Yong-chol, die eerder aan het hoofd stond van de inlichtingendienst, zat zaterdag nog aan tafel met Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De twee Koreaanse leiders hadden in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea een onaangekondigde ontmoeting.

Dat Kim Yong-chol nu op weg is naar de VS sterkt het vermoeden dat de geplande ontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni alsnog doorgaat. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maakte hij eerst nog een tussenstop in de Chinese hoofdstad Peking.

Noord-Koreaanse topfunctionaris op weg naar VS
Noord-Koreaanse topfunctionaris op weg naar VS (Foto: ANP)

Fortnite krijgt eerste voertuig: een winkelwagentje

Het lijkt erop dat het allereerste voertuig in Fortnite zijn opwachting maakt. Geen gepantserde jeep of een bewapende buggy maar een heuse winkelwagen. Tenminste, dat lijkt het meest recente bericht van de dag in de game te suggeren.

Vooral de beschrijving bij het nieuwsbericht zorgt voor veel speculatie in de Fortnite-community. Hierin staat namelijk 'Roll into battle alone or with a buddy', wat lijkt te wijzen op de mogelijkheid om er alleen in te rijden of samen met iemand die al dan niet het wagentje moet duwen. Het is onduidelijk of het winkelwagentje bijvoorbeeld alleen bergafwaarts werkt zodra je er alleen in zit. De patch waarin de nieuwste toevoegingen worden verwerkt komt hoogstwaarschijnlijk vandaag of morgen al uit.

'Games with Gold juni gelekt'

De Duitse Xbox-website heeft vermoedelijk de gratis games voor Games with Gold in juni gelekt. De pagina is inmiddels offline gehaald, maar voor een tijdje waren de games te zien en op het internet blijft alles bewaard.

Voor Xbox One kunnen gamers aan de slag met Assassin's Creed Chronicles: Russia (1 tot en met 30 juni) en Smite Gold Bundle (16 juni tot en met 15 juli). Voor Xbox 360, ook speelbaar op Xbox One, komen Sonic & All-Stars Racing Transformed (1 tot en met 15 juni) en Lego Indiana Jones 2 (16 tot en met 30 juni) beschikbaar.

Waarschijnlijk volgt de officiële aankondiging later vandaag, dus dan weten we het zeker.

Xbox One X console

Omgevingen en combat getoond van One Piece World Seeker

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor One Piece World Seeker. De trailer toont meer van de omgevingen die we gaan onderzoeken in de open-world game en toont ook een klein beetje van de combat.

Ook oude gezichten maken een opwachting. We zien niet alleen een aantal van Luffy zijn crewleden, maar ook Tashigi en Smoker van de Marine, Kuma en Germa 66. De trailer laat ook zien dat stealth een rol gaat spelen, hoogstwaarschijnlijk met gebruik van de 'Observation Haki' dat we kennen uit One Piece.

One Piece World Seeker is in ontwikkeling voor PlayStation 4 en lanceert dit jaar nog in Japan.

FOK! Wat een weer: nu wel zware buien!

Gegroet! 

Gisteren bleven de buien grotendeels achterwege. Een heel klein buitje plopte er nabij Utrecht, maar verder was het vrijwel helder en droog. We hadden toch wel buien verwacht, gezien de potientiële energie die er voorhanden was. Toch lukte het niet. De oorzaak hiervan is eenvoudig: een inversie. Dat is een warme luchtlaag die functioneert als een deksel in de atmosfeer. Wolken kregen daardoor nauwelijks kans. Morgen verandert dat. Helaas is een landelijke tropische dag niet gelukt, want door dat ene buitje bleef de maximumtemperatuur vandaag op 29,7 graden steken. Regionaal bekeken lukte het echter wel op diverse plaatsen.

De afgelopen nacht was het zwoel en vrij helder. De minima lagen tussen de 15 en 20 graden. Zeker in de grote steden kan het dus een tropennacht worden.

