Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17

Rusland moet eindelijk zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. Die harde eis heeft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok dinsdag uitgesproken in de VN-Veiligheidsraad.

In zijn toespraak benadrukte Blok de conclusie die het onderzoeksteam vorige week trok: dat de BUK-raketinstallatie die de MH17 uit de lucht schoot deel uitmaakte van de 53e Luchtafweerbrigade van de Russische krijgsmacht.

Hij riep Rusland op volledig mee te werken aan het onderzoek, iets dat volgens de onderzoekers tot dusver niet is gebeurd. Maar, zo stipte Blok aan, dat is geen nieuw verzoek.

"Het is een duidelijke eis in resolutie 2166, die bijna vier jaar geleden unaniem door deze Raad werd aangenomen", zei Blok - ook door Rusland. "Maar helaas moet deze eis, vier jaar later, toch worden herhaald. Ik herhaal hem vandaag nog maar eens, ondersteund door een berg onweerlegbaar bewijs."

Een land kan zich niet op zijn zwijgrecht beroepen, betoogde Blok. Integendeel, "het heeft een plicht om constructief medewerking te verlenen. Om de waarheid aan het licht te brengen, en deze niet voortdurend met mist te verdoezelen."

Blok riep Rusland bovendien op in overleg te treden met Nederland en Australië over de erkenning van aansprakelijkheid voor de vliegramp.

Blok wilde voorafgaand aan de vergadering niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen tegen Rusland, zolang er nog geen officiële reactie uit Moskou is op de onderzoeksresultaten. Hij heeft de hoop op medewerking van Rusland nog niet laten varen en wees erop dat het ook voor Rusland ongemakkelijk is iets te blijven weigeren waar veel landen om vragen.

Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17
Blok eist bij VN medewerking Rusland bij MH17 (Foto: ANP)