Politie zoekt hertzwijnschedels en zaagviszagen

Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de zoektocht van het Milieuteam van de politie-eenheid Rotterdam. Het team ontdekte in 2016 een grootschalige handel in producten van beschermde diersoorten vanaf Indonesië naar Nederland.  In een container werden een recordhoeveelheid producten van bedreigde dieren gevonden: onder meer 2000 kilo koraal, apenschedels en ivoor.

In deze illegale handel gaan wereldwijd jaarlijks miljarden om, en ook Nederland blijkt dus een afzethaven te zijn. Het oprollen van deze handelsnetwerken is een uiterst moeilijke klus volgens de politie. Ze hoopt dan ook dat de kijkers van Opsporing Verzocht vanavond een belangrijke rol kunnen spelen in het oplossen hiervan.

Inmiddels is duidelijk dat er een groot aantal hertzwijnschedels en zaagviszwaarden vermoedelijk al verkocht is aan winkels en particulieren in Nederland.  De milieupolitie is nog op zoek naar ten minste 59 schedels van hertzwijnen en 103 zagen, afkomstig van de ernstig bedreigde zaagvis. Opsporing Verzocht begint vanavond iets later dan gebruikelijk, om 20.38 uur. Morgen wordt de uitzending om 11:55 uur herhaald op NPO2.

Schedel van een hertzwijn (Foto: politie.nl)
Schedel van een hertzwijn (Foto: politie.nl)