FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 mei 2018

Joris Luyendijk valt Sylvia Witteman aan om Mano Bouzamour

Journalist Joris Luyendijk heeft woensdag op Twitter hard uitgehaald naar Volkskrant-columniste Sylvia Witteman. Witteman stelde in een column in de krant dat het nieuwe boek van auteur Mano Bouzamour "uitsluitend wordt uitgegeven omdat hij een migrantenkind is".

Luyendijk repliceerde op Twitter de uitlating van Witteman met de opmerking dat dat net zoiets is als "zeggen dat Witteman enkel een column heeft in de Volkskrant omdat haar man daar hoofdredacteur is. Ga je schamen, zeg." Philippe Remarque, de partner van Witteman, is sinds 2010 hoofdredacteur van de Volkskrant. Witteman is een van de vaste columnisten.

Het nieuwe boek van Bouzamour, Bestsellerboy, vertelt over een jongen van de straat die maar één droom heeft: de literaire wereld bestormen. Maar als hij doorbreekt, zetten zijn ouders hem uit huis en wordt hij door zijn vrienden verstoten. De roman kreeg wisselende recensies.

 

Waarop Witteman uiterst sterk terugkomt met.

Joris Luyendijk valt Sylvia Witteman aan


Joris Luyendijk valt Sylvia Witteman aan (Foto: BuzzE)

IS eist aanslag Luik op

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de aanslag dinsdag in het Belgische Luik opgeëist. De beweging heeft dat via het persbureau Amaq verklaard, meldden Belgische media.

,,De dader is een soldaat van Islamitische Staat en heeft de operatie uitgevoerd in antwoord aan de oproepen om landen van de coalitie tegen ISIS aan te vallen", citeren Belgische media de verklaring.

Het Belgische Openbaar Ministerie bestempelde de schietpartij, waarbij drie mensen werden doodgeschoten, woensdag als een terroristische daad. De 31-jarige Benjamin Herman riep onder andere meerdere keren 'Allahu Akbar'.

Of de eis van IS klopt, is niet duidelijk.

IS eist aanslag Luik op
IS eist aanslag Luik op (Foto: ANP)

FC Utrecht pikt talent met PSV-verleden op in België

De achttienjarige Yassin Nasser mag zich speler van FC Utrecht noemen. Hij heeft getekend voor twee seizoenen.

Bovendien kan de club er nog voor kiezen om dat contract tussentijds met één jaar te verlengen, onthullen de Domstedelingen via de officiële kanalen. Nasser is een aanvallende middenvelder die ook voorin uit de voeten kan. Hij komt over van het Belgische Lierse SK.

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam noemt hem een snelle, creatieve en intelligente speler die op meerdere posities goed uit de voeten kan. "Yassin heeft het lef en de kwaliteiten om de tegenstander op te zoeken om het één-tegen-éénduel aan te gaan. We zijn erg blij met zijn komst."

Ook Jelle Goes, manager van de academie van FC Utrecht, meent dat de club een goede slag heeft geslagen. "Al zijn hele jeugdopleiding is Yassin actief op het hoogste niveau van Nederland en België", schetst hij. De jongeling speelde in de jeugd bij PSV en gaat nu verder bij de O19 van de Utrechters. Vanuit daar moet hij doorgroeien naar een plekje bij het eerste elftal.

Familie Michael Jackson klaagt Disney aan

De familie van Michael Jackson heeft televisiezender ABC en haar moedermaatschappij Walt Disney aangeklaagd voor het zonder toestemming gebruiken van songs en video's van The King of Pop, meldt Variety.

De zaak gaat om de tv-special "De laatste dagen van Michael Jackson", die op 24 maart werd uitgezonden. De familie beweert dat de producenten zonder toestemming muziek van Beat it, Billie Jean en The Girl is Mine voor de documentaire gebruikten. Ook zijn er fragmenten van muziekvideo's te zien, waaronder Thriller en delen uit de concertregistratie This is It.

Volgens de familie heeft Disney nooit om toestemming gevraagd voor het gebruik van de muziek en de beelden. Disney meent dat volgens de "fair use"- regels het toegestaan is om het materiaal te gebruiken voor een documentaire.

Advocaten van de Jacksons zeggen, ter vergelijking, dat Disney het nooit zou toestaan dat er beelden van Mickey Mouse of Star Wars zonder toestemming worden gebruikt voor een twee uur durende documentaire.

Variety heeft Disney gevraagd om een reactie op deze uitlatingen, maar nog geen antwoord ontvangen.

Familie Michael Jackson klaagt Disney aan
Familie Michael Jackson klaagt Disney aan (Foto: BuzzE)

D66 stelt vragen over beleid YouTube in zake Redbad

D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft woensdag vragen gesteld aan de Europese Commissie over het afkeuren van een reclamecampagne van de Nederlandse film Redbad op YouTube.

Volgens een mail die producent Klaas de Jong ontving van Google, eigenaar van YouTube, wordt deze beoordeeld als "schokkende inhoud. Wij streven ernaar om gebruikers niet te beledigen door advertenties die ongepast zijn voor ons advertentienetwerk", staat in de mail. Een woordvoerder van Google bevestigt de authenticiteit van de mail, maar wil geen inhoudelijke toelichting geven op de reden van afkeuring.

De trailer mag op het YouTube-kanaal van de producent blijven staan, maar deze wordt nu niet als advertentie bij andere gebruikers onder de aandacht gebracht. De Jong kan tegen dit besluit van Google in beroep gaan, maar laat weten dit niet te willen doen.

Culturele expressie
"Ik wil dat de Europese Commissie een standpunt over culturele expressie online inneemt", stelt Schaake. "Het is niet wenselijk dat bedrijven of algoritmes gaan bepalen wat de grenzen zijn voor vrije expressie. De wet bepaalt wat de grenzen zijn, niet het winstmodel van een groot concern als Google."

Schaake beet zich vast in het onderwerp nadat anderhalf jaar geleden een video van een debat in het Europarlement die zij op YouTube plaatste plotseling werd verwijderd. Naar eigen zeggen belandde de D66-politicus in een "kafkaëske situatie: niemand kon of wilde mij antwoorden waarom het filmpje precies was verwijderd."

Christendom
Producent Klaas de Jong stelt dat de campagne van Redbad is geweigerd omdat de film gaat over de strijd van een Friese vorst (Gijs Naber) tegen het hardhandig opdringen van het christelijk geloof in de Middeleeuwen. "Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen grote issue", stelt De Jong. "Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moeten zijn."

De woordvoerder van Google wil niet bevestigen dat de afwijzing van de campagne van Redbad hiermee samenhangt.

Eerder liet Facebook de makers van de film weten niet gedient te zijn van films die "beledigend voor grote bevolkingsgroepen zijn", en vroeg ze de trailer te verwijderen.

D66 stelt vragen over beleid YouTube
D66 stelt vragen over beleid YouTube (Foto: BuzzE)

Red Bull: Eerst motoren, dan contractbespreking Ricciardo

Het Formule 1-team Red Bull Racing wil eerst zekerheid hebben over welke motoren er voor het seizoen 2019 gebruikt zullen gaan worden. De Oostenrijkers kunnen bij Renault blijven, maar ook Honda is een serieuze kandidaat. Het maken van deze keuze is belangrijker dan de onderhandelingen met coureur Daniel Ricciardo die een aflopend contract heeft.

Ricciardo won afgelopen weekend nog de Grand Prix van Monaco, ondanks dat de MGU-K het begeven had. De Australiër weet nog niet of hij gaat verlengen bij Red Bull of dat hij zijn heil elders gaat zoeken. Zijn zeges en goede prestaties in het kampioenschap zorgen er in ieder geval voor dat zijn onderhandelingspositie verbetert.

Red Bull wil ondertussen eerst de motorensituatie tot een goed einde brengen. Honda is dit jaar bij zusterteam Toro Rosso ingestapt en daar is in tegenstelling tot de jaren bij McLaren de betrouwbaarheid goed in orde. Komende race in Canada brengen de Japanners een update van de motor mee die naar verluidt ongeveer 30 pk waard is. Ook Renault komt met een update die, zo denken analisten, ongeveer 15 pk bedraagt. Red Bull wil de data van beide fabrikanten vergelijken voordat er een besluit wordt genomen over 2019.

Vormer staat voor debuut bij Nederlands elftal

Ruud Vormer gaat in de komende twee interlands zijn debuut maken in het Nederlands elftal, zo heeft bondscoach Ronald Koeman verzekerd.

De dertigjarige middenvelder kende een topseizoen bij Club Brugge, waarmee hij kampioen van België werd. De aanvoerder van de ploeg was in 49 wedstrijden in alle competities veertien keer trefzeker en gaf 24 assists.

"Het is duidelijk dat als je nieuwe gezichten bij de groep haalt, dat zij in ieder geval speelminuten gaan maken", wordt Koeman door het Algemeen Dagblad geciteerd op een persconferentie in aanloop naar het oefenduel met Slowakije. "Vormer? Die zal wel gaan spelen in een van beide, of misschien wel beide duels."

"Hij speelt nu iets anders dan toen ik hem bij Feyenoord onder mijn leiding had. Ook vind ik hem volwassener geworden." De bondscoach verklapte ook dat doelmannen Jasper Cillessen en Jeroen Zoet mogen rekenen op speeltijd. "Cillessen en Zoet gaan allebei een wedstrijd keepen. Ik kijk het wedstrijd voor wedstrijd, na morgen zien we hoe en met wie we Italië gaan bestrijden."

Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen

Consumentenorganisaties in België, Italië, Portugal en Spanje gaan in hun land massaclaims tegen Facebook indienen naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica. Ze eisen in collectieve rechtszaken minstens 200 euro per gebruiker vanwege schending van de privacy.

De gegevens van meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie enkele miljoenen Europeanen, werden zonder hun instemming gedeeld met Cambridge Analytica, aldus de consumentenclubs. Omdat de wet zou zijn geschonden, wordt de groepsvordering in de vier landen ingediend namens alle gebruikers.

Een correcte vergoeding voor het gebruik van de privégegevens is op zijn plaats, meldt het Belgische Test-Aankoop. "Wanneer hun gegevens onwettelijk worden gebruikt, moeten ze schadeloos worden gesteld. De verontschuldigingen van Mark Zuckerberg volstaan niet. Consumenten zijn geen marionetten waarmee Facebook kan doen wat het wil. Ondertussen lijkt dit schandaal nog maar het topje van de ijsberg te zijn."

De geëiste 200 euro is een "minimale schatting van de door Facebook-gebruikers geleden schade", aldus Test-Aankoop.

Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen
Massaclaim tegen Facebook in vier EU-landen (Foto: BuzzT)

Gaudin wint opnieuw proloog Ronde van Luxemburg

Damien Gaudin heeft net als vorig jaar de proloog van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Fransman van Direct Energie was over parcours van 2,3 kilometer de snelste. Gaudin is ook de eerste leider in de Luxemburgse rittenkoers.

Gaudin ging al vroeg van start in de Luxemburgse hoofdstad en klokte een tijd van drie minuten en zestien seconden over 2,3 kilometer lange parcours. Alexander Krieger kwam nog dicht bij de tijd van Gaudin, maar was één seconde langzamer dan de Fransman. Jan Tratnik werd op drie seconden derde. Huub Duijn was op de elfde plaats de beste Nederlander. Hij gaf acht seconden toe op de winnaar.

Nederland voorzitter Europese rechtspraak

Nederland vervult de komende twee jaar het voorzitterschap van de organisatie van Europese Raden voor de rechtspraak. De algemene vergadering van de ENCJ koos de Nederlandse rechter Kees Sterk woensdag in Lissabon tot voorzitter. Sterk wil zich vooral inzetten voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Europa.

"De onafhankelijkheid van de rechtspraak staat onder druk", zegt Sterk. "Mensen moeten in elk Europees land terechtkunnen bij een onpartijdige rechter, die recht spreekt aan de hand van de wet en niet aan de hand van politieke of zakelijke belangen."

Het European Network of Councils for the Judiciary (ENCJ) bestaat uit organisaties uit de landen van de Europese Unie die verantwoordelijk zijn voor de rechtspraak. In Nederland is dit de Raad voor de rechtspraak, waarvan Sterk sinds 2014 lid is. Sterk (1962) was eerder lid van de Hoge Raad.

