79 jaar getrouwd koppel deelt hun geheime ingredint

Veertig procent van de Nederlandse huwelijken slaagt niet berichtte de Telegraaf vorig jaar. Dat is een flink aantal, terwijl we allemaal een lang en vooral gelukkig huwelijk willen. Waar gaat het dan mis? Of omgedraaid, wat heb je nodig voor een goed huwelijk? Een oud echtpaar uit de Verenigde Staten heeft hier wel een antwoord op.

Bertha (99) en Dan (106) zijn al 79 jaar getrouwd. In een tijdperk zonder internet ontmoette ze elkaar jaren geleden op een dansvloer. De vonken spatten er direct vanaf en op 25 oktober 1938 verklaarden ze elkaar het jawoord. Tien maanden later volgde hun eerste kind, en even later nog twee.

De afgelopen 79 jaar waren niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Vooral de afgelopen tijd had het koppel het zwaar. Ze verloren hun dochter aan kanker en moesten verhuizen naar een seniorenwoning. Dan zijn gezondheid verslechterde en de laatste maanden lag hij in het ziekenhuis. "Dat mijn maatje niet meer thuis is, en ook nooit meer terugkomt, is zwaar", vertelt Bertha.

Dan stond erop dat hij het zou halen tot hun 79-jarig jubileum. Op de dag zelf gaf de romanticus zijn vrouw een kus, een bos rozen en een kaart met de daarop: "Ik wil dat je weet dat je nog altijd degene bent die ik zou kiezen, nog steeds de persoon waar ik mijn hart aan geef, en nog steeds degene waarvan ik houd.". Aan deze tekst kan de gemiddelde FOK!er nog een puntje zuigen.

Maar nu antwoord op de vraag wat hun geheim is. "Zullen we hen vertellen wat ons geheim is?", vraagt Bertha plagend aan haar man. "Hebben we dat?", grapt hij terug. Bertha antwoord serieus: "Elkaar steunen, wat de problemen ook zijn, goed of slecht. Blijf bij elkaar, dat is het." "Weet je waarom wij na 79 jaar nog steeds bij elkaar zijn?" vraagt Dan. "Zij heeft het laatste woord", concludeert hij lachend.