Op de weerkaart zien we nog steeds dezelfde drukverdeling als de afgelopen tijd. Lage druk ten zuiden en oosten van ons en hoge druk ten noorden. De ene dag heeft de depressie meer invloed en de andere dag de hoge druk. Op deze dinsdag lijkt de lage druk weer aan de winnende hand te zijn. We beginnen dan ook zonnig, maar nu gaan er al vrij snel stapelwolken ontstaan. En die gaan nu wel uitgroeien tot fikse buien. Inmiddels is er ook alweer code geel uitgegeven voor het hele land. Er kunnen echt grote hoeveelheden vallen in de orde van 50+mm. Hou de radar maar goed in de gaten. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen een bui krijgt want ik zei het al eerder, er zullen zeker ook weer pechvogels tussen zitten.

Als de buien wat later komen dan maken we opnieuw kans op een landelijke tropische dag van 30 graden. Ontstaan of trekken er al eerder buien over dan gaat het niet lukken. Waar dat zeker niet gaat lukken is op de Wadden en langs de westkust. Daar steekt een noordelijk briesje op en wordt het minder warm. Op de Wadden een graad of 22 en is tevens de buienkans daar ook zeer gering. Langs de westkust een graad of 25 en in het binnenland dus lokaal 30 graden.

Fijne dag!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Paarden in de wei (Foto: qltel)
Paarden in de wei. Gezien door qltel op een wandeling.(foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

MLB: Red Sox te sterk voor Blue Jays, Braves onderuit

De honkballers van de Boston Red Sox hebben maandag in eigen huis een vrij ruime zege geboekt op de Toronto Blue Jays. De ploeg van Xander Bogaerts was met 8-3 te sterk voor de ploeg uit Canada.

Ozzie Albies ging met de Atlanta Braves in eigen huis onderuit. De New York Mets kwamen op bezoek en die waren met 5-8 te sterk voor de Braves, waar Albies het dit keer niet voor elkaar kreeg om grote indruk te maken. 

Justin Verlander gooide namens de Houston Astros ijzersterk tegen de New York Yankees (Bron: YouTube)

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles - Washington Nationals 0-6
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 8-3
New York Yankees - Houston Astros 1-5
Atlanta Braves - New York Mets 4-3
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 9-3
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 0-7
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 8-3
Oakland Athletics - Tampa Bay Rays 0-1
Arizona Diamondbacks - Cincinnati Reds 12-5
Cleveland Indians - Chicago White Sox 9-6
San Diego Padres - Miami Marlins 2-7
Seattle Mariners - Texas Rangers 2-1
Atlanta Braves - New York Mets 5-8
Colorado Rockies - San Francisco Giants 6-5
Kansas City Royals - Minnesota Twins 5-8
Los Angeles Dodgers - Philadelphia Phillies 5-4

NHL: Golden Knights nemen leiding in strijd om Stanley Cup

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben de eerste wedstrijd van de Stanley Cup-finale in de NHL gewonnen. In de eigen T-Mobile Arena was de dit seizoen nieuwe ploeg in de eerste van maximaal zeven wedstrijden te sterk voor de Washington Capitals.

Colin Miller tekende na zeven minuten voor de voorsprong, maar Brett Connolly en Nicklas Bäckström draaiden de stand in nog geen tien minuten om. William Karlsson zette de Golden Knights echter weer op gelijke hoogte en vroeg in de tweede periode tekende Reilly Smith voor de 3-2.

Dankzij John Carlson bleef het spannend (3-3) en Tom Wilson zette de Capitals zelfs weer op voorsprong (3-4). Niet veel later deed Ryan Reaves dat teniet en halverwege de laatste periode was het Tomas Nosek die voor 5-4 tekende. De Capitals drongen aan om de gelijkmaker te scoren, maar Nosek scoorde in de slotseconden in het lege doel en gooide de wedstrijd definitief op slot: 6-4.