Nederland voorzitter Europese rechtspraak
Nederland voorzitter Europese rechtspraak (Foto: ANP)

'Manchester City biedt vijftig miljoen voor Jorginho'

De agent van Jorginho stelt dat er een officieel bod van vijftig miljoen euro is gedaan bij Napoli. Het is volgens hem afkomstig van Manchester City.

De Italiaanse middenvelder wordt al tijden getipt als nieuwe aanwinst voor de ploeg van Manchester City, maar ook Liverpool, Arsenal en Chelsea zouden naar verluidt interesse hebben om de verfijnde speler van Napoli aan te trekken. Calcio Napoli 24 meldt echter dat City al een deal heeft gesloten met de club van de 26-jarige technicus.

Zaakwaarnemer Joao Santos gaat nog niet zo ver, maar weet wel dat de Napolitanen een bod hebben gekregen wat maar moeilijk te weigeren is: vijftig miljoen euro. "Ik weet dat Napoli een aanbod heeft ontvangen van Manchester City", vertelt hij aan Tuttomercatoweb. "We wachten op hun reactie. Ik denk niet dat ze het hebben afgewezen. Als de club akkoord gaat, zullen we alles beoordelen. Uiteraard hebben we interesse, want hun coach Pep Guardiola is de beste van Europa."

In een eerder stadion heeft de zaakwaarnemer al aangegeven dat hij geen moeilijkheden verwacht met de contractbesprekingen. Jorginho heeft zich opgeworpen als één van de beste middenvelders van de Serie A. Hij tekende in 2014 bij Napoli en kwam dit seizoen tot 33 competitieoptreden. Daarin scoorde hij tweemaal.

Volleybalsters laten Zuid-Korea kansloos in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League ook hun tweede duel in Apeldoorn gewonnen. Oranje was veel te sterk voor Zuid-Korea: 3-0 (25-18, 25-10, 25-12).

Alleen in de eerste set kon Zuid-Korea een beetje bijblijven bij de Nederlandse volleybalsters. In de slotfase van de eerste set liep de ploeg van bondscoach Jamie Morrison alsnog makkelijk weg bij Zuid-Korea. In het verloop van de wedstrijd was Zuid-Korea kansloos tegen Nederland.

Het was voor de Nederlandse volleybalsters alweer de zevende overwinning in acht wedstrijden in de Nations League. Alleen Amerika was vorige week te sterk voor Oranje.

Donderdag neemt Oranje het in Apeldoorn nog op tegen Brazilië. Volgende week dinsdag, woensdag en donderdag neemt Nederland in Rotterdam tegen de Dominicaanse Republiek, Italië en Europees kampioen Servië.

Op 12, 13 en 14 juni Oranje de poulefase van de Nations League af in Stuttgart met wedstrijden tegen Turkije, China en Duitsland.

Feyenoord-directeur De Jong: ''De Kuip is een voetbaltempel, maar wel 81 jaar oud''

Feyenoord is al tijden bezig met plannen voor een nieuw stadion, maar een akkoord is er nog altijd niet, tot spijt van Jan de Jong.

De directeur van de Rotterdamse club wil nog altijd binnen een aantal jaar een nieuw stadion laten verrijzen in Rotterdam. In gesprek met Voetbal International stelt hij dat de club anders stil blijft staan in zijn ontwikkeling. De Jong schetst dat er een verkeerd beeld is ontstaan van de plannen en wil duidelijkheid scheppen.

"Mensen zijn gaan denken dat Feyenoord bezig is met een megalomaan project. Naar mijn bescheiden mening heeft dat met de naamgeving te maken”, zegt De Jong over Feyenoord City, zoals het project heet. De directeur van Feyenoord benadrukt dat de bouwkosten van het nieuwe stadion circa 260 miljoen euro zullen bedragen. De haalbaarheid van het nieuwe onderkomen wordt momenteel nog onderzocht door de club.

“Ik heb dezelfde warme gevoelens bij dit stadion als ieder ander. Een voetbaltempel. Maar wel een voetbaltempel van 81 jaar oud”, vervolgt hij. De Jong wijst naar de sportieve toekomst van Feyenoord. “Meer clubs hebben afscheid genomen van iconische stadions om mee te gaan in de vaart der volkeren. Atlético Madrid had een fantastisch stadion, maar heeft dat nu ook. Arsenal en Tottenham Hotspur zijn eveneens door dat proces gegaan.”

Volgens De Jong is een ‘kapitaalinjectie van externe partijen’ een andere optie om het gat met Ajax en PSV te dichten, maar hij stelt dat dit niet bij Feyenoord past. Hij ziet wel wat in het model van Bayern München. “Daar zijn een paar grote partijen – Allianz, Adidas, Audi – die als aandeelhouder en sponsor een langdurig commitment afgeven. Met die injectie kon Bayern eigenaar van het stadion worden en een prachtig jeugdcomplex bouwen. Zo kan het wedijveren met topclubs uit Engeland en Spanje.”

'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant'

Het geluid van de testvlucht vanaf Lelystad Airport boven Ede viel niet tegen. "Maar als je het twintig keer op een dag hoort, en dat het hele jaar door, is het knap irritant." Dat zegt Leon Meijer, wethouder Luchtvaart in Ede, die woensdagavond met medebestuurders en belangstellenden midden op de Ginkelse Heide naar de overvliegende Boeing 737-800 heeft gekeken en geluisterd.

Volgens eigen metingen in Ede veroorzaakte de Boeing zo'n 60 decibel geluid. Meijer: "Het niveau van een gesprek. Maar als ik in de natuur loop, kom ik niet voor zulk geluid."

Meijer is tegenstander van de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport. "Dat is niet veranderd." Volgens Meijer en veel anderen moet eerst het luchtruim heringedeeld worden, zodat vliegtuigen vanaf Lelystad hoger kunnen vliegen. De Apeldoornse wethouder Wim Willems, die bij Klarenbeek heeft geluisterd, deelt die mening.

Op Twitter en Facebook laten honderden mensen weten wat ze hebben gehoord van de testvlucht. De meningen lopen uiteen van "verschrikkelijk" tot "niks gehoord, de vogels maken meer herrie".

'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant'
'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant' (Foto: ANP)

Politie schiet man met bijl in Schiedam neer

De politie heeft in Schiedam een 26-jarige man neergeschoten die op een balkon met een bijl stond te zwaaien. Volgens getuigen, zou hij ook Allahu akbar hebben geroepen. In de politiesystemen wordt bekeken of er meer bekend is over deze man. Daarbij worden alle opties opengehouden, aldus de woordvoerster. Ook de mogelijkheid van een terroristisch incident.

De man werd neergeschoten toen hij leden van het arrestatieteam aanviel die de flat aan de Van den Tempelstraat binnengingen. Bij de vechtpartij die ontstond raakte een politiehond zwaargewond die later is overleden. Een poging van agenten om de man met de taser (stroomstootwapen) uit te schakelen, mislukte. De man is met verwondingen in zijn onderlichaam naar het ziekenhuis gebracht.

Er werd besloten de flat binnen te vallen nadat agenten vergeefs hadden geprobeerd de man te kalmeren. Ook de onderhandelaars die erbij werden gehaald, lukte het niet om contact te maken.

Syrische afkomst
"Het is ernstig dat dit zich in een woonwijk heeft afgespeeld", zegt burgemeester Cor Lamers. "Hoewel de situatie zich afspeelde in een woning, hebben omstanders wel meegemaakt wat er gebeurde. Ik kan me goed voorstellen dat het beangstigend was."

Lamers: "Ik begrijp dat mensen zich afvragen wat hier aan de hand is. Het gaat om een man met een Syrische afkomst die sinds 2017 bij zijn vader in Schiedam woont. De man was bekend bij verschillende hulpinstanties. Dit is echter een escalatie die we niet hebben zien aankomen. We gaan de komende tijd in de volle breedte onderzoek doen naar het gebeurde."

In Groningen schoot de politie in de nacht van dinsdag op woensdag een man neer die rondliep met een mes. De man, een 46-jarige Irakees, maakte volgens de politie een verwarde indruk. Ook na een waarschuwingsschot bleef hij het steekwapen vasthouden. Daarna schoot de politie hem in zijn been.

Politie schiet man met bijl in Schiedam neer
Politie schiet man met bijl in Schiedam neer (Foto: ANP)

Ajax-aanwinst Van Es: "Ik ben echt wel anti-Ajax"

Ajax maakte vandaag de komst van verdediger Kika van Es bekend, ze zal volgend seizoen het vrouwenteam van de Amsterdammers versterken. Van Es komt over van FC Twente en heeft voor één seizoen getekend.

Voor Van Es naar Enschede verhuisde kwam ze één seizoen voor Achilles en vier jaar voor PSV uit. De club uit Eindhoven is ook de club waarvan de hardcore fan is, althans de heren zo vertelde na haar overstap naar FC Twente. Dat vertelde de Brabantse in een item in aanloop naar het EK voetbal in Nederland vorig jaar zomer. In dat interview deed de Boxmeerse een nogal opmerkelijke uitspraak.

NOS-verslaggeefster Rivkah op het Veld vroeg Van Es destijds of ze ook bij Ajax zou kunnen spelen. "Ik denk niet ik geschikt ben voor de grote wereld zeg maar. Amsterdam, ik voel me daar toch niet helemaal veilig. En ik ben echt wel anti-Ajax, dus het zal echt heel erg lastig worden", zo vertelde de verdediger opmerkelijk genoeg.

Blijkbaar kan er een hoop veranderen in een mensenleven want op de site van de Amsterdammers vertelt ze iets heel anders. "Ik ben heel erg blij en trots dat ik onderdeel mag zijn van dit ervaren team. Ik ben hier gekomen om mezelf te ontwikkelen. Daarbij vind ik het belangrijk om met meiden samen te spelen die weten hoe hoog de lat ligt. Ik hoop hier een hoop plezier te beleven en ga mijn uiterste best doen om prijzen te pakken."

Van Es doet haar opmerkelijke uitspraak op 1.30 (Bron: YouTube/NOS Sport)

Kika van Es in actie bij Oranje (Pro Shots / Erik Pasman)
Kika van Es in actie bij Oranje (Pro Shots / Erik Pasman)


Veel animo voor #actiefysio in Den Haag

Vanmorgen trokken honderden fysiotherapeuten naar Den Haag om een petitie aan te bieden. Ze protesteerden tegen de regeldruk in de zorg: waar in andere beroepsgroepen in de zorg al wel stappen zijn ondernomen om de regeldruk te verlagen, is dat voor fysiotherapeuten nog niet het geval.

Daarom willen de actievoerders dat de Tweede Kamer haast maakt: "Onze beroepsgroep kan niet wachten tot 2020 om resultaat te zien. Daar waar in andere beroepsgroepen al stappen zijn gezet om de druk te verlichten, is die bij fysiotherapeuten alleen maar erger geworden. Ons worden regels opgelegd waar niet mee te werken valt, maar we kunnen er ook niet onderuit als we willen doen waarvoor we opgeleid zijn: namelijk patiënten helpen."

Er kwamen enkele honderden fysiotherapeuten op de actiedag af. Ze droegen onder meer spandoeken met teksten als: "Minder macht voor zorgverzekeraars". Door de hoge werk- en regeldruk dreigt bijna een kwart van de fysiotherapeuten in Nederland er de brui aan te geven. 

Veel animo voor #actiefysio in Den Haag  (Foto: Kinderpraktijk Madelief )
Veel animo voor #actiefysio in Den Haag (Foto: Kinderpraktijk Madelief )

Veel animo voor #actiefysio in Den Haag  (Foto: Kinderpraktijk Madelief )
Veel animo voor #actiefysio in Den Haag (Foto: Kinderpraktijk Madelief )

Veel animo voor #actiefysio in Den Haag  (Foto: Kinderpraktijk Madelief )
Veel animo voor #actiefysio in Den Haag (Foto: Kinderpraktijk Madelief )

Provincie Groningen verleent geen subsidie voor WK Wielrennen 2020

De provincie Groningen wil geen geld neerleggen om het WK wielrennen in 2020 binnen te halen. Een meerderheid in Provinciale Staten ziet het niet zitten om zes miljoen euro neer te tellen voor het evenement. Daardoor is de komst van het WK zeer onzeker geworden.

Een gedeputeerde in Drenthe zei eerder dat Groningen ook moet investeren, anders komt Drenthe niet over de brug. Die provincie besluit volgende week of er vijf miljoen euro wordt gereserveerd. De totale begroting van het wereldkampioenschap bedraagt zestien miljoen euro.

