Blu-ray: Pitch Perfect 3

'More is less' kan er over sommige filmseries wel worden gezegd. Dat lot is nu ook Pitch Perfect toebedeeld, na een miserabele finalefilm. In vergelijking met de box office van de eerste film heeft deel drie het nog geen eens zo slecht gedaan. Echter, de vertelling van Kay Cannon, geregisseerd door Jason Moore zorgt ervoor dat je de aankomende tien jaar even genoeg hebt van de Barden Bella's.

In Pitch Perfect 3 proberen de Bellas na hun afstuderen het te maken in de echte wereld. Na de roes van het winnen van de World Championships gaan de Bellas elk hun eigen weg. Maar dan krijgen ze de kans om op tournee te gaan in het buitenland. Zo komt de meidengroep nog één laatste keer bij elkaar om samen muziek te maken. Wat zich ontvouw is een avontuur waarbij de meiden elkaar nog beter leren kennen, maar ook zullen moeten strijden voor het voortbestaan van de Bella's.

Waar de eerste twee delen nog hedendaagse popliedjes, a cappella gezongen grotendeels, combineerden met een flinke dosis comedy die perfect paste bij de middelbare school-setting, heeft deel drie dit volledig losgelaten. Het enige personage dat is overgebleven uit de vorige films die nog steeds op school zit is dat vna Hailee Steinfeld, die op een inventieve manier haar debuut maakte in de tweede film. Dit zorgt ervoor dat de clichés van de "hardwerkende" mens al snel worden ingezet, waarbij over moet worden gegaan op goedkoop racisme. Ook is er vrijwel geen a cappella meer te horen in de film en worden bijna alle optredens van de Bella's tegenwoordig door muzikanten (hallo, waar ging het nou over?!) begeleid. Alle krachtige punten die de eerste twee films zo uniek maakten worden roekeloos en zonder enige verklaring van tafel geveegd. 

Tel daarbij een script op dat bol staat van de onlogische situaties, en zijn de personages onomstotelijk kil geworden. Waar de regie van comedy-genius Elizabeth Banks nog veel toevoegde, slaat Moore de plan volledig mis. Hij zorgt ervoor dat Rebel Wilson een nog grotere karikatuur van zichzelf wordt dan ze misschien al was, dat Anna Kendrick van lieve Barden Bella gedegradeerd wordt naar bitchy-midlife jongvolwassene en dat er vrij weinig meer is om voor te schaterlachen. Goedkope comedy is daarvoor het antwoord geworden. De vernieuwing wordt gezocht in de verhaalsetting, waardoor Pitch Perfect 3 beter te omschrijven valt als een buddy cop movie met een bescheiden muzikale omlijsting. 

Het zorgt er allemaal voor dat het vooral een blu-ray is om in huis te halen voor het publiek dat graag de collectie compleet heeft en benieuwd is naar wat de Barden Bella's als slotstuk voorschotelen. Het ziet er overigens allemaal prachtig uit in 4K HDR en wordt aangevuld met een imposante lijst aan extra's waar de liefhebbers van de eerste twee films hun hart bij kunnen ophalen. Pitch Perfect 3 weet niet verder te komen dan het niveau van een vergetelijke comedyfilm, waar de voorgangers daar ver bovenuit wisten te steken. Aca-sad