Golden Knights - Capitals, game 1 (Bron: YouTube)

NBA: Warriors naar 4e opeenvolgende finale na winst op Rockets

De basketballers van de Golden State Warriors hebben zich voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de finale in de NBA. De regerend kampioenen waren maandagavond in Houston te sterk voor de Rockets in de beslissende zevende wedstrijd van de finale in de Western Conference.

De Rockets hadden de touwtjes in de eerste helft in handen, maar in het derde kwart kwamen de Warriors langszij. Onder leiding van Kevin Durant en Stephen Curry, goed voor 34 en 27 punten, namen de kampioenen de leiding en die stonden ze niet meer af: 92-101, waardoor de ploeg het in de finale op gaat nemen tegen de Cleveland Cavaliers, net als in de voorgaande drie seizoenen.

De Warriors vechten zich terug in de tweede helft (Bron: YouTube)

Consumentenbond laakt schadeverzekeraars

Verzekeraar National Academic en zijn intermediair Promovendum laten hun klanten zelf opdraaien voor de kosten van een contra-expertise bij schade. Daarmee overtreden ze de wet, stelt de Consumentenbond. De bond heeft toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevraagd onderzoek te doen naar de verzekeraars.

Ook accepteren de twee schadeverzekeraars soms het rapport van een door de klant ingeschakelde externe expert niet, wat tegen de richtlijn van het Verbond van Verzekeraars ingaat. Bij dat koepelorgaan is zowel Promovendum als National Academic niet aangesloten.

De meeste andere auto- en woonverzekeraars vergoeden een contra-expertise wel, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Doorgaans vergoeden ze dan echter het bedrag dat ze zelf aan een expert betalen, maar dat valt vrijwel altijd lager uit dan wat een verzekerde betaalt, stelt de bond.

Promovendum liet aan de Consumentenbond weten geen regels te overtreden. Wel stelt het bedrijf zijn voorwaarden "opnieuw te gaan beoordelen".

Consumentenbond laakt schadeverzekeraars
Consumentenbond laakt schadeverzekeraars (Foto: ANP)

Reporters omgekomen die extreem weer opzochten

Twee verslaggevers zijn maandag in de Verenigde Staten om het leven gekomen toen een boom op hun auto viel. De twee waren op weg voor een reportage voor de Amerikaanse nieuwszender WYFF News 4 over de gevaarlijke weersomstandigheden in de Amerikaanse staat North Carolina.

In North Carolina is de laatste dagen veel regen gevallen als gevolg van de naderende storm Alberto. Op een snelweg in Polk County werd de auto van nieuwspresentator Mike McCormick en fotograaf Aaron Smeltzer door een boom geraakt. Het incident gebeurde in de buurt van een plek waar onlangs een vrouw om het leven kwam door een modderstroom, melden lokale media.

"Iedereen bij WYFF News 4 is bedroefd. Wij zijn een familie", laat de zender weten.

Reporters omgekomen die extreem weer opzochten
Reporters omgekomen die extreem weer opzochten (Foto: ANP)

'Haal de term roekeloosheid uit verkeerswet'

De term roekeloosheid die in rechtszaken wordt gebruikt bij de zwaarste verkeersdelicten, moet uit de Wegenverkeerswet worden geschrapt. In juridisch opzicht betekent roekeloosheid in het verkeer iets heel anders dan in het dagelijkse taalgebruik. En dat verschil leidt tot onbegrip bij de slachtoffers en nabestaanden en in de samenleving.

Dat brengt de Raad voor de rechtspraak naar voren in een advies aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die een wetsvoorstel voor zwaardere straffen voor verkeersdelicten voorbereidt. Gedrag dat op mensen al snel overkomt als roekeloos - zoals met een slok op gevaarlijk rijden - is dat in een rechtszaak vaak niet, stelt de raad.

De rechter komt in verkeerszaken slechts in uitzonderlijke, zware gevallen tot het oordeel roekeloosheid vanwege de manier waarop de term in de wet is omschreven. Om een einde te maken aan de onduidelijkheid, is het beter om deze term helemaal uit de wet te halen, stelt de raad.

