Mongolische tiener schrijft historie op WK 'geheugensporten'

In het Chinese Shenzhen is de Mongolische Munkhshur Narmandakh wereldkampioene geheugensporten geworden. Dat is niet alleen bijzonder omdat ze pas 18 jaar is en pas sinds een jaar serieus aan het trainen is, ze is ook de allereerste vrouw die de wereldtitel pakt - mannen en vrouwen komen door elkaar in actie.

Het zal voor de oplettende lezer niet als een verrassing komen dat het WK geheugensporten er om gaat wie het beste geheugen heeft. Het toernooi heeft het formaat van een soort tienkamp in de atletiek: er staan tien verschillende onderdelen op het programma, voor elk onderdeel krijgt men punten en wie aan het eind het meeste punten heeft verzameld is de kampioen.

Namen en gezichten: Deelnemers hebben vijftien minuten de tijd om van zoveel mogelijk mensen op foto's de voor- of achternaam te onthouden, waarna men dertig minuten de tijd heeft om de goede antwoorden te geven. Scores van meer dan honderd zijn veelvoorkomend, het wereldrecord staat op 187 stuks.

Binaire nummers: Deelnemers hebben dertig minuten om zoveel mogelijk binaire getallen te onthouden, waarna men een uur heeft om de antwoorden te geven. Scores van meer dan drieduizend zijn niet ongewoon, Munkhsur Narmandakh's tweelingzus Enkhshur verpletterde het wereldrecord op het WK met 5445 goede getallen.

Eén uur getallen: Men heeft één uur om zoveel mogelijk decimale getallen in zich op te nemen, waarna twee uur uitgetrokken wordt voor de goede antwoorden. De Chinees Shi Binbin brak op het WK het wereldrecord door 3040 correcte getallen te noteren, elf meer dan het oude record.

Abstracte beelden: Men moet in vijftien minuten zoveel mogelijk abstracte beelden uit het hoofd leren, waarna men een half uur de tijd heeft om deze weer tevoorschijn te halen. Het record staat op 622 en tijdens het WK werd dat niet verbroken.

Getallen, snelheid: In vijf minuten tijd moet men zoveel mogelijk decimale getallen onthouden, waarna de tijd om de antwoorden te geven op vijftien minuten staat. Twee man delen het wereldrecord met 520 getallen, beiden neergezet op het WK van vorig jaar.

Historische data: In vijf minuten tijd moet men zoveel mogelijk data (jaartallen, met name) van fictieve gebeurtenissen in zich opnemen. Ook hier staat vervolgens vijftien minuten voor de antwoorden. De Duitse geheugengrootmeester Johannes Mallow heeft het wereldrecord met 132 data.

Eén uur speelkaarten: In een uur tijd moeten zoveel mogelijk speelkaarten onthouden worden, waarna men twee uur de tijd heeft om de boel te beantwoorden. Munkhshur verpletterde het wereldrecord door maar liefst 37 setjes speelkaarten in zich op te nemen, 1924 kaarten, een verbetering van het oude record met bijna driehonderd stuks.

Woorden: In een kwartier tijd moeten zoveel mogelijk woorden onthouden worden, die in rijtjes van 25 verschijnen. Vervolgens staat er een half uur voor het geven van de antwoorden. Het wereldrecord staat op precies 300 stuks en ging er tijdens het WK niet aan.

Gesproken getallen: Elke seconde wordt één getal voorgelezen en men moet er zoveel mogelijk onthouden, uiteraard in de juiste volgorde. Het wereldrecord staat op 456 stuks, maar scores boven de tweehonderd zijn al eerder uitzondering dan regel op grote evenementen.

Kaarten, snelheid: Eén - uiteraard geschud - setje speelkaarten moet zo snel mogelijk onthouden worden. De allerbesten doen er minder dan een halve minuut over, het wereldrecord staat in de zestien seconden. Dat was althans het geval, want de Chinees Zhou Lujian had op het WK niet meer dan een onvoorstelbare 13,96 tellen nodig om de correcte volgorde van een volledig setje in zijn hoofd te stampen.

Alles bij elkaar kwam men uit bij de eerdergenoemde Mongolische tiener als nieuwe wereldkampioene en met flink verschil ook. Azië domineerde het evenement en dan vooral China: de top-200 staat bijna helemaal vol met Chinezen, op wat Mongoliërs, Maleisiërs, Algerijnen en nog wat verdwaalde anderen na. De volledige uitslag is hier te vinden. De liefhebber kan hier terecht voor de nodige records en uitleg over de onderdelen.