Favorieten maken geen fout in kwalificaties schansspringen

De schansspringers hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang hun eerste echte test achter de rug. Op de normale schans - ook wel kleine schans genoemd - werd donderdag de kwalificatie afgewerkt.

Er stonden 57 man aan de start, waarvan er zeven af zouden vallen: de wedstrijd begint immers zoals altijd met vijftig springers. Vojtech Stursa en Cestmir Kozisek uit Tsjechië stelden zwaar teleur en haalden het niet, terwijl de overige afvallers weinig verrassend waren.

De enige Kazach en Turk in het veld, Sergey Tkachenko en Fatih Arda Ipcioglu, plaatsten zich niet en ook de twee Estse tieners Artti Aigro en Kevin Maltsev haalden het zoals verwacht niet. Kim Hyun-ki kwam voor eigen publiek net tekort om zich te kwalificeren.

Waar Kim het niet lukte, deed zijn landgenoot Choi Seou dat overigens wel. De twee dertigers zijn ware culthelden in eigen land, nadat ze in Salt Lake City in 2002 voor een historische achtste plek in de landenwedstrijd zorgden. Zowel Kim als Choi waren er in Nagano in 1998 ook al bij en mochten nu, twintig jaar later, dus voor eigen publiek op de Spelen starten.

De Duitser Andreas Wellinger en de Pool Kamil Stoch - die een erg matige afsprong kende, maar toch als tweede eindigde - stonden bovenaan de ranglijst. Zij zijn zaterdag dan ook de favorieten voor olympisch goud, gevolgd door alle andere Polen, alle Noren, Stefan Kraft uit Oostenrijk en eigenlijk ook alle andere Duitsers.

Simon Ammann maakte eveneens indruk. De Zwitserse veteraan, goed voor dubbel goud in zowel Salt Lake City (2002) als Vancouver (2010), sprong naar een knappe tiende plek en lijkt precies op tijd weer in topvorm.

De legendarische Noriaki Kasai is nu officieel achtvoudig olympiër, een unieke prestatie op de Winterspelen (Pro Shots/Action Images)
De legendarische Noriaki Kasai is nu officieel achtvoudig olympiër, een unieke prestatie op de Winterspelen (Pro Shots/Action Images)