Het bestuur van de rechters pleit verder voor goede voorlichting aan slachtoffers en nabestaanden in ernstige verkeerszaken, die het Openbaar Ministerie zou kunnen geven voorafgaand aan het proces. Dan kunnen de betrokkenen zich beter voorbereiden op de behandeling en de manier waarop de rechter tot een oordeel komt.

'Haal de term roekeloosheid uit verkeerswet'
'Haal de term roekeloosheid uit verkeerswet' (Foto: ANP)

Rechtszaak om Molukse treinkaping gaat verder

Het langslepende proces over het bloedige einde van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977 gaat dinsdagmiddag verder voor de rechtbank in Den Haag. Nabestaanden van twee doodgeschoten treinkapers willen via een rechtszaak tegen de Staat erachter komen wat er toen precies is gebeurd. Hun advocaat Liesbeth Zegveld zal pleidooi voeren en de Staat verweert zich.

De nabestaanden denken dat de Staat destijds onrechtmatig heeft gehandeld, omdat de twee treinkapers werden doodgeschoten terwijl ze al zwaargewond en weerloos waren. Ze baseren zich onder meer op autopsierapporten en verklaringen van elf oud-mariniers, die in het najaar moesten getuigen. Ook vermoeden ze dat er een bevel was om de kapers niet gevangen te nemen maar te doden. Zegveld heeft verklaringen van oud-officieren die beweren dat een commandant van de militaire operatie heeft gezegd dat zo'n geheime instructie bestond. De advocaat gaat waarschijnlijk verzoeken indienen om nieuwe getuigen op te roepen.

De Staat ontkent dat de mariniers iets fout hebben gedaan. De opdracht was om kapers uit te schakelen tenzij ze zich duidelijk overgaven, zegt een woordvoerder van Defensie. Volgens hem is er geen bewijs dat er sprake was van executies.

De trein werd na drie weken op 11 juni ontzet. Daarbij werden zes van de negen kapers gedood, evenals onbedoeld twee gijzelaars. Molukse jongeren probeerden in de jaren zeventig met gewelddadige acties aandacht te krijgen voor een eigen republiek die Nederland de Molukse gemeenschap in het vooruitzicht had gesteld.

Rechtszaak om Molukse treinkaping gaat verder
Rechtszaak om Molukse treinkaping gaat verder (Foto: ANP)

Fortuna Sittard nog niet ingedeeld in financiŽle categorie

De KNVB heeft alle Nederlandse profclubs ingedeeld in categorieën aangaande de financiële huishouding, behalve Fortuna Sittard.

"De reden is dat definitieve besluitvorming vanuit de licentiecommissie volgt nadat over een specifiek en technisch aspect meer duidelijkheid is", luidt een statement van de bond. "Dit is iets tussen de club en de KNVB."

Alle profclubs zijn verdeeld over categorie 1 (goed), 2 (voldoende) of 3 (onvoldoende), maar Fortuna hoort dus nog nergens bij. De KNVB wil verder geen details over de zaak loslaten. "Het is aan Fortuna Sittard om daar iets over naar buiten te brengen."

Fortuna Sittard, dat komend seizoen terugkeert in de Eredivisie, meldt aan het Algemeen Dagblad dat de club nog wacht op een 'document van een derde partij'. "Ik kan geen verdere details geven en zal dus ook niet zeggen om welke partij het gaat", aldus een woordvoerder van de Limburgers.

Transfer Dumfries naar PSV lijkt van de baan

De kans dat PSV zich deze zomer versterkt met Denzel Dumfries, is volgens technisch directeur Marcel Brands een stuk kleiner geworden.

Brands, die PSV per 1 juli verlaat voor Everton, zag Joshua Brenet naar Hoffenheim vertrekken en de directeur verwacht dat ook Santiago Arias 'zeker weggaat'. "Ik vind hem één van de beste spelers van de Eredivisie. Het is ongelooflijk dat hij nog niet is opgehaald, hij heeft alles wat een moderne back moet hebben", zegt Brands tegen Voetbal International.

