Dubbelslag 'neutrale' Russische hoogspringers op WK indoor

heywoodu

Hoogspringer Danil Lysenko heeft zich enigszins verrassend gekroond tot nieuwe wereldkampioen indoor. In het Britse Birmingham was de 20-jarige Rus, wegens de Russische atletiekschorsing uitkomend onder neutrale vlag, de Qatarese wereldkampioen Mutaz Essa Barshim de baas.

Favoriet Barshim versloeg Lysenko vorig jaar nog op het WK outdoor en de Qatarees, die al jaren aan de top staat, was ook nu de favoriet. Alleen het duo sprong over 2,33 meter, waarna de lat op 2,36 gelegd werd. Voor beiden gingen de eerste twee pogingen mis, maar Lysenko slaagde er bij de derde sprong wel in. Barshim kreeg dat niet voor elkaar en dus was de strijd beslist. 

Dat Lysenko een grote titel pakt is overigens zeker niet onverwacht. In 2013 won hij in Utrecht al goud op het Europees Jeugd Olympisch Festival, terwijl hij een jaar later jeugdolympisch kampioen werd in Nanjing. In Birmingham ging het brons achter Barshim naar de Duitser Mateusz Przybylko, die Erik Kynard uit de VS op het aantal foutsprongen versloeg met 2,29 meter.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Lysenko's landgenote Mariya Lasitskene. De tweevoudig wereldkampioene outdoor pakte nu ook haar tweede mondiale indoortitel, net als Lysenko onder neutrale vlag. Met 2,01 meter was ze veel beter dan de rest: met 1,93 meter was het zilver voor de Amerikaanse Vashti Cunningham, en het brons voor Alessia Trost uit Italië.

Lysenko in actie tijdens de finale (Pro Shots/Action Images)
Lysenko in actie tijdens de finale (Pro Shots/Action Images)