Organisator Eric Kersten reageerde kort tegenover RTV Noord. "Het is een hele zwarte dag voor ons, maar ik denk nog meer voor het noorden. De afgelopen weken zijn we heel veel in het noorden geweest. Ik heb eigenlijk alleen maar trotsheid gevoeld in het noorden."

Het was daarbij nog niet zeker of het WK wielrennen naar Nederland kwam De Internationale Wielerbond (UCI) beslist pas over een aantal maanden waar het WK wordt gehouden.

'Roseanne niet racistisch door slaappillen'

Medicijnfabrikant Sanofi, die onder meer de slaappillen Ambien produceert, weerspreekt de stelling van actrice Roseanne Barr dat het gebruik van de pillen kan leiden tot het doen van racistische uitspraken.

In een omstreden tweet die leidde tot haar ontslag dreef Roseanne de spot met Valerie Jarrett. De actrice maakte een toespeling op Jarretts Afro-Amerikaanse achtergrond en haar religie, de islam. Barr bood naderhand haar excuses aan voor het Twitterbericht, maar tv-station ABC vond de opmerking reden genoeg om de stekker uit de hitserie Roseanne te trekken.

Naderhand verklaarde Barr op Twitter dat zij haar racistische bericht had geplaatst omdat zij onder invloed van de slaappil Ambien was. "Mensen van alle rassen, religies en nationaliteiten werken bij Sanofi", liet het bedrijf woensdag op Twitter weten. "Elk medicijn heeft bijeffecten. Maar racisme is geen bijeffect voor welke pil die Sanofi produceert dan ook."

De uitspraken van Barr leidden dinsdag en woensdag tot veel opschudding.

Groningen neemt Zeefuik definitief over van Ajax

FC Groningen heeft Deyovaisio Zeefuik definitief overgenomen van Ajax, meldt de Trots van het Noorden woensdagmiddag.

Via de officiële kanalen laat de club uit Groningen weten dat de twintigjarige verdediger een contract voor drie seizoenen heeft ondertekend bij de nummer twaalf van de Eredivisie. Hij speelde het afgelopen half jaar al op huurbasis in het Noordlease Stadion.

Zeefuik kwam daarin tot dertien officiële duels en maakte voldoende indruk om een vast contract af te dwingen. "Door zijn drive en wedstrijdinstelling werd hij al snel een publiekslieveling in het Noordlease Stadion",zo klinkt het op de clubsite van Groningen. Zeefuik speelde al sinds 2006 in de jeugdopleiding van Ajax. De verdediger had in de Johan Cruijff ArenA nog een contract tot medio 2019.

Ron Jans toont zich uiterst tevreden met de gang van zaken. De manager technische zaken in Groningse dienst noemt hem een aanwinst. "Deyovaisio is een sterke, snelle, agressieve verdediger met een goed loopvermogen, die heeft aangetoond heel goed te passen bij de speelwijze en mentaliteit van FC Groningen. Hij is in korte tijd uitgegroeid tot een vaste kracht in het eerste elftal en één van de publiekslievelingen van de ploeg."

Waterpolosters winnen ook van China in World League

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun derde en laatste groepsduel in de finale van de World League gewonnen. In het Chinese Kunshan was Oranje te sterk voor China: 10-7 (2-2, 5-2, 2-2, 1-1).

In het eerste kwart kon China Nederland nog bijhouden, maar vanaf het tweede kwart liep de ploeg van bondscoach Arno Havenga weg China. In de rest van de wedstrijd kwam Oranje nooit meer in de problemen tegen het gastland. Maud Megens was met drie doelpunten topscorer aan Nederlandse kant.

In de kwartfinale speelt Nederland tegen Japan, dat al zijn groepsduels verloor.

Trump heeft spijt van Sessions

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het openbaar verklaard spijt te hebben dat hij Jeff Sessions heeft benoemd tot minister van Justitie. In enkele tweets zegt hij dat woensdag.

Trump reageerde op opmerkingen van het Republikeinse Congreslid Trey Gowdy, die had geopperd dat Trump een andere goede jurist had kunnen kiezen. "Ik wou dat ik dat had gedaan", twitterde Trump.

Sessions kwam kort na zijn aantreden in het nauw omdat bleek dat hij had gezwegen over contacten met vertegenwoordigers uit Rusland die hij had voordat hij minister werd. Hij trok zich daarna terug uit de onderzoeken naar Russische inmenging in de verkiezingen, een voor Trump uiterst heikel onderwerp.

"Senator Sessions, waarom heeft u me dat niet verteld voor ik u uitkoos?", vraagt Trump nu.

Trump heeft spijt van Sessions
Trump heeft spijt van Sessions (Foto: ANP)

De PlayStation Plus-games voor juni zijn bekend

Sony heeft de PlayStation Plus-games voor juni bekendgemaakt die eigenaren van PlayStation Plus zonder extra kosten kunnen downloaden. De titels zijn vanaf 5 juni te downloaden.

PlayStation 4-eigenaren kunnen aan de slag met XCOM 2 en Trials Fusion. Voor PlayStation 3 worden Tom Clancy's Ghost Recon Future Soldier en Zombie Driver HD Complete Edition weggegeven. PlayStation Vita sluit het rijtje af met Squares en Atomic Ninjas. Heb je de games van mei nog niet gedownload, dan is het aan te raden dat snel te doen.

'Sky niet akkoord schorsing Froome, ASO wil Brit nog steeds uit Tour weren'

Chris Froome won afgelopen zondag de Giro d'Italia, maar de dopingzaak rondom om Froome blijft nog steeds spelen. Afgelopen week heeft de UCI een voorstel gedaan om de renner van Sky met terugwerkende kracht voor zes maanden te schorsen, maar de Britse ploeg heeft dat geweigerd, zo schrijft La Gazzetta Dello Sport.

Naast de schorsing met terugwerkende kracht voor zes maanden, zou Froome ook de eindzege van de Vuelta en zijn bronzen medaille moeten inleveren. Dat heeft team Sky geweigerd. Het team zou samen met zijn kopman zonder kleerscheuren uit deze strijd willen komen. De juridische strijd om aan te tonen dat Froome niet zelf verantwoordelijk was voor zijn te hoge waarden gaat dus voort.

De ASO is volgens de La Gazzetta Dello Sport nog steeds bezig om te bekijken hoe Froome geweerd kan worden uit de Tour de France. Volgens de Italiaanse sportkrant bekijkt de organisator of het gebruik kan maken van een regel die de mogelijkheid geeft om renners of ploegen die het imago en de reputatie van de wedstrijd in gevaar brengen, uit te sluiten.

Halep na stroeve start toch verder op Roland Garros

Tennisster Simona Halep is op Roland Garros doorgedrongen tot de tweede ronde. Heel makkelijk ging dat aanvankelijk niet, want Alison Riske begon uitstekend tegen de nummer één van de wereld.

Halep bakte er zelf niet heel veel van en verloor de eerste vijf games van de wedstrijd allemaal. Riske, 83e op de wereldranglijst, pakte dan ook de eerste set, maar daarna was het klaar. Halep kwam op stoom en de Roemeense gunde Riske nog maar twee games: 2-6, 6-1, 6-1.

Met 6-0, 6-4 had Petra Kvitova (8) het niet overmatig moeilijk met Lara Arruabarrena-Vecino, terwijl Mihaela Buzarnescu (31) Rebecca Peterson met 6-1, 6-2 de baas was. Naomi Osaka (21) versloeg Zarina Diyas met 6-4, 7-5, Anett Kontaveit (25) was met 7-5, 6-2 te sterk voor Alexandra Dulgheru en de mondiale nummer vier, Elina Svitolina, stuurde Viktoria Kuzmova met 6-3, 6-4 naar huis.

De als 26e geplaatste Barbora Strycova was met 6-4, 6-2 een maat te groot voor Ekaterina Makarova, terwijl Madison Keys (13) een Amerikaans onderonsje met Caroline Dolehide zonder grote problemen op haar naam schreef: 6-4, 6-1.

Team Sonic Racing aangekondigd

2018 lijkt het jaar van Walmart te worden. Eerder lekte er al een grote lijst met games, waardoor onder andere Rage 2 al voor de officiële aankondiging bekend was, en nu gebeurt het weer met Team Sonic Racing.

Dat er een nieuwe Sonic-racer kwam wisten we al, maar de titel en hoe deze eruit zou komen te zien wisten we nog niet. Tot nu dus. Walmart heeft een productpagina aangemaakt voor de Switch-versie van Team Sonic Racing waar we de boxart en enkele screenshots kunnen zien.

Het is nu wachten op een officiële aankondiging van SEGA. Of dat tijdens E3 gebeurd of dat ze net als Bethesda de aankondiging vervroegen is nog even afwachten.

Update: Inmiddels heeft Sega de Reveal Trailer beschikbaar gemaakt. Niet dat de trailer zoveel toont, maar het bevestigt in ieder geval dat de game inderdaad in ontwikkeling is. De game wordt gemaakt door Sumo Digital en moet deze winter beschikbaar komen.

Team Sonic Racing 1

Team Sonic Racing 2

Team Sonic Racing 3

Djokovic naar derde ronde Roland Garros, Berdych onderuit

Novak Djokovic heeft zich op Roland Garros zonder grote problemen geplaatst voor de derde ronde. De Servische voormalig nummer één van de wereld stond tegenover Jaume Munar en de jonge Spanjaard wist wel aardig partij te bieden, maar genoeg was het niet: 7-6 (1), 6-4, 6-4.

Pablo Carreño-Busta (10) had een dikke drie uur nodig om Federico Delbonis terug naar Argentinië te slaan: 7-6 (0), 7-6 (2), 3-6, 6-4. Ook Damir Dzumhur (26) moest diep graven: de Bosniër kon de Moldaviër Radu Albot pas na bijna vier uur van zich af schudden: 6-3, 6-3, 5-7, 1-6, 7-5.

Roberto Bautista-Agut (13) had het met 6-4, 7-5, 6-3 niet noemenswaardig moeilijk tegen Santiago Giraldo en ook voor Fernando Verdasco (30) viel het mee: Guido Andreozzi werd met 6-3, 6-2, 6-2 verslagen.

Voor de als zeventiende geplaatste Tomas Berdych viel het doek. De Tsjech leek na twee verloren tiebreaks tegen Jeremy Chardy terug te komen, maar de ervaren Fransman vocht zich voor eigen publiek alsnog naar een knappe overwinning in bijna 4,5 uur tijd: 7-6 (5), 7-6 (8), 1-6, 5-7, 6-2.

Jimmy Page is tegen zwembad Robbie Williams

Jimmy Page is tegen de bouw van een zwembad onder de woning van zijn buurman Robbie Williams. De voormalig gitarist van Led Zeppelin zegt dat de benodigde graafwerkzaamheden catastrofaal zijn voor zijn monumentale huis in West-Londen.

De plaatselijke autoriteiten van het bestuurlijk gebied Kensington en Chelsea hebben de beslissing over de kwestie voorlopig uitgesteld, meldt de BBC. Page zegt daar zeer tevreden mee te zijn: "Ik denk dat uitstel een zeer goede conclusie is."

Beide supersterren bakkeleien al sinds 2013 toen Robbie het optrekje kocht naast dat van de Led Zeppelin-gitarist. Page (74) woont er al sinds 1972 en heeft eerder bezwaar ingediend tegen de verbouwingsplannen die de 44-jarige Robbie had. Robbie Williams diende in januari zijn plannen in bij de gemeente om een kelder onder zijn huis te bouwen ten behoeve van een zwembad en sportfaciliteiten.

Bezwaarschrift

Page protesteert in een bezwaarschrift van twee pagina's. Hij noemt zijn huis daarin een van de meest historische gebouwen in de Britse hoofdstad. "Na meer dan veertig jaar het torenhuis te hebben beschermd, zet ik nu de strijd voort tegen een nieuwe bedreiging voor dit kostbare en unieke gebouw", schrijft Page.

Page woonde ook de vergadering bij waarin Williams' aanvraag voor de bouwvergunning werd besproken door gemeenteambtenaren. Hij zei tegen de aanwezigen dat hij het als zijn plicht voelt om het huis te beschermen. De commissie besloot daarop de beslissing uit te stellen om beter uit te zoeken aan welke voorwaarden en voorschriften de bouwaanvraag van Robbie Williams dient te voldoen.