Denzel Dumfries zou volgens de 56-jarige bestuurder een prima opvolger zijn. "Maar de kans dat Dumfries komt, acht ik heel klein. Heerenveen vraagt te veel geld voor hem. Ze mogen natuurlijk vragen wat ze willen, maar PSV gaat dat niet betalen. Er wordt nu gekeken naar een buitenlandse speler voor de rechtsbackpositie."

Heerenveen wil naar verluidt ongeveer zes miljoen voor de 22-jarige verdediger krijgen, terwijl PSV een eerste bod uitbracht van vier miljoen. Tot voor kort waren beide partijen nog wel met elkaar in onderhandeling.

Paris Jackson loopt weg bij modeshow om dieren

Een modeshow van Dior waarin dieren werden gebruikt, kon Paris Jackson dit weekend niet bekoren. De dochter van Michael Jackson vertrok een paar minuten na de start van de show.

Volgens The New York Times liep Paris woedend weg toen het eerste model de catwalk opkwam. De show had een rodeo-thema, waarbij vrouwelijke ruiters stunts uithaalden op paarden.

Alhoewel ze verschillende kiekjes van haar aankomst bij de show in Parijs heeft gedeeld op social media, heeft de 20-jarige nog geen verklaring gegeven voor haar vertrek. Wel plaatste ze een foto op Instagram waarin ze met haar mond open in de regen staat, met het bijschrift: "Ben eerder weggegaan en heb toen dit gedaan."

Bronnen van New York Post laten aan de krant weten dat het inderdaad de aanwezigheid van de dieren was die Paris in het verkeerde keelgat was geschoten.

Paris Jackson loopt weg bij modeshow
Paris Jackson loopt weg bij modeshow (Foto: BuzzE)

Woede over excuses BBC om homofobie

De BBC ligt onder vuur na excuses van de omroep tijdens een liveregistratie van een concert van Demi Lovato zondag. De verontschuldigingen volgden op een suggestieve act die Demi met een danseres uitvoerde.

De zangeres maakte het gewaagde dansje tijdens haar nummer Cool For The Summer, waarna ze het publiek op het hart drukte: "hou van wie je wil houden." Vlak daarna voegde de BBC een mededeling aan de kijker in, waarin stond: "We verontschuldigen ons als je aanstoot neemt aan iets in deze stream."

Verschillende fans vatten de excuses op als homofoob en suggereerden op sociale media dat de omroep een dergelijk bericht nooit had laten uitgaan als Demi met een man had gedanst. Tegenover de Britse Metro verklaarde een woordvoerder van de BBC echter dat de verontschuldigingen volgden op grof taalgebruik van de zangeres. Wat zij precies zou hebben gezegd, maakte de zegsman niet duidelijk.

Woede over excuses BBC voor Demi Lovato
Woede over excuses BBC voor Demi Lovato (Foto: BuzzE)

The Sinking City toont een vervlochten werkelijkheid

The Sinking City, de volgende game van ontwikkelaar Frogwares, heeft nog voor zijn E3-debuut een teaser trailer gekregen. De thema van de game is ontleend aan de werken van H.P. Lovecraft, de man die een hele subgenre van horror naar hem vernoemd heeft gekregen.

Deze open wereld horrorgame speelt zich af in Oakmont, Massachussets, waar sprake is van overstromingen met een bovennatuurlijke oorzaak. Als een privédetective is het jouw taak om te achterhalen wat hiervan de bron is. Echter leidt jouw onderzoek tot het treffen van vele monsters en vervlochten werkelijkheden.

'Het leven is goed in het Caribische land'

Een op de zes inwoners van Caribisch Nederland rookt, een op de acht is een zware drinker en ruim zes op de tien heeft overgewicht. De helft van de inwoners beweegt voldoende. Vrouwen roken en drinken veel minder dan mannen, maar hebben vaker ernstig overgewicht (obesitas) en bewegen minder. Dit blijkt uit de Health Study die in 2017 op Caribisch Nederland is uitgevoerd.

