Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars

Een gloednieuwe raket moet dinsdag aan zijn eerste proefvlucht beginnen. Aan boord zit meteen een opvallende lading. Geen satellieten, geen astronauten, maar een auto. Het is de rode Tesla Roadster van de zakenman Elon Musk. Hij is niet alleen de grondlegger van Tesla, maar ook van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De auto moet in een heliocentric orbit worden gebracht, specifieker een Trans Mars Injection. Dat wil zeggen dat het ding zo dichtbij als mogelijk bij Mars rondjes om de zon mee gaat draaien in ons zonnestelsel.  Onderweg moet het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers klinken.

De lancering moet rond 19.30 uur Nederlandse tijd gebeuren vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. De Tesla is bovenop de raket Falcon Heavy gezet. Dat is de sterkste lanceerder sinds de raketten die bijna een halve eeuw geleden mensen naar de maan en terug brachten. De nieuwe raket moet helpen om mensen weer verder in de ruimte te brengen, in de toekomst mogelijk zelfs naar Mars.

De raket zal drie zogeheten boosters gebruiken om los te komen van de grond. Daarin zitten 27 motoren, die evenveel kracht hebben als achttien Boeing 747's. Dat is twee keer zo sterk als de krachtigste raket nu. Als de taak van de boosters erop zit, moeten ze terugkeren naar de aarde en voorzichtig landen, zodat ze kunnen worden hergebruikt.

Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars
Nieuwe raket schiet Tesla richting Mars (Foto: ANP)