Turkse rechter laat Duitse activist vrij

Een Turkse rechter heeft de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner en diens Zweedse collega Ali Gharavi woensdagavond op vrije voeten gesteld. Beiden zaten drie maanden in voorlopige hechtenis in Istanbul maar komen nu vrij.

De officier van justitie had dat eerder op de dag volkomen onverwacht geëist. "Niets staat hun uitreis nog in de weg", zei advocaat Murat Boduroglu, die beiden verdedigde. "Ze gaan nu terug naar de Silivri-gevangenis waar ze zaten om hun spullen te pakken en zijn van plan met het eerste het beste vliegtuig naar huis te gaan".

Het duo stond terecht op beschuldiging van terroristische activiteiten. Het OM kwam met het verrassende verzoek Steudtner en Gharavi in afwachting van het vonnis uit de cel te halen. De rechter schorste de zitting en besloot na rijp beraad de openbaar aanklager te volgen.

Behalve de twee buitenlandse activisten kwamen ook nog acht Turkse zielsverwanten op borgtocht vrij. Onder hen Idil Eser, de directrice van Amnesty International Turkije. Amnesty-voorzitter Taner Kiliç zit vast in Izmir op verdenking van vergelijkbare strafbare feiten, maar dat is een afzonderlijke rechtszaak. Hij wordt donderdag voorgeleid. Het proces in Istanbul wordt op 22 november voortgezet.

Turkse rechter laat Duitse activist vrij
Turkse rechter laat Duitse activist vrij (Foto: ANP)