Samen met de afdelingen Publieke Gezondheid van de Openbare Lichamen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben het CBS en het RIVM in 2017 een gezondheidsmonitoringsonderzoek uitgevoerd in Caribisch Nederland. Deze Health Study Caribisch Nederland is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van de bevolking op de eilanden en in frequent voorkomende infectieziekten, en te onderzoeken of de bevolking goed beschermd is tegen de infectieziekten waartegen zij wordt ingeënt in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Er hebben 1.900 personen aan het onderzoek meegedaan.

Weinig zware rokers
Van de bewoners in Caribische Nederlanders zegt 17 procent te roken. Slechts 2 procent rookt zwaar, gemiddeld minstens 20 sigaretten per dag. Vrouwen roken veel minder vaak dan mannen. Het rookgedrag verschilt per eiland. Op Saba rookt 24 procent van de bewoners, op Bonaire 17 procent en op Sint Eustatius 13 procent. Voor alle eilanden geldt dat het aantal zware rokers relatief gering is.

In Caribisch Nederland wordt 11 procent van de inwoners die zelf niet roken, minstens één uur per dag binnen aan tabaksrook van anderen blootgesteld. Voor Bonaire is dat percentage 12, voor Sint Eustatius 3 en voor Saba 11. Ook kinderen worden blootgesteld aan tabaksrook van anderen. Zo blijkt dat op Bonaire 9 procent van de 0- tot 12-jarigen minstens één uur per dag meerookt, van de niet rokende 12- tot 16-jarigen is dat 14 procent. Op Sint Eustatius en Saba lijken kinderen minder blootgesteld te worden aan de rook van anderen.

Onder vrouwen veel minder zware drinkers
Een op de acht inwoners van Caribisch Nederland drinkt zwaar. Van de vrouwen is dit 8 procent, van de mannen 17 procent. Vrouwen drinken op alle drie de eilanden minder alcohol dan mannen.  Op Sint Eustatius is het percentage zware drinkers het laagst, 8 procent. Op Saba is het percentage zware drinkers 16 en op Bonaire 12.

Mannen bewegen meer
De helft (49 procent) van de inwoners van Caribisch Nederland voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Het percentage mannen dat aan de norm voldoet is met 59 hoger dan het percentage vrouwen (38). Vrouwen op Saba blijken lichamelijk veel actiever dan vrouwen op Bonaire en Sint Eustatius. Van de vrouwen op Saba voldoet 58 procent aan de beweegnorm, van de vrouwen op Bonaire 38 procent en van de vrouwen op Sint Eustatius 32 procent.

Bijna helft vrouwen op Sint Eustatius ernstig te zwaar
Ruim zes op de tien Caribische Nederlanders hebben overgewicht, van wie de helft ernstig overgewicht. Vrouwen en mannen hebben even vaak overgewicht, maar bij vrouwen is het vaker ernstig. Van de vrouwen heeft 36 procent ernstig overgewicht (obesitas), van de mannen 26 procent. Op Sint Eustatius is het percentage vrouwen met obesitas het hoogst: 46 procent.

Meer ernstig overgewicht in Caribisch Nederland
Bovenstaande resultaten zijn niet zuiver te vergelijken met de cijfers voor Europees Nederland wegens methodologische verschillen. Wel kan geconcludeerd worden dat naar verhouding minder personen in Caribisch Nederland zelf roken. Daar staat tegenover dat niet-rokers beduidend vaker rook van anderen binnenkrijgen dan in Europees Nederland (bij kinderen ligt dit percentage zelfs 4 keer zo hoog). Daarnaast komt ernstig overgewicht veel meer voor in Caribisch Nederland. Het obesitaspercentage is in Caribisch Nederland minstens dubbel zo hoog.

