Zwaargewichten sluiten EK gewichtheffen af, Georgië bovenaan medaillespiegel

In het Roemeense Boekarest is het Europees kampioenschap gewichtheffen afgesloten door de superzwaargewichten: de vrouwen boven 90 kilogram en de mannen boven 105 kilogram. Na in totaal zestien gewichtsklassen eindigde Georgië bovenaan de medaillespiegel.

Het was nogal een gedoe om het toernooi überhaupt van start te laten gaan. Turkije kreeg het EK toegewezen, maar werd net als acht andere landen geschorst en mocht het toernooi niet meer organiseren. Albanië nam het over, maar nadat topper Romela Begaj enkele maanden geleden op het WK betrapt werd op doping hield de volledige gewichthefbond van Albanië het voor gezien. Zo was er weer geen organisator, maar Roemenië stapte naar voren en kreeg het groene licht om het toernooi in Boekarest te houden.

Maar liefst zeven van de beste Europese landen mochten vanwege meervoudige dopingovertredingen niet meedoen, dus het werd bij tijd en wijlen een beetje een gezapig toernooi. Toch waren er ook mooie ontknopingen, zoals bij de mannen tot 56kg: Josué Brachi uit Spanje was de Italiaanse uittredend kampioen Mirco Scarantino met één kilogram de baas. Bij de mannen tot 77kg ging het goud naar de Duitser Nico Müller, die Razvan Martin tot verdriet van het Roemeense publiek met drie kilogram klopte: 346 tegen 343.

De grote Georgiër Lasha Talakhadze was de torenhoge favoriet in de klasse boven 105kg en maakte dat uiteraard waar. De olympisch kampioen probeerde op het eerste onderdeel, het trekken, met 221kg zijn wereldrecord met één kilo te verbeteren, maar dat lukte niet. Met een totaal van 457kg was hij wel een klasse apart: Jiri Orsag uit Tsjechië en Peter Nagy uit Hongarije pakten zilver en brons met 417 en 416 kilo. Een andere topfavoriet, Daniel Godelli, haalde het niet: de Albanees kwam bij de mannen tot 77kg tot geen enkele geldige poging.

Talakadze was, zoals te verwachten, de meest overtuigende kampioen van allemaal (Bron: YouTube)

Elena Andries uit Roemenië won bij de vrouwen tot 48kg alle drie gouden medailles, net als de Poolse Joanna Lochowska in de klasse tot 53kg. Rebekka Koha uit Letland deed bij de dames tot 58kg hetzelfde en Loredana Toma (-63kg) was al net zo dominant. Bij de superzwaargewichten werd het zowaar spannend: de Poolse Aleksandra Mierzejewska - een kleine 142kg schoon aan de haak - tilde met 237kg in totaal één kilo meer dan de Hongaarse Krisztina Magát. 

Na zestien gewichtsklassen en dus 48 gouden medailles - trekken, stoten en totaal - eindigde Georgië bovenaan met tien keer goud. Roemenië hield er negen in eigen huis, Polen (7) en Spanje (5) deden het ook zeer verdienstelijk. De Belgische Anna Van Bellinghen pakte in de klasse tot 90kg knap zilver in het trekken en plaatste onze zuiderburen zo ook op de medaillespiegel. Nederland was in Boekarest niet vertegenwoordigd.

De dopingtests zijn overigens nog in volle gang, dus wanneer de daadwerkelijke uitslagen bekend zijn is nog een kwestie van afwachten.