Jimmy Page is tegen zwembad Robbie Williams
Jimmy Page is tegen zwembad Robbie Williams (Foto: BuzzE)

Samsung hoeft telefoons niet vaker te updaten

Samsung is niet verplicht om zijn smartphones langer en vaker te updaten. De Consumentenbond had dat geëist, maar de rechter wees dat woensdag af.

De telefoons van Samsung draaien op een aangepaste versie van het besturingssysteem Android. Kwaadwillenden kunnen gaten ontdekken in elke software, dus ook in Android. Die kwetsbaarheden kunnen gevaarlijk zijn voor gebruikers. Samsung stuurt af en toe patches rond, maar volgens de Consumentenbond gebeurt dat niet vaak genoeg. Daarmee zou het bedrijf niet genoeg voor zijn gebruikers zorgen. Daar ging de rechter niet in mee: niet elk gat is automatisch een groot gevaar. Samsung heeft tijd nodig om gaten te beoordelen en te dichten.

De Consumentenbond had ook beweerd dat Samsung zijn gebruikers niet genoeg informeerde, maar ook die beschuldiging werd door de rechter afgewezen.

"Redelijk en realistisch"

De Consumentenbond eiste dat Samsung zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop zou updaten. Patches zouden binnen een maand moeten worden verspreid en nieuwe Android-versies zouden binnen drie maanden beschikbaar moeten zijn. Maar volgens de rechter heeft de Consumentenbond niet goed uitgelegd waarom zulke termijnen "redelijk en realistisch" zijn. De eis is te breed en te vaag, en daarom werd de Consumentenbond voor een deel ook niet-ontvankelijk verklaard.

De Consumentenbond had in 2016 al een kort geding aangespannen tegen Samsung over de updates. De rechter vond de kwestie niet spoedeisend en ging daarom niet inhoudelijk op de eis in. De Consumentenbond besloot daarop een bodemprocedure te starten. Die zaak diende in maart van dit jaar.

Samsung is blij met de uitspraak. Het is nog niet bekend of de Consumentenbond in beroep gaat.

Samsung hoeft telefoons niet vaker te updaten
Samsung hoeft telefoons niet vaker te updaten (Foto: ANP)

Nieuwste Fallout-game heet Fallout 76

De teaser heeft maar een dag geduurd, maar nu weten we wat het volgende Fallout-project is: Fallout 76. Bethesda heeft een teaser vrijgegeven met de aankondiging met het bericht dat we meer kunnen verwachten tijdens de E3-showcase van Bethesda, die plaatsvindt op 10 juni.

De titel Fallout 76 lijkt te verwijzen naar vault 76, een vault met 500 inwoners waarvan de deur na 20 jaar weer open moest gaan. De trailer waarin de inwoners "reclamation day" vieren lijkt ook een verwijzing te zijn naar de dag dat de inwoners de aarde weer claimen. De inwoners van de vault behoorden tot een controlegroep, wat inhield dat ze niet de (soms gruwelijke) experimenten ondergingen zoals in de andere vaults het geval was.

Het is nog niet bekend wat voor game Fallout 76 is, maar volgens Polygon heeft de game wel een multiplayer-modus. We weten dus waarschijnlijk meer na de showcase op E3, maar Bethesda zegt in een persbericht dat de game moet uitkomen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Nieuwste Fallout-game heet Fallout 76

Manchester United hoopt op back van twintig miljoen

Manchester United heeft goede hoop dat het Diogo Dalot nog deze week over kan nemen van FC Porto. Dat heeft Goal begrepen.

De negentienjarige back is van nature een rechtsback, maar kan ook op links spelen. Hij wordt de laatste maanden intensief gevolgd door de Mancunians en hij wordt gezien als een speler die de komende jaren kan zorgen voor defensieve zekerheid. De club heeft nu Antonio Valencia en Ashley Young op de backposities staan, maar zij worden aankomend seizoen allebei 33 jaar oud.

Trainer José Mourinho heeft al aangegeven dat hij nieuwe spelers nodig heeft om mee te kunnen doen om de titel. United heeft daarom besloten om de afkoopsom voor Dalot te betalen. Die bedraagt op dit moment twintig miljoen en een bron die dicht bij de deal staat heeft aangegeven dat de Red Devils de overeenkomst nog deze week willen afronden.

De jonge back heeft pas zeven wedstrijden op het hoogste niveau op zijn naam staan, waarvan één tegen de verliezend CL-finalist Liverpool. Dat duel eindigde in 0-0. Ondanks zijn geringe ervaring is Untied toch overtuigd van zijn kwaliteiten. Dalot was onderdeel van het Portugal U17 team dat in 2017 het jeugd-EK won. Hij scoorde zelfs in de finale tegen Spanje.

De verwachte transfer van Dalot komt precies op tijd, want United gaat afscheid nemen van Matteo Darmian, die voor een som van tien miljoen pond naar Juventus trekt. Ook Daley Blind lijkt Old Trafford deze zomer te gaan verlaten en de toekomst van Luke Shaw is onzeker. Hij heeft nog een eenjarig contract in Manchester en zou het niet goed kunnen vinden met de trainer.

Mourinho wil graag vroeg toeslaan op de zomerse transfermarkt. Die sluit in Engeland al op 9 augustus, dus heeft de club drie weken minder om transfers af te ronden als je het vergelijkt met andere jaren. United is ook de favoriet om middenvelder Fred over te nemen van Shakhtar Donetsk. Dalot is naar alle waarschijnlijkheid de eerste nieuwe aanwinst.

Daikin nieuwe sponsor KNSB

De schaatsbond KNSB heeft Daikin als sponsor binnengehaald. De Japanse fabrikant van warmtepompen en klimaatsystemen is een samenwerking met de KNSB aangegaan voor een periode van vier jaar (tot medio 2022).

De KNSB is verheugd met de komst van Daikin, dat na KPN de tweede partner van wordt.

“Wij willen het beste schaatsland van de wereld zijn en blijven. Daikin heeft als internationale onderneming eveneens grote ambities. Die ambities passen bij elkaar en wij zien uit naar een succesvolle samenwerking”, aldus Piet Geurts, directeur-bestuurder van de KNSB. “Dit sponsorcontract geeft de KNSB ook een steviger financieel fundament op weg naar de Olympische Spelen van Bejing in 2022.”

“Dat Daikin een grote speler is op de markt van warmtepompen is algemeen bekend in de installatiewereld, maar bij de consument wat minder. Door deze sponsoring verwachten wij onze naamsbekendheid in Nederland een flinke boost te kunnen geven”, zegt Edwin Hoogerwerf, directielid van Daikin Nederland. “We hebben gekozen voor het schaatsen omdat het een prachtige link heeft met onze business. Daarbij is het een oer-Hollandse sport waar miljoenen mensen plezier aan beleven en waarin Nederland al jarenlang succesvol is. Wij willen ons steentje bijdragen aan dat succes en zullen ook de breedtesport volop ondersteunen.”

'Liverpool moet diep in buidel tasten voor Cillessen'

Liverpool heeft recent een vergeefse poging ondernomen om Jasper Cillessen over te nemen van Barcelona. Dat meldt Mundo Deportivo.

De ploeg van Jürgen Klopp hoopten te onderhandelen over zijn afkoopsom, maar de Nederlandse keeper mag alleen vertrekken als er aan zijn afkoopclausule wordt voldaan, aldus het nieuwsblad.

In zijn contract staat een minimale afkoopsom van zestig miljoen opgenomen en de Catalanen zijn niet van plan om de tweede doelman voor minder te laten vertrekken. Cillessen gaf aan die situatie te respecteren. "Ik heb twee jaar geleden ook met mijn volle verstand bij Barcelona getekend, voor vijf jaar. Ik heb nu eenmaal een contract daar. En ik heb begrepen dat ze me daar nog niet kwijt willen. Dan houdt het op.”

Wel plaatste de Nederlander daarbij de kanttekening dat hij graag meer wil spelen. De Oranje-international is op dit moment tweede doelman achter de excellerende Marc-André Ter Stegen. De Duitser keept in principe alle duels in de competitie en de Champions League.

Cillessen moet zich richten op het bekertoernooi en mag het overnemen als de eerste doelman geblesseerd raakt. Tijdens die spaarzame momenten heeft de voormalig goalie van Ajax veel indruk gemaakt, dus wil Liverpool hem graag halen. Toch is het niet aannemelijk dat men zestig miljoen voor zijn diensten overheeft.

Voor de verloren Champions Leaguefinale zocht de club al naar een nieuwe doelman en het dramatische optreden van Loris Karius in de wedstrijd tegen Real Madrid heeft de urgentie van een nieuwe keeper versterkt. Naast Cillessen wordt ook Alisson Becker genoemd, maar ook AS Roma verwacht een enorm bedrag voor haar man onder de lat.

Monster Hunter: World voegt Lunastra toe

Monster Hunter World krijgt morgen een gratis update die wederom een nieuwe monster toevoegt: Lunastra. Lunastra is de vrouwelijke tegenhanger van Teostra. Ze is meer agressief en gevaarlijk, maar kan ook ook samenwerken met Teostra tijdens hunts om je team aan te vallen.

Naast Lunastra worden nieuwe moeilijkere versies van Tempered Eldered Dragons aan de game toegevoegd, dit zijn de 'Arch-Tempered Elder Dragons'. Capcom belooft de game te blijven updaten. Monster Hunter: World kwam begin dit jaar uit voor PS4 en Xbox One. De game is een ongekend succes gebleken voor Capcom.

Lidl stopt als 1e super met sigarettenverkoop

Lidl Nederland stopt als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.

Lidl zegt dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is. Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie reeds in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

"De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen", aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Verheugd
Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. ,,Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben", zegt een woordvoerder. "Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt."

Volgens de organisatie is het besluit van Lidl een "zeer belangrijk signaal naar de maatschappij in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken." Volgens Verslavingskunde Nederland zijn er jaarlijks in ons land zo'n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2000 door meeroken.

Fantastisch besluit
Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, waarin ruim honderd organisaties zitten waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en Longfonds, is blij. "Dit is een fantastisch besluit dat wij van harte toejuichen. Andere supermarkten moeten dit voorbeeld volgen", zegt voorzitter Floris Italianer van de alliantie.

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak.

Lidl stopt als 1e super met sigarettenverkoop
Lidl stopt als 1e super met sigarettenverkoop (Foto: ANP)

Gebruik iDEAL groeit fors door Tikkies

Het gebruik van iDEAL is het afgelopen jaar flink gestegen. De toename kwam onder meer op het conto van het versturen van betaalverzoeken door consumenten onderling via apps als Tikkie. Dat meldt Currence, de eigenaar van iDEAL in zijn jaarverslag.

Het aantal betalingen met iDEAL steeg met bijna 34 procent tot 378 miljoen. Dat was de grootste stijging sinds 2011, maar toen was iDEAL nog veel kleiner. De stijging kwam ook doordat iDEAL in steeds meer buitenlandse webshops wordt geaccepteerd. Dat zijn er inmiddels al zevenduizend in zestig landen. Ook innovaties als QR-codes stuwden het gebruik.

Currence is ook eigenaar van iDIN, een online identificatiemethode waarmee via de bank kan worden ingelogd bij webwinkels, de Belastingdienst, verzekeringsmaatschappijen, hypotheek- en kredietverstrekkers. Die nieuwe dienst is inmiddels al een miljoen keer gebruikt.


tikkie terug

Tekening: Toon Van Driel.

Street Fighter 30th Anniversary Collection is heel veel Street Fighter

Street Fighter 30th Anniversary Collection is een verzameling van liefst 12 Street Fighter-games. De collectie is sinds gisteren uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Vandaag hebben we de launchtrailer, die alle games even kort laat zien. Naast de games krijg je ook toegang tot een 'museum' waar je concept art kunt bekijken, muziek kunt beluisteren en de geschiedenis van de games kunt leren.

Street Fighter 30th Anniversary Collection bevat de originele Street Fighter, vijf versies van Street Fighter 2 (The World Warrior, Championship Edition, Turbo: Hyper Fighting, Super en Super Turbo), drie versies van van Street Fighter Alpha (Alpha, Alpha 2 en Alpha 3) en drie versies van Street Fighter III (New Generation, 2nd Impact en 3rd Strike).

