Hassan loopt naar WK-zilver op 3000 meter, derde wereldtitel op rij Dibaba

heywoodu

Op dag één van het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham heeft Nederland de eerste medaille al te pakken. Sifan Hassan veroverde na een prima race het zilver op de 3000 meter.

Zoals te doen gebruikelijk zat Hassan in het eerste deel van de race vooral achterin, samen met de Ethiopische topfavoriete Genzebe Dibaba. Onder meer Hellen Obiri uit Kenia en de Duitse Konstanze Klosterhalfen maakten het tempo, gevolgd door de Britse Laura Muir, waarmee gelijk de drie andere favorieten genoemd waren.

Richting de beslissende fase van de wedstrijd schoof Dibaba naar voren, niet veel later gevolgd door Hassan. Klosterhalfen moest afhaken en ook Obiri kreeg het erg lastig. Dibaba sloeg een flink gat, waarna Hassan eerst Obiri en vervolgens Muir verschalkte. Met de door het thuispubliek gesteunde Britse vocht ze een pittig duel uit, waarbij ze Dibaba zelfs leek te bedreigen, maar de Ethiopische zegevierde in 8:45.05 minuten.

Een halve seconde achter Dibaba, die voor de derde keer op rij de wereldtitel veroverde, kwam Hassan als tweede over de streep, door een allerlaatste aanval van Muir nog net af te slaan.

De finale van de 3000 meter (Bron: YouTube)