'Het leven is goed in het Caribische land' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
'Het leven is goed in het Caribische land' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Zorguitgaven in 2017 met 2,1% gestegen

In 2017 is 97,5 miljard euro uitgegeven aan zorg, 2,0 miljard meer dan in 2016. De zorguitgaven groeiden minder hard dan de economie in 2017. Uitgaven aan kinderopvang stegen met 7,2 procent het meest. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe, voorlopige cijfers.

De zorguitgaven in brede zin namen met 2,1 procent minder snel toe dan het bbp, dat in 2017 met 4,3 procent (in werkelijke prijzen) groeide. Het aandeel van de zorguitgaven in het bbp daalde daardoor van 13,6 procent in 2016 tot 13,3 procent in 2017. Afgebakend volgens internationaal afgesproken richtlijnen, waarbij onder andere de uitgaven voor welzijn en kinderopvang niet worden meegeteld, vormen de uitgaven aan gezondheidszorg 10,1 procent van het bbp. Dit cijfer is eveneens gedaald ten opzichte van 2016.

De ontwikkeling van het arbeidsvolume en de loonontwikkeling zijn belangrijke factoren voor de ontwikkeling van de kosten van de zorg. Voorlopige cijfers geven aan dat het aantal arbeidsjaren in de sector gezondheids- en welzijnszorg met bijna 2 procent is gestegen en het gemiddelde maandloon met ruim 1 procent. Dat is een aanwijzing dat de arbeidskosten meer zijn toegenomen dan de zorguitgaven als geheel.

Uitgaven aan kinderopvang stijgen 7,2 procent
Binnen de zorguitgaven in brede zin stegen de uitgaven aan aanbieders van kinderopvang het meest, met 7,2 procent tot 3,9 miljard euro. Het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag is in 2017 59.000 hoger dan in 2016. De uitgaven voor maatschappelijke opvang daalden met 7,5 procent het meest, tot 1,8 miljard euro. Deze daling kwam vooral door de lagere uitgaven voor opvang van asielzoekers (0,15 miljard euro).

Medisch-specialistische zorg plus 2,3 procent
Uitgaven aan medisch-specialistische zorg stegen in 2017 met 2,3 procent tot 27,2 miljard euro. Deze uitgaven aan ziekenhuizen en overige aanbieders, zoals zelfstandige behandelcentra, zijn goed voor 28 procent van de totale zorguitgaven.

De uitgaven aan huisartsenpraktijken namen met 3,4 procent toe. Tot de huisartsenzorg wordt ook de multidisciplinaire zorg, zoals voor patiënten met diabetes of astma, gerekend. De uitgaven aan deze vorm van zorg namen in 2017 met 6,3 procent toe.

De uitgaven aan aanbieders van verpleging en verzorging, stegen met 3,6 procent (ruim 600 miljoen euro). Uitgaven aan geneesmiddelen verstrekt door apotheek of verkocht via drogist en supermarkt, stegen met 0,4 procent.

5691 euro per persoon 
In totaal gaven we via de overheid, verzekeringen en eigen betalingen in 2017 per persoon 5691 euro uit aan zorg. In 2016 was dat 86 euro minder: 5605 euro. De uitgaven aan zorg worden voor ruim 80 procent gefinancierd uit verplichte verzekeringen (Wet langdurige zorg en Zorgverzekeringswet) en bijdragen van de overheid.

De eigen betalingen en vrijwillige verzekeringen zijn samen goed voor ongeveer 16 procent. De 2,0 miljard euro extra uitgaven aan zorg in 2017 werden voor het overgrote deel (1,4 miljard euro) gefinancierd via de Zorgverzekeringswet. De financiering via eigen betalingen en aanvullende verzekeringen lag 50 miljoen euro hoger dan in 2016.

Zorguitgaven in 2017 met 2,1% gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zorguitgaven in 2017 met 2,1% gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)Zorguitgaven in 2017 met 2,1% gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zorguitgaven in 2017 met 2,1% gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Super Mario Maker 2
review
Judgment
special
Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk
review
Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda
review
Blood & Truth
special
Regisseur Shady El-Hamus & acteur DaniŽl Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
©FOK.nl e.a.