Je kunt vier van die games online spelen: Turbo: Hyper Fighting, Super Turbo, Alpha 3, en 3rd Strike

'Ronaldo moet 28 miljoen betalen om rechtszaak te vermijden'

De Spaanse fiscus eist 28 miljoen van Cristiano Ronaldo. Een schikkingsvoorstel van de Portugees is afgewezen.

Met die informatie schermt AS. Het nieuwsmedium weet dat de sterspeler van Real Madrid vorig jaar door de belastingdienst van het land werd beschuldigd van het ontduiken van betalingen over portretrechten. Daarbij zou het gaan om een som van ruim veertien miljoen euro.

Ronaldo zou daarop hebben voorgesteld om het bedrag terug te betalen en een schuldbekentenis te ondertekenen, in ruil voor een verkorte gevangenisstraf van twee jaar. Omdat de Portugees nooit eerder is veroordeeld, betekent dat volgens de Spaanse wetten dat hij niet daadwerkelijk de gevangenis in moet, aangezien celstraffen van twee jaar of minder worden omgezet in een voorwaardelijke sanctie.

Het nieuwsmedium meldt nu echter dat de Spaanse belastingdienst geen genoegen neemt met het voorstel en maar liefst 28 miljoen euro wil zien om de zaak zonder rechtsgang uit de wereld te helpen. Dat is dan opgebouwd uit het oorspronkelijke bedrag, plus rente, boetes en bijbehorende kosten. De 33-jarige aanvaller kan er voor kiezen om het geld voor 15 juni over te maken, of terecht te staan als hij is teruggekeerd van het WK.

De belastingproblemen zorgen volgens de Spaanse sportkrant voor de vertrekwens van Ronaldo. Hij hintte afgelopen weekend naar een afscheid, maar kwam vervolgens op die woorden terug. Hij zou zich onvoldoende gesteund voelen door Real Madrid en hoopt op een salarisverhoging.

De club is naar verluidt bereid om hem morele steun te bieden, maar wil niet voor de financiële kosten zorgen. De openbaar aanklager kan volgens AS een celstraf van acht jaar kunnen eisen. Xabi Alonso kreeg onlangs eenzelfde eis te horen nadat hij de belasting ontdoken zou hebben. Daarbij ging het om een veel kleiner bedrag dan waar men Ronaldo voor wil aanklagen.

Overigens gaan er geruchten dat PSG de Portugese superspits over wil nemen. Hij zou in Parijs exact evenveel kunnen verdienen als Lionel Messi bij Barcelona krijgt. In Madrid krijgt hij aanzienlijk minder, wat een reden zou kunnen zijn voor zijn ontevredenheid bij de club. Het klinkt onwaarschijnlijk omdat de Franse topclub op haar tellen moet passen in verband met Financial Fair Play, maar zeg nooit nooit met de steenrijke eigenaar uit Qatar.

Abbingh mist laatste twee kwalificatiewedstrijden EK handbal

Vanwege een blessure mist Lois Abbingh de laatste twee kwalificatiewedstrijden voor het EK handbal. De Groningse is maandag aan een duim geopereerd.

De linkeropbouwspeelster liep de blessure op tijdens een duel in de Franse competitie. Naar verwachting is ze ongeveer twee weken uit de roulatie. Na de zomer maakt ze de overstap van Issy Paris naar de Russische club Rostov-Don.

Het Nederlandse team speelt donderdag een uitwedstrijd tegen Wit-Rusland. Zaterdag is in Almere Kosovo de tegenstander. Een gelijkspel tegen Wit-Rusland is voldoende voor kwalificatie voor het EK in Frankrijk. Naast Abbingh ontbreken ook Estavana Polman en Angela Malestein.

Dreams creatie-modus uitgebreid in beeld

Dreams is een aankomende PlayStation-exclusive sandbox-game die vooral draait om user-generated content. De spirituele opvolger van LittleBigPlanet werd al in 2013 aangekondigd, maar lijkt eindelijk dit jaar uit te komen. De game bevat een campaign, maar de creatie-modus is de ster van de show.

Playstation Underground heeft in een nieuwe video van meer dan twintig minuten een uitgebreide blik op een deel van de tools die je kunt gebruiken om je eigen creaties vorm te geven.

'PSV brengt verhoogd bod uit op Dumfries'

PSV is vastbesloten om Denzel Dumfries over te nemen van sc Heerenveen. De club heeft een verhoogd bod van 5.5 miljoen euro uitgebracht.

Met dat nieuws pakt het Eindhovens Dagblad uit in de woensdageditie van de krant. Van een akkoord over de rechtsback is echter nog geen sprake. PSV bood in eerste instantie vier miljoen voor de jeugdinternational, maar de Friezen zouden aan minimaal zes miljoen denken, aldus het medium.

Marcel Brands beaamde die strekking, zonder in details te treden. "De kans dat Dumfries komt, acht ik heel klein. Heerenveen vraagt te veel geld voor hem", stelde de per 1 juni naar het Engelse Everton vertrekkende technisch directeur. "Ze mogen natuurlijk vragen wat ze willen, maar PSV gaat dat niet betalen. Er wordt nu gekeken naar een buitenlandse speler voor de rechtsbackpositie."

Dat lijkt een staaltje blufpoker te zijn geweest, want het regionale dagblad is er zeker van dat er toch vol wordt gestreden om de handtekening van Dumfries. De jeugdinternational keert donderdag terug uit Zuid-Amerika, waar hij een oefentrip met Jong Oranje bijwoonde. Hij hoopt zelf dat beide ploegen tot een akkoord komen. De verdediger kwam afgelopen seizoen over van Sparta Rotterdam en werd direct verkozen tot Speler van het Jaar bij Heerenveen.

Dumfries geldt in het Philips stadion als gewenste vervanger van rechtsback Santiago Arias, die lijkt te verkassen naar Juventus. De Eindhovenaren raakten ook linkerverdediger Joshua Brenet al kwijt. Hij verkaste onlangs voor vijf miljoen naar het Duitse Hoffenheim. PSV denkt aan Angelino als opvolger. De Spanjaard werd afgelopen seizoen door NAC Breda gehuurd van Manchester City en maakte veel indruk.

Jong Oranje sluit oefentrip af met tweede overwinning

Jong Oranje heeft ook het tweede en laatste oefenduel van de trip door Zuid-Amerika gewonnen. Paraguay werd verslagen.

De ploeg van bondscoach Art Langeler, die voor het laatst op de bank zat, speelde dinsdagavond laat in de reguliere speeltijd met 1-1 gelijk en via strafschoppen werd overtuigend afgerekend met de leeftijdsgenoten uit Paraguay. Dat betekende de tweede overwinning nadat vrijdag al met 1-4 werd gewonnen van Jong Bolivia.

In de eerste helft had Jong Oranje, met Drommel, Dumfries, Van Drongelen, Van Amersfoort en Kluivert als 'nieuwe' namen in de basis, meerdere kansen op een voorsprong. Een inzet van Teun Koopmeiners werd net niet gepromoveerd tot doelpunt, een bal van Kluivert werd van de lijn gehaald en Guus Til schoot en kopte verschillende keren net langs de verkeerde kant van de paal.

Tien minuten na rust was het Jong Paraguay dat verrassend aan de leiding kwam. Saúl Salcedo verraste de verkeerd opgestelde Drommel met een kopbal na een vrije trap. Arnaut Groeneveld en Van Amersfoort waren daarna dichtbij de gelijkmaker, maar het was uiteindelijk aan Til om eindelijk zijn treffer te maken. Na goed voorbereidend werk van Pablo Rosario tikte hij de 1-1 binnen.

Er was vooraf afgesproken om bij een gelijke stand strafschoppen te laten nemen voor de overwinning en in de penaltyserie was Nederland duidelijk de betere. Drommel hield er twee ballen uit en zag een bal op de lat belanden. Namens Jong Oranje schoten Koopmeiners, Rosario en Groeneveld raak. Van Amersfoort mist wel, maar de ploeg van Langeler had niet eens een vijfde strafschop nodig om de overwinning op te eisen.

De oefenwedstrijden in Zuid-Amerika waren ingepland ter voorbereiding op de EK-kwalificatieduels in september, tegen Engeland en Schotland. Overwinningen zijn nodig om plaatsing af te dwingen. Tegen die tijd is Erwin van de Looi, de opvolger van Langeler, de eindverantwoordelijke. De huidige bondscoach schuift binnen de KNVB door tot Directeur Voetbalontwikkeling.

Excelsior promoveert fysiotherapeut tot hoofdtrainer

Adrie Poldervaart is de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior Rotterdam. De fysiotherapeut van de club haalde onlangs zijn hoogste trainersdiploma.

Met zijn aanstelling komt er een einde aan een lange zoektocht naar een opvolger van Mitchell van der Gaag. Hij vertrekt naar concurrent NAC Breda en algemeen directeur Ferry de Haan gaf openhartig aan dat het lastig was om een geschikte kandidaat te strikken die de uitdaging aandurft in Kralingen. De club polste diverse gekende namen in de Eredivisie, maar verlegde daarna de aandacht naar Poldervaart, die de club al kent sinds 1993.

Toen maakte hij zijn entree als fysio. Ervaring als trainer heeft hij ook ruimschoots, zij het op amateurniveau. Hij was de afgelopen seizoenen de keuzeheer bij tweededivisionist Barendrecht. Ook won hij al eens de Rinus Michels Award voor beste trainer in het amateurvoetbal. "Dit is voor mij een kans uit duizenden", jubelt hij via de officiële clubkanalen.

"Ik heb inmiddels veel ervaring als trainer, in juli is het precies twintig jaar geleden dat ik als trainer/speler begon bij OHVV. Ik heb altijd voor ogen gehouden dat ik als trainer in het betaalde voetbal aan de slag wilde gaan, daarom ben ik die cursus ook gaan doen", vervolgt de nieuwe eindverantwoordelijke bij Excelsior.

Ondanks die ambitie heeft hij er wel over getwijfeld, bekent Poldervaart. "Ik heb immers twee goede praktijken als fysiotherapeut die ik moet opgeven. Ook BVV Barendrecht achterlaten gaat mij aan het hart. Ik ben ze ontzettend dankbaar dat ik daar trainer ben geweest en dat mij nu deze kans gunnen. Ook heb ik een enorm goede band met de spelersgroep. Maar ook vanwege Excelsior en wat ik hier in 25 jaar heb opgebouwd. Je weet dat je hierna niet meer terug kunt keren als fysiotherapeut. Ik moest er dus wel goed over nadenken."

De uitdaging gaf voor hem uiteindelijk de doorslag, dus tekende hij een contract voor twee seizoenen met de optie voor nog een jaar. "Werken bij een professionele voetbalclub, met een goed management en op het hoogste niveau, dat is wat ik als trainer ambieer. Als je die kans dan krijgt, zeker bij een club als Excelsior, dan wil je die toch grijpen? Voor mij is het niet vreemd dat ik nu een andere rol krijg, ik ga mezelf ook niet anders gedragen. Ik blijf gewoon dezelfde Adrie Poldervaart."

Dat laatste was ook een vraagstuk voor de directie, maar algemeen directeur Ferry de Haan geeft aan dat het wat hem betreft geen probleem is. "Het belangrijkste is echter dat wij hem de kwaliteiten toedichten die wij in een hoofdtrainer zoeken. Vanaf 30 juni, als de eerste training staat gepland, zullen wij hem als hoofdtrainer gaan beoordelen en dan zal hij zich ook zo moeten opstellen. Zijn werkzaamheden als fysiotherapeut behoren dan tot het verleden."

CD: Wiegedood - De Doden Hebben Het Goed III

Met een nieuw en zeker niet het minste label, Century Media, achter zich, is de weg voor Wiegedood naar groter succes geplaveid. Met recht hebben de heren met hun twee vorige albums deze deal afgedwongen. Wiegedood is zeker een van de meer opvallende bands in het black metal genre van de laatste jaren. Er is dan ook reikhalzend uitgekeken naar De Doden Hebben Het Goed III.

22,3% van FOK!kers heeft als bedpartner een teddybeer

De afgelopen week hadden we een poll over het verzinnen van smoesjes tegen je bedpartner bij het ontbreken van zin in sex. Ruim 2350 stemmen later weten we dat 38,4% van de FOK!(k/st)ers geen smoesjes gebruikt, dat 13,8% dat wel doet en 25,5% wilde dat hij/zij een keer mocht.

