Pyeongchang Morgen - vrijdag 9 februari

De eerste competitiedag zit er alweer op in Zuid-Korea. Er zijn nog geen medailles verdeeld en dat zal morgen ook niet gebeuren. Dan staat namelijk de openingsceremonie op het programma in Pyeongchang. Daarnaast staan er nog wel wat voorrondes op het programma bij het curling, freestyleskiën en kunstschaatsen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
00.35 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 3 Nee
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen moguls kwalificatie Nee
02.00 uur Kunstrijden Teamevent mannen korte kür Nee
03.45 uur Freestyleskiën Mannen moguls kwalificatie Nee
03.45 uur Kunstrijden Teamevent paar korte kür Nee
05.35 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 4 Nee
12.00 uur Algemeen Openingsceremonie Nee

Nederlanders in actie

Ook vandaag komen er (nog) geen Nederlanders in actie in Zuid-Korea. Wel zal Nederland uiteraard van de partij zijn bij de openingsceremonie, met Jan Smeekens als vlaggendrager. De schaatser behaalde vier jaar geleden in Sochi de zilveren medaille op de 500 meter, op 12/1000e van het goud. De huidige wereldkampioen op dezelfde afstand zal proberen die prestatie in Pyeongchang te overtreffen. Nederland zal al als vijfde het olympisch stadion binnentreden. Dit omdat in  het Koreaans Nederland als volgt wordt gespeld: 네덜란드 en blijkbaar het eerste teken daarvan aan het begin van het Koreaanse alfabet staat.

Jan Smeekens, onze vlaggendrager (Pro Shots / Erik Pasman)
Jan Smeekens, onze vlaggendrager (Pro Shots / Erik Pasman)

Prominenten in actie

Er komen bij de openingsceremonie uiteraard heel veel bekende sporters in actie, al dan niet als vlaggendrager van hun land. Prominente vlaggendragers buiten Jan Smeekens zijn onder meer Martin Fourcade (Frankrijk, biatlon), Janne Ahonen (Finland, skispringen), Arianna Fontana (Italië, shorttrack) Anna Veith (Oostenrijk, alpineskiën) en Seppe Smits (België, snowboarden).

Opmerkelijk

Buiten het feit dat Nederland al vroeg aan de beurt is bij de deelnemersparade is er nog wel wat opmerkelijks te melden. Zo zullen de deelnemers uit Zuid- en Noord-Korea samen onder één Koreaanse vlag het stadion betreden. De laatste keer dat dit gebeurde bij de Winterspelen was in 2006 in Turijn. Overigens zullen de landen ook met één gezamenlijk vrouwenijshockeyteam meedoen.

Er gaat ook wel eens iets mis bij de openingsceremonie bij de Olympische Spelen. Zo zijn er welbekende verhalen over duiven die aan hun eind kwamen en boogschutters met brandende pijlen die toch echt niet op de plek terecht kwamen waar ze moesten komen. Meer recent ging er bij de Spelen van 2014 in Sochi ook wat mis. De vijf olympische ringen hadden open moeten 'klappen', maar dit gebeurde slechts bij de vier van de vijf ringen. 

Dit was in de hele wereld te zien, behalve in Rusland zelf. De immer-manipulatieve Russen (no offence Vladimir!) vonden dat ze dit hun eigen volk niet konden laten zien en daarom lieten ze aan hen de beelden van de repetitie zien. Daar gingen de ringen namelijk wel alle vijf open. In de rest van de wereld werd daar natuurlijk om gelachen en over geklaagd, waarna de Russen de hand in eigen boezem staken en er bij de sluitingsceremonie er nog de draak mee staken.