Rode koningin per direct weg uit Eerste Kamer

PvdA-fractieleider Marleen Barth stapt per direct op als lid van de Eerste Kamer. Ze lag onder vuur vanwege haar afwezigheid bij het donordebat deze week in de senaat. Ze was op vakantie op de Malediven.

"Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt", laat ze weten in een verklaring.

Eerder was Barth in opspraak gekomen omdat zij en haar man, de Wassenaarse oud-burgemeester Jan Hoekema (D66), bedongen dat zij na Hoekema's afscheid tegen een lagere huur in de Wassenaarse burgemeesterswoning mochten blijven wonen.

Begrip
"Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo'n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil", aldus Barth.

PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor." PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar heeft "begrip" voor het besluit van Barth.

Vicefractievoorzitter André Postema neemt voorlopig de taken van Barth over. De zetel van Barth wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

Barth per direct weg uit Eerste Kamer
Rode koningin per direct weg uit Eerste Kamer (Foto: ANP)