Saoedi-ArabiŽ bouwt aan stad ter grootte van BelgiŽ

In de 'wie heeft de grootste lul'-competitie wat megabouwprojecten betreft heeft Saoedi-Arabië de leiding genomen. Die lijken ze voorlopig ook niet af te willen staan, want hun nieuwste idee mag er wezen: een geheel nieuw te bouwen stad, die bijna net zo groot wordt als het hele land van onze zuiderburen.

Kroonprins Mohammed bin Salman kijkt ook niet op een centje meer of minder, het project mag een lieve duit kosten: hij trekt er zo'n 425 miljard euro voor uit. Als de plannen volledig tot voltooiing komen lijkt het overigens nog niet eens zo'n slecht idee: Neom, zoals de stad nu nog heet, moet volledig gaan draaien op zonne- en windenergie.

Het land zou zo ook minder afhankelijk moeten worden van de olie-export, wat nu nogal een belangrijke factor is voor de lokale economie. Een bedrijventerrein van 26.500 vierkante kilometer moet plaats bieden aan bedrijven die zich richten op zaken als water, voedsel, robotica en biotechnologie.

Plaats voor 'gewone' mensen en bedrijven is er niet. "We werken alleen samen met mensen die durven te dromen", aldus Bin Salman bij de presentatie van de plannen. Neom moet verrijzen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, niet ver van de zeer drukke zeeroute richting het Suezkanaal. De stad beslaat na voltooiing overigens drie landen: ook Egypte en Jordanië krijgen een stukje Neom, waarvan de wijken met een brug over de Rode Zee aan elkaar verbonden worden.

Private investeerders en het grootste staatsfond van Saoedi-Arabië zorgen voor de financiering van het megaproject.