Een verrassender resultaat was dat 22,3% van de FOK!(k/st)ers met een teddybeer/teddyberin schijnt te slapen! Ligt er bij jou ook zo'n harige knuffelige vriend(in) in bed? Of meerdere? En heeft hij/zij een naam? We lezen het graag in een reactie. Een foto mag natuurlijk ook, graag zelfs!

Toerist verliest rechtszaak tegen Copperfield

Illusionist David Copperfield hoeft geen schadevergoeding te betalen aan een man die gewond raakte tijdens één van zijn trucs. Een Amerikaanse jury oordeelde dat Copperfield niet aansprakelijk is voor het incident uit 2013, bericht de krant Las Vegas Review-Journal.

Een Britse man had Copperfield, het bedrijf van de illusionist en anderen voor de rechter gesleept. De toerist zou hersenletsel hebben opgelopen toen hij in Las Vegas vrijwillig meedeed aan een verdwijntruc. Hij kwam ten val toen hij zich na zijn 'verdwijning' door een donkere ontsnappingsroute moest haasten.

De advocaten van de verdediging betoogden dat de Brit de ernst van zijn letsel overdreef. Zij toonden de beelden waarop te zien is hoe de man buiten de rechtbank zonder hulp kon lopen, terwijl hij in het gebouw werd ondersteund door familieleden. "Hij is betrapt", concludeerde een advocaat. "Hij nept de boel in de rechtszaal."

De toerist vond dat de truc gevaarlijk was opgezet. Ook drie vrouwen verklaarden dat ze gewond waren geraakt tijdens de show. De jury stelde dat Copperfield en zijn bedrijf eerdere valpartijen beter had moeten onderzoeken, maar oordeelde toch dat de Brit zelf verantwoordelijk is voor zijn verwondingen.

Toerist verliest rechtszaak tegen Copperfield
Toerist verliest rechtszaak tegen Copperfield (Foto: ANP)

Mag Volkert van der Graaf vertrekken?

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuijn, mag van de rechter vertrekken, zijn meldingsplicht is opgeheven dus hij kan gaan en staan waar hij wil. Diverse politici hebben zich er al over uitgesproken, maar wat is jouw mening. Kan van der Graaf vertrekken wat jou betreft, en zo ja, waar naar toe? Mocht je een mooie plek weten waar hij naartoe zou moeten gaan, dan lezen we dat graag in een reactie.

'Schietpartij Luik is terroristische daad'

Het Belgische Openbaar Ministerie ziet de schietpartij in Luik waarbij drie mensen werden doodgeschoten als een terroristische daad. Het federaal parket heeft dat gezegd op een persconferentie in Brussel.

De manier waarop de 31-jarige Benjamin H. dinsdag handelde doet denken aan adviezen die terreurbeweging IS heeft gegeven, zei magistraat Wenke Roggen. Hij stak in op agenten, stal hun dienstwapen en schoot hen dood. Ook riep hij meerdere keren 'Allahu Akbar'. Verder is in 2016 al vastgesteld dat hij contact had met geradicaliseerde personen, maar dat is na 2017 niet meer bevestigd, aldus Roggen.

Het OM onderzoekt verder of H. alleen handelde. Hij wordt ook verdacht van een vierde moord, de nacht voor de moordpartij in Luik.

OM: schietpartij Luik is terroristische daad
OM: schietpartij Luik is terroristische daad (Foto: ANP)

Royal IHC en Tata stappen in hyperloop

Staalproducent Tata Steel en maritiem concern Royal IHC gaan investeren in de ontwikkeling van een Europese hyperloop. De twee bedrijven gaan ook kennis delen met de start-up Hardt, die de technologie voor dit razendsnelle vervoersysteem ontwikkelt.

De hyperloop is oorspronkelijk een idee van Tesla-baas Elon Musk. Het plan is om capsules met behulp van magneten door bijna luchtledige buizen te laten zweven, waarbij snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur mogelijk zouden zijn.

Hardt is opgericht door studenten van de TU Delft die in 2017 een door Musk uitgeschreven wedstrijd wonnen met hun ontwerp voor capsules. De toezeggingen van Tata Steel en Royal IHC staan in een woensdag getekende intentieverklaring, waaronder ook BAM een handtekening heeft gezet. Dat bouwbedrijf hielp Hardt vorig jaar al bij de totstandkoming van een testlocatie voor een hyperloop en wil nu intensiever samenwerken.

Over financiële details van hun investering doen de bedrijven geen uitspraken. Wel geven ze aan voor een langere periode bij het project betrokken te willen zijn, zodat ze vooruit kunnen denken over innovatieve vormen van transport. De kennis die ze delen met Hardt heeft bijvoorbeeld betrekking op verstedelijking, ondergronds boren en staaltechnologie.

Hardt is blij met de toezeggingen van de drie bedrijven. ''Het is een blijk van vertrouwen dat het bedrijfsleven hier zo nauw bij betrokken wil zijn. Zij zien de commerciële kansen van de hyperloop", aldus mede-oprichter Tim Houter.

Royal IHC en Tata stappen in hyperloop
Royal IHC en Tata stappen in hyperloop (Foto: BuzzT)

Haase/Middelkoop en Koolhof/Sitak verder op Roland Garros

In het mannendubbeltoernooi op Roland Garros heeft Robin Haase zich samen met Matwé Middelkoop geplaatst voor de tweede ronde. Het Nederlandse duo was op het Franse gravel veel te sterk voor de Japanners Yoshihito Nishioka en Yuichi Sugita: 6-1, 6-2.

Ook Middelkoop's oude partner, Wesley Koolhof, kon juichen. Samen met de Nieuw-Zeelander Artem Sitak rekende hij in de eerste ronde af met André Begemann uit Duitsland en diens Kroatische partner Antonio Sancic: 6-7 (4), 6-2, 6-4.

Lavrov hekelt timing MH17-beschuldigingen

De Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) heeft zich beklaagd over de behandeling van zijn land in het onderzoek naar de MH17-ramp. "Ik denk dat ze hebben besloten publiekelijk met beschuldigingen te komen vanwege belangrijke internationale gebeurtenissen die binnenkort plaatsvinden", zei hij volgens persbureau TASS.

Rusland is deze zomer de gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. "Ze willen de sfeer verpesten, maar zetten nutteloze middelen is", concludeerde Lavrov. Hij herhaalde het standpunt dat beschuldigingen over de Russische betrokkenheid bij de ramp niet kloppen en klaagde dat hulp van zijn land wordt geweigerd.

De minister haalde ook uit naar Nederland en Australië. Hij zei dat die landen al willen praten over compensatie voor de nabestaanden van slachtoffers. Hij vindt dat te vroeg, omdat het onderzoek nog gaande is. "Hoe kunnen ze verwachten dat we op een normale manier met ze omgaan als ze voor zo'n aanpak kiezen?, zei Lavrov. ,,Ze zouden goede manieren moeten leren."

Lavrov hekelt timing MH17-beschuldigingen
Lavrov hekelt timing MH17-beschuldigingen (Foto: ANP)

MLB: Yankees kloppen kampioenen, comeback Braves

De honkballers van de New York Yankees hebben een prima zege bij kunnen schrijven in de MLB. In de Bronx werd gewonnen van de regerend World Series-kampioenen, de Houston Astros. In de eerste extra inning sloeg Gleyber Torres teamgenoot Miguel Andujar over de thuisplaat, waardoor de Yankees met 6-5 wonnen.

De Atlanta Braves keken thuis tegen de New York Mets na zes innings tegen een 2-6 achterstand aan, maar gooiden er vervolgens een fraaie comeback uit. Via onder meer een triple van Ender Inciarte kwamen de Braves op 6-6, waarna een walk-off homerun van Johan Camargo Atlanta naar de 7-6 winst hielp.

Uitslagen MLB dinsdag
Cleveland Indians - Chicago White Sox 7-3
Baltimore Orioles - Washington Nationals 2-3
New York Yankees - Houston Astros 6-5
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 6-8
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 8-3
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 2-9
Atlanta Braves - New York Mets 7-6
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 1-6
Kansas City Royals - Minnesota Twins 2-1
Colorado Rockies - San Francisco Giants 11-4
Arizona Diamondbacks - Cincinnati Reds 5-2
Oakland Athletics - Tampa Bay Rays 3-4
Los Angeles Dodgers - Philadelphia Phillies 1-6
San Diego Padres - Miami Marlins 9-5
Seattle Mariners - Texas Rangers 5-9

De prima comeback van de Braves (Bron: YouTube)

Muguruza en Serena Williams verder op Roland Garros

Tennisster Garbiñe Muguruza staat in de tweede ronde van het toernooi op Roland Garros. De Spaanse nummer drie van de wereld sloeg veterane Svetlana Kuznetsova met 7-6 (0), 6-2 naar huis. Ook Serena Williams is een ronde verder. De door zwangerschap naar plek 451 afgezakte Amerikaanse versloeg Kristyna Pliskova met 7-6 (4), 6-4.

Daria Gavrilova (24) was in drie sets te sterk voor Sorana Cirstea, terwijl Shuai Zhang (27) Kristina Kucova naar huis stuurde. De Belgische Elise Mertens (16) had het lastig met Varvara Lepchenko, tot de Amerikaanse in set drie volledig gebroken was: 6-7 (9), 7-6 (4), 6-0. Anastasia Pavlyuchenkova (30) schudde Polona Hercog in twee sets van zich af en Ashleigh Barty (17) klopte Natalia Vikhlyantseva: 6-3, 6-1.

De mondiale nummer zeven, Caroline Garcia, had het voor eigen publiek bepaald niet moeilijk met Duan Ying-Ying: 6-1, 6-0, terwijl Angelique Kerber (12) haar Duitse landgenote Mona Barthel met 6-2, 6-3 klop gaf. Haar landgenote Julia Görges (11) was tot slot met 6-4, 5-7, 6-0 te sterk voor Dominika Cibulkova uit Slowakije.

Kim Kardashian bezoekt Donald Trump om gratie

Kim Kardashian bezoekt woensdag het Witte Huis in Washington voor een ontmoeting met Donald Trump. Kim spreekt de Amerikaanse president over het hervormen van het strafrecht. Kardashian en haar advocaat Shawn Holley hebben de ontmoeting volgens Vanity Fair maandenlang voorbereid.

Kim Kardashian, de echtgenote van rapper en Trump-supporter Kanye West, vraagt Trump om gratie te verlenen aan Alice Johnson, een 62-jarige vrouw die al 21 jaar in een gevangenis in Alabama zit voor een drugsdelict. De realityster heeft zich het lot aangetrokken van de gedetineerde.

Kim heeft de ontvangst in het Witte Huis te danken aan Ivanka Trump, de dochter en persoonlijk adviseur van de Amerikaanse president. Kim zette de zaak-Johnson vorig jaar op de kaart door op Twitter aandacht te besteden aan de situatie van vrouw die in 1997 tot levenslang werd veroordeeld voor witwassen en drugscriminaliteit. Alice schreef Kim al eerder een bedankbrief voor haar tomeloze inzet.

Kanye West ontmoette Trump al voordat hij tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. Dat was in New York in de Trump Tower.

Kim Kardashian bezoekt Donald Trump
Kim Kardashian bezoekt Donald Trump (Foto: BuzzE)

Basketballers Donar opnieuw landskampioen

De basketballers van Donar hebben voor het derde jaar op rij de titel gewonnen in de Dutch Basketball League. De Groningers wonnen in de best-of-7-finale ook de vierde wedstrijd en daarmee was de zevende landstitel in de clubgeschiedenis een feit.

Donar was dit seizoen nauwelijks te kloppen. In Nederland werd de reguliere competitie met afstand gewonnen, de beker werd een prooi voor de Groningers en in de Europe Cup liep de ploeg de finale maar net mis. In de play-offs was Donar eveneens oppermachtig en dat moest ZZ Leiden in de finale ook toegeven.

In de Vijf Mei-hal in Leiden begon Donar dit keer met drie rake driepunters op rij, waarmee de toon was gezet en de voorsprong al snel naar maar liefst 26 punten gebracht werd. Leiden kwam wel terug tot zes punten op 49-55, maar spannender dan dat werd het niet meer, waarna Donar het met 66-73 keurig af kon maken.

