Baansprintsters Van Riessen en Braspennincx in kwartfinales uitgeschakeld op WK

Baanwielrensters Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben zich donderdag op het WK in Apeldoorn allebei geplaatst voor de achtste finales van de individuele sprint. 

Van Riessen en Braspennincx zetten in de kwalificaties de elfde en zevende tijden neer, waardoor ze niet direct naar de achtste finales mochten - daar was een plek in de top-4 van de kwalificatie voor nodig.

In de eerste ronde nam Braspennincx het op tegen Amelia Walsh uit Canada. Die had geen schijn van kans en de Nederlandse won met ruime voorsprong. Van Riessen had het iets lastiger met Yuka Kobayashi, maar schakelde de Japanse wel uit.

De jonge Belgische Nicky Degrendele, doorgaans wat beter op de keirin, zorgde voor een kleine verrassing: ze zorgde voor de uitschakeling van de Britse Katy Marchant, in 2016 in Rio nog goed voor olympisch brons.

De achtste finales staan donderdagmiddag op het programma. Braspennincx neemt het daarin op tegen viervoudig en kersvers teamsprintkampioene Miriam Welte uit Duitsland, Van Riessen sprint tegen het 18-jarige Franse supertalent Mathilde Gros.

Update 17.15 uur
Van Riessen en Braspennincx hebben allebei voor een kleine verrassing gezorgd in de achtste finales. Met welgeteld20. één honderdste seconde verschil rekende Van Riessen af met Gros, terwijl Braspennincx de Duitse Welte met 0,054 seconden het nakijken gaf.

In de kwartfinales staan in de avondsessie van donderdag - die om 18.30 uur begint - nog meer Duitse dames klaar. Braspennincx neemt het op tegen de jonge Pauline Grabosch, Van Riessen krijgt het aan de stok met olympisch en drievoudig wereldkampioene Kristina Vogel.

Update 20.15 uur
Van Riessen en Braspennincx zijn in de kwartfinales op het sprinttoernooi uitgeschakeld. De beide Nederlandse sprinters verloren tegen een Duitse opponente. Van Riessen verloor in twee heats van Vogel, de regerend wereldkampioen op de sprint. Braspennincx verloor ook in twee heats van Grabosch.

De Duitse vrouwen nemen het in de halve finale tegen elkaar op. In de andere halve finale neemt de Australische Stephanie Morton het op tegen Lee Wai Sze uit Hongkong. De halve finales staan voor vrijdag op het programma.