Nadal verder op Roland Garros, Sock onderuit in eerste ronde

Tennisser Rafael Nadal heeft zich op Roland Garros geplaatst voor de tweede ronde. De Italiaan Simone Bolelli maakte het de tienvoudig kampioen vooral in de derde set bijzonder moeilijk, maar Nadal hield stand en maakte het in drie sets af: 6-4, 6-3, 7-6 (9).

Voor Jack Sock kwam er in de eerste ronde al een einde aan het toernooi. De mondiale nummer veertien ging in bijna vier uur onderuit tegen de Estse lucky loser Jürgen Zopp, 136e op de wereldranglijst: 6-7 (4), 6-2, 4-6, 7-6 (5), 6-3. Marin Cilic (3) schudde de Australiër James Duckworth met 6-3, 7-5, 7-6 (4) van zich af, terwijl Denis Shapovalov (24) de Australiër James Millman naar huis stuurde: 7-5, 6-4, 6-2.

Kevin Anderson (6) was Paolo Lorenzi met 6-1, 6-2, 6-4 zonder grote moeite de baas, John Isner (9) had het niet al te makkelijk met zijn Amerikaanse opponent Noah Rubin: 6-3, 7-6 (7), 7-6 (7). Fabio Fognini (18) gunde Pablo Andujar-Alba met 6-4, 6-2, 6-1 slechts enkele games, terwijl Kyle Edmund (16) afrekende met het Australische toptalent Alex de Minaur: 6-2, 6-4, 6-3.

Juan Martin Del Potro, de mondiale nummer vijf, moest even op gang komen tegen Nicolas Mahut, maar stuurde de Franse wildcardspeler vervolgens naar huis: 1-6, 6-1, 6-2, 6-4. Feliciano Lopez (28) - die met zijn 65e opeenvolgende Grand Slam-optreden het record van Roger Federer evenaart - ging onderuit tegen de Oekraïner Sergiy Stakhovsky (6-2, 6-4, 6-2) en Adrian Mannarino (25) dolf het onderspit tegen Steve Johnson: 7-6 (1), 6-2, 6-2.

'Laat Coca-Cola & Co aan de stijgende zorgkosten meebetalen'

Foodwatch start vandaag een campagne voor invoering van een suikertaks op frisdranken waarbij de opbrengst ten goede komt aan verlaging van de zorgpremie. Met het voorstel van foodwatch zouden junkfoodproducenten mee gaan betalen aan de oplopende zorgkosten die zij mede veroorzaken. Een suikertaks laat op die manier ‘de vervuiler betalen’ en stimuleert tevens zowel de fabrikanten als consumenten om gezonder te worden.

Daarnaast vindt foodwatch het voor het draagvlak cruciaal dat de suikertaks geen ordinaire belastingverhoging is maar dat de inkomsten terugvloeien naar de consument. Staatssecretaris Blokhuis gaf 19 april in de Kamer aan de invoering van een suikertaks “een heel interessante optie” te vinden, die in Engeland “zoden aan de dijk” zet. “Ik meen het oprecht als ik zeg dat dat voor mij open ligt”, concludeerde de staatssecretaris. foodwatch wil met de actie de staatssecretaris het beslissende zetje geven. Na de zomer wordt naar verwachting het Nationaal Preventieakkoord bekend gemaakt. Mogelijk maakt de suikertaks daar onderdeel van uit.

Gezonde maatregelen nodig
Ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Ruim 4 miljoen mensen hebben bloeddrukverlagers of cholesterolmedicijnen. Wekelijks komen er 1.200 mensen met suikerziekte (diabetes) bij. Er zijn al 1,2 miljoen mensen met diabetes. In 2015 concludeerde de Gezondheidsraad bij de herziening van het Nationaal voedingsadvies dat de consumptie van suikerhoudende dranken je risico op overgewicht en diabetes type 2 verhoogt. Drink suikervrij was één van de twee hoofdadviezen. De zorgkosten lopen op. Naar schatting veroorzaakt overgewicht 1,6 miljard euro jaarlijks aan directe medische kosten en 2 miljard aan indirecte kosten bijvoorbeeld door lagere arbeidsproductiviteit.

foodwatch vindt maatregelen noodzakelijk: “Vergelijk het met een schoolklas. Als 1 leerling een onvoldoende heeft dan probeer je het probleem op te lossen bij de leerling. Als de helft van de klas een onvoldoende heeft dan moet je de les aanpassen. In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht. Het is tijd om het voedselaanbod te verbeteren.”

Het huidige voedselbeleid is vooral gericht op zelfregulering door de voedingsindustrie. Dit geloof in zelfregulering heeft de afgelopen jaren vooral vertraging opgeleverd en amper resultaten, zo concludeerde recent het RIVM nog maar eens.

Suikertaks; win-win door verlaging zorgpremie
Een suikertaks is ondertussen een beproefde maatregel in veel landen. In Engeland leidde het nog voor invoering tot een aanzienlijke verlaging van het suikergehalte door veel frisdrankproducenten. foodwatch wil dat de taks geen ordinaire belastingverhoging is maar dat de opbrengst gelijk terugvloeit naar de consument. Dat kan in de vorm van verlaging van de zorgpremie. Daardoor zou de suikertaks vele voordelen kunnen geven: ‘de vervuiler betaalt’, fabrikanten zullen hun suikergehaltes reduceren, consumenten zullen gezonder gaan drinken en zien dit ook nog eens terug in een lagere zorgpremie.

Overigens wil foodwatch niet dat de suiker vervangen wordt door kunstmatige zoetstoffen. Het beleid moet echt gericht zijn op minder zoete producten, zoals ook de Franse voedselautoriteit Anses adviseert en tegemoet komt aan de bedenkingen van Harvard tegen kunstmatige zoetstoffen. In Frankrijk is de frisdranktaks ook van toepassing op producten met kunstmatige zoetstoffen.

Een gemiddelde 8-jarige krijgt meer dan zijn of haar eigen gewicht aan suikers binnen in een jaar. Frisdrank is daarbij een grote boosdoener. Nederlanders behoren tot de grootste frisdrankdrinkers van de wereld. De helft van de kinderen in Nederland drinkt meer dan een halve liter gesuikerde drankjes per dag.

De Wereldgezondheidsorganisatie juicht fiscale maatregelen toe die een gezonder eetpatroon stimuleren. Met name verlaging van de prijs voor groente en fruit en een suikertaks op frisdranken noemt zij als veel belovende maatregelen

Get Even-dev komt met WW3-shooter

De Poolse ontwikkelaar Farm 51 heeft met een uitgebreide trailer een nieuwe game aangekondigd. World War 3 is een tactische shooter met verschillende gamemodi die inhaken op populaire genres. En jawel, er is een battle royale-modus.

Een andere gamemodus 'Warzone' heeft volgens de ontwikkelaar meer weg van Battlefields grootschaligere veldslagen, waarin spelers uit verschillende teams het in grote gevechten tegen elkaar opnemen met infanterie, tanks, drones en andere voertuigen. De battle royale 'Recon' modus draait om het spelen in kleine teams met specifieke opdrachten zoals het gevangennemen van belangrijke personen in vijandelijk gebied.

Volgens Farm 51 wordt met World War 3 een hoge mate van realisme nagestreefd, met naar eigen zeggen 'het meest authentieke kogel vs. armor-systeem in het FPS genre tot nu toe'. Ook is gepoogd om echte locaties zo goed mogelijk na te maken (tot nu toe bekend zijn Warschau, Moskou en Berlijn). World War 3 komt later dit jaar uit als Early Access-titel op Steam.

We maakten vorig jaar al kennis met Farm 51, dat bestaat uit oud medewerkers van onder andere People Can Fly. Zij kwamen toen met Get Even, een soort psychologische thriller-FPS. Hoewel we niet enorm enthousiast over die game waren toonde de studio er wel mee aan creatief talent in huis te hebben.

Pokémon Quest komt naar Switch en mobiel

Naast Pokémon Let's GO, Pikachu! en Let's Go, Eevee! heeft Nintendo nog een Pokémon-game aangekondigd. Pokémon Quest is een free-to-play spin-off waarin de Pokémon zijn veranderd in kubussen.

In de game moet je met een team van drie Pokémon Tumblecube Island onderzoeken. Hier bewegen je Pokémon automatisch, maar het is aan de speler om ze te laten aanvallen. Tijdens deze reizen vind je nieuwe items, waarmee je jouw thuisbasis kunt opvrolijken en nieuwe Pokémon kunt aantrekken.

Pokémon Quest is per direct beschikbaar op Nintendo Switch en komt later naar mobiele apparaten. De eerste trailer vind je hieronder.

Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren

Gewapende groepen in de Palestijnse Gazastrook zijn bereid een staakt-het-vuren in acht te nemen als de Israëli's dat ook doen. Dit heeft de Hamasbeweging laten weten. Hamas domineert de dichtbevolkte strook sinds 2007.

Vanuit de Gazastrook zijn dinsdag tientallen granaten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. De strijdgroep Islamitische Jihad, die onder Hamas valt, zit achter de beschieting. Het leidde tot nieuwe aanvallen van Israël op de Gazastrook. Een Israëlische bewindsman zei in een reactie dat zijn land niet is geïnteresseerd in een verdere escalatie.

Islamitische Jihad meldde eerder dat zijn beschietingen een actie waren tegen het doden van Palestijnen die langs de grens betogen. Israëlische strijdkrachten hebben sinds 30 maart tientallen Palestijnen doodgeschoten die langs de afrasteringen demonstreerden.

De Gazastrook is met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer en bijna twee miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Door de afgrendeling en blokkades van deze straatarme strook land wordt het ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd.

Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren
Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

De dag begint op veel plaatsen nevelig en in de zuidelijk helft van het land komen ook enkele mistbanken voor, deze zullen echter snel oplossen. Verder zijn er zonnige perioden en is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog. In de middag ontstaan er stapelwolken die lokaal uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Hierbij is ook hagel mogelijk en kan in korte tijd veel neerslag vallen. Op de stranden langs de westkust kan in de middag mogelijk mist of laaghangende bewolking van zee binnendrijven. De maxima lopen uiteen van 22°C vlak aan zee tot lokaal 28°C in het oosten van het land. De wind komt uit een zuidelijke richting en blijft zwak tot matig. In de westelijke kustprovincies is er in de middag kans op zeewind.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen aanwezig en kunnen er mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind wordt overal noordoostelijk en is zwak.

Donderdag begint de dag op veel plaatsen zonnig, in het zuiden is meer bewolking aanwezig en kan er al een enkele bui voorkomen waarbij ook onweer mogelijk is. In de loop van de ochtend ontstaan overal stapelwolken en komen er op meerdere plekken (onweers)buien tot ontwikkeling. Daarbij is kans op hagel, windstoten en opnieuw lokaal veel neerslag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C vlak aan zee tot lokaal 29°C in het oosten en noordoosten van het land. De wind is zwak en komt uit het noordoosten. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Onweer in Rotterdam. Dinsdagmiddag rond half 6.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

D66-leden in protest tegen einde referendum

Een groep kritische D66-leden heeft zich verenigd in hun protest tegen het afschaffen van het raadgevend referendum. De coalitiepartij zou daarmee zijn afgedwaald van de oorspronkelijke idealen, schrijven de leden in een opiniestuk in de Volkskrant.

De kritische leden hebben de naam Opfrissing aangenomen voor hun protest. Op de website van de groep staat dat er ongeveer tachtig mensen bij betrokken zijn. Er zitten bekende namen tussen als oud-Kamerlid Boris van der Ham.

"Een van de missies van D66 is om mensen te betrekken bij de politiek en onvrede en alternatieve opvattingen een stem te geven", schrijven de leden in het opiniestuk. "Daarom verzetten we ons tegen de conservatieve reflex die nu in de mode lijkt. De afstand tussen samenleving en politiek moet worden verkleind, juist meer democratische inspraak is nodig."

D66-leden in protest tegen einde referendum
D66-leden in protest tegen einde referendum (Foto: ANP)

RvS beslist over Haags gebiedsverbod imam

De Raad van State oordeelt woensdag of de overheid terecht een gebiedsverbod heeft opgelegd aan de omstreden imam Fawaz Jneid. De streng islamitische prediker mag niet in de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag komen en hij vindt dat hij hierdoor in zijn grondrechten wordt geschaad.

De minister van Justitie en Veiligheid wil niet dat de imam in de twee Haagse wijken komt omdat hier veel kwetsbare jongeren wonen die vatbaar zijn voor radicalisering. Uit de preken van Jneid valt af leiden dat voor individuen een gewelddadige strijd "acceptabel of zelfs noodzakelijk" zou zijn om de islam te verdedigen, zei de landsadvocaat tijdens de behandeling van de zaak vorige maand. De imam zou ook contact hebben gehad met uitreizigers naar Syrië.

Volgens de raadsman van Jneid worden echter de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting met voeten getreden en is er ook sprake van censuur en discriminatie.

RvS beslist over Haags gebiedsverbod imam
RvS beslist over Haags gebiedsverbod imam (Foto: ANP)

Boze fysio's naar Den Haag

De regeldruk wordt ook veel fysiotherapeuten in ons land te veel. Een deel van hen zou daarom zelfs de brui aan hun werk willen geven. De Actiegroep Fysiotherapeuten gaat woensdag alarm slaan in Den Haag.

De club verwacht dat honderden fysiotherapeuten meegaan naar de Tweede Kamer om een petitie aan te bieden, die door nog veel meer collega's is ondertekend. De Kamer vergadert woensdagmiddag over regeldruk in de zorg.

De actiegroep wil dat de regering haast maakt. "Onze beroepsgroep kan niet wachten tot 2020 om resultaat te zien. Daar waar in andere beroepsgroepen al stappen zijn gezet om de druk te verlichten, is die bij fysiotherapeuten alleen maar erger geworden. Ons worden regels opgelegd waar niet mee te werken valt, maar we kunnen er ook niet onderuit als we willen doen waarvoor we opgeleid zijn: namelijk patiënten helpen."

"Er zijn legio voorbeelden van patiënten die door dit systeem, ondanks verwijzingen van specialisten en diagnoses van de betrokken fysiotherapeut, minder behandelingen krijgen dan goed is voor hun gezondheid", aldus de actiegroep.

Boze fysio's naar Den Haag
Boze fysio's naar Den Haag (Foto: ANP)

Ook Tele2 moet 'gratis' telefoon vergoeden

Telecomprovider Tele2 moet een klant alle kosten voor een zogenoemde 'gratis' mobiele telefoon terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een zaak die door ConsumentenClaim namens een klant tegen de provider was aangespannen. Het gaat om een bedrag van 300 euro, wat volgens de rechtbank gezien kan worden als het deel van het abonnement dat voor de betaling van de telefoon bestemd was.

Eerder deze maand werd ook T-Mobile al veroordeeld in een vergelijkbare zaak. De kantonrechters beoordeelden in beide gevallen dat de telefoon op afbetaling was gekocht en er een krediet was verstrekt. Beide providers lieten de klant echter het volledige abonnementsbedrag betalen ook nadat het krediet al was afgelost.

De Hoge Raad oordeelde twee jaar geleden dat aanbieders van telefoniediensten jarenlang de wet overtraden door te werken met all-in-prijzen, waarbij het toestel 'gratis' werd aangeboden. Volgens ConsumentenClaim is de rechtspraak "consistent en duidelijk". "Als bij de verkoop van je abonnement niet is verteld wat je voor het toestel betaalde, dan heb je recht op terugbetaling van de nieuwwaarde", vat directeur Stef Smit samen.

Ook Tele2 moet 'gratis' telefoon vergoeden
Ook Tele2 moet 'gratis' telefoon vergoeden (Foto: ANP)

Echte pokeballen gooien in Pokemon: Let's Go Pikachu en Eevee

Pokemon Company heeft Pokémon Let’s Go, Pikachu! en Pokémon Let’s Go, Eevee! voor Switch aangekondigd. Beide RPG's komen 16 november 2018 uit. Het bedrijf heeft ook laten weten dat de tijdens E3 2017 aangekondigde Pokemon RPG voor Switch in de tweede helft van 2019 op Nintendo Switch verschijnt.

In Pokemon: Let’s Go, Pikachu! en Pokemon: Let’s Go, Eevee! gaan de spelers weer terug naar Kanto om hun eerste stappen te zetten als Pokemon-trainer. Er zullen geen wilde Pokemon te bevechten zijn, maar natuurlijk ga je wel andere trainers uitdagen. De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar het succes van Pokemon Go: dit keer moet je de Pokemon op dezelfde manier vangen door met een Joy-Con een virtuele bal te werpen naar de beesten. Je kunt zelfs met twee spelers een Pokemon vangen. Over Pokemon Go gesproken: er is een connectie te maken met de game zodat je jouw mobiel gevangen Pokemon over kunt zetten naar de Switch.

Waarom zou je met een Joy-Con spelen als je ook een Pokeball als controller kunt gebruiken? Het bedrijf heeft een Poke Ball Plus laten ontwikkelen. De nieuwe controller heeft motion-controls, heeft allerlei LED-verlichting , trilt en kan geluid afspelen. Wanneer je een Pokemon vangt voel je de bal trillen. De bal kan ook voor Pokemon Go gebruikt worden. Dan werkt het net zoals de Pokemon Go Plus-accessoire. Als je met de bal gaat wandelen kun je ook een virtuele vriend meenemen uit de Switch-game. Deze wandelt dan in AR met je mee. Dan verdien je ook extra bonussen als ze eenmaal terug keren in Pokémon Let’s Go, Pikachu! en Pokémon Let’s Go, Eevee!. Er komt zelfs een compleet nieuwe Pokemon ter beschikking op deze manier.

Dus mocht je na 16 november mensen in een park Pokeballen aan het gooien zien dan moet je je maar bedenken dat ze een iets te groot inlevingsvermogen hebben. Voor mensen die niet voor Pokemon Go te porren zijn: de nieuwe RPG die in 2019 komt gaat niet deze kant op, deze zal meer de 3DS-games volgen qua mechanics. Deze is in ontwikkeling sinds de Switch uit is. Hopelijk zien we tijdens de E3 er iets meer van.

Cast Roseanne reageert op rel rond Barr

Een aantal collega's van Roseanne Barr heeft gereageerd op de omstreden tweet die de actrice dinsdag plaatste en het einde van hun serie die daarop volgde.

Sara Gilbert, die dochter Darlene speelde en de drijvende kracht was achter de reboot van de show, liet weten de post van haar televisiemoeder "en andere berichten" van Roseanne weerzinwekkend te vinden. "Die geven niet de overtuiging van onze cast en crew weer, of van ieder ander die iets met de show van doen heeft. Ik ben op z'n zachtst gezet teleurgesteld in wat ze heeft gedaan."

De comèdienne (65) viel in een tweet een voormalig adviseur van oud-president Obama aan. Roseanne maakt een toespeling op de Afro-Amerikaanse achtergrond van Valerie Jarrett en haar religie, de islam. "Muslim brotherhood & planet of the apes hebben een baby-vj", twitterde de Trump-supporter. Dat leverde een storm van kritiek op. Een inderhaast verstuurde excuus-tweet van Roseanne was niet genoeg voor zender ABC, dat bekendmaakte te stoppen met sitcom Roseanne.

Toen dat nieuws bekend werd, liet Sara weten ontzettend verdrietig te zijn om de gebeurtenissen. "Dit is heel moeilijk voor ons allemaal, omdat we een show hebben gecreëerd waarin we geloven, waar we trots op zijn en die het publiek graag ziet. Een show die losstaat van de meningen en uitspraken van één castlid."

Pestkoppen

Emma Kenney, die de dochter van Sara Gilbert speelt in Roseanne, liet weten dat zij haar management belde om duidelijk te maken dat ze opstapte bij de serie, toen hoorde ze dat de sitcom was gecanceld. "Ik voel me gesterkt door iedereen bij ABC die zijn opgestaan tegen die machtsmisbruik. Pestkoppen zullen nooit winnen", aldus de 18-jarige Shameless-actrice.

Ook Michael Fishman, die voor de reboot zijn rol van zoon DJ oppakte, liet van zich horen. "Ik ben er kapot van. Niet vanwege het einde van de show, maar voor iedereen die er met hart en ziel aan heeft gewerkt", aldus de acteur, die schrijft de uitspraken van Roseanne met klem af te keuren. "Onze show streefde ernaar om verschillende achtergronden en meningen te omarmen met een open dialoog. We moeten opstaan tegen vooroordelen, haat, onwetendheid en intolerantie."

Cast Roseanne reageert op rel rond Barr
Cast Roseanne reageert op rel rond Barr (Foto: BuzzE)

Nieuwe donateurs voor KWF door tv-actie

De benefietactie 'Nederland staat op tegen kanker' heeft dinsdag 15.103 nieuwe donateurs opgeleverd voor KWF Kankerbestrijding. Dat heeft presentatrice Caroline Tensen aan het einde van de liveshow bekendgemaakt.

Bij de benefietshow die plaatsvond op het Waagplein in Alkmaar waren Arjen Robben, Peter R. de Vries en Anita Witzier van de partij. Als levende standbeelden wonnen ze zoveel mogelijk donateurs voor KWF Kankerbestrijding. Robben transformeerde tot volksheld Johan Cruijff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Peter R. de Vries veranderde in Antoni van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop. Anita Witzier kroop in de huid van koningin Wilhelmina. Die richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het 'Nationaal Geschenk' van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving.

Verder waren er optredens van Caro Emerald, Gerard Joling, Maan en Romy Monteiro. Vanwege het slechte weer werd de sponsorloop aangepast. De start werd uitgesteld tot na de hevigste regenbuien en alleen de 5 kilometer werd gelopen. De race over 10 kilometer werd geschrapt.

De liveshow vond voor de tweede keer plaats en was op televisie te volgen via NPO1. Eén op de drie mensen in Nederland krijgt in zijn leven de diagnose kanker. Dit zijn meer dan 100.000 mensen per jaar. Het geld dat in de show wordt opgehaald, wordt uitgegeven aan kankeronderzoek.

Nieuwe donateurs voor KWF door tv-actie
Nieuwe donateurs voor KWF door tv-actie (Foto: ANP)

Aandeel hernieuwbare energie naar 6,6 procent

Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland is in 2017 uitgekomen op 6,6 procent van het totale energieverbruik. Dit is een toename van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Het energieverbruik uit zon steeg met meer dan 30 procent. Het verbruik uit biomassa groeide ook, mede door een toename van het verbruik van biotransportbrandstoffen. Dit maakt het CBS bekend.

Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland bedroeg in 2017 in totaal 138 petajoule (PJ), dit is ruim 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Het totale finale energieverbruik was in 2017 ongeveer 2100 PJ net als in 2016.

Wind- en zonne-energie groeien
Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2017 met 31 procent naar 9 PJ. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg met een recordhoeveelheid van ruim 800 megawatt (MW) naar totaal bijna 2900 MW. De energie uit wind nam tegelijkertijd met 15 procent toe tot 35 PJ. Vooral door het plaatsen van 600 MW aan windmolens op zee in de tweede helft van 2016 kon het verbruik flink toenemen; die windmolens draaiden in 2017 een vol jaar mee. In 2017 werden nauwelijks nieuwe windmolens bijgeplaatst en bleef de totale windcapaciteit staan op 4200 MW.

Verbruik biotransportbrandstoffen fors gestegen
Biomassa is met 61 procent van het totaal de grootste bron van hernieuwbare energie. Het energieverbruik uit deze bron is in 2017 met 8 procent toegenomen. Vooral het verbruik van biobrandstoffen voor vervoer nam toe, dit groeide met ongeveer 30 procent. Dit hangt onder andere samen met een toename van de verplichting voor leveranciers van motorbrandstoffen tot het leveren van hernieuwbare energie voor vervoer.

Ook het verbruik van biomassa in centrales en bij bedrijven voor elektriciteit groeide vorig jaar met 20 procent. Dit kwam doordat deze installaties naast elektriciteit vooral meer warmte zijn gaan produceren voor naastgelegen industrie Bij het andere verbruik van biomassa zoals afvalverbrandingsinstallaties, biogas, bedrijven met alleen warmte-installaties en huishoudens was ook een stijging te zien ten opzichte van 2016, maar deze bleef beperkt tot enkele procenten.

Vooral hernieuwbare warmte
Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2017 was bijna de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, ruim 40 procent voor elektriciteit en een kleine 10 procent voor vervoer.

Aandeel hernieuwbare energie naar 6,6 procent (Foto: cbs)
Aandeel hernieuwbare energie naar 6,6 procent (Foto: cbs)

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
special
AI Picture Gallery #114
special
Random Pics van de Dag #852
©FOK.nl e.a.